Veelgestelde vragen

Toelating

Is de studie moeilijk?

De  studie is pittig; zorg er daarom voor dat je er vanaf het begin van je studie direct vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd nog, maar als je direct punten laat liggen is het niet mogelijk om deze later in het jaar in te halen. Het tempo en de hoeveelheid stof per tentamen ligt op de universiteit een stuk hoger dan op het vwo, dus houd hier rekening mee. Je hebt een studieweek van ongeveer 32 uur aan contacttijd. Dit zijn practica en colleges (hoor- en werkcolleges) bij elkaar. Daarbuiten zal je ook nog wat opgaven of werkcollege opdrachten moeten maken om bij te blijven met de stof of voor een bonus op je tentamen. Ook zal je practica en colleges moeten voorbereiden. De studie is goed te doen als je voor wiskunde B, natuurkunde en scheikunde zonder veel moeite een 7 staat. 

Moet ik me inschrijven bij de TU Delft of Universiteit Leiden?

De opleiding LST is een joint degree opleiding. Dat betekent dat je je slechts bij één universiteit hoeft aan te melden en vervolgens bij twee universiteiten wordt ingeschreven. Via Studielink meld je je aan bij de TU Delft voor de studie LST. De TU Delft verzorgt dan ook jouw inschrijving aan de Universiteit Leiden; daar hoef je zelf niets voor te doen. Uiteraard betaal je slechts één keer collegegeld, dat doe je door het afgeven van een digitale machtiging aan de TU Delft. 

Verschillen tussen opleidingen

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit?

LST is een unieke studie aan de TU Delft en de Universiteit Leiden en eenzelfde opleiding kom je dus niet elders tegen. Het unieke is, dat het fundamentele wordt gecombineerd met het technologische. Er is ook een opleiding LST aan de Rijksuniversiteit Groningen. De verschillen zijn dat in Groningen meer de nadruk wordt gelegd op de fysiologische processen (m.n. bij de mens) en dat het sterk medisch gericht is, terwijl bij LST in Delft/Leiden het thema ‘gezondheid en ziekte’ één van de mogelijke richtingen is. Bij LST in Delft/Leiden wordt er veel gekeken naar de biotechnologische toepassingen in bijvoorbeeld de industrie waarbij het thema ‘gezonde omgeving’ belangrijk is. De opleidingen Biotechnologie (Wageningen Universiteit) en Moleculaire Levenswetenschappen (Radboud universiteit Nijmegen en Wageningen Universiteit) lijken veel op LST in Leiden/Delft maar missen beide de combinatie van fundamenteel en technologisch.

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en op hbo-niveau?

De studie LST bestaat niet op hbo-niveau.

Kun je 2 opleidingen tegelijk doen?

Dat is eigenlijk niet te doen vanwege de vele contacturen in Delft en Leiden. Zeker in de eerste twee jaar van de bachelor zit de week behoorlijk vol met colleges, practica en werkgroepen en er is daarom weinig ruimte voor een tweede opleiding. Een combinatie met een tweede studie die weinig contacttijd kent of met name in de avond plaatsvindt, is wel mogelijk, maar wordt ontraden voor het eerste jaar.

Verschillende locaties

Wat is het verschil in universiteiten waar deze opleiding gegeven wordt?

LST wordt aangeboden in een combinatie van Delft en Leiden, die zich bevinden in de Randstad. Je bevindt je daarom midden in twee internationaal uitstekend aangeschreven instellingen: veel technologische kennis bij de TU Delft en het fundamentele onderzoek van de Universiteit Leiden. Tevens zijn er connecties met en mogelijkheden bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voor medisch onderzoek. Beide universiteiten bieden aanvullende kennis.

Waarop moet ik letten als ik kies tussen Delft en Leiden?

Je hoeft niet te kiezen tussen Delft en Leiden als je LST wilt gaan studeren: de studie volg je op beide plekken. Uiterlijk 1 mei moet je je hebben ingeschreven voor de studie aan TU Delft. TU Delft verzorgt jouw inschrijving aan Universiteit Leiden.

Hoe is het om te reizen tussen de steden waar deze opleiding gegeven wordt?

Dit is goed te doen. Er is een uitstekende treinverbinding tussen Leiden en Delft. Je bent binnen 20 minuten met de trein van Delft naar Leiden en andersom en de trein rijdt ieder kwartier. Vervolgens is er ook een goede aansluiting met bussen en beide faculteiten zijn ook uitstekend met de fiets of te voet te bereiken.

Vrouwelijke studenten

Wat is de verdeling man/vrouw binnen de studie?

De verhouding is ongeveer 1:1.

Opleidingsprogramma

Waar vind ik informatie over de vakken die ik straks krijg?

Op de website van de opleiding staan overzichten van de vakken tijdens de bacheloropleidingen. Je kunt alle vakken van opleidingen vinden in de online studiegids: TU Delft of Universiteit Leiden. Ben je benieuwd naar eerstejaars colleges? Ga dan naar OpenCourseWare, waar je colleges van de vakken kunt bekijken. Je kunt alle vakken van de opleiding LST vinden in de online studiegids.

Hoeveel wiskunde krijg ik in het eerste jaar?

17% van de te behalen punten in het eerste jaar (dat zijn 10 van de 60 punten) zijn afkomstig van wiskunde. Je hebt een deel van de kennis die je op doet bij deze vakken echter wel nodig voor een aantal vakken in het tweede en derde jaar van de opleiding.

In welke taal zijn de boeken geschreven?

De boeken die je gebruikt zijn Engelstalig. Het is misschien even wennen, maar ze zijn vaak heel duidelijk en toegankelijk geschreven, met veel afbeeldingen, waardoor het Engels niet het probleem zal zijn tijdens het studeren.

In welke taal wordt college gegeven?

Bij LST worden de colleges in het Nederlands gegeven. Vaak zijn de PowerPoint presentatie slides wel in het Engels. Vanaf het tweede jaar kan het voorkomen dat je af en toe een Engelssprekende docent hebt. Assistenten bij practica zijn soms alleen Engelstalig.  

Wat zijn de collegetijden?


Lesuur

TU Delft

Universiteit Leiden

1

08:45 uur - 09:30 uur

09:00 uur - 09:45 uur

2

09:45 uur - 10:30 uur

10:00 uur - 10:45 uur

3

10:45 uur - 11:30 uur

11:00 uur - 11:45 uur

4

11:45 uur - 12:30 uur

12:00 uur - 12:45 uur

Pauze

5

13:45 uur - 14:30 uur

13:30 uur - 14:15 uur

6

14:45 uur - 15:30 uur

14:30 uur - 15:15 uur

7

15:45 uur - 16:30 uur

15:30 uur - 16:15 uur

8

16:45 uur - 17:30 uur

16:30 uur - 17:15 uur

9

17.45 uur - 18.30 uur

10

18:45 uur - 19:30 uur

Practica in Delft en Leiden zijn altijd van 9:00 – 17:00 uur

Het begin van de opleiding

Wat komt er op mij af aan het begin van de studie?

Aan het begin van je studie komt er veel op je af. Je moet een hoop keuzes maken. Ga je op kamers of blijf je thuis? Hoe ga je je studie bekostigen? Je eerste colleges, tentamens en opdrachten. Word je lid van een (sport)vereniging? Een handig steuntje hierbij is deze website met handige informatie, links en een introfilmpje.

Op de eerste dag is er een welkom en introductieactiviteiten van de opleiding. Je krijgt dan een introductie op de studie van de opleidingscoördinator, een rondleiding en zult vervolgens direct beginnen met het volgen van vakken en practica. Ruim van te voren krijg je hiervoor een uitnodiging per brief. Je kunt de actuele informatie altijd hier vinden.

Aan welke introductieweek moet ik deelnemen?

Zowel in Leiden als in Delft organiseert de universiteit een introductieweek om de universiteit en de stad te leren kennen. Je mag zelf kiezen aan welke introweek je deelneemt. De meeste aankomende studenten kiezen voor de introweek in de stad waar ze (gaan) wonen, maar je kan ze ook beide volgen.

Waar is het eerste college?

Het eerste college wordt in Leiden gegeven. 

Wat heb je nodig?

De standaardspullen als een collegeblok of een laptop om aantekeningen te maken. Via het laptopproject kun je als student met korting een laptop aanschaffen. Een laptop is sowieso sterk aanbevolen, aangezien er niet genoeg computers zijn op de universiteiten voor iedereen en je ze nodig zal hebben bij projecten of verslagen schrijven. 
Verder heb je je boeken nodig, maar meestal niet tijdens het college. Mocht dit wel het geval zijn, dan krijg je dit te horen van de docent, vaak bij een werkcollege. Boeken kan je online bestellen op www.svlife.nl. Hier vind je dan meteen de boekenlijst die past bij jouw jaar.
Tot slot heb je een labjas en –bril nodig, die je kan kopen in de eerste week van het collegejaar. 

Tentamens

Hoe worden tentamens afgenomen?

De meeste vakken worden afgesloten met een tentamen. De tentamens zijn geroosterd door de onderwijsperiode van 9-10 weken heen en afgestemd tussen de verschillende vakken, zodat je niet meerdere tentamens tegelijk hebt. De tentamens worden vaak afgenomen in een zaal van het sportcentrum in Leiden, of in examenzalen in Delft. Na de onderwijsperiode (week 10 of 11) is er een week met herkansingen. Wel belangrijk is dat je je inschrijft voor tentamens, maar dit wordt uitvoerig uitgelegd.

Begeleiding

Is er studiebegeleiding?

Er is studiebegeleiding in verschillende vormen beschikbaar. Bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding van studentmentoren en studieadviseurs, training en ondersteunende software. Ook de studievereniging kan bijlessen organiseren. Je hebt op de universiteit wel zelf een actieve rol in het gebruik maken van de voorzieningen of bij het om hulp vragen.

Alle bacheloropleidingen hebben een mentorensysteem waarbij de eerstejaars worden ingedeeld in mentorgroepen. Als je vragen hebt over je studie of studeren in Delft of Leiden, dan is je mentor een goed eerste aanspreekpunt. Als je andere vragen hebt, bijvoorbeeld over persoonlijke omstandigheden waardoor je studievertraging dreigt op te lopen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de studieadviseur van je opleiding. Klik hier voor de contactgegevens van de studieadviseur.

De TU Delft organiseert ook verschillende workshops en trainingen m.b.t. studievaardigheden, zoals stress management, constructief denken en studeren met dyslexie. Bij de Universiteit Leiden zijn vergelijkbare activiteiten en initiatieven als aangegeven voor de TU Delft hierboven. Voor meer informatie klik hier.

Vakantie

Hoeveel vakantie heb ik?

In de academische jaarkalender (TU Delft & Universiteit Leiden) staan de vakantiedagen (in groen), op deze dagen vinden geen tentamens of colleges plaats. Er zijn ongeveer 10 weken vakantie en enkele feestdagen. Veel studenten gebruiken een deel van deze dagen om zich voor te bereiden op (her)tentamens of door aan verslagen te werken. Van een echte vakantie is op de universiteit dus niet helemaal sprake. Alleen in de zomermaanden kun je ervan uitgaan dat je een tijdje een echte vakantie hebt. 

Aan het eind van iedere onderwijsperiode is een week voor de hertentamens. Wanneer je alle tentamens hebt gehaald heb je dus een week vrij, mits er geen verslagen meer ingeleverd hoeven te worden.

Buitenland

Kan ik tijdens mijn studie naar het buitenland?

Je kunt voor je minoropleiding in het 3e jaar van de bachelor naar het buitenland om daar 6 maanden te studeren. Kijk op buitenland.tudelft.nl voor meer informatie.

Op kamers

Kan ik makkelijk een kamer krijgen en hoe regel ik dat?

Hoe eerder je bent ingeschreven hoe groter de kans dat je snel een kamer hebt. Schrijf je dus op tijd in bij bijvoorbeeld DUWO (de grootste verhuurder van studentenkamers in Delft). Meer informatie over op kamers gaan vind je hier. Omdat we in 2 steden studeren is het voor LST-studenten mogelijk om in 2 steden een kamer te zoeken. Dit verhoogt je kansen dus om een kamer te vinden. Het maakt niet uit in welke stad je gaat wonen. Er zijn ook veel websites en facebookpagina's waar advertenties voor kamers worden aangeboden.

Verenigingen

Wat is het verschil tussen een studievereniging en een studentenvereniging?

Elke universitaire opleiding heeft een eigen studievereniging. Een studievereniging behartigt de belangen van de ‘eigen’ studenten van dezelfde opleiding, organiseert studiegerelateerde activiteiten, zoals studiereizen, lezingen en excursies en zorgt voor gezelligheid. De studievereniging van de opleiding LST heet S.V. LIFE. Kijk op hun website om een indruk te krijgen van hun activiteiten. 

Studentenverenigingen zijn niet verbonden aan een opleiding. Je kunt ze meer zien als externe gezelligheidsverenigingen. Je heb allerlei soorten studentenverenigingen: algemene verenigingen, maar ook op het gebied van cultuur, sport en politiek. 

Moet ik lid worden van een studievereniging?

Studieverenigingen hebben veel te bieden. Van het behartigen van je belangen, regelen van korting voor studieboeken, gezelligheid tot leuke studietripjes. Je bent niet verplicht lid te worden van een studievereniging, maar het is zeker aan te raden! Het is geen verplichting om lid te worden van de studievereniging S.V. LIFE, maar het is wel handig. Je krijgt korting op je studieboeken, een labjas, veiligheidsbril e.d. Ook worden er vanuit de vereniging excursies georganiseerd naar bedrijven, waar je alleen aan kan deelnemen als je lid bent. Ook organiseren ze het eerstejaars weekend. Ook is het de beste manier om je medestudenten te leren kennen. En de gezelligheid wil je niet missen!

Moet ik lid worden van een studentenvereniging?

Nee dat hoeft niet, maar het is een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen, zeker als je nieuw bent in Delft of Leiden. Kijk voor meer informatie op de pagina's over Delftse studentenverenigingen en Leidse studentenverenigingen.

Honours Programme

Kan ik naast mijn studie extra kennis opdoen?

Voor studenten die zin hebben in een extra uitdaging en meer aankunnen dan het lesprogramma is er het Honours Programme Delft. Dit is onderwijs bovenop de reguliere opleiding. Het geeft je de kans om extra kennis op te doen in of buiten je vakgebied en je persoonlijk te ontwikkelen, maar ook om eens samen te werken met studenten van andere studies.