Julia Cramer


Werkt bij: QuTech
Functie: Outreach Coordinator
Afgestudeerd: 2012
Persoonlijke website

'Julia Cramer werkt bij QuTech, hét quantuminstituut van de TU Delft. Gedurende haar promotietraject onderzocht zij “de bizarre wetten van de quantummechanica en hoe deze kunnen worden ingezet om de technologie van de toekomst te creëren. Dan hebben we het inderdaad over de quantumcomputer en het quantuminternet.” Inmiddels heeft Julia de doctorstitel behaald. Nu werkt ze bij QuTech als Outreach coordinator en doet daarnaast onderzoek naar wetenschapscommunicatie in Leiden.

Gave experimenten

“Wanneer je kiest voor Technische Natuurkunde maak je in de eerste twee jaar vooral kennis met het vakgebied. In het derde jaar kun je een gedeelte vrij invullen met een minor. Ik koos voor een minor buiten de natuurkunde, namelijk wetenschapscommunicatie, een richting waarbij je wetenschap een gezicht geeft. Mijn bachelor Technische Natuurkunde heb ik uiteindelijk met gemiddeld een 8 behaald. Tijdens de master krijg je meer ruimte voor verdieping. Ik richtte mij volledig op gave experimenten die bij quantummechanica, het onderwerp waar ik uiteindelijk op ben gepromoveerd, horen. Nog tijdens mijn master werd ik toegelaten tot het Casimir pre-PhD programma. En met de Huygens Talentenbeurs kon ik vervolgens zeven maanden naar het buitenland om te studeren aan de ETH in Zürich. Dankzij het onderzoeksvoorstel, dat ik als afsluiting van mijn master schreef, ontving ik een vierjarige Casimir-beurs voor mijn promotie.”

Donkere kelders

“Ik ben inmiddels gepromoveerd bij het instituut QuTech, een wereldspeler op het gebied van quantumcomputers en quantuminternet. Mijn onderzoek richtte zich op het corrigeren van fouten in quantumberekeningen met quantumdeeltjes in diamant. Ik bracht vooral veel tijd door met programmeren, solderen en experimenteren in de donkere kelders van de TU Delft.”

Fascinatie delen

“Naast onderzoek doen, deel ik graag mijn fascinatie voor de quantumtechnologie met anderen. Daarom ben ik bij QuTech gebleven in een nieuwe rol: als outreach coordinator deel ik alles rondom ons onderzoek met de buitenwereld. Daarnaast onderzoek ik wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden, als postdoc bij Ionica Smeets. Eerder deelde ik een blog van Kennislink als één van de ‘Faces of Science’. Daarnaast stond ik in het theater met ScienceBattle: een theatershow waarin vier promovendi uit verschillende onderzoeksrichtingen met elkaar ‘battelen’ om het hardste applaus van het publiek.”