Blog: Menghua Prisse


Menghua Prisse
Tweedejaars TB-studente
Domein: Informatie & Communicatie
19 jaar
vwo: Gemeentelijk Gymnasium Hilversum
Hobbies: kunst en tekenen, reizen, zweefvliegen
Woonplaats: Delft

Blogposts

14: Afsluiting
13: Nu het mooi weer wordt...
12: Vrolijk Pasen!
11: Nadenken tijdens je tentamen
10: En we gaan weer beginnen!
9: Halverwege
8: Het houdt niet op, niet vanzelf
7: New year, new me!
6: Winter Wonderland
5: Een kwart van het jaar verder…
4: Tentamens
3: Weer een jaartje verder
2: Drukke weekenden
1: Het drukke studentenleven


Blog 14: Afsluiting

Ik heb al een tijdje niet veel van me laten horen, hoewel ik niet denk dat iemand de aanwezigheid van mijn blogs erg gemist heeft. Dit heeft ermee te maken dat we nu erg druk zijn met het afmaken van dit jaar en ook al een blik werpen op volgend jaar. Ik moet nu dan echt de laatste loodjes leggen en dat kost wel meer moeite dan verwacht. Het is dan ook wel een druk jaar geweest met een part-time bestuur, een commissie, baan en nog steeds mijn studie. Gelukkig heb ik tot nu toe wel alles gehaald, maar ik ben helemaal klaar voor de zomer. De motivatie om mijn laatste drie vakken te halen is momenteel ook nauwelijks met een vergrootglas te vinden op dit moment. Elk jaar weer, jezelf ertoe forceren nog even te studeren en die uren in de boeken te duiken. Maar ik ben ook erg enthousiast om mijn jaar af te sluiten (ik kijk vooral naar het moment uit dat het afgesloten is) en om aan volgend jaar te beginnen!

Maar voordat ik aan mijn derde jaar begin is er eerst is natuurlijk de zomer met het lustrum van mijn studentenvereniging. En hoewel ik nu druk bezig met studeren of een poging maken tot, wordt er tussendoor ook geklust! Samen met een groep meisjes en jongens van mijn vereniging bouw ik een bar op het lustrum terrein! Die van ons zal buiten staan en een grote houten Phoenix hebben (als het lukt) omringd door vele andere barren, restaurantjes en tentjes die nu gebouwd worden. En dit allemaal zodat wij ons in juli twee weken kunnen vermaken. Ik heb nog niet echt door dat over een kleine maand het al lustrum is, iets waar wij het hele jaar naar uitgekeken hebben, maar ik heb ook nog niet mentaal begrepen dat ik over twee weken tentamens moet maken, dus het gaat allemaal wat traagjes momenteel bij mij.  

Voor het komende jaar heb ik een tijdje terug een keuze moeten maken, namelijk welke minor ik wil gaan volgen. In het derde jaar van je Bachelor mag je namelijk een minor volgen. Dit houdt in dat je kan kiezen wat je een half jaar wil studeren, dus wil je je verdiepen in je huidige studierichting of juist liever een andere studie even meemaken, dan is het eerste half jaar in je derde jaar daar het moment voor!  Dit kan in het buitenland of aan andere universiteiten en je krijgt vrij veel vrijheid om te doen wat je zelf wil. Zo ga ik waarschijnlijk een half jaar leren programmeren aan de faculteit Technische Informatica in Delft. Ik heb programmeren altijd al leuk gevonden en hoewel er hier een daar een vak is bij TB met programmeren zou ik het beter willen kunnen dan ik nu doe, dus mijn keuze was vrij voor de hand liggend. Daarmee zal volgend jaar mijn derde, en hopelijk laatste, jaar beginnen aan de Bachelor Technische Bestuurskunde. Bizar.   

Ik wens iedereen in ieder geval heel veel succes met alles en een mooie zomer!


Blog 13: Net nu het mooi weer wordt…

Ja hoor, de tentamens komen er aan. En helaas is er een lineair verband met interessante dingen die ik doe en de hoeveelheid tentamens, want hoe kleiner het aantal dagen tot mijn tentamens, hoe minder ik buiten ben. Mijn huis is weer tijdelijk de faculteit van TB, waar ik rond de 10 uur per dag doorbreng en in het weekende de UB, waar we om 7:55 in de rij staan te dringen voor een plekje. 

Kilo Watt? 

Tot vorige week waren we bezig met het project van Discrete Simulatie, dus veel tijd heb ik ook nog niet in mijn tentamens gestoken van vandaag en morgen. Het project zelf was wel vrij interessant, alleen jammer dat er zoveel uur in is gegaan ten koste van andere vakken. Plannen is nog altijd niet echt mijn ding. Waar hebben we dan al die uur in gestoken en met wie deed ik dit? Dit was een project van 4 man, en dit keer werkte ik samen met Tamar, die ook blogs schrijft en twee andere studiegenootjes. We kregen een casus over de Zuidpoort Garage in Delft over Elektrische Auto’s. We zijn gaan kijken naar hoeveel laadpalen voor elektrische voertuigen de garage moet installeren in de toekomst, waar natuurlijk het aantal elektrische auto’s is toegenomen. Om hier uitspraak over te kunnen doen, hebben we in een programma, Simio, de garage nagemaakt op basis van echte data. We hadden ook allerlei scenario’s gemaakt voor de toekomst die we vervolgens in het programma hadden verwerkt en zo aan de garage advies hebben gegeven over hoeveel ze er nodig zouden hebben in de toekomst!

Here comes the sun

Maar goed, nog even doorbijten en dan zijn we klaar! Het mooie weer maakt dat een stuk lastiger, heb ik gemerkt. “Korte pauzes” breiden snel uit tot lange chillsessies buiten waar niemand het initiatief neemt om weer door te gaan met studeren. Soms wordt er een ijsje gehaald. Ik keek zo uit naar de lente en de warme dagen, maar nu ze er zijn, zie ik ze vooral voorbijgaan door een glazen ruit. Toch doet het goede weer wonderen voor mijn bui en kan ik niet wachten tot de zomer!


Blog 12: Vrolijk Pasen!

Een van de uitdagingen van studeren is het combineren van de ‘leuke’ dingen en de ‘stomme’ dingen zodat je niet helemaal gek wordt maar wel je studie haalt. Over het algemeen zijn de ‘leuke’ dingen avonden met je vrienden, dagen uit en op de bank series kijken tegenover naar college gaan, aan project werken, studeren (hoewel dit ook leuk kan zijn, natuurlijk. Voor mij is in de afgelopen twee weken die balans echt volledig scheef komen te liggen (zie vorige blogpost), hoewel ik m’n best gedaan heb om tijd in m’n deadlines te steken en naar college te gaan. Het was niet altijd een even groot succes maar soms hebben we ook de leuke en stomme gecombineerd. Zo gingen we afgelopen dinsdag met Curius, de studievereniging, naar de Efteling, waar ik al ongeveer dertien jaar niet was geweest. Daar kregen we ook allerlei opdrachten om uit te voeren, de crazy 25, als je er zin in had. Maar naast alle achtbanen afgaan en opdrachten hebben we ook een filmpje opgenomen voor een vak waar we een analyse uitvoeren over de Efteling! Hier bespreken we hoe de organisatiestructuur van de Efteling in elkaar steekt. Was het leuk? Yep. Is het filmpje goed gelukt? Misschien wel, misschien niet.

Racen in Joris en de Draak, helaas niet gewonnen… Maar wel een goed dagje gehad!

Naast een dag naar de Efteling had de Lustrum commissie van Curius hard gewerkt om nog meer activiteiten neer te zetten voor ons. Zo was er een debat waar een aantal interessante bedrijven waren om met elkaar in discussie te gaan, een feest en een diner om af te sluiten. Hiernaast waren allemaal kleine activiteiten zoals mini lezingen en lunches. Ik was niet overal bij (ik heb erg lekker geslapen tijdens het feest) maar ik vond het een erg leuke week. Helaas moet ik dat nu balanceren met een week vol studie en schrijf ik dit vanuit de UB. Een vrij goede manier om het daadwerkelijke studeren te ontwijken.

Maar week 8 is dan echt aangebroken en het staat vol met deadlines. Vrijdag hebben we om 17:00 twee deadlines voor een eindversie van een verslag voor Analyse van Multi-Actor Systemen en een concept versie van Discrete Simulatie. Dat wordt de komende week nog even de puntjes op de i zetten en lange dagen op de faculteit. Maar eerst, moeten we morgen een opdracht (het eerder genoemde filmpje en meer) voor Organisatie & Management inleveren waar je slechts een O of een V kan halen, maar als we daar geen V voor halen dan kunnen we het hele vak niet meer halen. Vrolijk pasen, he!


Blog 11: Nadenken tijdens je tentamen

Afgelopen week hadden we een midterm van het vak Discrete Simulatie, waar een onderdeel multiple choice was, maar in plaats van de gokkans die normaal toegepast wordt, was dit iets anders. Als je het antwoord goed had, kreeg je punten, logisch, maar als je een foute keuze maakte, kreeg je minpunten. En er was dit keer een vijfde optie, E, wat essentieel betekende “Ik weet het niet, ik haat het als tentamens vragen of ik dit obscure feitje weet” en als je die invulde, kon je dus niks winnen, maar ook niks verliezen. Dus, normaal twijfel je een beetje, maak je een afweging tussen hoe logisch de keuzes klinken en vul je maar wat in, maar nu moest je dus ook kiezen of je wilde toegeven dat je meer tijd had moeten steken in het vak en E kon invullen. Gelukkig waren er nog open vragen die waarschijnlijk m’n tentamen gered hebben, dus ik kon vrijdag redelijk tevreden het einde van de midterms vieren. Als ik maandag niet weer een deadline had. En donderdag nog eentje. Ah, het fijne TB leven. 

Tentamens maken in een hele enerverende omgeving

Kriminele
Het probleem van deze deadlines is dat er komende week een groot feest plaatsvindt wat zich over 4 dagen heen strekt. Wellicht het meest naar uitgekeken feest van Delft van mijn studentenvereniging, waar je voor een kaartje je linkernier biedt en je de meest leuke outfit die je kan bedenken in elkaar klust: Kriminele. Er worden ongeveer 18 barren gebouwd door de eerstejaars waar iedereen zich vier dagen lang kan vermaken onder het genot van een drankje of twee. Of dertig. Elke dag komt iedereen in een andere outfit, vaak zelf gemaakt en hoe belachelijker, hoe leuker! Dit gebeurt allemaal in het thema van Las Vegas: 4 dagen all-in. Natuurlijk ben je na zo’n avond vrij moe en dan is het aan ons om een issue paper in elkaar te zetten en te verschijnen bij een verplicht college, hopend dat al je schmink van je gezicht af is en die glitters in je haar niet al te veel opvallen. Hoewel ik heel veel vertrouwen heb in mijn groepsgenoot, moet ik bekennen dat het vertrouwen in mezelf wat lager ligt. We gaan het zien!

Er wordt hard gewerkt aan onze bar!

Ohja, het is vandaag 19 maart, de verjaardag van Curius, de studievereniging van TB. Over een week zal de Diesweek plaatsvinden, vol activiteiten zoals een dagtripje naar de Efteling en een diner! Twee weken achter elkaar feest, dus!


Blog 10: En we gaan weer beginnen!

Time flies when you’re having fun, zei ik de vorige keer, maar het blijkt dat het gewoon “time flies” hoort te zijn, want ik heb geen fun maar de midterms staan alweer wel om de hoek. Ik schrijf dit dan ook als pauze tijdens het studeren, of eerder als ontwijk gedrag. Maar er is veel gebeurd in de afgelopen twee weken, want een evenement waar ik al een tijdje naar toe werk met mijn commissie op TB heeft plaatsgevonden: Het Management Event 2018!

Met enige stress en lange dagen hebben wij naar 27 februari toegewerkt, want het Management Event is een dag met lezingen en workshops van bedrijven, en het vinden daarvan zat niet altijd mee. Ik dacht altijd dat bedrijven hun dingen op orde hadden, maar de helft blijkt net zo chaotisch en slecht te zijn in communicatie als ikzelf, dus dat stelde me enigszins gerust. Toch hebben we een mooie dag weten neer te zetten voor 120 studenten en leuke bedrijven! Nadat de dag over was en er niks mis was gegaan hebben wij het ook gevierd met een biertje!

En met de bizarre kou van afgelopen week waardoor ik mijn bed niet meer uit wilde (wanneer wil ik dit wel?) hebben we even op de grachten kunnen staan en waren er zelfs mensen aan het curlen en ijshockeyen op het ijs! Hier heb ik helaas geen foto van omdat het een afweging was tussen de foto maken of mijn vingers warm houden en nou, je ziet het. Maar het wordt ook warmer en zo is het zweefvliegseizoen weer begonnen! Afgelopen weekend zijn voor het eerst in 2018 onze kisten de lucht in gegaan na een winter hard werken en klussen aan de zweefvliegtuigen. Hoe langer de dagen worden, hoe langer onze vluchten ook en ik hoop dit jaar mijn solo brevet te halen!


Blog 9: Halverwege!

Je legt je pen neer, trekt je jas aan levert het net gemaakte tentamen in. Buiten de tentamenzaal heb je het even met wat studiegenootjes over hoe onmogelijk het tentamen was, maar pas later - wanneer je thuis op bed neerploft of nog later, bij een biertje om het met je vrienden te vieren - heb je door dat de eerste helft van het jaar er op zit. En wauw, wat is dat on-ge-lo-fe-lijk snel voorbij gegaan. Studeren doet iets raar met je tijdsperceptie. Het diner wat ik met m’n huis een maand geleden had lijkt ondertussen wel een eeuw terug. Het Weekend Eerstejaars Ontvangst (WOEJ) waar we het academisch jaar met de eerstejaars goed beginnen? Dat voelt als een maandje geleden. Soms gaat de tijd echt bizar snel, andere keren lijkt het eeuwen te duren. Maar de tentamens van de tweede periode zijn nu echt al achter de rug en ik mag vieren dat ik de eerste helft heb overleefd met mijn eerste weekje vakantie van het jaar. 

Time flies when you’re having fun
En wat schiet zo’n weekje vrijheid toch snel voorbij. Ik heb een week in mijn retro pak op de piste gestaan met de lustrum wintersport van het DSC! We zijn met ongeveer 1000 man naar Bardonecchia, een skigebied in Italië, gegaan. We waren zaterdag vanuit Delft vetrokken en door onze snelle buschauffeuse zijn we zondag vroeg aangekomen in een groot oud-Olympisch skihotel. Alle tassen werden de bus uit gesleept en naar kamers gesleept waar ter plekke even kamerindeling gemaakt werd (de party kamer en fanatieke skikamer maakten zichzelf snel bekend) en hier mochten wij ons dan een week vermaken. 

(Apres-)skiën 
En wat hebben wij ons daar ook vermaakt, op en van de piste af! Ik heb bijna elke dag om 9:30 ontbeten (niet altijd even vrolijk), waarna ik met wie op dat moment zin had naar de skidepot ben gelopen en vervolgens de lift in ben gerold. In ons hotel was een disco waar we elke avond onze mooiste dansmoves hebben kunnen laten zien. Met een dagtrip naar een ander skigebied, een festival op de piste en een dag in Turijn, en tussendoor veel (après-)skiën, is de week zo voorbij gevlogen. 

Nieuwe vakken, nieuw me (of toch niet)
Terwijl we wachten op de resultaten van de vorige periode (ik heb tot nu toe alles gehaald, gelukkig) worden we alweer verwacht in de collegebanken van nieuwe vakken. Zo hebben we de komende periode de volgende vakken:

  • Analyse van Multi-Actor Systemen, wat gezien kan worden als een vervolg op een eerstejaarsvak, Probleemanalyse, en we een casus behandelen. Wij hebben gekozen om leenfietsen te analyseren in de stad Amsterdam, vrij interessant en tegelijkertijd vrij vermoeiend omdat ik wel klaar ben met rapporten schrijven. 
  • Discrete Simulatie, waarbij we simulatiemodellen leren bouwen om deze vervolgens in te zetten in een adviestraject rondom complexe, socio-technische problemen. Vak met veel grote woorden en 100% geschikt voor TB’ers, is wat ik hier van wegneem. Met nog een rapport. 
  • Organisatie & Management draait om de wisselwerking van, je raadt het, organisatie en management. Maar, om wat specifieker te zijn, krijgen we inzicht in welke factoren van belang zijn voor het functioneren van organisaties.

Men zegt dat dit de meest hectische periode van TB is. We gaan het meemaken! 


Blog 8: Het houdt niet op, niet vanzelf

De tentamens zijn weer in volle gang, of althans, het studeren ervoor. De UB zit weer vol om half negen, iedereen vraagt hoe ver men is met elk vak en mijn bloed is ongeveer 50% koffie. Deadlines naderen ook genadeloos, en ik moet komende week twee verslagen inleveren. Eentje gaat wel redelijk en de ander wat minder dan dat, maar we komen er wel uit! 

Hoe veilig zijn banking websites? 
Eén van de twee verslagen is een onderzoek voor het vak Intelligente Data Analyse, mijn domeinvak van Informatie en Communicatie. Hier hebben we een dataset voor gekozen waar we een vraag mee wilden beantwoorden. Onze dataset gaat over welke karakteristieken de banken die door een bepaalde malware worden aangevallen delen. Heeft het te maken met uit welk land de bank oorspronkelijk vandaan komt? Of misschien worden ze vaker aangevallen als hun website in het Engels beschikbaar is of als de URL het woord ‘bank’ bevat? In ieder geval een interessant onderzoek, waarbij we werken met het programma WEKA voor onze analyses. Onze voorlopige uitslag is dat banken in Europa en Amerika vaker ‘aangevallen’ worden, maar we zijn nu bezig met onderzoeken of daar nog onderscheid gemaakt kan worden onderling tussen kenmerken. Ik doe dit samen met twee anderen, wat eigenlijk de beste grootte is voor groepswerk, naar mijn mening. We kunnen makkelijk met z’n drieën afspreken en de communicatie verloopt soepeltjes. 

Onze analyses

Minor in het buitenland
Terwijl iedereen zich schrap zet voor de tentamens, waren een aantal uit mijn jaar ook erg druk met de wat verdere toekomst: namelijk onze minor die we willen gaan doen volgend jaar! Dit de eerste helft van het derde jaar in je bachelor waar je er voor kan kiezen om vakken te volgen bij een andere faculteit. Veel van ons hebben er nog niet eens over nagedacht, het is ook nog ver weg. Maar een aantal waren de afgelopen week of weken erg druk met de aanmeldingsprocedure voor Study Abroad. De TU biedt namelijk een minor in het buitenland aan bij bevriende uni’s in andere steden. Ik heb mij ook hiervoor aangemeld! Voor de aanmelding moest ik een motivatiebrief schrijven, alvast nadenken over welke vakken ik zou willen volgen en mijn cijferlijst uitprinten (erg confronterend). Dit is afgelopen vrijdag allemaal opgestuurd, samen met een top drie van locaties waar je heen wil en hoewel het ambitieus is, zijn mijn eerste keuzes allemaal buiten Europa. Ik ben helaas geen model student, dus ik weet niet hoeveel vertrouwen ik heb in het slagen hiervan, maar duim in ieder geval heel erg voor mijn vrienden! 


Blog 7: New year, new me

P-co!
De laatste weken voor de kerstvakantie zijn het zwaarst, maar ook het leukst, vaak! De midterms zijn net geweest, iedereen kijkt uit naar de twee weken vrijheid die we krijgen. Ook worden er allerlei activiteiten gepland om het einde van het jaar te vieren. Zo was er ook het grootste feest van Technische Bestuurskunde, georganiseerd door zeven enthousiaste eerstejaars die keihard gewerkt hebben om het neer te zetten. Ik heb het vorig jaar mogen organiseren en daar heb ik veel van geleerd. Dit jaar kon ik volop van het feest genieten samen met mijn commissiegenoten zonder de stress die bij het organiseren komt kijken. Een mooi einde van 2017 voor TB’ers! 

Het hoge noorden
Maar de vakantie kwam sneller dan verwacht (en was ook weer sneller over dan verwacht…) en ik vond mezelf de laatste week van December doorbrengen in het hoge noorden: Lapland! Met koude temperaturen, korte dagen en lekker eten heb ik kerst daar doorgebracht met mijn moeder en hebben we het geluk gehad om het Noorderlicht te zien! Met de zon die onderging rond 13:00 voelde onze lunches vaak als avondeten en deden we niet veel behalve lezen en kaartspelletjes. Een hele leuke ervaring in ieder geval, want we hebben zo ook rendieren gezien, met honden gesleed en gelanglauft. Echt onwijs gaaf, en ook een hele fijne pauze van het drukke studentenleven. 

De tweede week was ik helaas ziek en zo was mijn oud en nieuw niet heel denderend. Dit gaf me wel wat tijd om me voor te kunnen voorbereiden op 2018. Het Management Event wat ik dit jaar neerzet met de Business Commissie komt steeds dichterbij en zo hebben we zelfs in de vakantie vergaderd. Ik ga de komende week ook langs bij bedrijven die we bij ons evenement gaan betrekken! Heel leuk, maar ook tijdrovend en de deadlines en tentamens komen steeds dichterbij… In ieder geval de beste wensen voor 2018 en misschien wordt dit wel het jaar dat ik mijn sociale leven, studie en slaap in balans krijg. 


Blog 6: Winter Wonderland

De midterms staan alweer om de hoek, en wat gaat de tijd snel! Het tentamen dat komt zal gaan over hoe je een betrouwbaar onderzoek doet en wat daar allemaal bij komt kijken. Wij moeten zelf ook een onderzoek doen door middel van een enquete en alles wat we leren in college toepassen. Ik ben nu nog druk bezig met studeren, maar na dit tentamen is de kerstvakantie - de eerste vakantie van het jaar! - ook om de hoek! Helaas zit ik tot die tijd nog wel eventjes druk te werken op de TU. Ik ben wel echt toe aan vakantie, ik pak nu al echte ochtend de minuutjes die ik kan om iets langer in bed te liggen. 

Spark IGNITE Conference 2017
Maar een van de ochtenden in de afgelopen twee weken ben ik wel heel vroeg uit bed gekropen, namelijk rond vijf uur ’s ochtends. Waarom deed ik? Ik ging samen met Emma naar een conferentie in Amsterdam om te werken als vrijwilliger (een ietwat heftige vorm van studie ontwijkend gedrag, misschien) wat ging over entrepreneurship in ‘Fragile states’, dus denk aan landen zoals Syrië. Het ging vooral om mensen die kansen zochten in andere landen, die beter onderwijs mogelijk wilden maken en ook kansen wilden geven aan anderen van dezelfde achtergrond kwamen. 

Er waren interessante lezingen, er werd een prijs uitgereikt en de koningin kwam even langs! Emma en ik hielpen met kleine klusjes hier en daar die dag, maar op elk moment dat we niks hoefden te doen stonden we achterin de zalen mee te luisteren. Aan het einde was ik wel echt kapot: vijf uur opstaan waren wij niet echt gewend, en gelukkig hoeft dat ook niet in ons dagelijks leven! Het was wel een leuke ervaring en was erg blij dat ik er bij kon zijn en leuke mensen kon ontmoeten! 

Hare Majesteit in action!

Let it snow, let it snow, let it snow
De kerstliedjes zijn al een tijdje op de radio, maar ik moet toegeven dat ik niet zo snel had verwacht dat het ook daadwerkelijk binnenkort zou gaan sneeuwen. (Alsof we het al niet zwaar genoeg hadden in de laatste loodjes leggen van 2017) Het OV ligt plat, vluchten worden gecanceld, en hetzelfde kan gezegd worden voor mijn concentratie en motivatie met dit weer. Het liefst zou ik bij de open haard zitten (als we die hadden) en slechte kerstfilms kijken, of naar buiten gaan en sneeuwpoppen bouwen en schaatsen. Maar nee, ploeteren naar de TU om te studeren is nog nooit zo’n feest geweest waar iedereen z’n best doet om er niet vol onderuit te gaan. Woensdag is mijn tentamen en ik zou het heel erg waarderen als ik dan rustig mijn fiets kan pakken zonder dat ik me voel als Bear Grylls in Antarctica.


Blog 5: Een kwart van het jaar verder…

De tweede periode is alweer begonnen! De tijd gaat zo ongelofelijk snel, en ik kan niet zo goed bevatten dat het bijna december is. Ik heb ook niet heel veel tijd gehad om er over na te denken want aan het begin van een nieuwe periode worden zo veel activiteiten ingepland dat ik de afgelopen twee weken nauwelijks de tijd heb gehad om even stil te zitten. Er is een dies geweest voor alle meisjes van het DSC, ik ben gaan koken en eten met mijn oude commissie, de P-co, en twee dagen later met mijn huidige commissie van TB, de BusinessCie. Daarnaast ben ben ook een avondje uit eten gegeaan met mijn clubgenoten, wat erg gezellig was en leuk om iedereen weer te spreken! Dit weekend ben ik wel weer even op adem gekomen. Ik heb mijn gemiste uurtjes slaap ingehaald en ik heb thuis even wat quality time met mijn huisgenoten gehad.

Met de maaaaiden (zoals we dat zeggen)

Nieuwe vakken
Nieuwe periode betekent ook dat er drie nieuwe vakken in mijn rooster staan. Dit zijn

  1. Bestuur en Recht 2, een vervolg van een eerstejaarsvak over, je raadt het, bestuur en recht.
  2. Onderzoeksmethode en Data Analyse, een projectvak waarbij we een hypothese onderzoeken door middel van een enquete.
  3. Mijn specialisatievak van het domein Informatie en Communicatie: Intelligente Data Analyse. Hier kijken we naar hoe grote hoeveelheden data worden opgeslagen en wat je daar allemaal zelf mee kan. Dit leren we niet alleen in de theorie, maar we moeten ook zelf een dataset analyseren! 

Heelas moet ik ook een vak uit het eerste jaar herkansen, namelijk Lineaire Algebra en Differentiaalvergelijkingen. Een lichtpuntje is wel dat als ik dit vak haal, dan heb ik (eindelijk) mijn P binnen!
Maar ik ga deze perioden even kijken of ik misschien een vakje minder ga doen, maar dat weet ik nog niet zeker. Ik leg de lat vaak iets te hoog, maar goed, waarom ook niet?

Studenten in de politiek
Ook ben ik in de week na de tentamens langs gegaan bij het kantoor van STIP in het stadhuis om te leren wat zij nou precies doen. Stip staat voor Studenten Techniek in Politiek en bestaat uit een gemeente raadspartij door studenten voor de Delftenaar. STIP zorgt er voor dat de belangen van de studenten niet wordt vergeten in de gemeenteraad. Ook zijn ze een aanspreekpunt voor studenten en jongeren in het algemeen. Onderwerpen waar zij zich mee bezig houden is bijvoorbeeld de studentenhuisvesting, het overschot aan fietsen in Delft en (een beetje gerelateerd aan het vak Intelligente Data Analyse) een open data platform.  Ik ben benieuwd wat de komende periode in petto heeft.


Blog 4: Tentamens

Hoeveel studenten zouden om acht uur ’s ochtends voor de UB wachten om het beste plekje te bemachtigen? Best veel, blijkt uit mijn ervaring afgelopen week! Ik ben bijna elke ochtend toen de zon nog nauwelijks scheen mijn bed uit gekropen om te zorgen dat ik een goed studeerplekje had. En wanneer de deuren van de UB dan om 8 uur open gaan, zou je bijna denken dat we aan het dringen zijn om een bekende artiest te zien, en niet om onze schriften op een tafel te leggen. Als ik dan soms een paar minuutjes te laat was, kon ik gelukkig aanschuiven bij jaargenoten. Zo hebben we samen geblokt voor onze vakken en gestreden tot in te late uurtjes. Ik vind samen studeren sowieso altijd heel handig. Dan kan ik altijd aan iemand meteen mijn vragen stellen en uitleg krijgen. We hebben ook een WhatsApp groep met alle 2e jaars TB’ers, maar daar krijg je niet altijs even snel of goed antwoord in. Ook worden de koffiepauzes er een stuk gezelliger (en langer, haha) door! 

Deadlines, deadlines, deadlines…
Maar toen ik donderdag uit de tentamenzaal van mijn laatste tentamen liep, was het nog lang niet klaar, helaas. Ik had nog twee deadlines die ik moest inleveren. Eentje ging over het maken van een applicatie voor een wasservice, genaamd Laundry4U en de ander ging over het vak Systeem Dynamica, waar ik vaker over geschreven heb. Bij de applicatie kregen een denkbeeldige klant die een idee had gekregen voor een onderneming. Studenten die geen tijd voor de was hadden (of überhaupt geen wasmachine) zouden door de applicatie gekoppeld worden aan mensen in de buurt die daar wél tijd voor hadden. Zo zouden de studenten voor een bepaald bedrag hun was kunnen langs brengen en weer ophalen. Hiervoor moesten we dan allemaal modellen maken en een database in elkaar knutselen. De deadline van Systeem Dynamica verliep ook niet vlekkeloos: mijn projectgenootje is echter naar Canada om iemand op te zoeken, dus we hebben het door middel van Skype moeten afronden! Weer een ervaring erbij, en twee deadline op tijd ingeleverd!

Lustrumthema!
Maar tussen al die deadlines door en na alle uren blokken was er ook tijd voor een bekendmakingsmoment in de Oude Kerk. Om kwart over negen op vrijdag avond kwamen allemaal studenten bijeen in onze scheve kerk om het thema van het Lustrum van onze studentenvereniging mee te krijgen! Een hele happening, want dit hele jaar staat bijna in het teken van het 34e lustrum. Nadat iedereen had plaatsgenomen gingen de lichten uit en begon de muziek… Het thema, Katalyse, werd bekendgemaakt door een heel vet filmpje en werd gevolgd door gejoel en geschreeuw.

De tentamens waren klaar, en het feesten kon beginnen! De thema’s van onze lustra hebben vaak een technisch aspect, want we blijven wel een Technische Universiteit!. Zo waren thema’s van de afgelopen jaren Vermogen, Vakwerk, IJzersterk etc. Ik vind Katalyse een heel gaaf thema en ben benieuwd hoe dit lustrumjaar gaat zijn!


Blog 3: Weer een jaartje verder

Systeem Dynamica
Als er een aardbeving is in Nepal, hoe snel kan er geld van het Natuurrampen Fonds vrij gemaakt worden zodat hulp organisaties kunnen helpen? En hoe wordt dat geld dan verdeeld over de organisaties die willen en kunnen helpen? En als je als doorsnee burger wil bijdragen, wat gebeurt er precies met dat geld, en hoe snel heeft dat daadwerkelijk impact? Vrij interessante vraagstukken, en ook het onderwerp waar ik en een studiegenoot nu mee bezig zijn met Systeem Dynamica. Dit mogen wij modelleren om te kijken naar hoe die geldstromen lopen en hoe snel er mensen daadwerkelijk geholpen kunnen worden. Ik denk dat ik dit tot nu een van de meest interessante vakken is die ik gehad heb, ook door het onderwerp, maar vooral omdat de begeleider dit soort modellen echt gebruikt voor dit soort vraagstukken om beter beleid te kunnen schrijven. Hierdoor krijgen wij het gevoel dat onze casus niet slechts bedacht is om ons studenten bezig te houden, maar dat het relevant is en dat het ook daadwerkelijk een bijdrage kan leveren (als we het goed genoeg doen, haha). 

Open Dagen
Ook waren de Open Dagen van de TU vorig weekend! Want naast deze blogs, ben ik ook aanwezig op de faculteit tijdens de Open Dagen om met scholieren te praten die het overwegen om TB te gaan doen. Dit doen we met een best grote groep van voorlichters, waar ook een paar goede vrienden tussen zitten, en zo houden wij presentaties en begeleiden wij workshops. Het is altijd gek om te bedenken dat dat maar 3 jaar geleden was voor mij, want het voelt als eeuwen terug dat ik over mijn eigen studiekeuze aan het nadenken was. Ik denk dat als ik mijzelf van drie jaar terug kon spreken, ik zou zeggen dat ik eerder moest beginnen met de studiekeuze. Vroeg beginnen kan geen kwaad! Maar zoals Tamar zei, mocht je deze gemist hebben, er komen er nog meer aan over een aantal maanden!

Taart
Desondanks de tentamens en deadlines die langzaam maar zeker dichterbij komen, zijn er ook lichtpuntjes de komende paar dagen. Zo ben ik zaterdag 28 oktober jarig geweest! Eindelijk geen tiener meer! Ik ben de dag ervoor uitgebreid gaan koken en eten met mijn huisgenoten en daarna een biertje gaan doen met clubgenoten in de stad. Om twaalf uur hebben ze op de markt gezongen terwijl iedereen rilde van de kou. De dag erna, toen ik echt jarig was, ben ik met mijn moeder op stap gegaan en zijn we naar een aantal musea gegaan. Ik heb nu nauwelijks tijd (en geld) om naar musea te gaan, dus om even tussen het studeren door rustig door de stilte te lopen was erg fijn.

Op het komende jaar,

Menghua


Blog 2: Drukke weekenden

Na het tentamen Systeem Dynamica waar ik de vorige keer over schreef was het tijd om het studeren even achter ons te laten. Mijn weekend was dan ook he-le-maal volgepland. Vrijdag vond de Algemene Leden Vergadering (ALV) plaats van de zweefvliegvereniging waar ik officieel werd ingesteld als bestuur samen met mijn bestuursgenoten. Dus nu waren wij officieel aan het hoofd van een vereniging die zeven zweefvliegtuigen en iets meer dan honderd leden onder zijn naam had. Een grote verantwoordelijkheid en uitdaging, maar wel eentje waar ik naar uit kijk. 

Daarnaast kwamen ook vrienden uit het buitenland die ik heel lang niet had gezien en ook mijn moeder kwam terug uit China. Het gebeurt wel vaker dat je je ouders een lange tijd niet ziet als je studeert, vooral als je al een tijdje uit huis bent. Ik heb gemerkt dat ik nu minder vaak terug ga naar mijn ouders dan in mijn eerste jaar en meer weekenden in Delft doorbreng. Maar wanneer m’n moeder na een maand terugkomt naar Nederland, vind ik het wel gezellig om een hele dag met haar door te brengen en bank te hangen.

Tentamen gehaald!
Door het drukke weekend was ik het tentamen bijna vergeten. Er hing wat stress rondom dit vak, want als je het deeltentamen niet haalde, dan mocht je niet meedoen aan de rest van het vak. Normaal zou je een deeltentamen kunnen herkansen, maar dat was dit keer niet het geval. Dus wanneer een studiegenoot een bericht stuurde dat het was nagekeken, werd ik toch wel zenuwachtig… Iedereen checkte met spoed Brightspace, onze online leeromgeving, waar onze cijfers in een Excel bestand stonden… en ik had het gehaald! Mijn huisgenoot had het ook gehaald, en dat gingen we vieren. Het was die avond ook huisavond, en thuis werd lekker gekookt en daarna zijn we gaan dansen in de studenten discotheek, Lorre. Daar werd ook de verjaardag van één van onze buurjongens gevierd om twaalf uur, een leuke avond, dus!

Commissie bij Curius
De week na (deel)tentamens is altijd een beetje een relax week (althans, volgens de studenten) en er was ook een avond georganiseerd met mijn commissie bij Curius. Wij gingen met de commissie van vorig jaar zitten om vragen te kunnen stellen en hun verhalen te horen. Deze commissie is de Business Commissie van Curius (in het kort de BusinessCie) en het is aan ons om het jaarlijkse Management Event van TB neer te zetten. Dit is een dag vol sprekers en workshops van bedrijven die betrokken zijn bij het thema. Vorig jaar was het thema Circulaire Economie, en wij zijn nu druk bezig elke week tijdens onze vergaderingen om het thema van dit jaar vast te zetten. Dit doe ik samen met vijf andere TB studenten, waaronder ook masterstudenten, en iemand uit het bestuur van Curius die kijkt of het allemaal goed gaat.

Ik ben deze week een beetje ziek geworden en dat is wel net jammer, maar dat is ook een reden om weer je ouders op te zoeken en daar even uit te zieken. Helaas komt er weer een drukke week aan en moet ik weer aan de bak!

Liefs,
Menghua


Blog 1: Het drukke studentenleven in Delft

Hoi! Ik ben Menghua (je spreekt het uit als mang-gwa), en op dit moment 2e jaars student Technische Bestuurskunde. Misschien heb je mijn stukje in de scholierennieuwsbrief al gelezen, maar voor hen die dat niet gedaan hebben zal ik mezelf even in het kort samenvatten: Ik ben 19 jaar, woon al twee jaar in Delft samen met drie andere meisjes en zat op de middelbare school in Hilversum.  Ik heb eerst een jaar Bouwkunde gedaan, maar ben aan het einde van dat jaar overgestapt naar Technische Bestuurskunde, en zo ben ik hier terecht gekomen. Ik hoop je een goed beeld te geven van hoe studeren in Delft is! 

Studeren is combineren
Het tweede jaar is nu al in volle gang, met het eerste tentamen al om de hoek. Komende donderdag hebben we namelijk al een tentamen van het vak Systeemdynamica! Dit is één van de drie tweedejaars vakken die we nu hebben. In dit vak modelleren we complexe en dynamische problemen uit het echte leven. Heel interessant, want met die modellen kan gekeken worden wat er zou gebeuren als je bepaalde ingrepen zou maken en welke gevolgen die ingrepen zouden kunnen hebben.Het model kan niet de toekomst voorspellen, maar misschien wel wat meer inzicht bieden aan de mogelijke maatregelen van een nieuw beleid. 

Maar dat mag natuurlijk de pret niet drukken op TB! Vorige week was namelijk ook de BarCo Wissel. TB heeft namelijk zijn eigen plekje waar elke donderdagmiddag de studenten bij elkaar komen met een drankje: Het TB Café! Een goede vriendin van mij, Elze, wordt komend jaar Bar Commissie (ook wel de BarCo genoemd) bij de studievereniging van TB, Curius, en neemt het stokje over van de vorige commissie. Dit wordt gedaan door een battle tussen de oude en de nieuwe BarCo, en ik ben met wat studiegenootjes langs geweest om haar aan te moedigen. Maar niet te lang, want er moest ook gestudeerd worden! 

Een ezel stoot zichzelf geen twee keer aan dezelfde steen
Want hoewel ik nu al twee jaar in Delft achter de rug heb en vaak genoeg anderen voor deze fout heb gewaarschuwd, ben ik dit keer zelf te laat begonnen met leren. Op de universiteit wordt er niet rustig opgebouwd en is het eigenlijk de bedoeling dat je vanaf week één alles goed bijhoudt. Maar doordat ik dit jaar begonnen met ben een part time bestuur ben ik de eerste weken veel bezig geweest met ingewerkt worden en ben ik, jawel, te laat begonnen met Systeemdynamica… Ik breng nu elk vrije uurtje dat ik heb door in de UB, onze geliefde Universiteits Bibliotheek. Dus, tip voor jou (en mezelf): Begin op tijd en houd je vakken bij. Het scheelt zo veel tijd als je het wel doet en je maakt het een stuk makkelijker voor jezelf door die uurtjes er elke week in te steken. Ik duik weer de boeken in! 

Liefs, 

Menghua