Carrièremogelijkheden

Na het afronden van deze opleiding ben je op veel plaatsen in de maatschappij welkom: bij de overheid, de industrie, het universitair onderzoek, de medische wereld, het onderwijs en het bedrijfsleven. Denk aan onderzoeksafdelingen en management van multinationals, ingenieurs- en adviesbureaus, het Centraal Plan Bureau en zelfs het Forensisch Instituut. Maar ook bij banken en verzekeraars die werken aan modellen om risico’s in kaart te brengen en om financiële ontwikkelingen te voorspellen, kun je terecht.

Promoveren

Een wetenschappelijke carrière begint met een promotietraject van de EEMCS Graduate School of de de Applied Sciences Graduate School.
Binnen de faculteit EEMCS en de faculteit Technische Natuurwetenschappen wordt toonaangevend onderzoek gedaan binnen de deelgebieden van Technische Wiskunde en Technische Natuurkunde onder begeleiding van gerenommeerde hoogleraren en docenten. Je werkt in een diverse, internationale omgeving en je verdiept en verbreedt je kennis in vier jaar door middel van het Doctoral Education Programme van de Graduate School. Uiteindelijk schrijf je een proefschrift waarin je jouw bijdrage aan de wetenschap vastlegt. Na de promotie mag je dr. ir. (PhD) voor je naam zetten.

Aan het werk

Er zijn volop mogelijkheden. Je kunt aan de slag als onderzoeker bij KNMI, Centrum Wiskunde & Informatica, TNO en NanoScience aan de TU Delft of je kunt gaan werken aan de ontwikkeling van MRI-scans bij Philips. Andere mogelijkheden zijn: consultant bij McKinsey, financieel adviseur bij de ING, beleidsmedewerker duurzame energie of planner van infrastructuur. Vaak kom je in een team terecht met onder andere elektrotechnici, informatici, juristen en economen. Een paar voorbeelden:

  • Je werkt aan de ontwikkeling van een nieuwe machine.
  • Je analyseert bedrijfsproblemen en adviseert bedrijven over hun marktpositie.
  • Je ontwikkelt medische apparaten die het mogelijk maken om een levend lichaam te onderzoeken zonder het te beschadigen.

Je kunt ook het onderwijs in en gaan werken als leraar op de middelbare school, als hoogleraar op de universiteit of als wetenschapsvoorlichter bij de krant.

Salarisindicatie

Het gemiddelde startsalaris van een afgestudeerde wiskundige en natuurkundige bedraagt €2.850,- euro bruto per maand. Pas afgestudeerden vinden na anderhalve maand een betaalde baan (WO Monitor, 2013).

Alumni aan het woord


Werkt bij: ORTEC
Functie: Solution Consultant
Afgestudeerd: 2012

Frank Tabak

'Als Solution Consultant bij ORTEC werk ik voor Air France-KLM aan hun revenue management systeem. Ik werk nieuwe functionaliteiten en verbeteringen van het systeem uit om dit state-of-the-art te houden. In deze functie houd ik me voornamelijk bezig met big data analyses, testen en onderzoek.'


Werkt bij:
Ernst & Young en Universiteit van Amsterdam
Functie: 
Advisor en promovendus
Afgestudeerd: 2013

Jarno Hartog

'Bij Ernst & Young adviseer ik organisaties bij het ontwerp, de implementatie en de validatie van modellen voor markt- en kredietrisico en houd ik me bezig met waarderen van complexe financiële instrumenten.
Mijn promotieonderzoek bij de Universiteit van Amsterdam gaat over het ontwerp van optimale statistische procedures voor classificatieproblemen in netwerken.'


Werkt bij: ABN AMRO
Functie: Market Risk Officer
Afgestudeerd: 2014

Merel Stout

'In 2014 ben ik bij ABN AMRO begonnen als risk trainee. Nu werk ik bij Market Risk Management in de dealing room, waar ik de risico’s van de Foreign Exchange Trading desk analyseer.'


Ga verder naar Studentenervaringen


/* */