Onderwijsprogramma

De bacheloropleiding Industrieel Ontwerpen is een driejarige opleiding. Elk studiejaar heeft vier kwartalen van tien weken. In de eerste twee jaar volg je steeds twee even grote vakken parallel aan elkaar. Daarbinnen wisselen theorie, oefeningen en projecten elkaar af. Je sluit de vakken af met een tentamen, opdracht en/of verslag en presentatie. Binnen de vakken werk je soms alleen en soms in teamverband en leer je projectresultaten te communiceren en presenteren. In het derde studiejaar kies je een minor en twee keuzevakken. Je sluit het laatste jaar af met het Bachelor Eindproject.

Voorbeeld weekindeling

Studieschema

Ontwerpoefeningen vormen een rode draad in de opleiding. In die ontwerpoefeningen pas je kennis en vaardigheden toe uit verschillende aan IO-gerelateerde disciplines:

  • Techniek
  • Ergonomie
  • Vormgeving
  • Marketing en consumentengedrag
  • Duurzaamheid

Het eerste jaar

In het eerste jaar maak je kennis met het veelzijdige vakgebied van Industrieel Ontwerpen. Van de maatschappelijke en bedrijfsmatige context waarin je zult werken en de relatie tussen mens en product tot je eerste ontwerp, de natuurkunde om het ontwerp te laten functioneren en de onderzoekmethodologie die daarbij nodig is. Tijdens dit jaar leg je het fundament voor een carrière waarin je een veelzijdig expert bent op alle facetten die bij een ontwerp komen kijken. 

Lees meer over de vakken

Het tweede jaar

Het tweede jaar staat in het teken van verdieping. Je leert om een visie van een bedrijf te vertalen naar waardevolle concepten. Daarnaast verdiep je je in mechanica en elektronica voor consumentenproducten/diensten, doe je ervaring op in het ontwerpen van interfaces voor elektronische producten én leer je om innovatiekansen te ontdekken. Ook ontdek je de mogelijkheden en beperkingen van de belangrijkste productie- en assemblageprocessen en vergaar je kennis door het opstellen van een model.

Lees meer over de vakken.

Het derde jaar

Het derde jaar vul je grotendeels zelf in. Je verbreedt of verdiept je kennis via een minor en volgt twee keuzevakken. Aan het einde van het derde jaar komen alle kennis en vaardigheden die je hebt geleerd samen in een eigen onderzoek. Dit is het Bachelor Eindproject. Je werkt drie maanden fulltime aan een ontwerpproject voor een gastbedrijf en wordt daarbij gecoacht door een ontwerpdocent en onderzoekexpert. 

Minor

In het eerste semester van het derde bachelorjaar krijg je de vrijheid om een half jaar lang je horizon te verbreden en je te verdiepen in een onderwerp dat je aanspreekt. Op de manier waarop jij dat wilt. Je kunt kiezen tussen een minor die wordt aangeboden door de faculteit IO, minors van andere faculteiten binnen de TU Delft en minors van andere universiteiten. Ook is het mogelijk om stage te lopen (in Nederland of in het buitenland) in plaats van een minor te volgen. Een goed gekozen minor helpt je om de carrièrerichting te vinden die bij je past óf te ontdekken welke master je na de bachelor wilt volgen. 
Meer informatie over Minors 


Ga verder naar ToelatingseisenBindend Studieadvies

De TU Delft hanteert een bindend studie advies (BSA). Dit betekent dat je in het eerste studiejaar tenminste 3/4 deel van je studiepunten moet halen om je opleiding te mogen voortzetten; dit is 45 EC van de 60 punten die je kunt halen. Als je een ‘negatief bindend studieadvies’ krijgt, kun je je de volgende 4 jaar niet meer voor deze opleiding inschrijven.Vragen?

Neem contact op met onze studieadviseurs: