Onderwijsprogramma

De bacheloropleiding Industrieel Ontwerpen is een driejarige opleiding. Elk studiejaar heeft vier kwartalen van tien weken. Binnen de vakken werk je soms alleen en soms in teamverband, en leer je projectresultaten te communiceren en presenteren. Je sluit het laatste jaar af met het Bachelor Eindproject.

Nieuwe bachelor
Met ingang van het academisch jaar 2020-2021 zal de bachelor Industrieel Ontwerpen in een andere vorm gegoten worden. In de afgelopen jaren is de ontwerpwereld sterk veranderd, en om dat optimaal op de studenten te kunnen overbrengen, worden afzonderlijke vakken en het studieschema in het algemeen nu ook aangepast. We zitten midden in dit proces, waardoor er er nog dingen kunnen veranderen in het schema. Om die reden publiceren we voorlopig alleen een globaal concept. Zodra er meer bekend is, wordt deze informatie geüpdatet.

Concept Studieschema

(klik om te vergroten)

 

In de eerste twee jaar heb je altijd drie vakken parallel; een ontwerpproject dat een semester duurt, en daarnaast steeds twee vakken van een kwartaal. Wat je leert bij de vakken, pas je meteen toe in het ontwerpproject. In elk vak komen in meerdere of mindere mate de disciplines van IO terug: Technology, People, en Organisation. In deze vakken zitten ook wiskunde, natuurkunde, en andere (academische) vaardigheden vermengd die je als ingenieur nodig hebt.

De tweede helft van het tweede jaar en het derde jaar staat grotendeels in het thema van keuze en zelfontplooiing. In het derde jaar heb je een semester dat je volledig zelf kunt inrichten; de minor. Je hebt hier de mogelijkheid om op andere faculteiten of universiteiten een onderwijsprogramma te volgen, zelfs in het buitenland. Ook een stage bij een bedrijf behoort tot de mogelijkheden; lees hier meer over minors. In dit tweede en derde jaar heb je daarnaast de mogelijkheid om binnen IO je eigen pad te kiezen met verschillende keuzevakken.

Je sluit je studie af met het Bachelor Eindproject, waarbinnen je voor een bedrijf een compleet ontwerpproces doorloopt.

Huidige onderwijsprogramma (tot 2020)

KWARTAAL 1
KWARTAAL 2
KWARTAAL 3
KWARTAAL 4
JAAR 1
Mens en ProductForm and ExperienceBusiness, Cultuur en TechnologieConstrueren
PO1
Introductie Industrieel Ontwerpen
Product StaticsPO2
Concept Design
Research and Design
JAAR 2
Product DynamicsManufacturing and DesignDesign for SustainabilityIntegrated Technology
Strategic Product InnovationPO3
Design Driven Innovation
Interaction and ElectronicsPO4
Materialiseren en Uitwerken
JAAR 3
MinorKeuzevak 1Bachelor Final Project
Keuzevak 2

Ga verder naar Toelatingseisen