Opleiding

Nederland heeft een uitstekende plaats op de internationale ranglijst van schepenbouwers, we staan wereldwijd aan de maritieme top. En de studie Maritieme Techniek aan de TU Delft is de enige maritieme opleiding op academisch niveau. Bij de studie doe je inhoudelijke kennis op, zodat je met een kritische blik naar het werkveld leert kijken. Je krijgt een uitgebreid pakket aan natuur- en wiskundevakken en leert hoe je dit toe kunt passen op voorbeelden uit de maritieme praktijk.

Onderwijsprogramma

De studie Maritieme Techniek bestaat met name uit wiskunde, natuurkunde en typische maritieme techniekvakken. Hoor- en werkcolleges worden afgewisseld met practica en projecten waarin je berekeningen maakt en toepast op praktische voorbeelden. In deze projecten leer je samenwerken, presenteren en rapporteren; onmisbaar in je latere werk. Ongeveer 70% van je tijd besteed je aan hoor- en werkcolleges, practica, instructies en zelfstudie. De andere 30% werk je aan projecten, met een groep van zo’n acht studenten. Als je je bachelor hebt afgerond, kun je doorstromen naar de master Marine Technology en kiezen voor de track Science of de track Design, Production and Operation. Liever een andere master? Dan kun je ook voor Offshore & Dredging Engineering kiezen of een master van Werktuigbouwkunde, Lucht- en Ruimtevaarttechniek of Civiele Techniek.

Stage & naar het buitenland

Door ervaring op te doen in het buitenland ontwikkel je jezelf zowel persoonlijk als professioneel. Dit is interessant voor werkgevers in binnen- en buitenland. In het reguliere programma is geen (bedrijfs)stage opgenomen, maar je kunt wél tijdens je minor naar het buitenland gaan. Als je besluit om hierna een masteropleiding te volgen, dan heb je meer opties. Je kunt er dan voor kiezen om in het buitenland vakken te volgen, stage te lopen of aan je thesisproject te werken. Ga naar buitenland.tudelft.nl voor meer informatie.

Extra uitdaging

Honours Programme Delft
Voor ambitieuze studenten die zin hebben in een extra uitdaging en meer aankunnen dan het reguliere lesprogramma is er het Honours Programme Delft. Doe extra kennis op binnen je vakgebied of erbuiten. Ontwikkel persoonlijke vaardigheden of werk eens samen met studenten van andere studies.
Meer informatie over het Honours Programme Delft

Dreamteams
Wil jij verantwoordelijk zijn voor een wereldprimeur? Bij de TU Delft kun je naast je studie ook meedoen aan bijzondere studentenprojecten waarin studenten uit alle studierichtingen samenwerken. Deze Dreamteams werken bijvoorbeeld aan de snelste fiets ter wereld, de snelste zonnewagen of het hoogterecord voor zelfbouwraketten. Zij doen mee aan wereldwijde competities en zetten de TU Delft op de kaart met fantastische resultaten.
Meer informatie over de Dreamteams

Toptalent op sportief gebied
De TU Delft ondersteunt studenten die studie en topsport combineren. Omdat een regulier onderwijsprogramma vaak lastig te combineren is met een trainingsprogramma op topsportniveau, bieden we speciale voorzieningen aan voor erkende topsporters. Zoals begeleiding door studieadviseurs en topsportcoördinators, financiële ondersteuning in de vorm van de Regeling Afstudeersteun Studenten (RAS), sponsoring en toegang tot de sportfaciliteiten van X.
Meer informatie over topsport

Studiebegeleiding

Elke opleiding heeft een of meer studieadviseurs waarbij je terecht kunt met vragen over de inhoud van de studie, de organisatie ervan en alles wat daarbij komt kijken. Heb je vragen over zaken die verder gaan dan je academische vorming? Career and Counselling Services heeft een team van studentendecanen, psychologen en studiekeuze- en loopbaanadviseurs die jou kunnen ondersteunen. De service is gebaseerd op 5 pijlers: Basis Studievaardigheden, Leren Samenwerken, Keuzes maken tijdens je Studie (studiekeuze), Loopbaanontwikkeling en Zelfkennis & Zelfmanagement.  Er zijn - veelal gratis - (online) workshops, trainingen, online materiaal, inloopspreekuren en de mogelijkheid van een-op-een gesprekken. Voor vragen over studeren met een functiebeperking vind je hier meer informatie.

Scheepsbouwkundig Gezelschap ‘William Froude’

Het Scheepsbouwkundig Gezelschap ‘William Froude’ is de studievereniging voor studenten van Maritieme Techniek. Ze behartigt de belangen van studenten en organiseert allerlei leuke en nuttige activiteiten. Zo kun je er studieboeken kopen met korting en organiseren ze borrels, feesten en een eerstejaarsweekend waarin je kunt kennismaken met de opleiding en medestudenten. Daarnaast organiseert Froude excursies naar bedrijven in binnen- en buitenland, case tours, workshops, lezingen en symposia. Je wordt in je eerste jaar bovendien begeleid door een studentmentor van de vereniging.

Studiebelasting per week

Colleges
12 uur

Projecten en practica
10 uur

Zelfstudie
18 uur


Bindend Studieadvies

De TU Delft hanteert een Bindend Studieadvies (BSA). Dit betekent dat je in het eerste studiejaar ten minste 3/4 deel van je studiepunten moet halen om je opleiding te mogen voortzetten; dit is 45 EC van de 60 punten die je kunt halen. Als je een ‘negatief Bindend Studieadvies’ krijgt, kun je je de volgende 4 jaar niet meer voor deze opleiding inschrijven.


Vragen? Neem contact op met team Voorlichting: