Onderzoek voor de politie in Zaanstreek-Waterland


Rob van Waas

Het bacheloreindproject van Rob van Waas

Voor mijn bachelorproject wilde ik graag op een zo hoog mogelijk niveau meedraaien en ergens een bijdrage aan leveren. Het vak continu modelleren in onze bachelor laat je modellen maken om complexe problemen op te lossen. De docent die dit geeft - Erik Pruyt - behoort hierin tot de top en hij voert veel projecten uit voor diverse opdrachtgevers. Ik heb een jaar Curius-bestuur gedaan en tijdens dat jaar kwam het regelmatig voor dat we ’s avonds een kapsalon bestelden en dan schoof Erik geregeld aan. Door zijn interessante en gave verhalen werd mijn interesse gewekt om mijn bachelorproject te combineren met een van zijn projecten. Op het moment dat ik bij hem aanklopte startte een project bij de politie Zaanstreek-Waterland met als doel om meer inzicht te krijgen in overvallen en woninginbraken. Dit wilden ze gaan doen aan de hand van een modelstudie: dat kon ik combineren met mijn bachelorproject.

Voordat ik kon beginnen aan het model moest ik eerst flink wat te weten komen over het onderwerp. Wat er invloed heeft op de misdaden en welk beleid de politie voert om dit tegen te gaan bijvoorbeeld. Voor een deel was dit inlezen, maar ook politiechefs interviewen en een workshop organiseren met onder andere justitie, gemeente en de verschillende politieafdelingen. Het proces van het maken van het model leverde veel begrip op over het functioneren van zowel criminelen als politie en het justitiële systeem. Hoewel het lastig was om na zes maanden concrete resultaten te krijgen, wezen mijn resultaten uit dat er beter geïnvesteerd kan worden in het voorkomen van misdaden door bijvoorbeeld persoonsgebonden aanpak, dan in maatregelen om de pakkans te verhogen.

Het was erg gaaf toen het project waaraan ik heb bijgedragen de ‘Stop de overvaller’-prijs won, € 50.000 voor verdere ontwikkeling! Het was erg gaaf om - na de uitreiking door burgemeester Aboutaleb - met het korpshoofd het project met een etentje af te sluiten.

Ik heb veel geleerd van mijn bachelorproject. Onder andere dat de praktijk een stuk lastiger is dan een case tijdens de studie, maar ook een stuk leuker om te doen. Ik kan iedereen aanraden om het bachelorproject ‘live’ uit te voeren. Het kost je soms wat hoofdbrekens, maar ik vond dat het zeker waard!