Studenten aan het woord

Iris de Bruin

2e jaars studente

“Vanaf kleins af aan wist ik dat ik later ging studeren, maar als het moment eenmaal daar is dan is de keuze voor een studie moeilijker dan gedacht. Er zijn zo veel studies om uit te kiezen! Na het zoeken op websites en het bezoeken van universiteiten kwam ik uit bij de studie Molecular Science & Technology (MST).

Waarom deze keuze? Eigenlijk is mijn keuze voor MST heel vanzelfsprekend. Scheikunde was het enige vak op de middelbare school waar ik graag heel hard voor wilde werken; puur uit interesse voor het vak.

Bij MST kies je voor twee studierichtingen: Scheikunde en Scheikundige Technologie. Het eerste jaar is een oriënterend jaar en volg je vakken van beide richtingen. Hierna kies je voor één richting die je de laatste twee jaar van de bachelor wilt volgen. Ik vond de vakken van beide richtingen erg interessant, maar ik heb uiteindelijk voor de richting Scheikunde gekozen. 

MST onderscheidt zich van andere scheikundige studies door de combinatie van de studierichtingen Scheikunde en Scheikundige Technologie. Wat ook uniek is aan de studie, is dat je al vanaf het eerste jaar mee doet aan ‘echt’ onderzoek. Na het eerste half jaar doe je namelijk niet meer vooraf opgestelde practica. In plaats daarvan loop je mee met onderzoeksgroepen en probeer je met je tot dan toe opgedane kennis een steentje bij te dragen. Ik heb in mijn eerste jaar 8 weken meegelopen bij het Reactor Instituut Delft (RID). Dit vond ik erg leuk!

Verder is MST een relatief kleine studie. Je kent al snel veel mensen omdat je (voornamelijk in het eerste jaar) veel contacturen hebt die worden ingevuld met practica, hoorcolleges en werkcolleges. Als je net gaat studeren is dit erg fijn!

Al met al kan ik met zekerheid zeggen dat ik bij MST op de goede plek zit.”

Marieke van Leeuwen

BSc studente

"Ik heb lang getwijfeld over welke studie ik moest kiezen. Mijn interesses liepen uiteen van topsport tot journalistiek én ik vond alle vakken op de middelbare school even interessant. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de studie Molecular Science & Technology (MST) omdat het zowel een theoretisch als praktisch uitdagende studie is.

MST is een unieke scheikundige opleiding die het beste van twee universiteiten combineert. Je kiest tijdens de opleiding voor de organische kant van chemie in Leiden of voor de meer technische kant in Delft. In het eerste jaar heb je gemiddeld twee dagen practicum per week. Je gaat eigenlijk meteen aan de slag met proeven en deze geven je een goed idee waar je voor leert. In de derde periode van het eerste jaar krijg je al de kans om in een onderzoeksgroep mee te werken.

Studenten krijgen bij de TU Delft en de Universiteit Leiden veel verantwoordelijkheden en mogen zelf dingen uitproberen. Maar studenten worden ook zeker voldoende geholpen.

Ik ben vanuit Frankrijk naar Nederland gekomen om hier te studeren. Dit is een grote kans voor mij om in Nederland meteen aan de slag te kunnen met scheikundige vakken. En, om al in je eerste jaar aan de slag te gaan met mooie opstellingen in de practicumzalen!

Ik ben tot nu toe meer dan tevreden met mijn studiekeuze. Delft en Leiden hebben mij tot nu toe alles geboden wat ik zocht: een uitdagende studie die aan mijn interesses voldoet. En natuurlijk een gezellig studentenleven!"


Ga verder naar studentenervaringen