Juliana Sabelis

Ik studeerde af bij de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van het AMC. Oorspronkelijk zou ik een gevalideerde studie met patiënten opzetten naar 3D-geprinte mallen voor kinoperaties, maar door de coronacrisis ging dat niet door. Uiteindelijk heb ik een retrospectief onderzoek gedaan naar een methode die de resultaten van kincorrecties in beeld brengt. Het gaat dan vaak om jongere patiënten met een groeiafwijking of slaapapneu. Van te voren wordt er op de computer een plan gemaakt voor optimale klinische en cosmetische resultaten. Dan wordt achteraf bekeken of dat gehaald is of niet. Die methode heb ik op basis van 30 operatie- en patiëntverslagen gevalideerd. Binnenkort volgt hier een wetenschappelijke publicatie over.

Heeft Covid-19 je afstuderen beïnvloed?
Ik had heel veel tijd geïnvesteerd in het verkrijgen van ethische toestemming om die patiëntstudie te mogen doen, waardoor ik andere dingen niet heb kunnen doen. Ik heb weinig operaties kunnen bijwonen, en die studie ging dus ook niet van start. Ik had juist veel zin in het ontwerpen van de mallen. Die 3D-toepassingen bij de patiënt vind ik heel interessant, dat is een gebied waar ik wel verder in zou willen gaan.

Waarom Klinische Technologie?
Ik ben de enige schakelstudent in de masteropleiding. Toen ik aan de coschappen begon na mijn bachelor geneeskunde, realiseerde ik me dat dit het toch niet voor mij was. Er was alleen geen schakelprogramma voor klinische technologie, dus daar heb ik zelf aardig wat moeite voor moeten doen. Pas in de eerste week van september kreeg ik te horen welke vakken ik moest gaan volgen, onderwerpen als technische natuurkunde. Organisatorisch ging er wel eens wat mis, dan vielen de verschillende tentamens tegelijk.

Wat zijn de typische kwaliteiten van een klinisch technoloog?
Ik merk dat ze het in de kliniek waarderen dat je medische en technische kennis kunt combineren en daar een brug tussen kunt slaan.  

Hoe ging de samenwerking tussen LDE tijdens de opleiding?
In de master was het allemaal al goed georganiseerd, je was of de hele dag in Leiden of in Delft. Ik hoorde van studenten dat dit in de bachelorfase wel eens anders was geweest, maar daar heb ik als schakelstudent geen last van gehad.

Wat zijn je plannen?
Ik kan promotieonderzoek gaan doen naar implantaten in de oogkas, maar ik heb nog geen besluit genomen. Ik heb ook een stage gelopen bij Stryker, een Amerikaans bedrijf op het gebied van medische technologie. Daar heb ik meegekeken met de MAKO robot, een operatierobot die vooral bij knie- en heupoperaties wordt gebruikt. Die ervaring maakt dat ik twijfel. Aan de andere kant, als je het bedrijfsleven ingaat, kom je dan ooit nog terug  de kliniek?

Wat was een mooie ervaring?
Het was bijzonder om te merken hoe kleinschalig de opleiding is. Bij geneeskunde zit je met 300 mensen in een collegezaal en  ben je vrij anoniem. De eerste keer dat ik een vak met de KT-ers ging volgen was dat omschakelen, want iedereen kent elkaar.

Wat wil je de volgende lichting KT’ers meegeven?
Ik zou iedereen adviseren om goed na te denken over wat je wilt en interessant vindt. Dat had ik misschien ook beter moeten doen, maar ik heb er geen spijt van hoe het gelopen is. Achteraf komt mijn uitgebreidere klinische achtergrond soms ook goed van pas.