Onderwijsprogramma
De bacheloropleiding Technische Bestuurskunde duurt drie jaar. Een studiejaar is opgedeeld in vier kwartalen van ieder tien weken en wordt afgesloten met een tentamenperiode. Tijdens een periode krijg je drie vakken. Het programma bestaat uit een mix van verschillende onderwijsvormen, zoals hoorcolleges, instructies, projecten, zelfstudie en een managementgame. Ook is in bijna elke periode ruimte gereserveerd voor vaardigheden: presenteren, rapporteren en debatteren, maar ook interviewen, feedback geven en informatievaardigheden. Zo kun je later als TB-ingenieur je interdisciplinaire rol beter vervullen.
De colleges duren meestal 2 uur inclusief een korte pauze en vinden plaats tussen 8.45-12.45 uur en 13.45-17.45.
-
Eerste jaar
In het eerste jaar krijg je les in de analyse van complexe socio-technische systemen, het bestuur van complexe socio-technische systemen, wiskundige modellering en technologiespecialisatie. In het derde kwartaal kies je één domein.
-
In het tweede jaar krijg je vakken die voortbouwen op het eerste jaar. Het jaar staat in het teken van verdieping en verbreding van je kennis. Zo krijg je vervolgvakken over bestuur en organisatie, leer je meer wiskundige modelleermethoden en specialiseer je je verder in je technische domein.
-
Het derde jaar begint met een vrij in te vullen minor binnen deze opleiding, die je aan een andere opleiding, universiteit of in het buitenland kan volgen. De eerste helft van het derde jaar besteed je volledig aan een minor, waarmee je jezelf in een door jou gewenste richting kunt ontwikkelen. In de tweede helft van het jaar sluit je de opleiding af met het bachelor project, Het Bachelor Eind Project (BEP). Daarin voer je een wetenschappelijk onderzoek uit en laat je zien dat je zelfstandig een probleem kunt aanpakken én hierover schriftelijk kunt rapporteren.
Na de afronding van de studie mag je Bachelor of Science (BSc) achter je naam zetten.
Clusters
De studie is opgebouwd uit zes leerlijnen of clusters. De eerste vijf genoemde leerlijnen volgt elke student; de laatste is een keuze uit één van de drie specialisaties:
- Analyse van socio-technische systemen (o.a. vakken als ‘Probleemanalyse’ en ‘Analyse van multi-actorsystemen’);
- Wiskunde en statistiek (o.a. vakken als ‘Differentiaalvergelijkingen en Lineaire Algebra’ en ‘Multivariate data-analyse’);
- Programmeren en modelleren (o.a. ‘Inleiding tot Python’ en drie systeemmodelleringsvakken waarin o.a. agentgebaseerd en systeemdynamisch modelleren);
- Bestuur van socio-technische systemen (o.a. ‘Bestuur en recht’, ‘Organisatie en management’);
- Vaardigheden (o.a. presenteren, debatteren, academisch schrijven);
- Drie technische specialisaties (‘Informatie en Communicatie Technologie (ICT)’, ‘Transport en Logistiek (T&L)’ en ‘Energie en Industrie (E&I)’).
Online proefstuderen
Meedoen? Kijk op welke data je kunt proefstuderen en meld je aan: proefstuderen.tudelft.nl!