Carrièremogelijkheden

Na de bacheloropleiding stromen de meeste mensen door naar een master binnen de faculteit, een master van een andere faculteit binnen de TU Delft of naar een master van een andere universiteit in Nederland of het buitenland. We raden dit ook aan. Maar je kunt uiteraard ook de arbeidsmarkt op met je bachelordiploma.

Promoveren

Na het behalen van je master kan je onderzoek gaan doen. Binnen de faculteit wordt onderzoek verricht dat bijdraagt aan de behoeften van het vakgebied en de maatschappij. Hierbij onderscheiden we de volgende vijf onderzoeksthema's:

Aan het werk

Jouw profiel op de arbeidsmarkt
Omdat je een degelijke opleiding achter de rug hebt, je techniek en creativiteit samenbrengt, je hebt geleerd door te doen en daarop te reflecteren, je alle kanten van het ontwerpvak beheerst plus een dosis commercieel inzicht hebt, kun je als industrieel ontwerper vrij gemakkelijk een passende baan vinden. Niet vreemd als je ook bedenkt dat je tijdens de opleiding al hebt gewerkt in multidisciplinaire teams, zodat je snapt waar mensen uit andere vakgebieden het over hebben.

Waar kun je aan de slag?
Zo’n twintig procent van de afgestudeerden wordt zelfstandig ondernemer. Andere afgestudeerden gaan aan de slag bij een ontwerpbureau, het midden- en kleinbedrijf, multinationals, ingenieursbureaus, consultancybureaus, non-profitorganisaties of bij de overheid. Het is ook mogelijk om onderzoek te doen of onderwijs te geven.

Aan welke functies kun je denken?
Je kunt als industrieel ontwerper in een flinke reeks functies aan het werk. Als ontwerper, productontwikkelaar of producttechnoloog. Denk ook aan technisch-commerciële functies in marketing, reclame, distributie of verkoop, onderwijs of onderzoek. Of in functies waarin je de kwaliteit van producten of bedrijfsprocessen kunt verbeteren, of waar je bedrijven adviseert over de trajecten voor hun productontwikkeling.

Salarisindicatie

Het gemiddelde startsalaris van een industrieel ontwerper is 2.600 euro per maand bruto (bron WO Monitor 2013).

Alumni aan het woord


Ga verder naar studentenervaringen