Vakgebied

Innovaties zoals Airbnb, het elektronisch patiëntendossier of pakketbezorging via drones brengen grote veranderingen teweeg in het leven en de leefomgeving van mensen. Voor deze en alle andere vernieuwende technologieën geldt dat deze pas een succes worden als rekening wordt gehouden met de impact ervan voor iedereen die ermee in aanraking komt. Vanuit die behoefte is een heel eigen vakgebied ontstaan: Technische Bestuurskunde.

Een Technisch Bestuurskundig ingenieur kan modelleren wat de mogelijke effecten zijn van verschillende technologische oplossingen en voor een bepaalde oplossing alle verschillende belangen meenemen. Je krijgt gedegen technologische kennis die je kunt combineren met kennis uit de sociale, economische en managementwetenschappen.

Omdat technologie in alle vezels van de samenleving zit, is je uiteindelijke werkplek sterk afhankelijk van je eigen interesses en keuzes. 

Domeinen

Omdat je jezelf niet kunt specialiseren in elke technologie, kies je halverwege je eerste jaar voor een specialisatie in één van de drie technische domeinen. Binnen ieder domein is jouw expertise aanvullend op die van de meer traditionele ingenieurs. Jij wordt namelijk getraind om ook de niet-technische omgeving van het technische systeem in je analyse te betrekken. Deze typische technisch-bestuurskundige aanpak zorgt ervoor dat een technische innovatie ook echt een succes wordt.

Uiteraard word je aan het begin van het eerste jaar goed begeleid in de keuze voor je domein. Je krijgt voorlichting en er is een mogelijkheid om met studenten uit het domein te praten. 

Dit zijn de drie domeinen van Technische Bestuurskunde:


Ga verder naar De opleiding


/* */