Ondernemerschap in Zambia

Wouter Feil

De buitenlandervaring van Wouter Feil

Muli bwanji (hoe gaat het)… zo begint een gesprek in Zambia. Ze hebben er geen woord voor hallo. Je begint gelijk een gesprek met “Hoe gaat het?”

In het derde jaar van de bachelorstudie Technische Bestuurskunde heb je de mogelijkheid om een half jaar een minor te doen. Een minor is een samenhangend pakket van keuzevakken waarmee je je studie kunt verbreden of verdiepen. Ik heb gekozen voor de minor International Entrepeneurship and Development. Ik heb samen met twee andere studenten, Francien Seeverens en Bart Magura, meegeholpen om een bedrijf op te zetten in Zambia.

In deze minor volgden we eerst een kwartaal vakken over verschillen in culturen en in het tweede kwartaal gingen wij naar Zambia om daar de mogelijkheden te verkennen om een bedrijf te starten in zonne-energie. We wilden zonne-energie gebruiken als oplossing voor het energieprobleem op het platteland. We zijn hier naar omstandigheden zeer goed in geslaagd en we hebben een goede basis gelegd waar verder op gebouwd kan worden.

Nu is het heel tof om de kennis die je hebt opgedaan een keer in de praktijk te gebruiken, maar het leukste is dat we dat in Zambia deden. Een land met een totaal andere cultuur dan in Nederland. De lokale bevolking zegt ook wel dat Zambia het echte Afrika is. De mensen zijn heel aardig en ze ontvangen gasten met een hoeveelheid eten waar ze zelf dagen van leven. Een veel gebruikt spreekwoord daar is TIA (This Is Africa). Dit staat voor alle dingen die niet gaan zoals je verwacht dat ze zouden gaan. Alles werkt, maar eigenlijk ook weer net niet. Juist in een land dat totaal anders is dan Nederland leer je jezelf snel aanpassen.

Een buitenlandervaring in een land met een totaal andere cultuur is zeker een aanvulling op je studie en ik kan het iedereen aanraden!