Amila Babic


  • Tweedejaars TB-studente
  • Domein: Transport & Logistiek
  • 20 jaar
  • VWO: N&T en N&G met informatica, in Amsterdam
  • Hobbies: volleybal, fotografie, leuke activiteiten met vrienden
  • Woonplaats: Delft
  • Vragen? Mail mij!

Waarom ben je TB gaan studeren?

Ik heb lang getwijfeld tussen Technische Bestuurskunde en Geneeskunde toen ik in de zesde zat, door een breed profiel kon ik in principe elke kant op. Uiteindelijk heb ik toch voor TB gekozen omdat deze studie zeer divers is doordat je bent bezig op verschillende gebieden wat mij enorm aansprak. Je hebt de echte wiskunde vakken, zoals Analyse & Differentiaalvergelijkingen, maar ook meer maatschappelijke vakken zoals Bestuur & Recht én veel groepswerk bij veel vakken, waardoor je veel kennis opdoet op verschillende gebieden. Mede doordat dit een mooie verdeling is tussen alpha en beta en het vele groepswerk aan projecten, vond ik dit de perfecte reden om voor TB te kiezen. 

Hoe ben je tot je studiekeuze gekomen?

Mijn oom studeerde zelf aan de TU Delft (Electrical Engineering) en die heeft mij TB aanbevolen. Vervolgens was er een voorlichtingsdag georganiseerd bij mij op de middelbare school, waar ook mensen van Technische Bestuurskunde voorlichting gaven over de studie, hier ben ik naar toe gegaan en heb vervolgens opendagen bezocht van de TU en georiënteerd via de website. 

Hoe bevalt de studie en het studeren?

Het studeren en de studie bevallen mij goed, het is mooi dat je alles nu zelf kan bepalen en je zelf verantwoordelijk bent voor je studie. Het is in vergelijking met de middelbare school wel anders, voorheen werd alles voor je voorgekauwd en   dat is bij het studeren niet meer zo. Je hebt meer vrijheid, maar je moet ook wel meer doen. Het leukste van de studie vind ik toch de vrijheid, zelf bepalen naar welke colleges je wil gaan en hoeveel je tijd aan een vak besteed. Je hebt alles zelf in de hand. 

Hoe complex ervaar je de studie?

De complexiteit van de studie valt wel echter is het wel uitdagend door de verschillende vakgebieden, er zitten vrij technische vakken tussen zoals Agent Bases Modelling en Systeemdynamica maar ook vakken zoals Economie en Statistiek. In elk blok zijn er wiskundige vakken, maar deze zijn allemaal haalbaar doordat er vaak oefenmogelijkheden zijn gepland zodat je de stof goed beheerst. 

Welk domein heb je gekozen en waarom?

Ik heb voor Transport en Logistiek gekozen omdat de vakken mij het meest aanspraken. Ik vind transport interessant, hoe men zich verplaatst en door welke infrastructuren dit mogelijk gemaakt wordt. Logistiek heeft hier natuurlijk ook gelijk invloed op, waardoor dit T&L mij de perfecte keuze leek. 

Met welke vraagstukken houd je je bezig in de vakken en projecten?

Sociale problemen die op een groot oppervlak invloeden hebben op de maatschappij. Deze problemen zijn vaak actueel en uitdagend, waardoor ze altijd interessant zijn. 

Hoe woon je en hoe bevalt het studentenleven?

Ik woon op de campus in de speciale flat voor TU studenten. Het is een mooi appartement dat ik deel met één ander huisgenootje. Verder is het studentenleven in Delft heel mooi, je hebt verschillende verenigingen (gezelligheid, sport, cultuur) waar je lid van kan worden. Ik ben zelf dubbellid, bij een gezelligheidsvereniging en sport (Virgiel en Punch). Dit bevalt mij goed en het is goed te combineren met de studie. 

Wat zijn je interesses, hobby’s en andere activiteiten?

Ik volleybal al 10 jaar, waar ik nog steeds enorm van geniet. Verder ben ik dus lid bij een gezelligheidsvereniging, waar ik twee keer per week met mijn jaarclub mee borrel. Daarnaast ben ik dol op fotografie, van tijd tot tijd neem ik mijn camera ook mee op avonturen (natuur maar ook feestjes). 

Wat wil je later worden?

Daar ben ik nog niet geheel over uit, wat mij in ieder geval trekt is een internationaal bedrijf waarmee ik mij kan bezig houden met actuele vraagstukken. 

Heb je nog een ultieme tip voor toekomstige TB-studenten?

Onderschat niet hoe technisch de studie is, ga naar je werkgroepen want daar leer je de stof toe te passen. Zeker de wiskunde vakken worden als moeilijk gezien en tijdens de werkgroepen kan je vragen stellen waardoor je het sneller en gemakkelijker begrijpt.