Fietsaccessoires ontwerpen in Kenia


Sjoerd Kop

De buitenlandervaring van Sjoerd Kop

Tijdens de bachelor zijn er volop mogelijkheden om naar het buitenland te gaan. Dit kan door een half jaar vakken te volgen aan een universiteit, maar ik heb er voor gekozen om de minor International Entrepreneurship & Development te doen. In deze minor bereid je je eerst drie maanden voor op een project, dat je vervolgens drie maanden in een ontwikkelingsland gaat uitvoeren. Ik ben voor dit project samen met twee andere studenten – een van TB en een van Civiele Techniek - naar Kenia gegaan.

In de stad Kisumu aan het Victoriameer zit een (door Nederlanders opgerichte)  non-profit organisatie, die voor een zeer laag bedrag fietsen aan mensen te verkoopt zodat ze daarmee een bedrijfje kunnen oprichten, zieken beter kunnen helpen en kinderen naar school kunnen gaan. Voor deze organisatie hebben wij ons ingezet om twee dingen te bereiken. We wilden accessoires voor de fietsen ontwerpen, zoals een voorrekje en een stevige standaard zodat beginnende bedrijfjes makkelijk veel spullen op de fiets kunnen laden en mee kunnen nemen. We hebben productiehandleidingen en prototypes gemaakt, zodat ook na ons vertrek de fietsaccessoires geproduceerd konden worden. Daarnaast hebben we ons ingezet om de fietsen die ze verkopen aan de rijkeren in Kenia beter te verkopen. Daarvoor hebben we gekeken naar mogelijkheden om de werkplaats/winkel aantrekkelijker te maken voor bezoekers en door de winkel te promoten met behulp van een flyer en een website. Het werken met lokale Kenianen was elke dag weer heel leerzaam en ontzettend leuk.

Naast het project hadden we in de weekenden en de kerstvakantie natuurlijk ruim voldoende mogelijkheden om het land te ontdekken. We hebben op safari de gaafste beesten gezien, we zijn naar de eilanden op het Victoriameer gevaren, we hebben door tropisch regenwoud gewandeld, Nairobi gezien, geslapen in hutjes van dierenstront bij de Masai-stam, krokodil gegeten en nog veel meer.

Na drie maanden zat het feest er helaas alweer op maar de ervaring van het samenwerken met Kenianen en het zien van het land ga ik in mijn leven niet vergeten.