Noorwegen


Ruvin Vastenhout

De minor van Ruvin Vastenhout

Pas toen het vliegtuig de landing al inzette en ik tussen de wolken door de bergen en fjorden al kon zien, wist ik zeker dat mijn avontuur begonnen was. Mijn studentenleven gaat zich de komende maanden namelijk aan de NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) in Trondheim afspelen. Gedurende de oriëntatieweek leerde ik al snel nieuwe mensen en de stad kennen.

Naast de bezienswaardigheden in de stad, heeft Noorwegen een prachtige natuur met bossen, meren en watervallen. Je hoeft maar tien minuten de stad uit te wandelen en je staat al midden in de ongerepte natuur. Ik begreep dan ook meteen waarom ze hier zo van outdoorsporten zoals hiken, moutainbiken en kajakken houden. Een andere manier om van de natuur genieten is door naar zogenoemde ‘Koienes’ te gaan. Deze houten hutten vind je op mooie locaties, maar ze beschikken meestal niet over elektriciteit of dergelijke. Als je daar een weekend naar toe gaat leef je dus echt buiten, met wandelingen, een houtgestookte sauna of bij het kampvuur zitten. Dat het weer hier niet altijd zo goed is als in Delft lijkt voor niemand een probleem. Een Noorse gezegde luidt namelijk als volgt: “Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding”. Gelukkig hebben een zeilweekend en een heldere nacht met Noorderlicht bewezen dat het weer hier ook heel mooi kan zijn.

Naast al de leuke weekendtripjes moet er ook gestudeerd worden. Ik wilde me graag richten op de economische kant. Zodoende heb ik gekozen voor een pakket met onder andere Corporate Finance, Strategic Management en Risk Management in Projects. Het onderwijs hier vertoont veel gelijkenissen met Delft, maar er zijn ook een aantal grote verschillen. Zo worden er hier meer verplichte opdrachten uitgereikt die je wekelijks moet inleveren en voor case studies worden echte bedrijven uitgenodigd. Dit laatste maakt de opdrachten een stuk interessanter.

Ik ben op het moment van schrijven al een anderhalve maand in Noorwegen en heb het enorm naar mijn zin. Ik zou iedereen een minor in het buitenland aanraden omdat het een prachtige ervaring is en het een leuke breuk is met het Delftse studenteleven. Voor de komende maanden hoop ik naast studeren nog veel leuke uitstapjes te kunnen ondernemen, waarbij onder andere Oslo en de Lofoten eilanden nog op de verlanglijst staan.