Vakgebied
In de opleiding Life Science & Technology (LST) bestudeer je de levende cel - de bouwsteen van plant, mens, dier en micro-organisme. Dankzij fundamenteel onderzoek begrijpen we steeds beter hoe de cel is opgebouwd en hoe processen in de cel leiden tot bijvoorbeeld gezondheid of ziekte van het hele organisme. Met deze kennis kunnen we de werking van cellen beïnvloeden. Zo kunnen we virussen als medicijn laten werken, schadelijke stoffen in het milieu afbreken via bacteriën en algen biobrandstof laten produceren. Nog lang niet alles is ontdekt, dus je kunt volop pionieren.
Life Sciences: celbiologie en scheikundige processen

In het vakgebied Life Sciences bestudeer je hoe een cel in elkaar zit en welke scheikundige processen zich daarin afspelen. Elk onderdeel in de cel heeft een eigen unieke functie. Denk maar aan DNA waar alle informatie in zit die nodig is om de cel te laten functioneren. De bijbehorende eiwitmachine is een complex netwerk dat van alles regelt, zoals leven, dood, energiehuishouding en zelfs communicatie tussen cellen.
Biotechnologie: processen sturen en beïnvloeden

Het vakgebied Biotechnologie richt zich op het sturen en beïnvloeden van processen in een cel. Kennis van micro-organismen wordt gebruikt voor het ontwerpen van biotechnologische processen en alle stappen die daarbij komen kijken. Zo kan biotechnologisch onderzoek bijdragen aan betere medicijnen, nieuwe behandelingen van ziekten, betere voedingsmiddelen, een schonere industrie en zelfs een schoner milieu. Denk maar aan het opsporen van kankergenen via DNA-chips, het produceren van insuline via gistcellen of het maken van melkzuur op industriële schaal voor bioplastics.
Ga verder naar De opleiding