Fleur

Blog 19: De laatste weken

25 juni 2018
Hey allemaal! In deze blog schrijf ik over de laatste paar weken van het jaar en festivals.

Bijna klaar

De laatste drie weken van het jaar zijn ingeluid. Dit betekend dat veel mensen beginnen met voorbereiden op de laatste tentamens. Voor de wiskundevakken Analyse 2 en Introduction to Probability is dit ook de laatste week dat er colleges worden gegeven. Dit is heel fijn omdat je dan een week hebt voor de tentamens (ook wel ‘witte week’ genoemd) met iets minder colleges en dus wat meer tijd voor zelfstudie. Ook ik ben me langzamerhand aan het klaarmaken voor de laatste paar toetsen. Persoonlijk vind ik het fijn om wel alle colleges te volgen, maar veel mensen besluiten ook om de laatste paar weken colleges te skippen en alleen zelfstandig te studeren. Ik vind het een heel raar idee dat het jaar bijna voorbij is, omdat het voelt alsof er maar een paar weken voorbij zijn gegaan sinds de Owee.  

Een van de laatste wiskundecolleges!

Voor veel mensen was deze week ook de laatste kans om voor de tentamens te feesten! Populair waren nu ook weer de festivals. Ook ik ben met een paar vrienden naar een festival gegaan in Delft. Dit was heel leuk; er waren veel dj’s, een band en zelfs een zweefmolen!  Ook was het leuk dat het in Delft was en je veel bekenden tegenkomt. Over all was het een geslaagde avond! Nu wel echt tijd om serieus te gaan studeren haha.

Veel lol in de zweefmolen!

Tot over twee weken!

Groetjes Fleur

Blog 18: Tentamenweek en het laatste octaal

Hey allemaal! In deze blog schrijf ik over alweer de zevende tentamenweek en de start van het laatste octaal.

Tentamenweek

Studeren in de trein

We zijn weer aangekomen bij het einde van het octaal dus het is weer tijd voor tentamenweek! Bij natuurkunde wordt gebruik gemaakt van een octalensysteem en bij wiskunde van een kwartalen systeem. Dit betekent dat natuurkunde het jaar opsplitst in acht delen, en wiskunde in 4 delen. Het gevolg hiervan is dat wij in (deel)tentamenweek vaak hele tentamens hebben van natuurkunde, en voornamelijk deeltentamens van wiskunde. Deze tentamenweek hadden we deeltentamens van de vakken Analyse 2 en Introduction to Probability (beide wiskundevakken), en een geheel tentamen van Lineaire Algebra (natuurkundevak). Ook hadden we een deeltoets van het natuurkundevak Elektromagnetisme. Ik vind persoonlijk een octalensysteem fijner, omdat je hierbij over het algemeen vakken sneller afrondt en meer afwisseling hebt. Het nadeel hiervan is alleen wel dat je vaker tentamens hebt. Het ligt dus helemaal aan je persoonlijke voorkeur. Natuurlijk was het ook na deze tentamenweek tijd voor feestjes!!

Laatste octaal

Na de tentamenweek is het laatste kwartaal alweer aangebroken! Dit zijn de laatste vijf weken van het eerste jaar. Dit octaal volgen we de wiskundevakken Analyse 2 en Introduction to Probability, en de natuurkundevakken Elektromagnetisme en Thermodynamica. Het enige nieuwe vak dit octaal is dus Thermodynamica. Bij dit vak heb je twee mogelijkheden; je kan de intensieve of minder intensieve route doen. De intensieve route betekent dat je bij bijna alle werkcolleges aanwezig moet zijn en de tussentoetsjes maakt voor eventuele bonuspunten, en bij de niet intensieve route heb je geen verplichtingen (maar ook geen bonus). Ik heb gekozen om de intensieve route te nemen, omdat je dan beter de stof kan bijhouden en op schema blijft.

Tentamens voorbij! 

Groetjess

Fleur

Blog 17: Laatste commissie activiteit

21 mei 2018
Hey allemaal! In deze blog schrijf ik over de laatste commissie activiteit.

Wat was een commissie ook alweer?

Bij studie- en studentenverenigingen is er de mogelijkheid om een commissie te doen. Deze commissies zijn verantwoordelijk voor het organiseren van activiteiten of voor bijvoorbeeld het maken van een jaarboek. Als dubbele bachelorstudent heb je, omdat je lid kan worden van beide studieverenigingen, de mogelijkheid om bij beide studieverenigingen een commissie te doen! Ook is er voor de Dubbele bachelorstudenten een aparte commissie; de MaPhyA. Deze organiseren door het jaar heen activiteiten speciaal voor dubbele bachelorstudenten.

Mijn commissies

Zoals eerder geschreven zit ik in twee commissies; de activiteitencommissie AkCie bij de studievereniging van Technische Wiskunde en Informatica en sinds kort de jaarboekcommissie bij de studievereniging van Technische Natuurkunde. Ik vind het heel leuk om commissies te doen, omdat je hier veel van leert, en je weer nieuwe mensen leert kennen. Afgelopen week hebben we met de Akcie onze laatste activiteit georganiseerd. Dit was een ledenlunch. Hierbij kunnen studenten die lid zijn van de studievereniging voor €1 onbeperkt lunchen in de /pub onder de faculteit. Omdat het bijna zomer is hadden we ook een slushie machine geregeld, zodat je ook onbeperkt slushies kon halen!! Verder hadden we allemaal slingers opgehangen en had iedereen een bloemenketting voor de zomerse sfeer. Het was heel leuk om te organiseren en het was weer een succes! Helaas was dit wel de laatste activiteit met de AkCie, maar gelukkig heb ik nu ook de jaarboekcommissie om me bezig te houden. Hiermee zijn we nu druk met het bedenken van een thema voor het jaarboek en andere voorbereidingen. 

Lekker lunchen in de /pub!

Kortom; het doen van commissies is superleuk! Als je er interesse in hebt zeg ik; zeker doen!

Veel liefs,

Fleur

Blog 16: Nieuw kwartaal en Koningsdag!

7 mei 2018
Hey allemaal! In deze blog schrijf ik over de start van een nieuw kwartaal en Koningsdag!
Nieuw kwartaal

De week na de derde tentamenweek begon gelijk een nieuw kwartaal. Dit betekent; nieuwe vakken. Dit kwartaal krijgen we de natuurkundevakken Elektromagnetisme en Lineaire Algebra en de wiskundevakken Introduction to Probability en Analysis 2. Elektromagnetisme is eigenlijk een vervolg op het vak Elektriciteit en Magnetisme wat we in het eerste kwartaal hebben gevolgd. Lineaire Algebra gaat over vectoren, matrices en de toepassing hiervan. Introduction to Probability is een introductie op kansrekening. Dit vak is een beetje anders dan de andere vakken die we tot nu toe bij wiskunde gevolgd hebben, omdat je hier direct in aanraking komt met werkelijke situaties en realistische voorbeelden. De vaardigheden die we bij andere wiskunde vakken als Analysis 1 en wiskundige structuren geleerd hebben zijn hier wel toepasbaar. Analysis 2 hebben we al in het derde kwartaal gevolgd en gaan we dit kwartaal afronden.

Zonnige start van het nieuwe kwartaal!

Koningsdag 

Het was Koningsdag! Deze dag heeft de hele universiteit vrij om Willems verjaardag te vieren. Veel studenten brengen deze dag door op een festival. Vooral het Amsterdamse festival Oranjebloesem was dit jaar erg populair. Zelf besloot ik Koningsnacht- en dag door te brengen in Amsterdam. Het was erg leuk om weer voor het eerst Koningsdag te vieren in Nederland. De sfeer was heel gezellig, maar het was ook heel druk haha. Na te veel dansen en te weinig slaap was het tijd om weer terug te keren naar Delft.

Ook een zonnige koningsnacht!

Groetjess

Fleur

Blog 15: Tentamenweek en post-tentamenweek

24 april 2018
Hallo allemaal! In deze blog schrijf ik over de derde tentamenweek en bezigheden na de tentamenweek.

 We zijn weer aangekomen bij het einde van het derde kwartaal, en dit betekent; tentamenweek!! In deze week zijn de tentamens voor Mechanica en Relativiteit (natuurkunde), Voortgezette Analyse (natuurkunde) en een deeltentamen van Analyse 2 (wiskunde). Het was dus een redelijk drukke week! Gelukkig was er mooi weer, een kon je tussen studeren door even pauzeren in de zon op de campus.

Lekker samen studeren!

Ook sluiten we dit kwartaal het natuurkunde vak Inleiding Instrumentatie af. Dit van bestaat uit het uitvoeren van verschillende practica, en het schrijven van een verslag hierover. Hier leer je hoe een natuurkundig onderzoek uitvoert, en hoe je deze vervolgens documenteert. Dit is dus heel handig voor als je later onderzoeken gaat verrichten.

Post-Tentamenweek

Na de tentamenweek was het tijd voor rust en plezier! Na deze week trekt de stress weg uit Delft en gaat iedereen leuke dingen doen om even bij te komen van de tentamens. Met het warme weer gaan veel mensen chillen op het gras of naar het strand. Ook deze keer waren er dit weekend weer veel feestjes en diners bij onder andere verenigingen en verschillende huizen. Zo had de studievereniging van natuurkunde VvTP een heel gezellig weekend georganiseerd in Enschede. Zelf probeerde ik zo veel mogelijk zon te absorberen, haha. Het was weer een geslaagd weekend!

Warme Delftse zonsondergang.

Liefs Fleur

Blog 14: Mooi weer en een wedstrijd

9 april 2018
Hallo allemaal! In deze blog schrijf ik over het mooie weer in Delft en een grote roeiwedstrijd!

Varsity

Zoals ik in eerdere blogs heb verteld ben ik lid bij de Delftse studentenroeivereniging Laga. Dit weekend was de grootste studentenroeiwedstrijd van Nederland; de Varsity. Alle studentenroeiverenigingen komen bij elkaar om op het gras met strohoedjes te aanschouwen hoe verschillende ploegen tegen elkaar strijden voor de winst. Het mooie weer zorgde voor een nog fijnere sfeer aan de kant. Kortom; een hele leuke dag met super gezellige sfeer! 

Sturen en tillen op de Varsity!

Mooi weer

Het was (eindelijk) heel mooi weer in Nederland! Voor Delft betekent dit studenten die zich verplaatsen naar buiten om op het gras te studeren en chillen. Met verandering van weer verandert dan ook gelijk de hele sfeer. Iedereen is een stuk blijer en gaat vaker naar de buitenlucht. Het dak van de universiteitsbibliotheek is een van de meest populaire plekken om te zitten. Helaas was ik ziek dus heb ik niet vol kunnen profiteren van de zon. Maar ik ga nu ik beter ben zeker in de pauzes op de bibliotheek in het zonnetje zitten (en misschien er vanaf  rollen, haha).

De EWI-faculteit in het zonnetje. 

Al met al wordt het eindelijk soort van zomer, en ik heb er zin in! Maar eerst nog tentamenweek…

Groetjes Fleur

Blog 13: Het volgende octaal en commissies

26 maart 2018
Hallo allemaal! In deze blog schrijf ik over het doen van commissies en over de start van een nieuw octaal.

Het volgende octaal

Na de midterms is het weer tijd voor de start van een nieuw octaal! Aangezien natuurkunde met het octalensysteem werkt (periodes van een half kwartaal, dus 5 weken), krijgen we normaal gesproken in een nieuw octaal een nieuw natuurkundevak. Deze periode is dat niet het geval omdat we alleen maar kwartaal- of semestervakken hebben. We gaan dus weer door met de vakken, Mechanica en relativiteit, Voortgezette Analyse, Analyse 2 en Inleiding Instrumentatie. Fijn aan het vak Inleiding Instrumentatie is dat deze alleen bestaat uit practica een keer per week, en je dus niet hoeft te leren voor toetsen. Het gevaar met verslagen schrijven is alleen dat je dit al snel uitstelt (heb ik zelf soms nogal last van, haha).

Na een week van toetsen, tentamens en deadlines is er vaak extra veel te doen in Delft. Dit omdat iedereen dan nog niet veel studiestress heeft, en graag los wil gaan na een week van studeren.  Zo organiseren veel huizen kerstdiners en huisfeesten. Ook zijn er allerlei feesten op de studie-en studentenverenigingen. Genoeg te doen dus!

Commissies

Zoals ik eerder heb verteld heb je de mogelijkheid om commissies te doen bij je studie- of studentenvereniging. Dan kom je een aantal keer per week bijeen om bijvoorbeeld een evenement of feest te organiseren namens de vereniging. Dit is heel leuk en leerzaam. Als dubbele bachelorstudent heb je de optie om bij beide studieverenigingen commissies te doen, zowel bij wiskunde als bij natuurkunde. Er bestaat zelfs een aparte commissie bestemt voor dubbels; de MatPhyA. Natuurlijk is het ook mogelijk om bij andere commissies te gaan. Zo zit ik bij de activiteitencommissie (AkCie) van de  wiskunde-informatica studievereniging Christiaan Huygens (CH). Ook ga ik nu bij de Jaarboek commissie bij de studievereniging van natuurkunde (VvTP). Dit lijkt me superleuk omdat je dan samen met een groep verantwoordelijk bent voor het maken van het jaarboek, en je dus echt bezig gaat met het maken van een product. Een commissie doen is erg aan te raden!

De AkCie van 2017-2018

Tot over twee weken!

Groetjes Fleur

Blog 12: Midterms en weekendje weg

Hallo allemaal! In deze blog schrijf ik over de midterms en mijn weekend naar Brussel.

Weekendje weg

Twee weken voor de midterms waren mijn ouders een paar dagen in Brussel. Daarom besloot ik een weekendje weg te gaan uit Delft om hen te bezoeken.  Het was heel fijn om een paar dagen een beetje uit te rusten en de toerist uithangen. Ook is Brussel een supermooie stad met heel veel leuks om te zien! Na te veel wafels en chocola was het tijd om weer terug te keren naar Delft en klaar te maken voor de midterms. 

Sneeuw in Brussel!

Midterms

We zijn weer aangekomen bij het einde van octaal 5, en jullie weten wat dat betekent; MIDTERMS! Deze week hebben we 3 toetsen; tussentoets Mechanica en Relativiteit, Voortgezette Analyse en Analyse 2. Hiervan telt de tussentoets Voortgezette Analyse voor 33% als deze het tentamencijfer verhoogt. Bij de toets van Mechanica en Relativiteit kan je bij het maken van het eindtentamen kiezen tussen twee verschillende toetsen; een daarvan telt 100% en de andere telt samen met de deeltoets. Je moet dus voor het eindtentamen beslissen welke toets het gunstigst is om te maken. Dus als je deze tussentoets slecht maakt kan je altijd nog kiezen om het eindtentamen 100% te laten meetellen.

 Ook zijn er in deze week een aantal hertentamens. Deze kan je maken als je een vak niet hebt gehaald, of je wilt je cijfer verhogen. We hebben dus geen volledige tentamens in deze week, omdat we momenteel geen octaal vakken hebben. Dit zorgt voor iets minder stress, maar je wilt natuurlijk nog steeds de tussentoetsen goed maken!

In verband met de open dagen werden veel colleges verplaatst naar andere locaties in Delft. Wij kregen hierdoor MechaRela college in de bioscoopzaal van Pathé!

Tot over twee weken!

Groetjes Fleur

Blog 11: Eerste weken terug

Hallo allemaal! In deze blog ga ik vertellen over de eerste weken van het nieuwe kwartaal en mijn eerste wedstrijd.

Terug op de TU

Na twee weken vakantie was het leuk (maar wel een beetje wennen) om weer terug te komen op de Universiteit. Zoals ik in mijn vorige blog verteld heb beginnen we dit kwartaal 4 nieuwe vakken: Mechanica en relativiteit (MechaRela), Inleidend practicum, Voortgezette analyse en Analyse 2. Hiervan zijn de eerste drie natuurkundevakken, en is Analyse 2 een wiskundevak. Tot nu toe vind ik alle vakken super leuk! Vooral MechaRela en Voortgezette Analyse vind ik tot nu toe heel interessant. Opvallend aan dit nieuwe kwartaal is dat er een stuk minder mensen in de collegezalen zitten dan voorheen. Dit omdat een deel van de studenten zich heeft uitgeschreven voor 2 februari. Wel best raar omdat het nu op de TU soms ineens een stuk leger voelt. Gelukkig is het overgrote deel van de dubbele bachelor studenten nog wel aanwezig! :)

Blij om elkaar weer te zien na de vakantie

De eerste weken van een nieuw kwartaal zijn er ook altijd heel veel leuke dingen te doen, omdat de studiedruk nu nog niet zo heel hoog is. Denk hierbij aan veel feestjes, borrels en andere soortgelijke activiteiten.

Eerste wedstrijd

Zoals ik eerder heb verteld stuur ik een roeiploegje bij de studentenroeivereniging Laga. Het eerste weekend na de vakantie hebben we onze eerste wedstrijd gevaren, namelijk de Winterwedstrijden. Deze wedstrijd werd georganiseerd door de andere Delftse studentenroeivereniging Proteus, en vond plaats op de Delftse Schie. Het was super vet om deze wedstrijd te varen, en ik heb dan ook heel veel zin in de volgende!

Blijdschap in de boot

Tot over twee weken!

Liefs Fleur

Blog 10: TU vakantie en nieuwe vakken

Hey iedereen! In deze blog schrijf ik over de vakantie en het begin van het nieuwe kwartaal.

Vakantie

Na de tentamenweek was het tijd voor vakantie! Na het eerste semester heeft de hele universiteit een week vakantie. Dit is super fijn om even bij te komen van het eerste halfjaar studeren, en goed voor te bereiden op de tweede helft van het jaar. Veel studie- en studentenverenigingen organiseren in deze week een wintersport trip (‘Wispo’). Dit is super gezellig omdat je met heel veel studenten samen gaat snowboarden, skiën en vooral ook apres skiën. Zelf ging ik mee op trainingskamp in Zuid-Frankrijk met roeivereniging Laga. Ook dit was super gezellig, en de tijd is voorbij gevlogen. Na veel roeien, spelletjes en zonsopgangen was het tijd om weer terug te keren naar Delft en te beginnen aan het nieuwe semester.

Roeien en zonsopgangen in Soustons.

Nieuwe vakken

Een nieuw semester betekent ook nieuwe vakken! Dit kwartaal krijgen we vanuit wiskunde het vak Analyse 2; dit is een vervolg van Analyse 1, dat we het vorige kwartaal hebben afgerond. Vanuit natuurkunde krijgen we de vakken Mechanica en Relativiteitstheorie, Voortgezette Analyse en gaan we door met het vak Inleidend Practicum. Het vak Mechanica en Relativiteitstheorie blijkt het moeilijkste vak te zijn van het eerste jaar, en gaat over het fundamenteel begrijpen van de mechanica en op basis hiervan verschijnselen kunnen omschrijven. Voortgezette Analyse is een vervolg van het vak Analyse, dat wij niet vanuit natuurkunde hebben gevolgd. Bij Inleidend Practicum gaan we verder met het uitvoeren van practica, en het schrijven van verslagen hierover. Ik ben heel benieuwd naar alle vakken, en heb zin om weer te beginnen aan een nieuw semester! Wel wordt het waarschijnlijk weer even inkomen, haha.

Tot over twee weken!

Liefs Fleur 

Blog 9: Tentamenweek en sporten

Hallo allemaal! In deze blog schrijf ik over de vierde tentamenweek en sporten in Delft.

Tentamenweek

Deze tentamenweek hebben we drie tentamens; een PC tentamen Inleiding programmeren, een tentamen Analyse 1 en een keuzevak tentamen - in mijn geval is dit een tentamen over nucleaire physica. Bij het PC tentamen programmeren krijg je een aantal opdrachten die je op de computer in de programmeertaal Python moet uitvoeren. Aan de hand van de werking (en netheid) van je programma krijg je dan punten toegekend. De andere tentamens zijn schriftelijk. Na deze tentamens worden deze vakken afgerond, en krijg je (hopelijk) weer studiepunten! Ook is er na deze tentamenweek weer een week vakantie. Jammer genoeg is dit wel de laatste vakantie voor de zomervakantie. Dus nog even doorbijten, 3 tentamens maken en dan weer even bijkomen. :)

Klaar voor het PC tentamen Inleiding Programmeren!

Sporten!

Naast het studeren voor tentamens is het natuurlijk ook belangrijk om goed in beweging te blijven. Zo ben ik lid bij de roeivereniging Laga, waar je altijd terecht kunt om te roeien of ergometeren met je ploegje. Ook dans ik bij de salsa studentenvereniging Sosalsa. Naast het sporten bij sportverenigingen kan je ook sporten bij het sport & cultuur centrum van de TU Delft. Dit ligt op de campus, en bij aanschaf van een sport & cultuur kaart kun je deelnemen aan alle groepslessen, fitnessen en kan je bijvoorbeeld een tennisbaan afhuren. Zo doe ik aan Zumba, yoga, tennis, spinnen, en ga ik vanavond paaldansen (proberen haha). Dit is super handig omdat je met deze sportkaart heel veel verschillende sporten kan uitproberen, zonder dat je ergens aan vast zit (vooral als je, zoals ik, moeite hebt met kiezen). Er zijn dus genoeg mogelijkheden om naast je studie toch nog regelmatig te sporten!

Tennissen bij sport & cultuur na het tentamen.

Tot over twee weken!

Liefs Fleur

Blog 8: Na de vakantie

Hoi allemaal! In deze blog schrijf ik over de terugkomst naar de TU, keuzevakken en mijn verhuizing.

Terug naar de TU

Na twee (te korte) weken vakantie was het weer tijd om te gaan studeren. Dit octaal volgen we de 3 wiskundevakken: Inleiding Programmeren, Analyse 1 en Wiskundige Structuren. Ook beginnen we dit octaal aan een keuzevak bij Natuurkunde. We kregen hierbij de keuze uit 4 vakken: Laser Fysica, Inleiding Biofysica, Inleiding Elementaire Deeltjes Fysica, en Nucleaire Wetenschap en Technologie.

Om ons een goed beeld te geven van de inhoud van de verschillende vakken werd er gedurende de pauze in de aula een presentatie gehouden waarin een korte introductie werd gegeven van elk vak. Laser fysica gaat over de werking en toepassing van lasers, Inleiding Biofysica gaat over de natuurkundige verschijnselen binnen ons lichaam, Inleiding Elementaire Deeltjes Fysica over de moderne natuurkundige theorieën over elementaire deeltjes (lijkt heel veel op het vak Moderne Natuurkunde), en Nucleaire Wetenschap en Technologie gaat over de fysica en het gebruik van radioactiviteit als energiebron en in de medische wereld.  Helaas waren er niet genoeg aanmeldingen voor Laser Fysica, waardoor dit vak is komen te vervallen.

Ik was heel erg aan het twijfelen tussen Nucleaire Wetenschap en Technologie en Inleiding Biofysica, en heb uiteindelijk de keuze gemaakt voor het Nucleaire Wetenschap en Technologie. Dit omdat ik radioactiviteit altijd een leuk onderwerp vond op de middelbare school, en ik vooral heel geïnteresseerd ben in de toepassing van radioactiviteit. Tot nu toe voldoet het vak aan mijn verwachtingen en ben ik heel blij met mijn keuze!

Tijd voor studeren

 Verhuizen

Mijn nieuwe huis!

Ik ben verhuisd! Voorheen woonde ik in Delft Zuid, maar sinds twee weken woon ik op de Balthasar van der Polweg. Dit is een straat op de campus (naast Sport & Cultuur) met drie studentenflats. Het is een superfijne plek om te wonen, omdat de wiskundefaculteit op de hoek van de straat zit. Wel kom ik nu letterlijk nooit meer de campus af, haha. Verhuizen was door mijn grote overmaat aan spullen soms nog best een struggle, maar gelukkig had ik hulp van mijn familie waardoor ik na een paar dagen al klaar was om in te trekken in mijn nieuwe huis.

Tot over twee weken!

Liefs,
Fleur

 

Blog 7- de laatste midterms en vakantie

Midterms

Zoals ik in de vorige blog had geschreven, hadden we deze tentamenweek 4 toetsen; een deeltentamen van Inleiding Programmeren, een tussentoets van Wiskundige Structuren, een tentamen van Moderne Natuurkunde en een deeltentamen Analyse 1. De eerste drie toetsen waren allemaal in dezelfde week (twee weken voor de vakantie), en het deeltentamen Analyse 1 was de donderdag voor de vakantie. Dit was zowel fijn als vervelend. Fijn omdat je daardoor wel nog het weekend had om Analyse 1 te leren, maar vervelend omdat veel mensen de week voor de vakantie al klaar zijn met tentamens en er dus veel feestjes zijn. Gelukkig waren er vanaf donderdag ook nog genoeg leuke dingen te doen. Zo ging ik naar een date diner, borrels (een beerpongtoernooi; ik kon er helemaal niks van, haha), en ging ik uit in Delft. Dit was allemaal super gezellig; vooral omdat je je net voor de kerstvakantie even niet bezig hoeft te houden met school en gewoon leuke dingen kan doen.

Vakantie

Na de midterms was het zover; de eerste vakantie!!! Veel mensen gaan deze tijd, vaak met hun ouders, op vakantie. Ook mijn ouders kwamen vanuit Curaçao naar Nederland, en we gingen met de familie naar Zwitserland op wintersportvakantie. Het was best raar om na 12 jaar weer te skiën, maar na heel veel vallen kreeg ik het weer een beetje onder de knie (je verleert het wel!). 

Ik probeer te skiën (of: niet te vallen).

Na een weekje weg te zijn geweest ben ik nu weer terug in Delft. Het is best raar om in Delft te zijn, omdat veel mensen naar huis of op vakantie zijn en het dus heel rustig is. Aan de andere kant is dit ook heel fijn om je goed voor de bereiden op het volgende octaal. Ondanks de rust geeft een aantal studentenhuizen in Delft een huisfeest om het nieuwe jaar in te luiden. Ik besloot om Delft met oud en nieuw te verlaten, en nieuwjaar te vieren in Amsterdam. 

 

De dam op nieuwjaarsavond

Tot over twee weken!

 

Groetjes Fleur

Blog 6: Tentamenweek 3 en kerst in Delft

Hoi allemaal! In deze blog ga ik vertellen over de derde tentamenweek en de aanloop naar kerst in Delft.

Tentamenweek

It’s the most wonderful time of the year: tentamenweek! Dit is alweer de derde tentamenweek van het jaar. In deze week hadden we drie toetsen; een deeltentamen Inleidend Programmeren, een tussentoets Wiskundige Structuren en een tentamen Moderne Natuurkunde. Ook is er volgende week een deeltentamen van Analyse 1. Deze tentamenweek is wel de zwaarste tot nu toe omdat we vier tentamens hebben in plaats van drie, maar gelukkig wel nog steeds goed te doen.  Bij het tentamen Programmeren kregen we drie opdrachten die we in Python moesten uitvoeren. Dit was best moeilijk maar als het lukte ook weer heel leuk! De deeltoets van Wiskundige Structuren telde niet heel veel mee, maar 10%, dus maakt het niet heel veel uit wat voor cijfer je haalt voor je gemiddelde. Wel is het heel fijn om te weten hoe goed je de stof begrijpt. De opgaven in het tentamen van Moderne Natuurkunde leken heel veel op de opgaven van de tussentoetsjes dus veel verassingen waren er niet. Nu nog hopen dat het Analyse 1 deeltentamen goed gaat. J

Kerst komt eraan!

Het is bijna kerst! De hele stad kwam dan ook helemaal in de kerstsfeer. Zo hangt de stad vol met lichtjes en was er zelfs een lichtjesavond! Dit is de avond waar de grote kerstboom op de markt voor het eerst wordt verlicht. De stad staat deze avond helemaal in het teken van kerst, en er zijn verschillende routes die je kan bewandelen om de lichtjes te bewonderen. Ook staan er overal kerstkraampjes waar je leuke spullen en vooral lekkernijen kon kopen, en blijven alle winkels langer open. 

Het stadhuis en de grote kerstboom op de markt (voordat deze werd verlicht).

 

De sneeuw die de dag ervoor was gevallen was de kers(t) op de taart. Ook grappig was dat er mensen aan het sleëen en snowboarden waren van het schuine dak van de Universiteitsbibliotheek. Kortom; een en al gezelligheid. Nu nog een tentamen Analyse en dan vakantie!!

Tot de volgende keer!

Groetjes Fleur 

Blog 5: Q2 en Commissies

4 december 2017

Hallo allemaal! In deze blog schrijf ik over de nieuwe vakken dit tweede kwartaal en over commissiewerk.

Nieuwe vakken

Na een heel leuk weekend was het tijd om te starten aan een nieuw kwartaal (Q2). Dit kwartaal kregen we 3 nieuwe vakken: Inleiding Programmeren, Analyse 1 en Moderne Natuurkunde. Deze samen met het vak Wiskundige Structuren, dat we vorig kwartaal ook al hadden. Inleiding Programmeren, Analyse 1 en Wiskundige Structuren zijn allemaal wiskundevakken. Dit kwartaal zullen we ons dus meer bevinden op de wiskunde faculteit.

Analyse 1 lijkt een beetje op wiskunde B van de middelbare school. Zo hebben we ons tot nu toe bezig gehouden met onder andere limieten en differentiëren. Bij Inleiding Programmeren leren we de basis van programmeren met Python (een programmeertaal). Dit aan de hand van opdrachten en colleges. Programmeren was voor mij helemaal nieuw (ik had nog nooit gehoord van Python), maar ik vind het tot nu toe een super leuk vak! 

Voorbeeld van een opdracht van Inleiding Programmeren.

Dan het natuurkundevak: Moderne Natuurkunde gaat over recentelijk ontdekte natuurkundige fenomena, zoals relativiteit en quantum mechanica. Het is best raar om over deze onderwerpen te leren omdat sommige verschijnselen (nog) niet te verklaren zijn.

Commissies bij de studieverenigingen

Zoals eerder verteld ben ik lid van zowel de wiskundige als de natuurkundige studievereniging: respectievelijk Christiaan Huygens (CH) en Vereniging voor Technische Physica (VvTP). Bij een studievereniging is het mogelijk om een commissie te doen. Dit is een groepje studenten dat samen activiteiten organiseert of bijvoorbeeld een jaarboek maakt. Dit is heel leuk en leerzaam omdat je zo leert wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van gelegenheden. Ik zit bij de activiteitencommissie van CH; de AkCie. De AkCie organiseert verschillende activiteiten gedurende het jaar. Zo hebben we vorige week de ADSL borrel georganiseerd. Dit is een borrel in de \pub (de bar onder de faculteit) waar leraren gratis drankjes krijgen en leerlingen niet, met als doel dat de leerlingen met de leraren integreren om ook gratis consumpties te krijgen. Deze borrel was een groot succes! Het was ook een goed moment om een aantal leraren beter te leren kennen buiten de collegezalen.

De poster van de ADSL borrel (onze eerste AkCieviteit).

Tot over twee weken!

Groetjes Fleur

Blog 4: Tentamenweek en feestweekend.

26 november 2017
Hallo iedereen! In deze blog bespreek ik de tentamenweek en het weekend na de tentamenweek (‘feestweekend’).

Tentamenweek

Vorige week was het zover; de eerste grote tentamenweek. Voor de tentamenweek is er altijd een week om je voor te bereiden op je tentamens. Deze week heet de witte week. In de witte week zijn er van veel vakken geen colleges meer, zodat je voldoende tijd hebt om te studeren voor de tentamens.

Tijdens de tentamenweek hadden we twee tentamens; een deeltentamen Wiskundige Structuren (een wiskundevak) en een tentamen Elektriciteit en Magnetisme (een natuurkundevak). Gelukkig hadden we maandag Wiskundige Structuren, en vrijdag Elektriciteit en Magnetisme, zodat er genoeg tijd was on beide te leren. Beide tentamens gingen redelijk goed, dus nu alleen nog de cijfers afwachten. Ook moesten we voor de tentamenweek ons eerste echte practicumverslag inleveren voor het vak Inleidend Practicum. Dit verslag ging over het berekenen van de halfwaardetijd van Kalium-40. Dit was een leuk en vooral leerzaam experiment, omdat het experimenteren hier net anders wordt aangepakt dan op de middelbare school.

Feesten!

Het weekend na de tentamenweek is het tijd voor feesten! Dit weekend organiseren veel studentenverenigingen feesten om de afronding van de tentamenweek te vieren. Zo heeft de studentenvereniging Virgiel na elke tentamenweek op vrijdag een groot feest: de vakkendixo. Ik was als extern mee gegaan met mijn huisgenoten. Het was een superleuk feest! Het was vooral heel grappig dat iedereen verkleed ging. Ik ging als bier (zie foto). 

Weekendje weg

Ook ging ik dit weekend drie dagen naar Parijs met mijn zus. Het was mijn eerste keer Europa (buiten Nederland), dus dat maakte alles extra speciaal. Na heel veel sightseeing, croissants, brood en toetjes (en nog meer croissants) was het tijd om terug te keren naar Delft en te beginnen aan een nieuw kwartaal. 

Tot de volgende blog!

Veel liefs,

Fleur

Blog 3: De verhuizing

15 november 2017
Hey iedereen! In deze blog schrijf ik over mijn verhuizing naar Nederland en het vinden van een kamer.

Een kamer zoeken

Op jezelf wonen is een best grote stap. Omdat ik voorheen in Curaçao woonde, voelde deze stap alleen nog maar groter, omdat ik tussendoor niet naar huis kan. Gelukkig heb ik al twee broers die in Delft wonen, waardoor het iets minder eng was om naar Nederland te verhuizen. Wel was het vinden van een kamer hierdoor een beetje moeilijker omdat ik niet naar instemmingen kon vanuit Curaçao. Zo heb ik mijn kamer gevonden via mijn broer. Helaas is dit wel alleen voor onderhuur, dus ga ik nu weer op zoek naar een nieuwe kamer. Mijn grootste tip voor het vinden van een kamer: vroeg beginnen. Wanneer de studies beginnen in augustus zijn er veel mensen op zoek naar een kamer, en is het moeilijker om er eentje te vinden dan wanneer je al vanaf juni gaat zoeken. Bovendien helpt het om je vroeg in te schrijven voor DUWO. Bij DUWO krijg je namelijk meer kans op het vinden van een kamer als je langer bent ingeschreven, en krijg je voorrang als je ver weg woont. Ook vinden heel veel mensen via facebook en sites als Kamernet een kamer.

Ik en mijn huidige huisgenoten van Huize Petteflet.


Al met al is tot nu toe alles eigenlijk redelijk goed verlopen met de verhuizing. Wel gaat het fietsen nog niet heel soepel, en is het een beetje wennen aan de kou. Ik heb nu al 4 lagen aan, dus wens me succes deze winter!

Tot de volgende keer!

Groetjes Fleur

Blog 2: Eerste weken studie

25 oktober 2017
Hallo allemaal! Tijdens de eerste weken studeren in Delft is er veel gebeurt. In deze blog zal ik vertellen hoe het begin van de studie voor mij eruit zag.

Vakken

In de eerste periode hadden we vier verschillende vakken, waarvan twee natuurkunde- en twee wiskundevakken. De natuurkundevakken waren ‘Mechanica, Golven en Optica’ en ‘Inleidend Practicum’. Bij Mechanica, Golven en Optica werd de stof van de middelbare school herhaald en aangevuld met veel verdieping in de natuurkunde. Bij Inleidend Practicum leer je hoe je wetenschappelijke experimenten moet uitvoeren, en hoe je deze moet documenteren. Dit is heel handig voor als je later zelf onderzoek gaat doen. 

Daarnaast krijgen we bij wiskunde de vakken Wiskundige Structuren en Caleidoscoop. Bij Wiskundige Structuren leer je de basis van de wiskunde en hoe je bepaalde stellingen en definities kan bewijzen. Bovendien leer je de wiskundige notaties. Bij Caleidoscoop behandel je elke week een nieuw onderwerp, en krijg je daarover een groepsopdracht. Deze onderwerpen zijn vaak al behandeld bij Wiskunde D op de middelbare school. Denk daarbij aan grafen, differentiaalvergelijkingen, optimaliseringsproblemen en telproblemen. Dit vind ik een heel leuk vak omdat hier veel afwisseling is tussen onderwerpen, en er in groepjes samengewerkt wordt. 

Twee opgaven van het natuurkundevak Mechanica, Golven en Optica. Bij de eerste vraag moet je berekenen vanaf welke hoogte het object is gevallen en bij de tweede moet je de snelheid van de skater berekenen. Kun jij deze oplossen?Antwoorden:1. hoogte: 273m 2. v=4.7m/s.

Studieverenigingen

Zoals ik in mijn vorige blog heb verteld kan je lid worden van zowel de studievereniging van natuurkunde (Vereniging van Technische Physica, VvTP), als die van wiskunde (Christiaan Huygens). Ik heb me bij beide verenigingen ingeschreven en kan hier dus altijd koffie of thee halen en gezellig pauze houden. Bovendien krijg je korting op je studieboeken. In het begin van het jaar kun je je interesse opgeven voor commissies. Dit zijn groepen studenten die binnen de studievereniging verantwoordelijk zijn voor onder andere het organiseren van verschillende activiteiten, zowel gezellig als onderwijsgericht. Zo worden er ook vaak lunchlezingen gehouden waarbij een spreker wordt uitgenodigd om te praten over een bepaald vakgebied dat aansluit op een van de studies. Dit is heel interessant omdat je hierdoor meer een beeld krijgt van de verschillende beroepen waar je later eventueel aan de slag kan. Ook de borrels en feestjes die door studieverenigingen worden georganiseerd zijn zeker de moeite waard. 

Mijn huisgenoot en ik op weg naar een natuurkunde borrel.

Al met al waren de eerste weken in Delft heel leerzaam en gezellig. Tot over twee weken!

Groetjes Fleur 

Blog 1: Het begin

5 september 2017
Hey iedereen! Mijn naam is Fleur, en ik ben momenteel eerstejaars (of zoals ze het in Delft noemen: sjaarsch) Technische Wiskunde en Technische Natuurkunde aan de TU Delft. Voorheen woonde ik in Curacao, maar ik ben anderhalve maand geleden naar Nederland verhuist om hier te gaan studeren. Elke twee weken ga ik een blog schrijven over hoe mijn leven als dubbel -bachelorstudent in Delft eruit ziet. In deze blog ga ik het hebben over mijn studiekeuze en de kennismaking met het Delftse studentenleven.

Studiekeuze

Aangezien ik niet in Nederland woonde was de keuze van een studie nog extra een uitdaging. Zo begon ik heel vroeg met het bekijken van studies zodat ik, elke keer dat ik naar Nederland ging, een aantal meeloopdagen kon doen en studies kon afstrepen. Mijn interesses liepen ver uiteen; zo heb ik meegelopen bij onder andere Archeologie, Geneeskunde, Bestuurskunde, Lucht&Ruimtevaart, en natuurlijk Technische wiskunde en Technische Natuurkunde. Gelijk merkte ik dat ik mij bij zowel TN als TW het meest thuis voelde, maar ik wist niet welke ik moest kiezen. Toen ik de optie Dubbele Bachelor zag op de site was ik dan ook heel enthousiast. Tot nu toe voldoen de studies aan mijn verwachtingen, en vind ik het superleuk!

Begin van het studentenleven

Voordat de studies beginnen wordt er elk jaar door de studieverenigingen een eerstejaarsweekend georganiseerd om kennis te maken met de toekomstige studiegenoten. Als dubbele bachelorstudent heb je de keuze om mee te gaan met de VvTP (de studievereniging van Technische Natuurkunde) of CH (de studievereniging van Technische Wiskunde en Technische Informatica). Omdat ik op 17 augustus pas aankwam in Nederland (niet heel goed gepland haha), en het eerstejaarsweekend van VvTP op die dag begon, leek het mij verstandiger om met die van CH mee te gaan. Deze begon namelijk een dag later, op 18 augustus. Ons eerstejaarsweekend bestond uit leuke activiteiten overdag en elke avond een feestje. Het was een superleuke ervaring, en ik heb ook gelijk heel veel mensen ontmoet van Technische Wiskunde en Informatica. Zo ben ik ook superblij dat ik hieraan deelgenomen heb!

Aan het eind van het weekend werden er mentorgroepjes gevormd. Deze bestaan uit 10 eerstejaars en twee mentoren (meestal tweede- of derdejaars) die je aan het begin van de studie zullen begeleiden. Ik werd ingedeeld in een heel leuk groepje met twee supergezellige mentoren. 

Mijn mentorgroepje "Dubbel Doppio" tijdens de Owee.

Na het eerstejaarsweekend begon gelijk de Owee. Dit is de introductieweek van Delftse Studenten. De Owee ga je lopen met je mentorgroepje dat tijdens het weekend gevormd is. Tijdens de Owee krijg je de kans om een kijkje te nemen (en te feesten) bij alle Delftse studentenverenigingen, en kun je kennismaken met de stad Delft. Ik heb me tijdens de Owee ingeschreven bij twee verenigingen; salsavereniging Sosalsa en roeivereniging Laga.
Al met al was dit een super start van mijn studentenleven, en ik ben heel blij dat ik aan het eerstejaarsweekend en de Owee heb meegedaan.

Groetjes, Fleur

/* */