Vakgebied
Je duikt in de fundamenten van de natuur en haar wetmatigheden: mechanica, relativiteitstheorie, elektromagnetisme, golven, thermodynamica en kwantummechanica. En je verdiept je in samenhang en de toepassing van de natuurwetten, zoals stromingsleer, optica, elektronica, systemen & signalen, duurzame energie. Om dit alles te kunnen begrijpen leer je en gebruik je veel wiskunde. Denk aan analyse, lineaire algebra, differentiaalvergelijkingen en statistiek.
Mechanica

Sinds Newton begrijpen we dat het vallen van een appel uit een boom en het draaien van de maan om de aarde het gevolg zijn van dezelfde krachten. In het vakgebied mechanica bestudeer je de beweging van voorwerpen onder invloed van de krachten die erop werken. We bouwen voort op de mechanica die je op het vwo hebt geleerd en breiden die uit naar driedimensionale, versnellende en roterende systemen.
Elektromagnetisme

In ons dagelijks leven zijn we voor een groot deel afhankelijk van elektromagnetische velden en golven: GSM, wifi, bluetooth, mobiele telefonie en magnetron. In het vakgebied mechanica bestudeer je deze velden en golven, hun interactie en hun invloed op de wereld om ons heen.
Kwantummechanica

Heel kleine voorwerpen, zoals elektronen, protonen en nanodeeltjes, gedragen zich op een manier die we met ons gewone verstand bijna niet kunnen begrijpen. Zo kan een deeltje tegelijkertijd linksom en rechtsom draaien. Met de wetten van de kwantummechanica kunnen we dit vreemde gedrag beschrijven en voorspellen. Dit leidt tot revolutionaire nieuwe technologie in de vorm van ongelooflijk snelle kwantumcomputers en fraudebestendig kwantuminternet. Daarvoor is wel een flinke dosis abstracte wiskunde nodig.
Stromingsleer

Van jouw eigen bloed tot de wind rondom windturbines. En van gassen tot vloeistoffen in grote petrochemische fabrieken: Panta Rhei (‘alles stroomt’). De stroming van gassen en vloeistoffen is onvoorspelbaar en chaotisch. Dat maakt stromingsleer tot een spannend stuk natuurkunde met belangrijke toepassingen in techniek, milieu en gezondheid. Stromingsleer: écht een vak waarin Technische Natuurkunde zich onderscheidt van Algemene Natuurkunde.
Optica

Je eigen ogen, camera's, lenzen, lasers, telescopen, microscopen; manipulatie van licht met optica is overal om ons heen. De allereerste microscoop werd in de 17e eeuw gebouwd in Delft, door Antoni van Leeuwenhoek. Het vakgebied optica is een mooi voorbeeld van échte technische natuurkunde. Met de theorie van elektromagnetische golven kun je nieuwe technische vindingen mogelijk maken.
Ga verder naar De opleiding