Studentenervaringen

Ben je benieuwd naar de ervaringen van studenten Industrieel Ontwerpen? Bekijk hier dan hoe een week in het leven van een IO’er eruitziet of lees een van hun verhalen. 

Laura Heikamp

"Elk idee wat in je op komt uitvoeren, dat is wat ik wil. Achter alles wat je om je heen ziet zit een idee, veel van deze ideeën komen van Industrieel Ontwerpers. Een IO’er zou ik omschrijven als een duizendpootje, iemand die om kan gaan met wiskunde, mechanica en daarnaast creatieve oplossingen kan bedenken voor hedendaagse problemen. In tegenstelling tot andere Delftse studenten, denken IO’ers niet alleen in getallen en formules, maar ook in vormen en beelden.

Zelf heb ik voor Industrieel Ontwerpen gekozen vanwege de combinatie van techniek en creativiteit. Voor mij is het een universitaire opleiding, maar daarnaast praktijkgericht en met beide benen op de grond. Ook krijg je bij deze studie veel te maken met mensen uit andere vakgebieden om samen een totaalbeeld te creëren tot in de kleinste details. De studie weerspiegelt wat wij als mens kunnen, maar het leert je ook omgaan met vragen waar niet altijd een pasklaar antwoord op is.

Alle energie en creativiteit die ik dan nog over heb, kan ik stoppen in het Delftse studentenleven. Delft is een stad waar studenten hun eigen hottub bouwen, meisjes zelf hun fietsketting er weer op leggen en waar je samen met je medestudenten op de faculteit een koffiezetapparaat ontwerpt of een app ontwikkelt.

Ondanks dat het voor jou misschien nog ver weg lijkt, is je studie net als het ontwerpen een proces wat tijd, geduld en nieuwsgierigheid vergt om uiteindelijk tot een volmaakt te product te komen."

Ewoud Veltmeijer

"Ik ben IO gaan studeren omdat ik een technische studie wilde doen waarbij ik toch mijn creativiteit kwijt kon. IO past perfect bij me omdat je constant opzoek bent naar de beste oplossing.

Het is niet extreem moeilijk, maar deze studie het kost veel tijd. Door de weeks zit ik iedere ochtend en middag op de faculteit. Soms heb je college maar het grootste deel van de tijd werk je in een projectgroep van ongeveer 5 personen. Hierdoor leer je met verschillende studenten samenwerken.

Hoe drukker ik het heb, hoe meer ik beleef. Daarom heb ik gekozen om ook veel te doen naast mijn studie. In de avonden sport ik vaak en ga daarna nog gezellig een biertje drinken op de vereniging. Soms moet ik thuis nog een uurtje door maar dat ligt eraan hoe efficiënt ik overdag gewerkt heb. Mijn weekenden ben ik grotendeels kwijt door wedstrijden of trainingen maar soms moet er ook hier nog kort aan de deadline van de volgende week gewerkt worden. Binnenkort ga ik voor mijn minor vakken volgen in het buitenland. Na mijn bachelor wil ik een buitenlandse stage doen en na mijn master werken aan verschillende internationale ontwerpprojecten."

Marieke van Dijk

"Nieuwsgierigheid is iets wat mij kenmerkt en dat komt in deze studie goed van pas! Bij de bachelor IO leer je overal wat over. Waar ik al tekenend de lamp op mijn bureau analyseer, bepaal ik de sterkte van mijn fiets en krijg ik inzicht in welke keuzes er gemaakt zijn voor de hoogte en verstelbaarheid van mijn douchekop. De kunst om alle aspecten in een ontwerp te integreren is iets wat ik onder de knie wil krijgen! Elke beslissing in een product is weloverwogen, zoals het uiterlijk van een product dat samenhangt met de verkoopbaarheid en het materiaalgebruik met zowel kostprijs als stabiliteit. Later hoop ik functionele producten te kunnen gaan ontwerpen die echt iets bijdragen.

Buiten de studie-uren om heb ik tijd over om activiteiten te organiseren op de studentenvereniging, te fotograferen bij de studievereniging, leuke feestjes en borrels mee te pakken en daarnaast al hardlopend even te ontspannen in de tentamenweek."