Singapore

National University of Singapore

De eerste helft van het derde jaar van de bacheloropleiding Technische Bestuurskunde is vrij in te delen. Voordat je gaat beginnen aan je bachelor eindproject kan je deze periode dus gebruiken voor een pakket van keuze-vakken, een minor. Je kunt kiezen voor een minor aan de TU Delft, maar ook aan een andere universiteit in Nederland, of zelfs in het buitenland. TB-student Jasper Groenewoud heeft ervoor gekozen om zijn minor in het buitenland te volgen. “Met mijn vrije minor wilde ik leren van een andere cultuur en kennis opdoen over internationale betrekkingen. Inmiddels kijk ik terug op een halfjaar in Singapore, de stadstaat die mij precies dat geboden heeft.”

Politiek

Via een partnership vanuit de TU Delft studeerde ik een half jaar aan de National University of Singapore, waar de deuren naar de Aziatische politiek voor mij zijn geopend en ik ook de regio op cultureel vlak heb leren kennen.

Op het gebied van internationale betrekkingen en Aziatische politieke verhoudingen, is Singapore dé plek om te zijn. ‘The Little Red Dot’ heeft zich in slechts 64 jaar onafhankelijkheid weten neer te zetten als financieel centrum van Azië ondanks een initiële interne clash van verschillende culturen en ongenade vanuit buurlanden. Sterk leiderschap vanuit de (democratische) People’s Action Party heeft een succesvolle meritocratie gevormd, waar velerlei culturen nu samenwonen en samenwerken om een enorm welvarend land elke dag een stap beter te maken. Mede door de cultuurmix heeft Singapore zich weten neer te zetten als allemansvriend, en vormt het land vaak de verbindende factor tussen het westen en Azië, alsmede in Azië zelf.

Cultuur

Voor die beknopte samenvatting van mijn vakken hoef je natuurlijk niet naar Singapore, maar kan je ook een boek openslaan. Waarvoor je wél ter plekke moet zijn, is het ervaren van de cultuur. Er hangt een bepaalde drive, en die heeft wel wat. Het is die prestatie-gedreven cultuur die het land heeft gebracht tot wat het is: een prachtige, hypermoderne metropool die van alle gemakken is voorzien. Ondanks dat je de universiteit, met haar drie zwembaden en tal van sportfaciliteiten, niet af zou hoeven, brengt de metro je in twintig minuten naar het centrum waar alles van museum tot nachtclub aan je voeten ligt. Het is een stad waar het adagium ‘hard werk wordt beloond’ volledig opgaat.

Reizen en eten

En dan heb ik het nog niet gehad over het eten en de reismogelijkheden. De cultuurmix uit zich ook in ‘Hawker Centres’, grote foodcourts die in elke wijk te vinden zijn en waar je eten uit elk Aziatisch land kunt bestellen. Samen eten is een pilaar van de Singaporese cultuur, dus gerust namen we iedere dag anderhalf uur voor de lunch en voor het avondeten, iets wat we in ons gehaaste kikkerland misschien ook wat vaker

zouden moeten doen. Tijdens de week-enden probeerden we de specialiteiten op locatie, want van Singapore’s centrale locatie moesten we goed gebruik maken om te reizen natuurlijk!