Martijn van der Star


De middelbare school was voor mij compleet onbevredigend! Hier aan de TU Delft, bij Technische Natuurkunde, krijg ik - door de combinatie van theoretische en praktische vakken - écht diepgaande kennis over hoe de wereld werkt.

Terwijl de natuurkunde op menselijke schaal voor mij eerst het meest comfortabel voelde, is mijn passie verschoven naar de mega- (Sterrenkunde) en de nanoschaal (Kwantummechanica).

In de eerste maanden van de studie moest ik wennen aan de grote versnelling. Na een tijdje wordt dit je standaard. Al in het eerste jaar komen bijna alle grote onderwerpen - en talloze Eurekamomentjes – langs.

In het tweede en derde jaar gebeurt er iets dat op het eerste gezicht heel saai lijkt; bijvoorbeeld bij Elektromagnetisme ga je de stof die je al in het eerste jaar gehad hebt gedeeltelijk opnieuw door. Echter, nu veel breder en dieper, met de essentiële wiskundige kennis die je in het eerste en tweede jaar opdoet. Daardoor ga je heel anders kijken naar bijvoorbeeld de Wet van Ohm en de Maxwellvergelijkingen.

Ook krijg je veel compleet nieuwe stof, zoals de langverwachte Kwantummechanica. Hiermee is op dit moment in Delft een fantastische onderzoeksgroep bezig, die kort geleden teleportatie van informatie heeft gedemonstreerd. Dát is waardoor ik gefascineerd raak.

Omdat voor mij sporten en gezelligheid ook heel belangrijk zijn, heb ik naast mijn studie gekozen voor de wat mij betreft ideale combinatie: actief worden bij een sportvereniging. Dit jaar zit ik  parttime in het bestuur van studententennisvereniging Obvius, een open vereniging waar spontane mensen met elkaar sporten, borrelen en zelfs overdag samen studeren. Het combineren van deze twee werelden is even wennen. Je moet je twee agenda’s goed kunnen scheiden. Hierdoor leer je plannen, professioneel contact onderhouden en met doorzettingsvermogen en een strakke planning op het juiste moment helemaal uit je dak te gaan, terwijl je de volgende dag weer met state-of-the-art natuurkunde bezig bent.