Ondernemerschap in Suriname


Hadassa Stevens

De minor van Hadassa Stevens

Van november tot en met januari heb ik voor mijn minor International Entrepreneurship en Development een ontwikkelingsproject in Suriname uitgevoerd. Een minor doe je in de eerste helft van je derde jaar. Bij de minor die ik gekozen heb houd je je bezig met ondernemerschap in een hele andere context dan je normaal gewend bent, namelijk ondernemerschap in ontwikkelingslanden. De minor bestaat uit twee delen, het eerste kwartaal volg je vakken die te maken hebben met ondernemen in ontwikkelingslanden en bereid je een project voor in een door jou gekozen land.

Mijn keuze was gevallen op Suriname. In Marowijne, een district in het noordoosten van Suriname ligt het stadje Moengo. Vroeger was dit stadje welvarend door een groot Amerikaans bedrijf dat daar bauxiet won. Inmiddels is deze industrie weggetrokken en is het stadje in verval geraakt. Er heerst veel werkloosheid en de mensen zijn arm.

De jongeren van Moengo zijn de toekomst van het stadje en zij zullen het verval moeten omkeren in groei. Helaas zitten zij in een lastig parket. In Marowijne zijn alleen basis- en middelbare scholen aanwezig. Jongeren moeten naar Paramaribo om door te studeren, maar voor velen is dat financieel niet mogelijk. Met alleen een middelbare schoolopleiding kom je lastig aan een baan waardoor veel jongeren werkloos zijn. De jongeren die wel in staat zijn door te studeren blijven in Paramaribo en keren niet terug omdat er geen werk is in Marowijne. Dit versterkt het verval alleen maar meer.

Met dit probleem zijn wij (drie medestudenten en ik) aan de slag gegaan. Allereerst hebben wij in Nederland ons project het eerste kwartaal voorbereid, waarna we voor drie maanden naar Suriname zijn vertrokken om het daadwerkelijk uit te voeren. Wij zijn bezig geweest met de eerste stappen van het realiseren van het Centrum voor Techniek en Ondernemerschap. Het wordt een plek waar jongeren geholpen kunnen worden met het starten van hun eigen onderneming. Met ondernemerschap als drijfveer voor de groei van de lokale economie hopen wij hiermee de regio opnieuw te laten bloeien en jongeren nieuwe kansen te bieden.

Het is een geweldige ervaring geweest. We hebben een goed project neergezet en de juiste eerste stappen gemaakt. Er was natuurlijk ook nog genoeg vrije tijd om het land op allerlei manieren te ontdekken. Wij hebben mogen genieten van alle idiote cultuurverschillen, de prachtige natuur, het heerlijke Surinaamse eten en de supergastvrije Surinamers. Kortom in alle opzichten leerzaam en zeker een verrijking van mijn studie