Vincent Engelhard

Persoonlijke informatie

  • Middelbare school: VWO NT
  • Woonplaats: Delft

Waarom ben je TB gaan studeren?
Tijdens de zoektocht naar mijn studie zijn er veel studies gepasseerd. Denk aan econometrie, wiskunde, rechten en ga maar door. Bij alle open dagen die ik gevolgd heb was ik enthousiast. Hierdoor vond ik het moeilijk om een keuze te maken. Toen iemand mij vertelde over de studie Technische Bestuurskunde, waarin veel verschillende vakgebieden aan bod komen, was ik verkocht. Ik heb een open dag bezocht en meegelopen met een student, wat echt een aanrader is, en sindsdien studeer ik Technische Bestuurskunde. Het is een studie waarmee je wordt opgeleid tot een ingenieur met een brede kennis van techniek, wiskundig modelleren, bestuur, recht en economie. Het modelleren leek mij het minst leuk, maar achteraf zijn dat de colleges die ik het liefst volg. Los van deze interessante brede studie is de sfeer in Delft ook nog eens erg goed. Er wonen veel studenten waardoor de stad continu levendig is. Je vindt altijd wel iemand om iets leuks mee te doen.

Hoe bevalt het studeren?

Het studeren zelf bevalt mij goed. Het is een grote overstap van de middelbare school naar de universiteit, maar daar helpt Curius, de studievereniging van Technische Bestuurskunde, je bij. Aan het begin van het eerste jaar wordt er een kennismakingsweek georganiseerd met allemaal leuke activiteiten in Delft. Na deze week zag ik het studeren in Delft al helemaal voor me.

Wat ik leuk vind aan de studie TB is dat je veel met groepjes aan actuele projecten werkt. De kennis die je tijdens colleges opdoet gebruik je meteen voor grootschalige projecten zoals bijvoorbeeld de uitbreiding van Schiphol naar Lelystad Airport. Hierdoor zie je meteen wat je met de eerder opgenomen kennis kan bereiken. Het ene moment bestudeer je zo’n project vanuit de management en organisatie kant en het andere moment ben je situaties aan het nabootsen door te simuleren.

Los van dat Technische Bestuurskunde, naar mijn mening, een hele brede studie is, kies je halverwege het eerste jaar ook een technologiespecialisatie. Op deze manier specialiseer je je toch nog op een bepaald technologisch gebied. In mijn geval was dat Transport & Logistiek. De andere domeinen waaruit je kan kiezen zijn Informatie & Communicatie en Energie & Industrie.

De samenhang van de verschillende vakgebieden die je vertrouwd worden en de probleemoplossende manier van denken die je aangeleerd krijgt bevalt me goed. In het begin vond ik het moeilijk om een goede combinatie te vinden tussen het studeren en al het andere leuks wat je bij het studentenleven krijgt. Onderschat studeren op de Technische Universiteit van Delft niet. Er wordt verwacht dat je zelfstandig bent en het tempo ligt een stuk hoger dan op de middelbare school, maar als je goed gemotiveerd bent komt het helemaal goed.

Wat is het leukste vak dat je gevolgd hebt tijdens je studie?

Meestal vind ik de vakken waarbij simuleren aan bod komt het leukst. Tijdens het vak ‘agent-gebaseerd modelleren’ heb ik met een groepje de stad Delft nagebootst met een computermodel. Als je het ‘runt’ zie je poppetjes over je beeld heen lopen die een cafeetje of een studentenvereniging in gaan. Afhankelijk van hoe leuk ze het daarbinnen hebben, doordat er bijvoorbeeld veel mensen binnen zijn, blijven ze langer of gaan ze weg. Het is erg leuk om door middel van codes zo’n simulatie te kunnen maken op je computer.

Toch is het moeilijk om een favoriet vak te kiezen omdat er veel verschillende soorten vakken in de Bachelor zitten. Ik ga ook altijd met veel plezier naar de colleges van Bestuur en Recht waarin je leert hoe het bestuur van Nederland in elkaar steekt. Als je diezelfde avond het nieuws kijkt komen er allemaal termen voorbij die je net hebt geleerd en snap je toch weer wat beter waarom bepaalde beslissingen wel of niet worden genomen.

Hoe bevalt het studentenleven?

Student zijn betekent zeker niet alleen maar studeren. De tijd die je in Delft meemaakt is ontzettend leuk. De studievereniging van Technische Bestuurskunde, Curius, organiseert een heleboel leuke activiteiten binnen en buiten Nederland. Er worden uitjes georganiseerd naar grote bedrijven als ProRail, NS en Coca Cola, met als afsluiter een leuke avond in een andere stad, en in de winter gaat Curius op wintersport. Over een weekje vlieg ik naar Istanbul met een paar vrienden van de studie, ook georganiseerd door Curius, en een maand later gaat er een trip naar Engeland. Misschien ontstaat de leuke sfeer die rondhangt bij Technische Bestuurskunde wel door deze enthousiaste studievereniging.

Zoals ik eerder al heb beschreven is Delft een erg leuke stad. Langs de grachtjes zitten overal terrassen waar je in de zon een biertje kan drinken. Als je dan nog geluk hebt zie je een mooie roeiboot voorbij komen met hard roeiende studenten die roeien voor hun studentenvereniging. Delft kent een heleboel studentenverenigingen waardoor je niks tekort komt in dit stadje.

Heb je nog tips voor het zoeken naar een studie?

Volg zoveel mogelijk open dagen, loop mee met studenten en stel zo veel mogelijk vragen. Let wel op, als je eenmaal in Delft begonnen bent is de kans groot dat je deze stad niet snel meer wilt verlaten.

Mocht je vragen hebben over de studie, Delft of het studentenleven, voel je vrij om contact met mij te zoeken (communicatie-tbm@tudelft.nl)!