Ruben Beumer

Hoe kies je de studie die bij je past?

Het kiezen van een studie is iets dat je niet zomaar even doet. Het is de eerste echte stap richting je carrière. Maar hoe bepaal je wat goed bij je past? Moet je kiezen waar je goed in bent of kan je beter kiezen voor wat je leuk vindt? De studenten die nu Technische Bestuurskunde studeren hebben voor hetzelfde dilemma gestaan en dat was lang niet altijd even makkelijk. Tweedejaarsstudent Ruben Beumer vertelt over zijn keuzeproces en hoe hij via een andere studie bij TB terecht is gekomen.

Ruben: “Ik wist al snel dat ik naar de TU Delft wilde gaan, omdat de universiteit goed staat aangeschreven en ik de campus een prettige plek vond. Eigenlijk heb ik oorspronkelijk voor Lucht- en Ruimtevaart (L&R) gekozen omdat vliegtuigen en luchtvaart al heel lang een passie van me waren (nog steeds overigens). Ik heb toen hard gewerkt om de selectie door te komen, maar helaas viel de studie toch tegen.Ik wil later uiteindelijk wel in dit vakgebied terecht komen en ik vind management & het analyseren van problemen ook interessant.

Omdat ik zo gefocust was op L&R had ik mij verder niet verdiept in andere studies, maar toen ik over TB las op de website werd ik erg enthousiast. Dit komt ook doordat ze een Transport & Logistiek (T&L) domein hebben. Ik ben toen op de algemene open dag van de TU Delft geweest en heb daarna een meeloopdag bijgewoond. Uiteindelijk heb ik gekozen voor TB omdat ik de connectie tussen mens en innovatie erg interessant vind. Een probleem goed analyseren en rekening houden met de verschillende invalshoeken van alle partijen die bij het probleem betrokken zijn. Om dan vervolgens samen tot de beste oplossing komen die de levens van mensen zal veranderen, vind ik erg gaaf.

Ik vind het alleen jammer dat er weinig contacturen zijn. Je hebt elke week ongeveer 2 colleges per vak en de rest is vrije tijd die je met zelfstudie en projectwerk moet indelen. Dat moet dus wel bij je passen. Het leukst aan de studie vind ik de combinatie van wiskundige modellering en de domeinvakken. Je bent veel bezig met een casus en ondertussen wordt je ook specialist in een domein dat je zelf hebt gekozen! Zo leer je elke week weer wat nieuws dat je kan toepassen in je project. TB is voor mij dus de juiste keuze geweest.

Na mijn bachelor TB wil ik nog wel een master gaan doen. Ik heb alleen nog geen idee welke. Deze faculteit heeft er vier en ik vind ze bijna allemaal interessant, maar ook andere universiteiten in Nederland hebben vast een leuk aanbod. Na mijn studie wil ik graag het projectmanagement in. Elke dag grote projecten leiden waarbij je echt invloed hebt op de maatschappij. Ik heb voor het T&L domein gekozen, dus een project op bijvoorbeeld Schiphol lijkt me een hele leuke uitdaging!”

Tips bij het maken van een juiste studiekeuze:

  • Kijk eerst goed naar jezelf en wat bij je past. Ben je bijvoorbeeld iemand die graag met anderen samenwerkt of los je liever dingen in je eentje op?
  • Vind je het leuk om de hele dag alleen met techniek bezig te zijn of heb je een bredere interesse?
  • Loop eens rond op de campus en bekijk een aantal faculteiten van binnen. Geeft het je een goed gevoel of vind je de omgeving niet zo prettig?
  • Ben je al wat verder en heb je een of meer studies op het oog? Doe vooral mee aan de voorlichtingsmogelijkheden zoals een meeloopdag en online proefstuderen. Zo krijg je een nog beter beeld van de studie.