D:DREAM
Wereldwijd staat TU Delft bekend om haar succesvolle studententeams. Deze teams, in Delft D:DREAM genoemd, worden volledig bestuurd door de gemotiveerde studenten zelf. Van het team management, tot het ontwerpen en produceren van hun uitvindingen, het gebeurt allemaal in de D:DREAM hall.
Want op deze plek, gelegen op de TU Delft campus, maken jonge engineers van dromen werkelijkheid.
Binnen de studententeams werken studenten van verschillende opleidingen met elkaar samen. Ook studenten van de faculteit Technische Natuurwetenschappen (BSc opleidingen Life Science & Technology, Molecular Science & Technology, Nanobiology en Technische Natuurkunde) zijn erg gewild.
Kijk hier naar studententeams die door de faculteit Technische Natuurwetenschappen gesponsord worden en waar vaak ook studenten van onze opleidingen werkzaam zijn:
Hyperloop
-
Mijn naam is Maarten Kurstjens en afgelopen zomer heb ik de bachelor Technische Natuurkunde (TN) aan de TU Delft afgerond. Op de middelbare school was ik al een fan van het vak natuurkunde en vooral van de theoretische kant daarvan. Vergeleken met andere studies in Delft sprak de theoretische kant van TN mij erg aan, en vergeleken met de natuurkunde in Leiden vond ik de technische kant een stuk aantrekkelijker. Na een meeloopdag in Delft was ik meteen verkocht.
Ik merkte direct dat je bij de studie TN veel vrijheid krijgt. Dit is erg fijn en tevens moeilijk; je kan zelf indelen hoe je een vak volgt, maar je moet het wel goed doen. Af en toe word je dan ook in het diepe gegooid. Gelukkig zijn alle professoren enorm bereid je te helpen. Ik had de verwachting dat TN een moeilijke studie zou zijn. Dat is het ook zeker, maar het is wel goed te doen.
Tijdens mijn studie heb ik vooral erg genoten van het vak Fysische Transportverschijnselen. In dat veld heb ik ook mijn bachelor eindproject met veel plezier gedaan. Volgend jaar wil ik ook verder gaan met Natuurkunde door de master Applied Physics te volgen. Wat daarna komt, heb ik nog niet compleet uitgedacht, maar de consultancy kant van de bedrijfswereld spreekt mij erg aan.
Nadat ik klaar was met mijn bachelor wilde ik niet direct aan een master beginnen. Dus zocht ik iets anders om te doen. Vorig jaar hebben twee vrienden van mij in het dreamteam TU Delft Hyperloop gezeten en merkte ik hoeveel plezier zij hieruit haalden. Na mijn aanmelding en een sollicitatieprocedure ben ik het direct geworden.
Ik ben onderzoeker binnen Delft Hyperloop. Dat betekent dat ik niet bezig ben als engineer, maar mij bezighoud met de uitdagingen die het volledige hyperloop concept nog te wachten staat. Hierbij zijn vooral de onderzoeks skills die ik bij TN heb geleerd goed toepasbaar. Ik houd me nu bezig met een energiemanagementstudie: hoeveel energie verbruikt een hyperloop en hoe voorzien we dat van groene energie? Ik heb veel geleerd over personal development en hoe je in een dergelijk groot team van super gemotiveerde studenten werkt.
We are Delft Hyperloop VI
TU Delft Hydromotion
-
Ik ben Eline Driesse en ik heb in de zomer van 2021 mijn bachelor Life Science & Technology (LST) afgerond. Ik heb voor deze studie gekozen, omdat ik bètavakken erg interessant vind en een studie zocht die verschillende bètavakken combineerde. LST voldoet hier zeker aan. De vakken die je krijgt zijn erg gevarieerd en door de studie ben ik er ook achter gekomen dat ik de Delftse vakken leuker vind dan de Leidse vakken. Dit terwijl ik aan het begin eigenlijk het tegenovergestelde had verwacht.
Na mijn bachelor wilde ik nog niet aan een master beginnen, maar een tussenjaar doen om mijn kennis te verbreden. Ik wist al van de dreamteams af, maar wat welk team precies deed, wist ik nog niet goed.
Het TU Delft Hydro Motion Team sprak mij gelijk erg aan omdat ik affiniteit heb met watersporten en de sfeer in het team is erg gezellig. Ik ben nu fulltime Operations Manager in het team. Dit betekent dat ik eindverantwoordelijk ben voor alle dingen die we met de buitenwereld delen. Dat zijn de samenwerkingen die wij hebben met onze partners en daarbij de financiën, evenementen, sociale media etc. Ik ben heel veel aan het leren over werken met een groot team wat bestaat uit veel verschillende mensen en ik denk dat dit een mooie aanvulling is op wat ik allemaal tijdens mijn studie heb geleerd.
Meet the 2022 Team!
Project March
-
Mijn naam is Francesca Kessler. In 2016 ben ik begonnen met de bachelor Nanobiology aan de TU Delft en het Erasmus MC. Deze relatief nieuwe studie gaf de mogelijkheid om over zowel de biologische en medische als de technische wetenschappen te leren. Door veel verschillende vakken aan te bieden, waren er altijd onderdelen die ik leuk vond, maar leerde ik ook veel over onderwerpen die ik minder goed kende of minder goed bij mij aansloten. Dit maakt Nanobiology soms een uitdagende, maar vooral een heel leerzame studie.
Ondanks de grote verscheidenheid aan vakken die Nanobiology aanbiedt, had ik de behoefte om mijn kennis verder te verbreden.
Als Team Manager leidde ik het zesde Project MARCH team, dat het eerste semi-dynamisch lopende exoskelet ter wereld ontwikkelde. Mijn rol was vooral gefocust op het ondersteunen van de persoonlijke en professionele ontwikkeling van het team en het uitvoeren van algemene management taken. In mijn jaar bij Project MARCH heb ik ontzettend genoten van het samenwerken in een leuk, groot team en heb ik veel geleerd op medisch-, technisch- en leiderschapsgebied.
Vanaf september 2021 ben ik in Londen begonnen aan mijn MSc Nanotechnology and Regenerative Medicine aan University College London (UCL). Hier kan ik mijn technische achtergrond van Nanobiology toepassen op medisch onderzoek, zoals in mijn masterscriptie over ‘Uncovering the Effect of Biozonations on Nanoparticle Enhanced Radiation Therapy’.
In de toekomst zou ik graag weer mijn interesse voor management en medisch onderzoek samenbrengen, bijvoorbeeld binnen een farmaceutisch of MedTech bedrijf.
In de BSc Nanobiology en bij Project MARCH heb ik veel geleerd over mijn motivatie, interesses en kwaliteiten. Dit heeft mij verder laten ontwikkelen als persoon en ?wetenschappelijk? onderzoek heeft mij klaargemaakt voor de volgende stappen in mijn professionele carrière.
Koen's walk through Delft with the MARCH VI
Formula Student Team
-
Mijn naam is Sven Kwinkelenberg, en ik zit momenteel in mijn tweede jaar van de Master Applied Physics (AP). Daarnaast ben ik parttime ingenieur voor het studententeam van DUT22 (Formula Student). Voordat ik aan mijn master begon, heb ik de bacheloropleiding Technische Natuurkunde (TN) afgerond.
Ik heb zowel voor TN als AP gekozen omdat het brede en veelzijdige opleidingen zijn. Omdat het programma op een fundamentele manier over natuurkunde gaat, helpt het je ook om vragen op een fundamenteel niveau te beantwoorden, iets wat ik altijd leuk heb gevonden. De fundamentele natuurkunde vereist ook veel wiskunde, dus dat moet je ook leuk vinden.
Via vrienden die ik op de faculteit heb gemaakt, besloot ik dit jaar mee te doen aan het DUT-studententeam. Hier werken we samen om een elektronische raceauto van de grond af op te bouwen, om uiteindelijk mee te doen aan verschillende wedstrijden. Het team zelf is verdeeld in verschillende afdelingen, die nauw met elkaar samenwerken. In de elektronica-afdeling ben ik verantwoordelijk voor het ontwerpen, produceren en testen van verschillende PCB’s (printed circuit boards) in de auto (bijvoorbeeld het dashboard).
Hoewel elektronica en het PCB-ontwerp verre van de primaire focus van de Technische Natuurkunde studies zijn, merk ik dat de veelzijdigheid van TN en AP, en het inzicht in de onderliggende processen, het mogelijk maken om samen te werken met een veelzijdigheid aan mensen die verschillende vaardigheden hebben. Werken in een meer praktische omgeving zoals een studententeam leert je ook meer over de problemen die je in de echte wereld kunt tegenkomen, zoals problemen met de toeleveringsketen en productievertragingen.
Na mijn studie wil ik graag verder op het gebied van ontwikkeling in plaats van me puur richten op onderzoek. Hoewel ik nog niet zeker weet wat ik precies zou willen doen, heb ik er vrij veel vertrouwen in dat ik het met de vaardigheden die ik heb geleerd, zou moeten kunnen.
Join Formula Student Team Delft!
Eco-Runner Team Delft
-
Mijn naam is Jaap de Bruin. Ik ben vijfdejaars student en ik heb afgelopen jaar mijn bachelor Molecular Science & Technology (MST) aan de TU Delft en Universiteit Leiden afgerond.
Op de middelbare school was het mij al snel duidelijk dat ik iets met scheikunde wilde gaan doen en zo kwam ik uiteindelijk terecht bij de studie MST. Deze studie behandelt de technische kant van de scheikunde, waardoor je je ook focust op wiskunde en natuurkunde. Doordat MST erg breed is tijdens het eerste jaar, krijg je de mogelijkheid om te ontdekken waar je persoonlijke interesses liggen, wat mij erg beviel. Na een jaar heb je de keuze uit drie verschillende richtingen en ligt de focus voornamelijk nog op de vakken die jou het beste liggen. Dit vond ik erg leuk aan de studie!
Na 4 jaar te hebben gestudeerd, was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging om zo andere vakgebieden te ontdekken en mijn horizon te verbreden. Duurzaamheid interesseerde mij erg en het leek me leuk om hier iets mee te gaan doen. Bij de faculteit Technische Natuur Wetenschappen is de energietransitie natuurlijk een groot thema, en hierin speelt waterstof, de focus van ons project, een belangrijke rol. Dit leidde ertoe dat ik bij het project van Eco-Runner Team Delft uitkwam.
Mijn team zet zich een jaar lang in om de meest efficiënte waterstof aangedreven stadsauto te ontwerpen, bouwen en ermee te racen. Met als doel om een duurzamere toekomst te promoten. Binnen het team ben ik verantwoordelijk voor de planning en financiën. In deze functie leer je planningen maken en overzicht te houden om uiteindelijk de beste auto te maken.
Hierbij is het erg fijn dat ik tijdens de studie MST heb geleerd hoe je complexe en ingewikkelde vraagstukken goed kan aanpakken. Ik vind het ontzettend leuk om dit jaar weer geheel nieuwe dingen te leren. Na dit jaar zet ik mijn interesse in duurzaamheid voort bij de master Sustainable Energy Technology.
Meet our Team: Eco Runner Team Delft '21/'22
iGEM
-
Ik ben Brent van Schagen. In mijn eerste jaar van de master Life Science & Technology (LST), begon ik aan iGEM.
Ik heb gekozen voor de bachelor LST omdat de combinatie van biologie, scheikunde en technologie in één opleiding me heel erg aansprak. Daarna ben ik doorgegaan met de master LST in Delft, omdat ik tijdens de bachelor merkte dat ik meer interesse had in de onderwerpen die in Delft behandeld worden, zoals biotechnologie en biochemie. De master LST is relatief klein en dat zorgt voor veel contact tussen studenten en docenten en ook tussen studenten onderling. Ook bevat bijna elk vak in de opleiding wel een groepsopdracht, waarbij je soms behoorlijk in het diepe wordt gegooid. Je leert daardoor heel snel om zelfstandig problemen aan te pakken en effectief als groep samen te werken.
Tijdens mijn bachelor had ik al gehoord over het dreamteam iGEM en ik kende via studiegenoten een aantal mensen die er eerder aan mee hadden gedaan. Ik had er al eerder over nagedacht om mee te doen aan een studententeam, maar ik besloot pas te solliciteren in mijn master omdat het toen goed paste in mijn studieplan. Voor iGEM moet je fulltime aan het project werken in de zomervakantie, maar ook tijdens de laatste en eerste periode van het studiejaar. Dus is het soms een kwestie van passen en meten en schuiven met studieplannen.
iGEM is een hele waardevolle en unieke ervaring, omdat je meemaakt hoe de kennis van je studie van toepassing kan komen in een grootschalig project. Het meest interessante van het project vond ik hoe je leert om zelfstandig een onderzoeksproject te organiseren.
Je wordt echt geacht om als groep studenten zelf de controle te hebben over het project, waar meer dingen bij komen kijken dan je verwacht. Het is goed om zulke ervaringen op te doen terwijl je nog studeert, zodat je die al hebt voordat je begint aan je carrière.
Daarnaast is het ook heel bijzonder om mee te doen aan zo’n grote wereldwijde wedstrijd. Dit jaar doen er meer dan 350 teams mee, met projecten op het gebied van gezondheid, klimaat, industrie, fundamentele wetenschap en meer. Het is heel inspirerend om al
deze projecten te zien bij het eind van de wedstrijd in Parijs, en te horen hoe andere teams hun project hebben aangepakt.
iGEM TU Delft promotional video