Stage in de Tweede Kamer


Marleen van de Kerkhof

Marleen van de Kerkhof over haar stage bij de VVD fractie

Mijn naam is Marleen van de Kerkhof en ik studeer Technische Bestuurskunde met als specialisatie het domein Energie en Industrie. Ik ben Technische Bestuurskunde gaan studeren omdat ik niet alleen techniek interessant vind, maar ook het beleid en de politiek rondom technische vraagstukken. Ik ben van jongs af aan al gefascineerd door politiek en ik heb er inmiddels ook van alles mee mogen doen binnen de VVD en de JOVD (de jongerentak van de VVD). Het leek mij ontzettend leuk om nu eens van dichtbij mee te maken hoe het daadwerkelijk reilt en zeilt in politiek Den Haag. Daarom heb ik om een stageplaats gevraagd bij de VVD fractie in de Tweede Kamer.

Ik heb ontzettende mazzel gehad dat kamerlid René Leegte mij deze unieke kans heeft aangeboden. Hij is al sinds oktober 2010 lid van de Tweede Kamer en is momenteel woordvoerder Energie en Internationale Handel voor de VVD. Ik zit samen met hem en zijn persoonlijk medewerker op een mooie kamer met uitzicht op de Haagse binnenstad. Tijdens deze stage leer ik veel over alle werkzaamheden in de Tweede Kamer en krijg ik een goed beeld hoe het nu echt is om kamerlid te zijn. Dit vind ik fijn omdat ik dan weloverwogen na mijn studie kan beslissen om wel of niet verder te gaan in de politiek.

Ik doe niet zomaar een meeloopstage, maar ik ben hier ook bezig met een eigen onderzoek dat ik uitvoer voor het Bacheloreindproject. Dit is een groot project als finale van je bachelor en het onderwerp mag je zelf kiezen. Ik kijk naar de mogelijkheden die thorium kan bieden in de toekomstige energievoorziening. Thorium is een radioactief element dat kan worden toegepast in verschillende nucleaire reactoren. Het gebruik van thorium geniet vele voordelen ten opzichte van uranium dus het is interessant om deze voordelen te verkennen. Het is voor politici erg belangrijk om alle feiten boven tafel te hebben zodat er een goed debat kan worden gevoerd over het beleid. Zorgvuldig onderzoek staat altijd voorop. De Tweede Kamer is een ideale locatie om onderzoek in uit te voeren vanwege alle faciliteiten en de contacten die gemakkelijk kunnen worden gelegd.

Ik heb het erg getroffen met deze onvergetelijke stage en geniet volop van alles wat op me afkomt in deze enorm enerverende omgeving. Never a dull moment!