Vakgebied

Containerschepen en mammoettankers vol goederen en grondstoffen gaan de hele wereld over. Tegelijkertijd zijn schepen op zee bezig met het plaatsen van windmolenparken, het aanleggen van communicatiekabels, het winnen van olie en gas én het bevoorraden van offshore platforms. Scheepvaart is onmisbaar en Nederland staat wereldwijd aan de maritieme top. Met name op het gebied van hoogwaardige en complexe schepen als superjachten, baggerschepen en werkschepen voor de offshore industrie. Tijdens de studie kom je in aanraking met alle aspecten.

Scheepshydromechanica

Scheepshydromechanica bestudeert het gedrag van varende constructies in vlak water en in zeegang. Hiermee kun je bijvoorbeeld de inzetbaarheid, het comfort aan boord en de veiligheid van schepen optimaliseren.

Scheepsconstructies

De constructie bepaalt of een schip blijft drijven op het water. Deze moet sterk en waterdicht zijn. Daarnaast is de constructie sterk afhankelijk van de functie van het schip. Transportschepen vragen om robuustere constructies dan plezierjachten.

Ontwerpen van schepen

Bij het ontwerpen van een schip komen alle facetten van maritieme techniek samen: hydromechanica, constructie en werktuigbouwkunde. Daarnaast moet je in je ontwerp rekening houden hoe het schip in elkaar zal worden gezet.

Maritieme werktuigkunde

Aan boord van schepen vind je vaak werktuigbouwkundige en elektrische installaties. Het is cruciaal dat deze werktuigen en machines samen een goedwerkend en betrouwbaar systeem vormen. Denk bijvoorbeeld aan schepen die windmolens plaatsen op zee of aan baggerschepen.

Scheepsproductie

Een schip bouwen vanaf een ontwerp heeft veel voeten in de aarde. Om een productieproces te organiseren heb je niet alleen kennis nodig van bijvoorbeeld het bewerken van staal, maar ook van planning, transport en locaties. 

Rederijkunde

Rederijkunde, ook wel Shipping Management genoemd, bevindt zich op het snijvlak van techniek en economie. Het draait niet alleen om het organiseren van het transport, maar ook om wanneer, waar en hoe er onderhoud wordt gepleegd aan een schip.