Project MARCH


Ivar Tjallinga

Hallo! Ik ben Ivar Tjallingii en ik ben in 2014 begonnen met mijn bachelor Technische Bestuurskunde. Na het afronden van studie afgelopen zomer had ik de behoefte om een jaar meer praktische ervaring op te doen en tegelijkertijd mijn geleerde skills toe te passen. Deze behoefte werd vervuld door onderdeel te worden van het derde team van Project MARCH!

Project MARCH is een Dreamteam van de TU Delft dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van een innovatief en veelzijdig exoskelet dat gebruikt kan worden om mensen met een dwarslaesie weer op te laten staan en te laten lopen. Op dit moment is de biomedische technologie omtrent exoskeletten dusdanig onderontwikkeld dat mensen met verlamde of slecht functionerende benen de rest van hun leven gebonden zijn aan een rolstoel. Project MARCH wil hier verandering in brengen!

Het team van Project MARCH bestaat uit zo’n 20 fulltime studenten. Samen leveren wij binnen één jaar een volledig nieuw exoskelet af. Binnen het team vervul ik de functie van Project Manager. Dit houdt in dat ik er verantwoordelijk voor ben dat het exoskelet op tijd én binnen budget wordt afgeleverd. Dit is een grote verantwoordelijkheid waarbij goede samenwerking & afstemming met alle individuele teamgenoten een vereisten is.

Om een team zo efficiënt mogelijk te laten functioneren is een geschikte organisatiestructuur erg belangrijk. Voor het opzetten van deze structuur kon ik handig gebruik maken van de vaardigheden die binnen de TB-bachelor worden opgedaan. Een voorbeeld hiervan is de kennis die je opdoet bij het vak Organisatie & Management over verschillende organisatietypes. Dit vak gaf mij de kennis om de teamstructuur zo in te richten dat deze het beste past in een Research & Development omgeving. Wanneer de teamstructuur de engineers intrinsiek motiveert, door bijvoorbeeld veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheden in te bouwen, stelt dit het team in staat om zo efficiënt mogelijk te werken wat weer van positieve invloed is op de kwaliteit van het totale exoskelet.

Project MARCH op Science for Humanity, Vliegbasis Soesterberg

De problemen die je tegenkomt binnen het team van project MARCH heb je vaak nog nooit eerder mee gemaakt. Dit betekent dat je vaak zelf creatieve oplossingen moet bedenken in complexe situaties. Hiervoor komt het het probleem oplossend vermogen, dat continu wordt onderwezen tijdens de TB-bachelor, handig van pas. Een ander aspect dat veel terugkomt bij Technische Bestuurskunde is de vaardigheid om overzicht te behouden. Dit stelt je namelijk in staat om de prioriteit juist te leggen bij dé belangrijkste activiteiten te leggen die het team verder kunnen helpen bij het ontwikkelen van het exoskelet.

Samenvattend heeft mijn deelname aan een groot multidisciplinair team, zoals Project MARCH, mij tot nu toe geleerd dat je als TB’er erg veelzijdig bent opgeleid. Niet alleen levert Technische Bestuurskunde je een sterke achtergrond op om grote beleidskwesties aan te kunnen pakken maar kan je als TB’er dus ook worden ingezet bij het managen van design- & productieteams!

Ruben, de piloot van MARCH II tijdens de Cybathlon Series te Düsseldorf
Het MARCH II exoskelet, ontwikkeld tijdens 2016 - 2017