Carrièremogelijkheden

Bijna iedere student Technische Natuurkunde doet na de bacheloropleiding een masteropleiding. Daarna ligt de wereld voor je open. Als natuurkundige ben je analytisch en kwantitatief erg sterk. Dus zeer gewild in uiteenlopende beroepsvelden. De meesten  vinden binnen enkele maanden een baan.  Niet alleen in de techniek en het wetenschappelijk onderzoek, maar ook in de medische, financi√ęle en consultancy wereld. Daarnaast starten steeds meer studenten hun eigen bedrijf. Vaak gebaseerd op iets dat ze tijdens hun afstudeeronderzoek hebben ontdekt.

In de afgelopen jaren vonden onze afgestudeerden een baan in de volgende sectoren: Onderzoek en onderwijs (20%); Management & organisatie (15%); Banken en verzekeringen (10%); Olie en gas (10%); Transport (10%); Ingenieurs- en installatiebureaus (10%); High Tech Industrie (5%); ICT (5%); Energie (5%); Academische ziekenhuizen (5%); Overig (5%).

Onze afgestudeerden werken bij: grote bedrijven (40%); universiteiten (20%); kleine bedrijven (10%); zelfstandig en startups (10%); overheid (5%); middelbaar onderwijs en hbo (5%); overig (10%).

Promoveren

Na je master kun je het nog hogerop zoeken. Door te promoveren kun je je voorbereiden op een loopbaan als wetenschappelijk onderzoeker. Je doet dan vier jaar lang onderzoek aan het front van de wetenschap, in samenwerking met een hoogleraar. Over dat onderzoek schrijf je een proefschrift en wetenschappelijke artikelen. Je krijgt dan de titel ’doctor’. De faculteit TNW is een prachtplek om onderzoek te doen. Veel hoogleraren zijn internationaal beroemd in hun vakgebied en de faculteit is uitgerust met de meest geavanceerde laboratoriumfaciliteiten.

Aan het werk

Vanwege je analytische en kwantitatieve vaardigheden ben je op veel plaatsen in de maatschappij welkom: in onderzoek, ontwikkeling, advisering, marketing, beleid, et cetera.

Voorbeelden van functies waar je aan kunt denken:

  • Meetgegevens van aardbodemonderzoek analyseren.
  • Nieuwe medische apparatuur ontwikkelen.
  • Leiding geven aan een team onderzoekers dat een nieuwe computer ontwikkelt.
  • Les geven op vwo of hbo in natuur- en wiskunde.
  • Bedrijfsproblemen analyseren en bedrijven adviseren over hun marktpositie.
  • Kwantitatieve modellen ontwikkelen voor financi√ęle bedrijven en instellingen.

Daarnaast voelen veel studenten zich ge√Įnspireerd om met hun specialistische kennis een eigen bedrijf op te zetten.


Ga verder naar Studentenervaringen