Analyses voor een prikkie

Maaike Bak

Het bacheloreindproject van Maaike Bak

Voor mijn bachelorproject heb ik een discreet simulatiemodel gemaakt voor het medisch diagnostisch centrum van een groot ziekenhuis. In zo’n centrum worden monsters van patiënten onderzocht op onder andere ziektes en afwijkingen. In Nederland zijn er ruim 100 van zulke laboratoria; eigenlijk veel te veel, waardoor er overcapaciteit ontstaat. Vanwege de marktwerking in de zorg moeten de centra efficiënter gaan werken. Ook is voorspeld dat er veel fusies plaats zullen vinden. Het ziekenhuis waarvoor ik werkte wilde alvast die mogelijkheden verkennen en was benieuwd naar de gevolgen die een bepaalde overname zou hebben op de doorlooptijd van analyses.

Om de opdracht goed te kunnen doen heb ik me helemaal verdiept in de achtergrond en nieuwsberichten van marktwerking in de zorg. Wat ik ontdekte is dat er veel spanningen zijn tussen zorgverzekeraars, die goedkope analyses willen inkopen, en huisartsen, die betrouwbare kwaliteit, een uitgebreid assortiment en een snelle uitslag willen. De medisch diagnostische centra moeten dus een zeer scherpe prijs-kwaliteitverhouding aan kunnen bieden om mee te blijven doen.

Daarna begon ik met data verzamelen. Het leukst vond ik alle bezoeken aan het lab en gesprekken met experts om data op te vragen of te schatten. Voor een simulatiemodel heb je namelijk veel informatie nodig om te zorgen dat het goed werkt, voordat je er toekomstscenario’s mee kunt maken. Meestal krijg je nepdata van een docent, maar deze keer was alles echt. Door data over de hoeveelheid aanvragen, transport- en aankomsttijden, capaciteit en analysetijd van de machines te combineren kon worden nagebootst hoe monsters zich van aanvraag tot uitslag ontwikkelden, hoe lang dit duurde en of er wachtrijen voor de machines ontstonden. Daarna kon ik ook laten zien hoe de extra aanvragen en extra capaciteit van het over te nemen centrum dit zouden beïnvloeden.

Ik heb een positief advies gegeven voor de overname, maar natuurlijk blijft het afwachten of er financieel en strategisch ook een ‘go’ wordt gegeven. In ieder geval hoop ik dat ‘mijn’ ziekenhuis de marktwerking overleeft en als winnaar uit de fusiegolf komt!