BLOG: Adia Lumadjeng

BLOG 39: Zomer!

8 juli 2013
De zomer was er al een tijdje, maar nu gedraagt het weer zich er ook naar! Dat heeft een voordeel en een nadeel. Het voordeel is, is dat het eindelijk lekker weer is! Het nadeel is dat ik nog even mijn laatste tentamen moet leren en knallen voordat ik ook van de zon kan genieten. Hiermee zal “Blog 39” dus ook mijn laatste blog worden.

Vakantieplannen

Ik heb aan het eind van deze week nog één tentamen en dan heb ik ook eindelijk vakantie! In de vakantie ga ik voorlopig alleen nog maar even chillen, in Delft en bij mijn ouders.

In de eerste week van augustus ga ik dan op vakantie met vriendinnen. We gaan een weekje naar Portugal, heerlijk naar nog meer zon! Hierna begint het Eerstejaarsweekend van de studievereniging en de introductieweek alweer, de OWee. Tijdens deze dagen ben ik mentormama en zal ik dus weer in Delft te vinden zijn.

Terugblik

Nu zijn we aangekomen bij het einde van het jaar. Het is ontzettend snel gegaan. Ik voel me eigenlijk nog maar net een “sjaars” (eerstejaars student), maar ondanks dat ik me nog maar net een sjaars voel, voelt alles al wel heel erg vertrouwd.

Ik heb dit jaar super veel geleerd. Het begon bij de universiteit, op de universiteit is alles veel grootschaliger. Hier heb je andere regels en andere gewoontes. Ik heb natuurlijk ook heel erg veel via mijn studie geleerd. Technische Wiskunde leert je: planning, discipline, verantwoordelijkheid en vooral een bredere gedachte. Ik heb in mijn eerste jaar Technische Wiskunde vooral geleerd om altijd out of the box te denken.

Naast nieuwe intellectuele vaardigheden, heb ik ook heel erg veel van het studentenleven geleerd. Ik woon nu op niet meer bij mijn ouders. Dus nu heb ik wel moeten leren hoe ik zelf moet wassen, of voor acht mensen moet koken, of hoe ik een WC schoonmaak. Kort gezegd, ik heb nu meer geleerd hoe ik met verantwoordelijkheid moet omgaan. Zo vraag ik mezelf wel eens af: Oké, ik heb geen zin om naar college te gaan, maar is het verstandig als ik niet ga? Of soms moet je ook wel eens afwegen om een leuk feestje te laten liggen.


Zo kan ik toch nog gebruik maken van de zon! 

In Delft heb ik mezelf ook heel erg kunnen ontplooien op sociaal en cultureel gebied. Ik heb hier ontzettend veel leuke nieuwe mensen leren kennen. Van studiegenootjes tot docenten tot huisgenootjes en universiteitsgenootjes. Dit was een heel erg leuk en bijzonder jaar voor mij en ik zou het voor geen goud willen inruilen met iets anders!

Maar nu eerst nog even één tentamen knallen. Ik hoop dat jullie van mijn verhalen en ervaringen genoten hebben en ik vond het ook heel erg leuk om voor jullie te schrijven. Zie ik jullie een keertje op EWI?

Heel erg veel liefs en succes,
Adia Lumadjeng

BLOG 38: Lekker studeren op EWI, zorgt wel voor een tentamen onder de knie!

1 juli 2013
Terwijl de meesten om mij heen al aan het genieten zijn van de vakantie, ga ik nog even door. Ik dacht na deze week klaar te zijn, maar mijn Algebra 1-tentamen van vorige week heb ik helaas niet gehaald. Gelukkig had de meerderheid het niet gehaald, waardoor ik me stiekem iets beter voel. Maar volgende week is daar nog een herkansing voor en dan ben ik echt klaar!

SOG

We “soggen” allemaal! Elke student heeft wel last van wat Studie Ontwijkend Gedrag, waaronder ik. Omdat ik een computer gebruik bij het studeren, heb ik sneller last van soggen. Wat doe ik dan zoal? Simpel, alles behalve studeren! Ik speel dan wat spelletjes of kijk af en toe even op Facebook en soms zijn we dan alweer een half uur of uurtje verder. Soms heb ik goede dagen: dagen waar ik goed achter elkaar studeer. Maar helaas heb ik soms ook hele slechte dagen: dan zit ik in de UB of dan studeer ik op EWI, maar dan sog ik eigenlijk het grootste deel van de tijd. Gelukkig weet ik mijn betere dagen altijd wel vast te houden tijdens de tentamens!

Beloning-kje

Vorige week ben ik na mijn tentamen even lekker naar de film geweest met mijn vriend. Daarna zijn we ook nog heerlijk uiteten gegaan bij de Argentijn! We zijn naar de film Despicable Me 2 gegaan. Je raadt het al, dit is het tweede deel van Despicable Me. Het zijn animatiefilms, waar ik meestal niet zo’n fan van ben. Maar deze films zijn echt een aanrader en zeker als je even je wekelijkse dosis “schattigheid” nodig hebt!

Het restaurant was ook heel leuk. Er was namelijk een man, de eigenaar van het restaurant, die rondliep met zijn gitaar. Hij zong en speelde allemaal Spaanse muziek. Ik had twee weken achter elkaar op de uni gezeten om te studeren, dus een date met mijn vriendje Lucas mocht er ook wel weer een keertje zijn! Helaas gaat hij deze week op vakantie, maar stiekem komt dat voor mij wel een beetje goed uit. Dan kan ik namelijk goed studeren en concentreren!

Geniet allemaal van je vakantie, ik ga nog even anderhalf weekje door en dan mag ik ook gaan genieten!

BLOG 37: Midden in de tentamens!

23 juni 2013
Nu zitten we midden in de tentamens, de laatste weekjes dus. Stress, stress, stress! Maar het komt wel goed. Ik ben mijn dagen weer lekker aan het vullen met UB-dagen, boeken, muziek en koffiepauze.

Algebra 1

Deze week heb ik een tentamen van het vak Algebra 1. Ik ben dus al druk bezig met het leren van dit tentamen. Algebra 1 is niets van wat je verwacht bij de naam ‘Algebra’. Ik dacht zelf altijd dat algebra het oplossen van y=ax+b is, maar dat is analyse. Algebra is iets abstracter dan de analyse, maar ook heel leuk. Zo heb ik het volgende voorbeeld:

Een ketting bestaat uit zestien kralen. Deze kralen kunnen de kleuren rood, wit of blauw hebben. De ketting leggen we op een tafel, we roteren de ketting een kwartslag. De rode kralen zitten dan bijvoorbeeld op een andere plek (namelijk een kwartslag verder), maar als de ketting na een rotatie er precies hetzelfde uitziet als voor de rotatie dan zeggen we dat de ketting gelijk is. Hoeveel verschillende kettingen kunnen we maken als we drie kleuren hebben en de ketting vier keer roteren?

Dit wordt dan aan de hand van een formule opgelost, maar hieronder kun je zien hoe mijn aantekening er dan uit ziet!

Zelf begeleidende studie

Algebra 1 vind ik best wel lastig, omdat het af en toe zo abstract kan zijn. We moeten ook een keer per week naar Leiden komen voor college, maar vaak ben ik dan niet heel veel wijzer geworden. Gelukkig hebben we altijd nog een paar uurtjes ‘zelf begeleidende studie’. Hier werken we gewoon op EWI aan Algebra 1 (of een ander vak) en dan loopt er een docent rond aan wie we vragen kunnen stellen. Omdat het Algebra 1-tentamen zo dichtbij komt, zijn de afgelopen zelfbegeleidende studieuurtjes gewijd aan Algebra 1. Onze docent, Joost de Groot, doet dan “klassikaal” een oefententamen met ons. Dit is heel erg nuttig en ik hoop dat het goed gaat komen met mijn tentamen!

Ik moet nog twee à drie weekjes door, maar daarna ga ik lekker vakantie vieren. Zijn jullie al op vakantie? 

Tot snel weer! 

BLOG 36: Laatste tentamenweekjes!

17 juni 2013
De tentamens zijn alweer van start gegaan. Alle geslaagden van het VWO zijn al aan het genieten van de zomer, helaas moet ik nog even. Dit gaan weer een aantal weekjes in de boeken worden!

Afsluiting van het laatste semester

Het tweede semester is bijna geëindigd. Alleen de tentamens nog. Ik kan deze laatste tentamenperiode nog 24 punten halen. Ik ben dus al druk bezig in de boeken. Soms gaat het studeren wat moeizaam dankzij de zon. Maar om toch een beetje van het mooie weer te genieten, lunch ik lekker buiten in de tuin, samen met mijn huisgenootjes.

Deze week heb ik een tentamen Analyse 2. Analyse 2 vind ik heel erg pittig maar ik ga hard mijn best doen. Volgende week heb ik een tentamen van het vak Algebra 1, het vak wat ik in Leiden volg. Een hoop te doen dus! Mijn motivatie om naar de UB te gaan is wat gedaald door het mooie weer, gelukkig stimuleren mijn huisgenootjes mij om toch te gaan studeren!

Tot ziens, meeloopdagen!

De meeloopdagen zitten er ook op. Ik vond het heel erg leuk om jongens en meiden mee te nemen naar de collegebanken, maar helaas had ik vorige week mijn laatste meeloper van het jaar. Ja, je kunt nu niet meer lopen, alleen nog maar een keuze maken en genieten van de zomervakantie. Nou, op dat laatste ben ik zeker jaloers!

Het lijkt nu wel alsof ik er zo over in zit dat ik niet kan genieten van de zon, maar ik heb vanmiddag stiekem wel lekker een ijsje gehaald bij de heerlijkste ijssalon van Delft!

Tot volgende week!

BLOG 35: Laatste collegeweek!

10 juni 2013
Ik voel me nog lang geen tweedejaars student. De BSA is ook nog niet binnen (dat kan gelukkig ook nog niet), maar het einde is er bijna. De allereerste dag dat ik EWI binnenliep als Technische Wiskunde studente lijkt nog zo kort geleden. Maar met deze laatste week colleges is het einde er toch echt bijna!

Project afgesloten

Met een einde van dit academische jaar komt ook het einde van ons project. De eindpresentaties van ons project hebben we net gehad. Ik had al een keer eerder geschreven waar ons project over ging. Namelijk de optimale route vinden van een strandwachter naar een drenkeling in zee.

Zonder enige deadlinestress hebben we onze poster afgekregen en gepresenteerd. Ik ben zelf erg tevreden met het resultaat en het was ook erg leuk om de posters van de andere groepjes te zien en wat voor wiskundige problemen zij hadden. Ik ben een groep tegen gekomen die een model heeft gemaakt voor een raceauto door de bocht of een duiker in zee. Het was in elk geval een hele interessante middag en dus een groot succes!

Promo-bedankborrel

Ik heb dit jaar een veel gedaan om scholieren enthousiast te maken over de studie Technische Wiskunde. Ik heb meelopers meegenomen, gewerkt aan een promotiefilmpje, Ladies Night gedaan en op de open dagen van de TU Delft gestaan. Ik heb natuurlijk ook elke week een blog geschreven, zodat jullie op de hoogte zijn van de studie het studentenleven in Delft als Technische Wiskunde studente.

Ik heb hier van genoten en van geleerd. Ik heb geleerd te presenteren, schrijven en zelfs acteren! Als mooie afsluiter heb ik nog als lid van het Promoteam van EWI een Promo-bedankborrel bijgewoond. Deze avond was ontzettend gezellig. We hebben met het Promoteam een drankje gedaan en heerlijk karaoke gezongen. Ik heb het liedje ‘Tarzan & Jane’ van Toybox mogen zingen en daar heb ik verbazingwekkend veel van genoten!

Dit was alweer de laatste collegeweek en daarmee dus bijna het einde van dit academische jaar. Volgende week zijn de tentamens er. Daar ga ik me nu op richten om de laatste punten even binnen te halen!

Wish me luck once again!

Adia

BLOG 34: Het zit er bijna op!

3 juni 2013
De laatste tentamens naderen, dus het einde van het jaar komt ook steeds dichterbij. Het zit er bijna op! Dat is ook wel te merken aan de laatste collegeweken. We zijn bijna door de stof heen en ons project is ook bijna af!

Modelleren 1B: project

Ons project waarin wij op zoek zijn naar de optimale route om een drenkeling te redden is ook alweer bijna af. Het eindresultaat moeten we weergeven in een verslag en in een poster. Deze maken we allebei in de wiskundige editor: LaTeX. Nu we bijna klaar zijn met ons project. Kan ik er iets meer over vertellen?

Er ligt een drenkeling in zee en de strandwachter moet hem zo snel mogelijk redden. Hoe kan hij dit het snelste doen? Als eerste moesten we een paar factoren en feiten vaststellen. Zoals: is de stroming constant of neemt deze lineair toe? Of, beweegt de drenkeling zich met de stroom mee of klampt hij zich vast aan een boei en staat hij dus stil? We zijn begonnen met een basisprobleem, dit wil zeggen: de aller-makkelijkste variatie van een drenkeling in het water.

Ons basisprobleem houdt dus in dat onze drenkeling niet beweegt en dat de stroming overal constant is. Dit hebben we vervolgens gemodelleerd tot een wiskundig probleem. Zodra dit gedaan was, zijn we begonnen met iets lastigere variaties. Dat de drenkeling dus bijvoorbeeld wel beweegt.

Hieronder zie je een plaatje van het idee van de drenkeling. De blauwe pijlen representeren de stroming en verder zie je de strandwachter en de drenkeling!

Laatste weken

Onze colleges in Leiden zitten er al op. Ik ben dus op donderdag lekker vrij! Maar de tentamens naderen ook, dus helaas zit ik op deze dag wel gewoon aan de studie, want de laatste punten moet ik nog even binnenhalen! De colleges in Delft gaan nog een weekje of twee door en dan beginnen ook écht de laatste weken van het jaar…

Vooruitzicht

Het is misschien al vroeg om vooruit te kijken naar het volgende studiejaar. Maar één dingetje staat al vast: ik word mentor voor het Eerstejaars Weekend (EJW)! Ik kan me nog mijn alle eerste week met de studievereniging herinneren. Een gezellig weekend met z’n allen op kamp wat een groot feestje is! Het nieuwe, aankomende jaar mag ik dus gezellig nog een keer mee. Echter niet als eerstejaars, maar als “mentormama”!

Tot volgende week!

BLOG 33: Model in 1 dag

BLOG 33: Model in 1 dag

27 mei 201327 mei 2013
Ik heb weer een drukke week achter de rug. Gelukkig wel een hele leuke week! Naast gewoon college en mentoraat, eindigde ik de week met een mooi strandfeestje en ‘Model in 1 dag’. Nee, dit is geen dag waar we in één dag fotomodel worden. ‘Model in een dag’ is een wiskunde/informatica/elektrotechniekwedstrijd voor meisjes uit 5 VWO.

Model in 1 dag

Tijdens ‘Model in 1 dag’ kwamen meisjes uit allerlei verschillende plaatsen naar de TU Delft om te laten zien dat de techniek niet alleen voor jongens is. Je kon je met je schoolgenootjes inschrijven als team van vijf om mee te doen aan ‘Model in 1 dag’.

Voor deze dag was ik dagbegeleider van twee groepen. Mijn ene groepje kwam uit Uitgeest en de ander uit Wassenaar. In totaal waren er 21 groepen van vijf die streden om de eerste plek. De dag bestond uit een ochtend colleges over lineair programmeren (wiskunde) en programmeren (informatica). Na de lunch hadden de meiden vervolgens bijna vijf uur de tijd om aan het uitdagende wiskunde/informatica vraagstuk te zitten. Daarbij mocht ik dan helpen door middel van het geven van enkele hints of verwijzingen naar het college.

Mijn mede dag-begeleiders

Ik heb me ontzettend vermaakt. Ik moest de opdrachten van te voren zelf maken en ik merkte al gauw dat het een deel van de wiskunde inhield wat ik heel erg leuk vind! Helaas hebben geen van mijn groepjes gewonnen maar het was zeker een geslaagde dag! Alle foto’s vind je binnenkort op onze Facebookpagina.

WiFi: Beach Party

Na mijn allerlaatste college in Leiden voor dit jaar, was ik voor de rest van de dag lekker vrij. Mijn vrije tijd moet ik natuurlijk efficiënt benutten. Dus ik heb voor de rest van middag aan Analyse 2 gezeten. Ik ben weer wat stellingen en bewijzen rijker!

Na een dagje aan de studie te hebben gezeten, was het tijd voor een feestje die georganiseerd is door de wintersportcommissie van de studievereniging: een beach party in Scheveningen. Ondanks dat het de hele week aan het regenen was, scheen de zon toch nog even en was het droog. Met mijn studiegenootjes heb ik vanaf een uurtje of zeven lekker gebarbecued en daarna konden de voetjes van de vloer! Het feest werd in een strandtent in Scheveningen gehouden. Ik vond het concept heel erg leuk, dus wilde het feestje ook zeker niet missen.

Om elf uur ’s avonds had ik de tram alweer terug naar Delft om de volgende dag fris en fruitig naar ‘Model in 1 dag’ te kunnen!

Dit jaar nog een meeloopdag doen?!

Als je dit schooljaar nog een meeloopdag wilt doen, schrijf je dan voor 31 mei in! Je gaat dat met mij of een van mijn studiegenootjes mee naar de colleges en laten we zien wat je zo al gaat doen tijdens de studie. Zo krijg je dus een goed beeld van de studie en kun je zien of de studie wat voor jou is! Je kunt je inschrijven via www.meeloopdagen.tudelft.nl.

Zonder twijfel weer een geslaagde week en tot de volgende keer!

Adia

BLOG 32: Studeren, feestje en Tour de Parents

20 mei 2013
Deze week kan ik lekker een feestje vieren, omdat we voor het laatst college hebben in Leiden. Dit jaar dan… Maar de échte feestjes moet ik alweer aan de kant beginnen te schuiven, want tentamens naderen ook!

Analyse-presentatie

Het was alweer mijn beurt om een opgave uit het Analysedictaat voor te bereiden en deze te presenteren aan mijn mentorgroep. Het belangrijkste had ik wel onder de knie, het berekenen van een vervelende integraal waar ik over struikelde. Dus ik had mijn som over de booglengte van een kromme niet helemaal goed, maar ik ben wel tevreden!

SjaarCie-BBQ

Afgelopen week was ook onze SjaarCie-BBQ naast EWI, met als thema: Barbie-Queue. Het weer was beter dan verwacht, prima geschikt om te barbecueën, maar we waren al gauw het zonnetje kwijt langs het hoge EWI-gebouw. Wij, als SjaarCie, hebben om de beurt gegeten en ondertussen de andere mensen geholpen met hun vlees en broodjes. Ik heb lekker achter de bar gestaan en iedereen voorzien van een biertje of wat fris. Ondanks dat het een beetje frisjes was buiten, was het toch een geslaagde barbecue!

Tour de Parents

Ook ben ik net terug van een gezellig weekend Tour de Parents met mijn huisgenootjes. Het was heel leuk om alle ouders van mijn huisgenootjes te ontmoeten. Het spreekwoord: “De appel valt niet ver van de boom” kon op geen manier minder waar zijn! Op zaterdagavond zijn mijn huisgenootjes bij mij thuis in Woerden gekomen. We hebben genoten van mijn moeders saté en gadogado en nog even de avond afgesloten met een filmpje en de uitslagen van het Eurovisie Songfestival. We waren toch wel eventjes benieuwd naar hoe ver Nederland gekomen was!

BLOG 31: Van ratachtigen naar drenkelingen?

13 mei 2013
Vandaag zijn de Centrale Examens van het VWO van start gegaan, maar ik heb nog even geen last van tentamenstress! Wel ben ik nu weer druk bezig met Modelleren B. Het verslag van Modelleren A over een rattenpopulatie is afgerond. Het verslag van Modelleren B is weer een totaal ander probleem!

Modelleren B

Bij Modelleren leren we hoe we een probleem uit het dagelijks leven of de natuur wiskundig kunnen bekijken en oplossen. Zo hebben we vorig kwartaal een rattenpopulatie die onder een infectie leed bekeken. Dit kwartaal heb ik een nieuw onderwerp en ook een nieuw groepje!

Dit groepje is iets groter dan het duo in vorig kwartaal. Ik zit nu met drie Delftse studenten en één Leidse student. Wij gaan ons dit kwartaal bezig houden met het vinden van de kortste route voor een strandwachter, die een drenkeling vanaf het strand moet redden. Misschien zie je de wiskunde in ons onderwerp niet meteen, maar die is er zeker wel. Wiskunde is immers overal te vinden! Voor het vinden van de kortste routes gaan we gebruik maken van wiskunde theorieën.

Zo maken we gebruik van meetkunde, differentiaalvergelijkingen, de optimale besturingstheorie en variatierekening. Aan het eind van dit kwartaal moet ons verslag samen met een poster worden ingeleverd, die daarna ongetwijfeld op EWI zal worden bewonderd!

Busy, busy, busy

Voor de rest heb ik deze week een druk weekje voor de boeg qua activiteiten! Zo heb ik deze week eindelijk de SjaarCie-BBQ en ook neem ik nog een kijkje bij de barbecue van de studievereniging van Elektrotechniek (ETV).

In het weekend komen mijn zeven huisgenootjes naar Woerden (ouderlijk huis). We houden namelijk een Tour de Parents dit weekend. Dit houdt in dat we in het weekend langs alle ouders van mijn huisgenootjes gaan (inclusief die van mij!). Zo ben ik dus dit weekend te vinden in Woerden, Bilthoven, Bussum, Zwolle, Numansdorp en dan weer in Delft!

Voor de rest natuurlijk nog steeds aan de studie. Huiswerk moet weer worden ingeleverd en quizzen moeten worden geknald!

Tot volgende week!
Adia

BLOG 30: Succes met de examens!

6 mei 2013
Ik weet dat ik een weekje te vroeg ben, maar succes wensen voor de examens is nooit te vroeg! Nog één weekje en dan gaan de examens van het VWO alweer van start. Vorig jaar was ik rond deze tijd aan het genieten van de zon met mijn (dichte) Latijn-boek bij de hand. Gelukkig dat ik daar van af ben! Even een aantal weekjes knallen en dan zullen ook jullie, er van af zijn!

Meeloopdagje

Voor de late kiezers onder jullie, is een last minute-meeloopdagje misschien wel heel erg handig. Afgelopen week had ik nog een meeloper, Laura, die nog zat te twijfelen tussen Technische Wiskunde en Technische Natuurkunde. Daarom liep Laura een dagje met mij mee. Zo heb ik haar meegenomen naar twee hoorcolleges en de studievereniging. Ook heb ik haar veel verteld over de studie en natuurlijk even een tour gegeven door onze faculteit.

Voor een meeloopdag kun je je gewoon opgeven via www.meeloopdagen.tudelft.nl. Dan loop je met mij of een andere Technische Wiskunde student mee, want aan ons kun je al je vragen over deze studie kwijt en wij maken er een gezellig dagje van!

Koninginnenacht/dag/Kroningsdag

Koninginnenacht en -dag bleken voor mij wat minder interessant te zijn dan verwacht. Ik moest namelijk op Koninginnenacht in mijn plaatselijke kroegje werken. Dat betekent achter de bar en aan de schoonmaak tot een uurtje of acht in de ochtend. Ik ben na een heerlijke warme douche lekker mijn bed ingekropen. Ik ben vervolgens niet meer wakker geworden tot ongeveer twee uur ’s middags. Koninginnedag/Kroningsdag (ik weet het niet helemaal meer) had ik dus al gemist…

Ik heb nog wel even de televisie aangezet en Maxima’s jurk en mantel bewonderd! Ik vond het in elk geval heel erg mooi. Mijn Koninginnenacht was nog best gezellig met mijn collega’s, maar ik hoop dat jullie Koninginnedag wel wat leuker was!

Relaxmomentje

Ondanks een week vol colleges, heb ik toch even een impulsief relaxmomentje genomen. Mijn huisgenootje had ineens zin om naar de film te gaan. Sinds Delft een Pathé bioscoop heeft, hebben we niet getwijfeld en zijn we naar de voorpremière van Olympus Has Fallen gegaan. Een heerlijke actiefilm over een terroristenaanval op het Witte Huis met de charmante acteur Gerard Butler! Popcorn en M&M’s waren natuurlijk ook aanwezig!

Naast een lekker filmpje, was er afgelopen vrijdag ook Huizenavond op de sociëteit van het Delfts Studenten Corps. Al mijn huisgenootjes zijn leden van het DSC, dus deze avond misten we niet. We hebben gezellig Desperados’ in het zonnetje gedronken en ook nog lekker met het hele huis gegeten! Een prima begin van het weekend dus.

Voor mij is er weer een nieuwe week weer aangebroken. Een hoop te doen: college, practicum en natuurlijk een barbecue (SjaarCie-BBQ) om voor te bereiden. Ik wens jullie heel erg veel succes met het leren voor de examens, wat vast moeizamer gaat door de lekkere zon. Jullie kunnen het en vooral succes met Wiskunde B op woensdag!

Adia

BLOG 29: Nog steeds in het leven van een student

29 april 2013

Alles gaat nu heerlijk zijn gangetje. Vorige week heb ik netjes college gevolgd, mijn huiswerk ingeleverd, quality time met mijn commissie gehad en ook nog een borrel en een feestje gepakt met mijn huisgenootjes! Wat is het leven van een student toch heerlijk!

SjaarCie-eten

Afgelopen week kwam mijn commissie (de SjaarCie) bij mij thuis eten. Dertien hongerige jongens en meiden kwamen dus bij mij eten en drinken. Je kunt je voorstellen dat ik wel een beetje bang was voor chaos, maar gelukkig was alles goed gekomen.

Over twee weken is de SjaarCie-BBQ al en we zijn het nu aan het organiseren. Daarom plande we de zogenaamde “zuipsessie” in om te kunnen vergaderen. We vergaderen ongeveer eens in de twee à drie weken, maar soms komt daar ook niets effectiefs uit, omdat we maar een uurtje hebben (lunchpauze). Daar zijn deze etentjes heel handig voor, we mixen ‘business’ met ‘pleasure’! Het werkt ook nog, want nu hebben we wel een mooi thema voor onze barbecue en zijn we dus al een stapje verder!

Studeren

Ik zeg nu wel dat het leven van een student echt heerlijk is. Dat is ook wel zo, maar dat betekent niet dat ik geen dingen (leren!) hoef te doen, die ik wat minder leuk vindt dan lekker chillen. Zoals voor elke student duidelijk is, is dat de studie op nummer 1 staat. Ik houd zeker van een drankje of iets anders gezelligs, maar mijn studie gaat voor.

Zo moet ik aankomende week weer leren voor een quiz Analyse 2! Gelukkig hoef ik deze week geen huiswerk in te leveren voor Algebra 1 (het vak dat ik in Leiden volg), omdat de Leidse studenten nu tentamens hebben. Dus dat is in elk geval een deadline minder. Alleen die quiz weerhoudt mij om nu gewoon heerlijk in het zonnetje te genieten.

Maar al met al is het eigenlijk gewoon heerlijk om aan de TU Delft te studeren. Ik houd van het studentenleven hier, de studie is super leuk en de mensen om je heen zijn heel erg gezellig! Heerlijk dus!

Tot volgende week weer, na alle Koninginnedag/nacht/troonwisseling happenings!

Adia

BLOG 28: Op naar het laatste kwartaal!

22 april 2013
We gaan alweer het laatste kwartaal in. Soms voel ik me nog maar net een eerstejaars studente, die nog een hoop te leren heeft. Dat is natuurlijk ook wel zo, maar ik heb in ieder geval al heel veel geleerd. Ik zal nog meer leren en tegenkomen in dit laatste kwartaal!

Voorbereidingen Eerstejaars Weekend en OWee 2013

Nu we het laatste kwartaal in gaan, betekent dit ook voorbereidingen voor het EJW (en OWee) 2013. Het EJW is een (feest)weekend waar aankomende Wiskunde en Informatica studenten met studenten op kamp gaan. Dit weekend wordt georganiseerd door een commissie (de WIEWIE) van de studievereniging. Ik heb dit in mijn eerste blog wel eventjes gemeld, want ik was zelf ook mee gegaan op het Eerstejaars Weekend.

De OWee is de introductieweek van de TU Delft. Dus daar zijn aankomende studenten van elke studie welkom. Maar daar vooraf aan gaat het EJW, dat is nog even lekker voor ons. De WIEWIE is al begonnen met de voorbereidingen. Zo’n weekend gaat niet zonder de hulp van de zogenaamde mentoren. Dit zijn voornamelijk tweedejaars studenten die dan meegaan als begeleiders.

Raad eens wie er volgend jaar een tweedejaars studente is! Ja, dat klopt, ik! Vandaag zijn de inschrijvingen voor de mentoren van het EJW 2013 van start gegaan. Ik heb het nog niet gedaan, maar ik ga me zeker inschrijven en hopelijk zie jij mij dan volgend jaar op jouw EJW als jij Technische Wiskunde komt studeren!

De WIEWIE

Modelleren B

Ik heb mijn verslag voor Modelleren A ingeleverd en we gaan op naar een nieuw vak: Modelleren 1B. Bij Modelleren A zaten we met z’n tweetjes. Een Delftse student, gekoppeld aan een Leidse student. Dit keer zitten we in een groepje van vier man.

De bedoeling is twee Delftenaren en twee Leidenaren. Maar er zijn meer Delftenaren dan dat er Leidse studenten zijn, dus de groepjes kunnen nog wel eens in verhouding verschillen. Deze week vormen we de groepjes en dan gaan we weer lekker achter de computers om te modelleren!

Voor de rest heb ik dit kwartaal allemaal nog dezelfde vakken en dan hoop ik ze na dit kwartaal ook allemaal afgerond te hebben!

Tot volgende week weer!
Adia

BLOG 27: Aan de ketting!

15 april 2013

We zitten in de laatste week van de tentamens en ik heb al wat resultaten terug. Gelukkig heb ik mijn hertentamen Analyse 1 gehaald! Dat mag ook wel na de hele week vastgeketend achter je bureau te zitten. Gelukkig, of eerder helaas, zitten we niet allemaal ergens aan vast geketend. Een voorbeeld hiervan is mijn fiets.

Splinternieuwe fiets!

Ja, mijn fiets is gisteren in Delft gestolen. Meestal hecht ik niet zo’n waarde aan fietsen. Kleur en design maken me ook weinig uit. Ik koop ze dan ook lekker tweedehands en voordelig. Maar na tien jaar lang op dezelfde fiets te hebben gefietst, vond ik dat het wel tijd voor een echt nieuwe fiets! Dus twee weken geleden heb ik een gloednieuwe fiets gekocht.

Ik heb er van genoten, maar ik ben hem helaas nu al kwijt. Hij is uit mijn voortuin meegenomen toen heel het huis naar de UB (universiteitsbieb) was. Ik had hem wel op slot, maar niet aan de ketting! Ik heb nu al weer een nieuwe fiets met dank aan de paps en mams, maar deze fout maak ik geen twee keer. Volgende keer niet alleen ik, maar ook mijn fiets aan de ketting!

Wat vinden jullie ervan? Lekker opvallend kleurtje!

Analyse 1 en Wiskundige Structuren in de pocket!

Dat ik Analyse 1 zou halen, had ik stiekem wel verwacht. Wiskundige Structuren was echter een verrassing! Technische Wiskunde is niet de aller makkelijkste studie die er is, zoals je misschien al een beetje verwacht.

Mijn doel voor dit jaar was dan ook niet noodzakelijk mijn propedeuse halen. Ik vind het geen ramp om een vak te laten liggen en het volgend jaar te doen. Wiskundige Structuren was zo’n vak die ik eigenlijk liever voor later wilde bewaren.

Ik vond Wiskundige Structuren het moeilijkste vak van het eerste half jaar. Toen ik met leren begon, dacht ik ook: “Adia, dit is hopeloos… Structuren volgend jaar doen, is ook geen ramp”. Maar ja, koppig als ik ben, heb ik er toch tijd ingestoken, omdat ik het zonde vind om een tentamen te laten schieten. Soms is dit niet de beste keuze, omdat je daardoor minder tijd steekt in andere vakken en dus misschien de andere tentamens minder goed zal maken. Gelukkig was het deze keer de goede keuze, want ik heb het nu dus wel gehaald!

Nu dus lekker de laatste week tentamens en dan ben ik er weer even van af.

Tot volgende week!
Adia 

BLOG 26: Het einde van kwartaal 3!

8 april 2013
We zijn een weekje verder, de 1 april-grappen zijn weg en de tentamens komen steeds dichterbij. Ik heb afgelopen week zelfs al een tentamen gehad!

Studeren

Dit is inmiddels de derde tentamenperiode die ik meemaak. Dus ja, ik zit weer in de UB. Ik studeer graag in de UB omdat mijn eigen kamertje net iets te klein is om comfortabel te zitten. Af en toe verdwijnt het internet ook eventjes. Gelukkig heb ik dan nog wel het internet van de TU, omdat we zo dichtbij wonen.

Hertentamens

Momenteel leer ik Analyse 1. Morgen heb ik namelijk een hertentamen. Ik had de eerste keer helaas een onvoldoende, namelijk een 5.1. Ik heb het dus niet gehaald. Ik ben er echter van overtuigd dat het deze keer beter zal gaan!

Maar hoe zit het nou met herkansen bij Technische Wiskunde? Ik ben niet de meest gedisciplineerde student, dus een paar herkansingen zitten er voor mij wel in. Dat is altijd zuur, vooral als je het net niet haalt (en al helemaal als je het dik niet haalt), maar nu kan ik jullie wel vertellen heel goed vertellen hoe het zit met herkansen!

Als je in de tentamenperiode je tentamen niet haalt en dus je vak niet kan afsluiten, dan kan je het gelukkig nog herkansen. In de volgende tentamenperiode krijg je de kans om het nog een keer te doen. Het is echter niet heel erg handig om te moeten herkansen, want je hebt dan natuurlijk ook nog gewoon de tentamens van je nieuwe vakken. Zo heb ik dus morgen mijn hertentamen Analyse 1, maar ik heb aankomende donderdag ook een toets van Analyse 2. Dus dat wordt even doorwerken en heel erg goed plannen!

Als ik dan mijn tentamen gemaakt heb, dan kan ik mijn resultaten op Osiris bekijken. Osiris is een soort register waar jouw tentamenresultaten komen te staan. Naast alleen je cijfer kun je ook enkele statistieken bekijken. Hieronder zie je zo’n plaatje van mijn resultaat. Dit was het tentamen van Inleiding Programmeren A. Het is niet mijn beste tentamen, ik heb namelijk maar een 5.5 gehaald en dat is niet voldoende. De tweede keer heb ik het gelukkig wel gehaald!

De tentamenweek is nog maar net begonnen, maar ik heb het gevoel alsof het al een tijdje bezig is. Misschien omdat ik al lekker veel aan het leren ben! Nu moet ik nog even twee weekjes doorbikkelen en dan hoop ik dat er op Osiris een dikke 7 staat!

Wish me luck en tot volgende week!

Adia

BLOG 25: Laatste feestje en dan weer (her)tentamens!

1 april 2013

Om nog even door te gaan op de vrouwen in Delft, sinds er relatief minder vrouwen zijn dan mannen worden de vrouwen natuurlijk altijd even extra in de watten gelegd bij CH! Zo deed ik afgelopen week mee met de vrouwenactiviteit!

Ladies Night

Deze avond was alleen voor de vrouwen bestemd. Wij, meisjes, die het hoge testosterongehalte af en toe beetje zat zijn, konden dit heel goed gebruiken!

We gingen eerst met z’n allen lekker intensief sporten, maar niet zo maar sporten. Een echte vrouwensport: paaldansen. Nu moet ik het eigenlijk eerder ‘pole fitness’ noemen, want zo heet het eigenlijk. Het is namelijk best wel zwaar en intensief! Na het sporten gingen we een hapje eten met alle ladies en daarna volgde een heerlijke wijnproeverij. Dus niet alleen heb ik even mijn spieren weer bijgewerkt, ook weet ik nu meer over welke wijn waarbij past en waarom natuurlijk!

Tentamens

De tentamenweken gaan vanaf volgende week weer van start! De andere studies hebben een witte week, dat betekent een vrije week om te leren. Bij wiskunde hebben we dit echter niet, maar dat hebben we gelukkig ook niet nodig! Ik zal dus weer lekker aan het leren zijn, want ik heb niet alleen tentamens, maar ik heb ook hertentamens. Dat is natuurlijk altijd wat minder leuk, maar met een goede voorbereiding en een beetje vertrouwen moet het goed komen!

Wat ik dit kwartaal nieuw heb aan toetsen zijn de vakken: Inleiding Kansrekening, Analyse 2 en Elektriciteit en magnetisme. Omdat ik echter ook nog hertentamens heb, heb ik er voor gekozen om het keuzevak (Elektriciteit en magnetisme) dit kwartaal nog eventjes te laten zitten. Dus ik ga de toets hiervan niet maken, maar het volgende kwartaal ga ik het zeker proberen als ik eenmaal de herkansingen (hopelijk) gehaald heb!

Modelleren

Een ander nieuw vak dit kwartaal is Modelleren A. Dit vak heeft geen tentamens die mijn eindcijfer bepalen. Ik moet bij modelleren een natuurlijk verschijnsel in formules en modellen zien te beschrijven. Hier moeten we dan een verslag over schrijven en dit verslag moet ook in de tentamenweek worden ingeleverd! Gelukkig hebben we het bijna af. Nog een paar laatste puntjes op de i.

Verder deze week dus nog even het laatste feestje: Pasen, en dan weer druk aan het leren om netjes de puntjes binnen te halen!

Fijne Pasen voor de laatste dag en tot volgende week!

Adia Lumadjeng

BLOG 24: Laat die studie maar zitten, ik ga naar Hollywood!

25 maart 2013
Afgelopen vrijdag was de intreerede van de decaan van EWI. Tijdens de intreerede werd voor het eerst het nieuwe promotiefilmpje van de faculteit EWI laten zien. Waarom is dit zo bijzonder? Ik heb er een rolletje in!

Promotiefilm EWI

Samen met een producer en cameraman heeft de afdeling Marketing & Communicatie van EWI een promotiefilm voor onze faculteit gemaakt. Deze werd voor het eerst vertoond tijdens de intreerede van de decaan. Mijn rol in het filmpje is dat ik de kijker door de wonderen van EWI begeleidt door ze zelf te ontdekken! Dus ik ben ook zeker naar de intreerede geweest om het filmpje voor het eerst te bekijken. Ik was heel erg zenuwachtig om mezelf terug te zien op de schermen van de aula. Het was echter ontzettend gaaf om te doen! Ik mocht namelijk heel veel leuke dingen doen.

Zo mocht ik boven op de Nieuwe Kerk van Delft staan om te filmen. Het waren veel trappen lopen, maar het uitzicht was verbazingwekkend! Ook heb ik hoogtevreestherapie mogen volgen. Dit was ontzettend cool! Ik kreeg een soort bril op en daarmee leek het dan alsof ik op de zevende verdieping van een hoog gebouw stond. Af en toe moest ik dus over de railing kijken voor de camera, toen kreeg ik toch even een naar gevoel in mijn maag!

Het gaafste vond ik nog een ritje achterop de Novabike! De Novabike is een racemotor die rijdt op bio ethanol en hij is gemaakt door een team van studenten van de TU Delft. Ik had nog nooit achter op een racemotor gezeten, dus ik vond het in het begin wel een beetje eng. Daarnaast was de motor eigenlijk alleen voor een persoon gemaakt, namelijk de coureur. Na een keer achterop te hebben gezeten, vond ik het eigenlijk alleen maar leuk!

Het filmpje is af en ik vind het leuk geworden! Als je benieuwd bent, kun je op de onderstaande link klikken om hem te zien. www.youtube.com/watch

Toch maar geen Hollywood

Het filmpje is nu af en nu ga ik weer hard aan de studie! Gelukkig was het filmen wel gunstig gepland. Ik heb bijna geen college gemist. Dat komt ook alleen maar goed uit, want volgende week beginnen de herkansingen en tentamens alweer! Het lijkt nog maar net geleden dat ik in de universiteitsbieb (UB) “woonde”, maar het ziet er naar uit dat ik aan het einde van de week weer een plekje mag gaan claimen in de UB!

Ik ga dus niet naar Hollywood, maar ik ga gewoon lekker verder met studeren! Het studentenleven is veel leuker dan Hollywood en daarnaast kan ik mezelf nog wel terug zien in een film!

Tot volgende week!

Adia Lumadjeng

BLOG 23: Leren presenteren bij Technische Wiskunde

18 maart 2013
Met inleverhuiswerk voor de vakken Inleiding Kansrekening en Algebra 1, een Analyse 2-quiz en een presentatie voor Analyse 2, heb ik een lekker drukke week weer achter de rug! Het weekend doet me dan ook goed, maar nu weer een nieuwe week.

Presenteren bij Analyse 2

Zoals ik al had gezegd, moest ik een presentatie houden voor het vak Analyse 2. Dit is heel anders dan op de middelbare school. We gebruikten geen PowerPoint of andere slides.

Deze presentaties doen we met het mentorgroepje. Per week worden er twee studenten uit dit mentorgroepje gekozen, die een opgave uit het dictaat moeten voorbereiden. Afgelopen week was ik aan de beurt en dus moest ik mijn toegewezen opgave presenteren aan het mentorgrapje.

Ik moest mijn opgave in de collegezaal op het bord uitwerken. Stapje voor stapje en bij elk stapje moest ik zeggen wat ik deed, dus eigenlijk zoals de docent dat doet! Het idee achter deze presentaties is dat we leren "college geven", dat we leren hoe we wiskunde aan andere mensen kunnen uitleggen. In het begin vond ik het heel eng (ook al was het maar voor mijn mentorgroepje), maar uiteindelijk vond ik het heel leuk om te doen!

Ik weet alleen niet helemaal hoe de volgorde in elkaar zit, want volgende week ben ik weer aan de beurt!

Volgende week hoor je meer!

Adia

BLOG 22: Vrouwen in de techniek

11 maart 2013
Ben jij een meisje dat misschien voor een technische studie zal kiezen, maar schrikken de Delftse mannen jou af? Mijn advies is om toch gewoon voor de technische studie aan de TU Delft te gaan! Afgelopen week vond de ‘Girls Only Night’ plaats. Ik kwam daar, samen met een studiegenootje, Technische Wiskunde vertegenwoordigen!

Girls Only Night

Dit evenement is een voorlichtingsavond, bestemd voor meiden die in 3, 4, 5 of 6 VWO zitten. Delft is nog wel een mannenstad, maar het aantal vrouwen groeit en groeit! Er werden deze avond presentaties gegeven in de aula, er was een demomarkt en de meisjes konden ook nog “speeddaten” met een studente. Ik deed mee aan het onderdeel speeddaten.

Speeddaten

In dit onderdeel houd je een gesprekje van ongeveer tien minuten met een VWO-leerling. Zij kunnen dan alle vragen stellen die ze maar kunnen bedenken en ik beantwoord ze. Dit zijn natuurlijk wel studie-gerelateerde vragen. Dus in een korte tijd probeer ik zo veel mogelijk over de studie te vertellen en uit te leggen om natuurlijk de dames enthousiast te maken voor Technische Wiskunde!

Meisjes in Delft

Van veel meisjes kreeg ik de vraag of Delft geen stomme stad is voor een meisje. Ik kan je vertellen dat Delft absoluut geen stomme stad is voor een meisje! Technische Wiskunde bevat voor 40% vrouwelijke studenten, dus je bent hier echt niet het enige meisje. Als je daarnaast nog opzoek bent naar een liefde, dan is er in Delft veel keus!

Maar om weer even serieus te zijn, persoonlijk vind ik dat vrouwen in de techniek de kans krijgen om hele sterke vrouwen te worden. We doen veel kennis op en we leren zelfstandig en onafhankelijk te denken en te leven tussen al deze mannen. Daarnaast is de techniek ook gewoon ontzettend gaaf!

Dus meiden, laat je niet afschrikken door deze (mannen)studentenstad en misschien zie ik jullie dan volgend jaar!

Tot volgende week weer.
Adia

BLOG 21: Hiep hiep hoera, W.I.S.V. Christiaan Huygens wordt 56 jaar!

4 maart 2013
Een nieuwe week is weer begonnen, deadlines zijn gehaald en nieuwe staan al weer voor de deur. Wat is het leven van een student toch druk! Gelukkig ben ik niet alleen bezig met studeren. Maar ook met sporten, vrienden en af en toe een lekker feestje. Deze week een heel groot feest zelfs: de Dies.

Dies-week

“56e Dies Natalis der W.I.S.V. Christiaan Huygens”, ofwel de 56e verjaardag van CH. De studievereniging bestaat deze week dus 56 jaar en dat wordt groots gevierd. De dies-week is een week vol feest met elke dag wel iets leuks te doen. Er is een commissie die de hele week organiseert en zorgt dat alles goed verloopt.

Zo is er een cocktailavond, een men and ladies-night, een ledenlunch, een lunchlezing, een kroegentocht en nog veel meer.Dit wordt allemaal nog mooi afgesloten met het Dies-eindfeest.

Ik ga helaas niet naar alle activiteiten. Er moet namelijk nog een hoop worden ingeleverd en gestudeerd! Dus af en toe moeten er leuke dingen even worden uitgesteld of aan de kant worden gezet.

Gewoon zijn gangetje

Verder heb ik afgelopen week netjes college gevolgd en mijn huiswerkopdrachten ingeleverd. Practicum voor modelleren was wel een beetje chaos afgelopen week. Mijn partner en ik liepen vast tijdens het maken van een programma en we zijn er nog steeds niet uit. Morgen heb ik weer practicum en dan gaan we het zien!

Ik heb dus niet heel veel bijzondere dingen meegemaakt afgelopen week. Ik ben echter allang blij dat ik de noodzakelijke deadlines gehaald heb. Nu weer een nieuwe week, nieuwe deadlines, dus gewoon weer vol gas! Gelukkig daarnaast nog wel de dies-week. Dit is de eerste verjaardag van de studievereniging die ik meemaak, dus ik ben erg benieuwd!

Tot volgende week!

Adia

Blog 20: Bier, bingo en ratachtigen. Technische Wiskunde? Ja hoor!

25 februari 2013
Afgelopen week was weer een lekker weekje. Vol college en werkcollege en nog een geslaagde Akcivicteit (een activiteit geoorganiseerd door de AkCie)!

Practium modelleren

We hadden deze week ons eerste practicum voor het vak Modelleren A. Dit is een vak waar de Leidse studenten voor naar Delft komen. We delen de collegezaal dus met de eersteaars Wiskunde studenten van Leiden en we volgen daarna samen practicum.

Het idee is dat je tijdens practicum in paren (Leidse en een Delftse student) aan een probleem gaat werken om die vervolgens in een paar weken op te lossen en te modelleren. Sinds er meer Delftenaren zijn is mijn partner gewoon een Delftste studiegenoot. Wij gaan de komende weken met z’n tweeën aan de slag met het onderzoeken van een possumpopulatie (ratachtigen) in Nieuw-Zeeland en Australië.

Nu klinkt het misschien gek dat wij een populatie gaan onderzoeken, want hoe gebruik je hier wiskunde bij? Enkele formules kunnen al veel zeggen over een populatie. Denk maar aan het groeiingspercentage per dag, per maand of per jaar. Hier gebruiken we MATLAB voor. Voordat we een goed model kunnen opstellen die deze populatie weergeeft, moeten we dus eerst het een en ander aan gegevens onderzoeken.

College in Leiden: Algebra 1

Als je op donderdagochtend om acht uur de trein van Delft naar Leiden neemt, kom je waarschijnlijk een groot deel van de eerstejaars Technische Wiskunde studenten tegen. Ik heb afgesproken om met een aantal vriendinnetjes naar Leiden te gaan en ook wij nemen voortaan de trein van 08:02 uur.

Ik moet nog wel een beetje wennen aan college in Leiden. Ik moet een stuk eerder opstaan en het is geen Delft. EWI voelt stiekem toch wat vertrouwder dan Universiteit Leiden, dat is ook niet zo gek.

Gelukkig was het college wel goed te volgen. Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ik het werkcollege in Leiden maar een halfuurtje heb volgehouden. Dat vond ik helemaal niks. Mijn inleverhuiswerk maak ik voortaan in het ‘Zelfbegleidende studie’-uurtje hier op EWI.

BierBingo en Bitterballen

De Akcie, een eerstejaarscommissie die een aantal activiteiten organiseert, zorgde afgelopen woensdag voor een hele gezellige avond in de /Pub (faculteitspub). 
We speelden bierbingo. Wanneer je bingo had mocht je aan een rad draaien, het rad vertelde je dan wat je had gewonnen.

Je kon bier, bitterballen en water winnen. Bij valsbingo moest er uiteraard een liedje worden gezongen! Ik heb helaas niks gewonnen, helaas, volgende keer beter!

Tot volgende week!

Adia

Blog 19: Vakantie aftermath

18 februari 2013
Het lijkt alsof ik nog midden in de vakantie zit. Niet alleen moet ik weer wennen aan het vroege opstaan en de zenuwslopende deadlines, maar ook zit ik nog een beetje in mijn wintersportstemming dankzij een kleine blessure die ik tijdens het snowboarden heb opgelopen.

Scheurtje in de pees

Tijdens de wintersport bleek ik verkeerd te zijn gevallen. Tijdens de reis had ik hier bijna geen last van, de last kwam pas toen ik alweer in Delft was. Ik ben een aantal keer op bezoek bij de huisarts moeten gaan. De conclusie was dat er een scheur in mijn pees zat, waardoor ik moeizaam loop. Het gaat echter steeds beter!

Wennen aan het nieuwe semester

Het verbaasd me hoe veel ik moet wennen aan het nieuwe semester. Doordat ik (vooral in het begin) echt moeite had met lopen en doordat ik een aantal keer naar de huisarts moest, heb ik al redelijk wat colleges gemist. Ik kan naar mijn gevoel echter niet nog meer colleges missen, het huiswerk moet namelijk gewoon worden ingeleverd en er staat nog steeds een Analyse 2-quiz op het programma voor komende vrijdag!

SjaarCie-feest

De vakantiestemming zit er bij mij ook nog steeds in, omdat de eerste week van het nieuwe semester een en al feest was. Afgelopen donderdag was het namelijk zo ver: het SjaarCie-feest. We hebben een tof Valentijns-SjaarCie-feest neergezet waar ik helaas niet tot het einde kon blijven. Ik had wat moeite met blijven staan en lopen, waardoor mijn nacht redelijk snel ophield.

Ondanks dat, was mijn avond nog steeds top. Gezellig etentje bij de McDonald’s met de commissie, pretvoorbereidingen om de zaal er stralend uit te laten zien en ook een beetje DJ-stress. Maar wat is een goed georganiseerd feestje nou zonder een beetje stress en adrenaline?!

Alles is goed gekomen en iedereen zag er top (in kostuum) uit. Volgend jaar zal ik niet meer degene zijn die het organiseert met een super leuke commissie, maar ik ben er zeker bij!

Juul 104 Kerstdiner!

Ik ben geen lid van een vereniging, maar al mijn huisgenootjes wel. Het is dan ook vanzelfsprekend dat ons huis (de Juul 104) een kerstdiner geeft. Het idee van kerstdiner (in dit geval in DSC-huizen) is een topdiner in elke tijd van het jaar behalve kerst! Ons kerstdiner vond dus plaats op 15 februari 2013.

Het thema was ‘Bright Lights, Bigger City’ en dates waren verplicht. Denk dus aan een heel Amerikaans diner. Mijn vriend en ik waren er dus ook bij als twee partners van de New York Police Department. We hebben een heerlijk voorgerecht, een soepje, een hamburger deluxe en een heerlijk toetje gegeten.

Het zag er allemaal heel leuk uit maar dat mag ook wel na alle voorbereidingen. We hebben stoelen en tafels gehuurd, banken en tafels uit de GR gehaald en alles top versierd! Iedereen zag er leuk uit, dit kon geen betere afsluiting van de week zijn!

BLOG 18: Vol gas een nieuw semester

11 februari 2013
De vakantie is net voorbij en het nieuwe semester is al begonnen. Er is geen tijd om even van de vakantie bij te komen, we gaan gewoon weer hard aan de slag! Ik moet donderdag al mijn eerste huiswerk voor het nieuwe vak Algebra 1 inleveren!

Wintersport

De wintersport van CH valt in veel woorden te beschrijven: gaaf, vermoeiend, gezellig, feesten, manier om nieuwe mensen te leren kennen, maar vooral heel erg tof! We verbleven in de Franse Alpen, het skigebied heette Les Sybelles. Het leuke was dat je skiënd of snowboardend van het ene dorpje naar het andere dorpje kon komen. In de andere dorpjes verbleven andere studieverenigingen of studentenverenigingen, zoals Virgiel of het DSC.

Misschien denk je dat wintersport met de studievereniging een en al feest is, maar naast elke avond uit in de Vie Bar, heb ik wel elke ochtend vroeg op de piste weten te staan. Dit was de tweede keer in mijn leven dat ik op wintersport ging en de eerste keer was ruim zes jaar geleden.

Ik was dus wel het een en ander verleerd, maar dat was niet erg, want ik had gewoon les genomen met een paar anderen van de studievereniging. Wat wel wat minder leuk was, was dat mijn snowboard op de laatste dag is gestolen.

Deze wintersportvakantie was echter zonder twijfel een van de leukste vakanties, die ik heb mogen meemaken en misschien is het beter om gewoon foto’s te laten zien, want een foto zegt meer dan 1000 woorden!

Keuzevak: Elektriciteit en Magnetisme

Niet alleen heb ik dit semester andere vakken, ook heb ik een nieuw keuzevak. Dit vak is afkomstig van het eerste jaar van de studies Technische Natuurkunde, Electrical Engineering of Technische Informatica. Nu ik fulltime wiskunde-student ben, miste ik wel dat ik geen natuurkundig vak meer had. Daarom heb ik gekozen voor het vak Elektriciteit en Magnetisme.

Dit vak volg ik samen met de eerstejaarsstudenten van Electrical Engineering. Het is al gelijk heel anders dan wat ik bij Technische Wiskunde gewend ben. Ik krijg weer eens de woorden “Coulomb” en “elektron” te horen! Ik ben benieuwd hoe ik dit vak ga beleven, ik heb er in elk geval erg zin in!

Vak in Leiden: Algebra 1

Wat ook nieuw is dit semester, is het volgen van een vak in Leiden op de Universiteit van Leiden. In Leiden wordt de studie (theoretische) Wiskunde gegeven en in dit semester komen de Delftse studenten naar Leiden en de Leidsche studenten naar Delft.

Het vak Algebra 1 is van wat ik tot nu toe ervaren heb een beetje zoals Wiskundige Structuren, maar dan minder abstract (het is nog steeds vrij abstract!). Ik heb nu geen Wiskundige Structuren-huiswerk meer dat ik moet inleveren, maar wel Algebra 1-huiswerk!

Ik heb een super leuke Christiaan Huygens-wintersport achter de rug, maar nu gaan we weer vol gas aan het nieuwe semester! Wish me luck!

Adia Lumadjeng

BLOG 17: Einde in zicht

28 januari 2013

Het einde van de tentamenperiode komt steeds dichterbij, het einde is in zicht! De tentamens maken dan lekker plek voor de echte vakantie. Nog maar een tentamen te gaan.

“ Wispo” (Wintersport)

Na mijn laatste tentamen heb ik krokusvakantie. De krokusvakantie van de TU Delft blijkt iets eerder te zijn dan de echte krokusvakantie, dus volgende week heb ik lekker een week echt vrij! Ik ga echter niet thuis rusten en chillen, maar ik ga op wintersport met de studievereniging!

Een commissie van studievereniging CH (de WiFi, organiseerde ook het zwembadfeest) heeft een wintersport reis naar Frankrijk georganiseerd voor leden van Christiaan Huygens. Ik ga dus lekker een weekje snowboarden. Ik ben nog lang geen ster, maar ik kom gelukkig wel in one piece de berg af! Samen met vijf andere studiegenootjes deel ik een huisje. De Wispo wordt een groot feest en ik heb vast veel foto’s klaar liggen als ik terug kom!

SjaarCiefeest: Sweet Loving in the Moonlight!

Het feest van de SjaarCie komt ook steeds dichterbij. We hebben namelijk nog een weekje tentamens, een weekje wintersport en dan is de week van het SjaarCiefeest al! We zijn druk bezig met het promoten van ons feest op Valentijnsdag en momenteel zijn we bezig met de aankleding van de locatie. Er komt wel een beetje stres bij kijken. Tot een dagje of twee geleden moesten we namelijk nog een DJ regelen. Gelukkig is dat vrij snel goed gekomen toen we dat detail een beetje over het hoofd hadden gezien. Het lijkt nog ver weg (is het ook wel), maar doordat we een aantal weken missen door de afgelopen tentamens en de komende wintersport, komt het feest toch best wel dichtbij!

Ik ben al heel enthousiast over de vakantie en de Wispo, maar zo ver is het helaas nog niet. Ik moet nog even deze laatste vier daagjes bikkelen, zodat ik mijn laatste tentamen kan rocken!

Groetjes vanuit de UB en tot volgende week!

Adia

BLOG 16: Vier weken vrij of juist niet?

21 januari 2013
Never ending tentamenperiode. Ja, ik zit nog steeds midden in de tentamens. Ik heb nu al twee weken geen colleges meer gehad. Het lijkt bijna een vakantie, maar ik ben nog altijd hard aan het studeren om de tentamens te halen. Ik heb er nu drie gehad en ik heb er nu nog twee te gaan!

Resultaten

De tentamenperiode is nog niet voorbij, maar ik heb mijn eerste cijfer al terug. Ik had Lineaire Algebra A de eerste keer niet gehaald, dus twee weken geleden had ik de herkansing. Gelukkig heb ik het vak nu wel gehaald en ben ik drie studiepunten rijker!

Mijn docent K.P. Hart heeft ook mijn practicum van LaTeX nagekeken, dus die heb ik inmiddels ook terug! Ik bleek eerst de opdracht totaal verkeerd begrepen te hebben, dat was wel een beetje gênant, dus dat moest opnieuw. Ik heb na mijn tentamen van afgelopen donderdag nog wat extra uurtjes in de UB (universiteitsbieb) doorgebracht om een verbeterde versie in te leveren.

Gespot: UB TUD

De UB is een plek om comfortabel te studeren, zoals ik vorige week al schreef. Het is echter meer dan dat, het blijkt ook een plek om je droom ware te ontmoeten. Er is een Facebook pagina opgericht genaamd ‘Gespot: UB TUD’. Je kunt al je anonieme liefdesbrieven en liefdesverklaringen naar deze pagina op sturen en zij zorgen er voor dat jouw droomjongen of droommeisje deze oproep zou kunnen lezen op Facebook.

Ik richt echter mijn aandacht op de woorden en formules in mijn boeken en niet op de mooie mannen van werktuigbouwkunde of civiele techniek om mij heen!

Tot mijn volgende blog!
Adia

BLOG 15: De studiebol uithangen

14 januari 2013
Afgelopen week heb ik mijn eerste twee tentamens van het tweede kwartaal gehad. Ik heb er nu nog drie te gaan!

De UB

Afgelopen week heb ik niet veel meegemaakt. Ik ben namelijk alleen maar aan het studeren geweest. Of wel in mijn kleine kamertje of in de universiteitsbibliotheek: de UB. De UB van de TU Delft is heel erg mooi. Je kunt hier gewoon gaan zitten met je boeken en je laptop of je kiest zelf een computer uit. Ook is er een grote collectie aan boeken voor als je een keertje wilt researchen.

Tijdens de tentamenperiode zit ik het liefst in de UB. Het is hier rustig en de computers zijn snel. Ze hebben ook alle programma’s die op mijn eigen laptop niet 100% werken. Ik kan dus gemakkelijk programmeren, LaTeX-en en MATLAB-en in de UB.

Ik sta dan meestal rond een uurtje of negen ’s ochtends op. Dan ontbijt ik eventjes en daarna fiets ik binnen twee minuutjes naar de UB, die zich achter de aula van de TU Delft bevindt. Vervolgens ga ik lekker de studiebol uithangen en de hele dag studeren! Tot een uurtje of zeven in de avond, zodat ik daarna thuis lekker een hapje kan eten. Soms, als ik er nog zin in heb of het is echt noodzakelijk, ga ik na het avondeten weer terug!

In Delft weten alle studenten wel hoe ze een feestje moeten bouwen, maar zodra de tentamenperiode eraan komt, dan is heel de TU Delft aan het studeren. Je staat er hier dus nooit alleen voor!

Het zal jullie niet heel erg verbazen dat ik nu weer de boeken in duik.

Tot volgende week!
Adia

BLOG 14: Pret voorbij, in de boeken!

7 januari 2013
Allereerst: de beste wensen voor 2013! De vakantie is voorbij en de tentamens gaan alweer bijna van start. Ik zit alweer druk in de boeken, want wie wil nou niet zijn tentamen halen?!

Tentamenweken

Aankomende donderdag heb ik mijn eerste tentamen. Ik heb dan een tentamen van Lineaire Algebra B en ook het hertentamen van Lineaire Algebra A. We hadden deze tentamenperiode weer helaas geen witteweek, tenzij je de kerstvakantie meetelt.

Wat wel fijn is dat we vier weken lang tentamenperiode hebben met maar één tentamen per week. Dus eigenlijk gewoon vier weken vrij en veel studeren! Ik moet nu nog wel een beetje doorwerken, omdat ik de stof af wil hebben voor morgen. Morgen geeft docent Joost namelijk een vragenuurtje voor Lineaire Algebra. Dat is heel erg handig. Alles wat ik niet snap, kan ik dan namelijk nog even vragen.

Kerstvakantie

In de vakantie heb ik de laatste week een poging gedaan tot studeren, maar ik heb stiekem ook nog van de feestdagen genoten. De eerste week heb ik al helemaal 100% genoten van de kerstvakantie. Ik zat toen lekker in Parijs. Ik was eigenlijk al best vaak in Parijs geweest, dus mijn vriend en ik hebben lekker rustig aan gedaan. We zaten in een appartementje, dus we konden gewoon rustig ons gangetje gaan. Geen ontbijt dat we moesten halen of geen housekeeping die ons de kamer uit zou schoppen.

De eerste paar dagen wilden we nog vol genieten van de dag, maar al snel merkten we dat het niet een heel goed idee was om zo vroeg de deur uit te gaan. Onze maagjes voor het avondeten zouden dan rond een uurtje of zes ’s avonds al beginnen te rammelen. Het gezellige avond- en nachtleven begint in Parijs pas rond een uurtje of acht. Uiteten in een leeg restaurant leek ons ook niet heel gezellig. Ook de winkels gingen pas rond een uurtje of zeven ’s avonds dicht. Dus als we wat later van huis ginge,n hadden we als nog tijd genoeg!

Ik heb nog niet echt het Jaarwisselingsgevoel gehad. Ik moest namelijk werken op die avond, dus iedereen voor de bar maakte er een mooi feestje van. Ik echter, die achter de bar stond, moest gewoon hard aan het werk! Daarnaast is vuurwerk (zelf) afsteken niet helemaal mijn ding. Mijn hond houdt ook niet zo van vuurwerk, maar daar hebben we gelukkig wat op bedacht.

BLOG 13: Santa Claus is coming to town!

17 december 2012
Het is alweer zover. De laatste week voor de kerstvakantie en binnenkort de laatste week van 2012! Ik ga nu mijn drukste week van het hele kwartaal in. Met inleverhuiswerk, twee quizen, een toets en drie inleverpractica mag ik de week toch nog top afsluiten met mijn reis naar Parijs!

Deadlines

Iedereen heeft last van deadlines. Op de middelbare school haalde ik de deadlines nog maar net door mijn uitstelgedrag. Nu ik op de universiteit zit, heb ik daar nóg meer last van! Denk aan huiswerk en practica! Het vak Caleidoscoop B brengt twee practica met zich mee: LaTeX en MATLAB. Sinds ik deze practica een beetje tot het laatste moment heb uitgesteld, heb ik me vandaag voorgenomen toch echt te beginnen. De deadline nadert namelijk.

Ik had al een keertje een kleine start gemaakt (stelde helaas niet zo veel voor), dus vandaag moet ik echt verder! Ik heb namelijk nog een quiz Lineaire Algebra en een quiz Analyse op het programma staan. Oh ja, vergeet ook de toets voor Wiskunde en Samenleving niet! Gelukkig heb ik de deadline van het huiswerk (Wiskundige Structuren) van vandaag wel gehaald!

Tentamens

Het lijkt nog ver weg, maar gelijk na de vakantie gaan de tentamens weer van start. Ik moet me dus ook nog inschrijven voor zo’n tentamen. Dit kan nog tot twee weken voor het tentamen, daarna ben je in principe te laat. Dus ik ga het maar snel doen! Ook moet ik maar eens beginnen met voorbereiden. We hebben namelijk geen witte week (nog een extra vrije week naast de kerstvakantie). Dus na de vakantie heb ik gelijk mijn eerste tentamen.

Feestdagen

Helaas is de Sint net vertrokken maar: you better not cry, I’m telling you why. Santa Claus is coming to town! Ook ik houd heel erg veel van kerst. Alles van kerst vind ik gezellig. Van muziek tot het eten tot de koude, maar toch warme en gezellige avonden.

Afgelopen donderdag had ik ook een mooi voorgerecht moeten maken want er moest voor veertien man worden gekookt! Mooie kleding, gezellig kaarsjes en natuurlijk lekker eten. Het kerstdiner was geslaagd! Ik was een beetje aan de late kant met mijn gerecht. Ik koos namelijk de dag ervoor pas definitief wat ik wilde gaan koken en ik deed op de dag zelf pas boodschappen. Het was dus wel even stressen in de keuken maar het is allemaal goed gekomen! Het voorgerecht, nagerecht én toetje waren heerlijk!

Oui Oui, Paris!

Ik moet dus nog even doorbikkelen deze week en dan mag ik heerlijk genieten van een vakantie naar Parijs. Mijn vriend en ik nemen de Thalys naar Parijs en daar gaan we lekker rustig aan doen! We gaan lekker veel baguette en croissantjes eten en misschien zelfs nog een poging tot Frans spreken doen. Helaas zal mijn middelbare school-Frans mij niet echt op weg helpen..

Ik wens iedereen fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar. Ik ga nog even mijn MATLAB-practicum afmaken en dan ben ik off to Paris!

Au revoir!
Adia

BLOG 12: BAM. Sneeuw!

10 december 2012

Ik heb het eerste weekje op mezelf goed overleefd! Het huis is nog steeds leuk en ik voel me al steeds meer en meer thuis. Ik heb mijn kamer ingericht. Ik heb ook al Sinterklaas gevierd, dus nu is het even klaar met alle drukte en pret. Oh nee, want kerst komt eraan!

Kerstdiner stress

Met twee studiegenootjes geef ik voor een klein groepje mensen een kerstdiner. We gaan donderdag dus lekker koken voor veertien man! Ik heb het maken van de voorgerechten op mij genomen. Ik weet nog niet helemaal wat ik ga maken, maar ik ga mijn best doen. De kerstcadeautjes heb ik tijdens het weekend ook al verzameld. Vervolgens vieren we de feestdagen met een heerlijk glaasje prosecco en een lekker muziekje erbij!

Sneeuw

Ik houd altijd van sneeuw. Ik vind het mooi, het is gezellig en het doet me denken aan kerst. Maar de sneeuw die afgelopen week gevallen was, was iets minder leuk. Het was nat, bruin en vies. Daarnaast ben ik door de gladde weg al twee keer gevallen! Een keer terwijl ik probeerde te fietsen en een keer terwijl ik te voet naar de TU ging.

Beste Docent van het jaar 2012


Joost de Groot in actie tijdens een werkcollege

De Delftse studieverenigingen kiezen elk jaar per faculteit de beste docent. Het is misschien een tijdje geleden, maar mijn docent voor Lineaire Algebra 1 is onlangs beste docent van het jaar 2012 geworden. Ik heb wel een keertje eerder over zijn nominatie geschreven, maar ik vind het toch wel heel erg leuk dat hij gewonnen heeft. Hij is namelijk niet alleen de beste docent van EWI, maar ook van heel de TU Delft! Ik merk het ook zeker in zijn lesgeven. Zijn colleges zijn leuk, gestructureerd en duidelijk. Hij heeft het meer dan verdiend. Naast dat Joost zo goed les geeft, is hij ook nog eens heel persoonlijk en kent hij veel studenten bij naam.

Ondanks dat er nog meer feestdagen aankomen, moet er nog wel gestudeerd worden. Ik heb vorige week een Analyse quiz gemaakt en een Caleidoscoop-toetsje. De quiz ging prima, denk ik, alleen heb ik wel een hele stomme fout gemaakt. Het Caleidoscoop-toetsje ging wel goed! Nu op naar college Programmeren op de vroege maandag morgen.

Adia

BLOG 11: Verhuizen!

3 decenber 2012
Ik woonde in een tijdelijk kamertje van mijn tante tot ik een eigen kamer zou vinden. Afgelopen donderdag ben ik gaan kijken in een studentenhuis en gisteren heb ik mijn eerste nachtje in mijn nieuwe kamer al doorgebracht!

Nieuw adresje op de Julianalaan

Mijn nieuwe kamertje is klein maar ik vind het super tof! Ik woon nu in een huis met acht andere meisjes. Ik moet nog wel even wennen aan het samenwonen met zo veel andere meisjes, maar dat komt wel goed. We hebben namelijk gisteren nog een filmpje gekeken, voordat we aan de Sinterklaas gedichten gingen.

Niet alleen is het kamertje gezellig en zijn de meisjes in dit huis heel erg leuk, maar de ligging van dit huis is ook ideaal. We zitten recht naast de TU Delft campus, dus ik zou mijn bed uit rollend naar de universiteit kunnen gaan! Mijn kamer is nog lang niet af. Ik heb er eigenlijk alleen nog maar een bed en een bureau in staan. Decoratie is dus nog niet aan de orde maar toch heb ik de eerste foto’s meteen opgehangen!

WiFi Zwembadfeest: Zuipen of Verzuipen!

Afgelopen vrijdag vond ook het zwembadfeest plaats, georganiseerd door de commissie WiFi van de studievereniging. Het was een leuk feest! Iedereen in zwemkleding op opblaaskrokodillen ging los op de muziek.

De WiFi had het zwembad afgehuurd om daar een spetterend feest neer te zetten. Een DJ met een bar recht naast het bad, een glijbaan die verbazingwekkend snel ging en dansende mensen in het water!

Ik had nog vriendinnen van mijn dansgroep meegenomen om ze van een CH-commissie te laten proeven. Gelukkig hadden zij het, net als ik, goed naar hun zin!

Sinterklaas

5 december is bijna zo ver. Dat betekent Sinterklaas, maar naast Sinterklaas betekent dat ook: gedichten. k vier komend weekend Sinterklaas met de familie van mijn vriendje. Ik moet nog een leuk cadeautje vinden en ik moet ook mijn gedicht nog afmaken.

De persoon die ik getrokken heb, heeft alleen het verlanglijstje op lootjestrekken.nl nog niet ingevuld, dus een cadeautje vinden wordt nog een moeilijke taak!

Ook de TU Delft doet gezellig mee aan Sinterklaas, want dinsdag heeft de AkCie een gezellige Sinterklaas Ledenlunch klaar staan!

Ik ben dus al heerlijk aan het genieten van het studentenleven. Naast feesten en op kamers moet ik natuurlijk wel gewoon blijven studeren! Maar naast studeren, houd ik jullie graag nog even op de hoogte via mijn blog!

Adia

BLOG 10: Activiteiten door de studievereniging

26 november 2012
Tweede week van kwartaal 2 zit er al weer op. Ik ben alweer lekker aan het wennen aan de tweede collegeweek en het is as druk as ever! Ik had niet alleen een drukke collegeweek maar ook een druk weekend. Afgelopen weekend vond namelijk de NWERC plaats in Delft!

NWERC

NWERCNu vraag je je vast af wat NWERC is. De naam staat voor North Western European Regional Programming Contest, een programmeerwedstrijd dus. Deze werd georganiseerd door de ChipCie (ook een commissie van studievereniging CH).

Ik hielp deze dag mee als runner. Dit hield in: ballonnetjes blazen, achter de bar staan, karton knippen en achter de registratietafel staan. Kortom, gewoon een handje helpen.

Tijdens de NWERC komen allemaal teams uit noordwest Europa bij elkaar om algoritmische problemen op te lossen die ze vervolgens in een programma implementeren. Een team bestaat uit drie man en met z’n drieën zitten ze dan achter een computer en bedenken ze een algoritme voor de problemen.

Het leukste vond ik dat het een ontzettend internationaal evenement was. Zo kwamen er bijvoorbeeld teams uit Engeland, Duitsland en Denemarken. De winnaar kwam helaas niet uit Delft, maar Duitsland. Zij mogen nu door naar de World Finals in St. Petersburg.

ADSL

Afgelopen woensdag was de Algemene Docenten Studenten Lounge. Dit werd georganiseerd door een eerstejaarscommissie: de AkCie. Het was leuk om de docenten een keertje niet voor het bord te zien, maar met een biertje in de hand.

Ik heb nog een weddenschap gewonnen van mijn medestudent. Hij dacht dat onze docent voor het werkcollege van wiskundige structuren jonger was dan de docent die hoorcollege wiskundige structuren geeft. Ik had het goed en ik heb nu zelfgemaakte cake gewonnen!

Commissiekleding

‘In het licht van de blazer’. Dat is het thema van de huidige SjaarCie en onze commissie kleding is eindelijk af! 14 februari geeft de SjaarCie een gaaf feest met als thema ‘In het licht van de blazer’. Het wordt een feest vol lazers en lichten en ook onze roze blazers zijn ook niet te missen!

 

Deze week heb ik het gelukkig iets rustiger. Geen quiz, leuk zwembadfeest op vrijdag en deze week ga ik een kamer bekijken!

BLOG 09: Nieuw kwartaal, nieuwe vakken, net zo druk!

19 november 2012
Het pijlargument, een paradox van Zeno. Een vliegende pijl is op ieder moment precies op één plaats: het schijnbaar voortsuizende voorwerp staat dus in werkelijkheid op ieder moment (de hele tijd) stil! Helaas heb ik deze week nog niet echt stil kunnen zitten, want ik heb weer een druk programma voor deze week!

Caleidoscoop B, literatuurstudie?!

LaTex en MatLab

Ik heb dit kwartaal een nieuw vak: Caleidoscoop B. Ik leer hoe ik documenten moet maken in het editor-programma LaTeX, zodat ik documenten kan maken vol met wiskundige formules, die er net zo professioneel uitzien, zoals de dictaten (die zijn immers ook met LaTeX geschreven)!

Daarnaast leer ik hoe ik het programma MatLab moet gebruiken. MatLab staat niet voor MathematicsLab of iets dergelijks, maar voor Matrix Laboratry. Het is dus een soort programma waarmee ik berekeningen kan uitvoeren met matrices.

Literatuurstudie en werkstuk

Naast deze twee practicaonderwerpen hebben we dit kwartaal ook literatuur dat geleerd moet worden! De paradox van Zeno, zoals hierboven, is daar een voorbeeld van. We leren nu over de geschiedenis van de wiskunde, over kennis en gedachtegang en over wiskundige verschijnselen. Van alles dus!

Daarnaast heb ik voor de kerst een nieuwe deadline staan. Ik moet dan een werkstuk inleveren over wiskunde in niet-westerse culturen! Gelukkig spreekt mij dit soort dingen wel aan. Ik moet zeggen dat ik niet een hele sterke lezer ben, maar ik vind het wel leuk wanneer het over cultuur gaat!

Toetsjes

De geleerde literatuur moet natuurlijk ook worden getoetst. Dit gebeurt door middel van kleine toetsjes die ik om de week zal hebben. Morgen heb ik mijn eerste toets, dus ik hoor nu eigenlijk te studeren. Ik neem nu echter even lekker een pauze met mijn heerlijke cup noodles! Ja zeker, als echte student!

Commissie Kick-Off

Afgelopen donderdag was de Commissie Kick-Off. Dit is een gezellige avond voor alle commissies van CH. Er was namelijk een bioscoopzaal in de Pathé van Delft afgehuurd, zodat wij daar met z’n allen de nieuwe James Bond film Skyfall konden gaan kijken.

Daarna zijn we ook nog met z’n allen uiteten geweest! Ik had het heel erg naar mijn zin, vooral omdat ik echt heel erg van actiefilms en James Bond houd!

Elke commissie had ook zijn eigen outfit. Helaas hadden wij onze outfits als SjaarCie 2012-2013 onze outfits nog niet aan kunnen doen, omdat ze nog niet binnen waren. We hadden in elk geval wel onze buttons!

Mijn huiswerk voor de week is alweer ingeleverd en nu alleen nog 2 toetsjes voor Caleidoscoop en Lineaire Algebra! O ja, en mijn wekelijkse practicum voor programmeren moet nog eventjes af. Drukke week? Ja zeker, vol studeren en feesten, maar het is het waard!

Adia

BLOG 08: Tegenslagen

12 november 2012

De laatste week tentamens zit erop en vandaag beginnen de colleges weer. Student zijn is voor mij natuurlijk nieuw. Ik vind het geweldig.

Wiskunde op de middelbare school is nog wel eens: “Dit is de kettingregel, neem dit aan en onthoud het goed!”. Hier bij Technische Wiskunde leer je echter ook het 'Waarom'. Daarnaast zijn er geen vakken die je niet leuk vindt, want alles is wiskunde! Tevens is het studentenleven ook pret. Niet alles is echter zonnig. Wat er ook moet zijn, zijn tegenslagen.

Tentamen verprutst

Afgelopen vrijdag had ik mijn laatste tentamen. Ik had Lineaire Algebra en dit tentamen heb ik echt verknald. Lineaire Algebra deel A (Lineaire Algebra van dit kwartaal) is niet heel erg moeilijk. Daarnaast maakt Joost (docent) het ook meer dan begrijpelijk. Waarom heb ik het dan niet goed gemaakt? Op deze vraag heb ik werkelijk geen antwoord. Ik maakte in het begin één grote rekenfout en merkte dat het daarna tijdens het tentamen allemaal niet zo lekker ging. Een tegenvaller kan echter gebeuren. Gewoon weer verder gaan!

Nog een klein tegenslagje

Vrijdag was dus niet een heel top dagje sinds mijn tentamen niet goed ging. Dit bleef wel even zo tot en met mijn danstraining in de avond. Ik maakte tijdens het dansen een vervelende val, waardoor ik nu nog wat last heb van mijn rug. Gelukkig gaat het steeds beter en beter!

Het nieuwe kwartaal

Het nieuwe kwartaal gaat beginnen en het is meteen een week vol plezier. Aankomende donderdag komt er weer een jongen van het VWO een dagje met mij meelopen en diezelfde avond is er ook nog de Commissie kick-off! Dit is een avond waar alle commissies van studievereniging Christiaan Huygens samenkomen en wat leuks gaan doen, inclusief de SjaarCie dus! Daarnaast heb ik nog steeds dezelfde vakken, maar dan geen Inleiding Programmeren A en Lineaire Algebra 1A, maar Inleiding Programmeren B en Lineaire Algebra 1B.

Ik ga me nu maar eens klaarmaken om richting EWI te fietsen en deze week weer een “normale” week te beleven. Geen vrije dagen meer waarop je moet studeren voor tentamens, maar gewoon een normaal weekje. Kom maar op met het volgende kwartaal, een tegenslag houdt mij niet tegen! 

Blog 07: Adia’s timetable!

5 november 2012
Ik zit nu midden in de twee tentamenweken dus alles is bij mij een beetje chaos. Morgen heb ik een toets Wiskundige Structuren en dan vrijdag alweer het laatste tentamen! Dan ga ik heerlijk weekend vieren en eventjes weg met de boeken!

Tentamensleurtje

Mijn week zag er eigenlijk redelijk saai uit. Ik ben alleen maar aan het studeren geweest en zodra ik de toets of het tentamen gehad had, ging ik weer naar mijn kamertje om te studeren. Het is niet zo dat ik me 24/7 in mijn kamertje opsloot om te studeren en verder compleet anti-sociaal was. Mijn week bestond alleen uit niet veel meer dingen dan studeren, eten en soggen! Het voordeel van deze twee weken is wel dat de toetsen en tentamens pas in de middag zijn. Dat geeft me genoeg tijd om rustig aan te doen en stiekem ook wel een beetje uit te slapen.

Verdere vrijetijdsbesteding

Dans
danstrainingGenoeg over de tentamens. Ik heb het de afgelopen weken gehad over mijn vakken, de docenten en de tentamens. Maar ondanks dat ik het druk heb, maak ik toch altijd even tijd om nog iets anders te doen.

Iets waar ik heel veel van houd en waar ik nog steeds tijd voor vrij zal maken tijdens deze twee weken: dansen. Ik houd ontzettend veel van dansen en het is dus ook een van mijn grootste hobby’s. Ik dans nu ongeveer zes jaar. Ik heb een hoop verschillende stijlen geleerd zoals streetdance, klassiek ballet en jazzdance.

Ik train twee keer in de week met een kleine groep gezellige meiden. We zijn niet alleen dansende teamgenootjes maar we zijn ook vriendinnen!

Muziek
Verder besteed ik ook veel tijd aan muziek. Ik speel piano en ik kan wat akkoordjes aanslaan op de gitaar. Als ik mijn huiswerk eventjes zat ben dan pak ik de gitaar erbij en heb ik even een momentje peace. Het leukste vind ik dan ook om daar bij te zingen. Mijn stem klinkt dan helaas niet als dat van een nachtegaaltje maar dat weerhoudt me niet! De douche of mijn kamertje, wat maakt het uit.

Naast muziek maken, luister ik ook veel naar muziek. Ik zou de deur niet uitkunnen zonder mijn good old 2e generatie iPod Nano te hebben opgeladen. Ik houd van veel verschillende soorten muziek: van de Red Hot Chili Peppers tot Lana del Rey tot Kanye West. Dus van rock tot hiphop en zelfs tot klassieke muziek! Het klinkt misschien een beetje gek, maar door dansen krijg ik met al deze soorten muziek te maken en dus spreekt het me dus ook aan!

Twee dagen geleden is de kaartverkoop van een concert van een van mijn favoriete rockbands van start gegaan: the Killers. Ik herinner me net dat ik daar nog een kaartje voor moet scoren!

The Family en werken
Natuurlijk probeer ik nog wat tijd met mijn familie te besteden. Sinds ik nu in Delft woon en alleen in het weekend naar huis ga, gaat dat wat lastiger. Vooral als ik op zaterdagavond ook nog moet werken in Arie.

Mijn vader is een ontzettend grote filmfanaat. Er is geen film die hij niet heeft gezien en er is geen acteur of actrice die hij niet kent! Het is dan altijd ook heel erg leuk om met papa en mijn hond Max een filmpje te kijken.

Dan heb ik ook nog een vriendje die in Utrecht scheikunde studeert, die moet ik ook nog ergens tussenproppen! Utrecht is helaas niet bepaald om de hoek maar we hebben in elk geval een mobieltje + whatsapp!

Sinds mijn week niet zoveel variatie inhield, besloot ik jullie wat meer over mezelf te vertellen. Nu weten jullie iets meer over mij en hopelijk ik volgend jaar ook over jullie!

In elk geval tot volgende week!

Adia

BLOG 06: Docentenrondje!

29 oktober 2012
We zijn weer een weekje verder en ik ben onderhand goed op weg met de voorbereidingen op de tussentoetsen en tentamens. Met de mentale voorbereiding ben ik echter nog niet zo ver maar met de docenten en studiegenootjes (en brains natuurlijk) die ik heb moet het goed komen.

In de boeken

In de boeken

De afgelopen week heb ik geen huiswerk meer hoeven inleveren, omdat we deze week tentamens en toetsen hebben. Ik had nog wel een quiz Analyse 1 in mijn agenda staan. Ik heb het nog niet terug gekregen, maar volgens mij ging het wel aardig. Tot enkele momenten geleden was ik nog aan het studeren, maar ik besloot er mee te stoppen om mijn week met jullie te delen. Ik was zojuist bezig met Analyse 1, want daar heb ik als eerste een toets over deze week. De toets is morgen en wat ik nu voornamelijk nog doe is oefenen. Het pakt voor mij namelijk nooit zo goed uit als ik het boek kan dromen, maar eigenlijk niet genoeg geoefend heb.

Docenten

Zoals beloofd, zal ik jullie wat meer vertellen over mijn huidige docenten op de TU. Ik heb momenteel vijf verschillende vakken. Waarom zeg ik momenteel? Volgend kwartaal heb ik weer andere vakken en sinds ik nog niet helemaal op de hoogte ben van wie wat geeft, heb ik ook geen idee wie mijn vakken voor het volgende kwartaal gaan geven.

Mark Veraar
Het vak wat ik als eerste kreeg op mijn eerste dagje TU Delft was Wiskundige Structuren. Het vak Wiskundige Structuren wordt gegeven door Mark Veraar. Er wordt wel eens gezegd dat Wiskundige Structuren het abstractste en moeilijkste vak is voor ons. Met Mark Veraar als docent hoef ik mij echter minder zorgen te maken. Mark vertelt rustig en gestructureerd. Ook herhaalt hij veel, wat prettig is als je het een keer gemist hebt.

K.P. Hart
Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet hoe K.P. Hart van zijn voornaam of voornamen heet. Iedereen noemt hem namelijk gewoon ‘K.P’, ‘Hart’ of ‘K.P. Hart’. Van K.P. Hart krijg ik het vak Caleidoscoop. Nu is er eigenlijk altijd een gastspreker geweest om college te geven, maar ik geloof dat K.P. Hart de boss is. Het werkcollege wordt wel begeleidt door K.P. Hart. Gelukkig maar, want zijn uitleg is goed te begrijpen.

Hans Geers
Hans Geers is mijn docent voor het vak Inleiding Programmeren A. Hij is vroeger schoolmeester geweest en iets strenger. Afgelopen week hadden we niet een normale dinsdag, want er was een quiz ingeroosterd over de TU Delft, studenten en docenten. Tijdens deze quiz kwamen we erachter dat Hans Geers een fanatiek beoefenaar van de tango is! Dit had ik echt nooit verwacht!

Cor Kraaikamp
Cor Kraaikamp beoefent veel verschillende Aziatische vechtsporten. Voor Cor hoef je echter alles behalve bang te zijn. Zijn colleges zijn leuk, grappig en je kunt Cor alles vragen. Tijdens zowel college als werkcollge!

Joost de Groot
Last but definitely not least: Joost. Joost is onlangs genomineerd voor de titel  ‘Docent van het Jaar 2012’. Dat zegt misschien al genoeg over zijn lesgeven. De colleges van Joost zijn duidelijk, gestructureerd en ook nog eens heel gezellig. Er wordt tijdens zijn werkcollege ook altijd even benadrukt dat het niet erg is om vragen te stellen die dom zijn of over de stof die je allang af had moeten hebben. Stiekem vind ik echter het leukste dat hij wel eens M&M’s uitdeelt tijdens werkcollege!

Dat waren ze dan, mijn vijf docenten. Het zijn allemaal hele goede docenten en met hun moeten de tentamens wel goed komen! Ik ga nu wat rust pakken, omdat ik morgen mijn eerste toets heb…

Tot volgende week weer!

Adia

BLOG 05: TENTAMENS?

22 oktober 2012
Nog steeds niet volledig hersteld van mijn ziek-in-bed dagen maar het gaat al een stuk beter. Alweer een drukke week achter de rug en natuurlijk een hoop te komen. Deze periode is echter extra druk, want  volgende week is het zover: de tentamens.

Voorbereiding op de tentamens

De aankomende tentamens zijn voornamelijk nog tussentoetsen. Dat maakt ze niet minder belangrijk want het telt behoorlijk wat mee voor mijn eindcijfer. Ik moet dus goed mijn best gaan dan, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik nog veel aan tentamenvoorbereiding moet doen. Dit komt omdat ik nog te druk bezig ben met het inleveren van huiswerkopdrachten en practica.

Wel is het voordeel hiervan dat ik eigenlijk bijna alle stof al heb doorgenomen. Zoals vorige week, toen zei ik dat ik een goed gevoel had over mijn Wiskundige Structuren huiswerk.

Gelukkig was dat gevoel goed, want ik heb een mooie 9.5 weten te scoren (dit was weliswaar een uitblinker in al mijn huiswerkcijfers)! De stof waar het huiswerk over gaat zal ook de stof van de tentamens zijn. Dus ik ben niet compleet 0% op weg met mijn tentamenvoorbereidingen!

Opendagen

De Opendagen zijn inmiddels van start gegaan. Ik heb al een hoop scholieren en ouders de TU zien binnenlopen en ook zal nog steeds vandaag de Open Dag voor Technische Wiskunde gaande zijn! De TU ziet er zoals altijd mooi uit maar nu nog gezelliger met alle studenten, scholieren, ouders en infostands. Ik ben er vandaag ook zeker bij in mijn Technische Wiskunde T-shirt, als echte eerstejaars studente!

W.I.S.V ‘Christiaan Huygens’

Ik heb jullie nog niet heel veel over W.I.S.V ‘Christiaan Huygens’ , de studieverening verteld. Dit is geen gezelligheidsvereniging (studentenvereniging), maar het is wel heel erg gezellig. We noemen het kortweg CH. CH heeft hun eigen hok, een kamer waar iedereen we welkom is om te chillen en studeren.

Het hok van CH vind ik een hele comfortabele plek. Het kan namelijk rustig zijn, maar ook heel druk, maar er zit altijd wel iemand. Bij CH zul je dus nooit alleen zijn. Daar vind je het bestuur van CH, de leden, computer mocht je er eentje nodig hebben en gratis koffie en thee! Perfect voor een ochtendje college! Ook kun je bij de studievereniging je klachten kwijt over eventueel de docenten, colleges of iets anders.

CH is gezelligheid!

Naast dat CH heel erg nuttig is, is het ook heel erg gezellig. Er zijn een hoop verschillende commissies die voor gezelligheid en mooie herinneringen zorgen. Zo heb je bijvoorbeeld de WiFi (Wintersport Fiësta), deze commissie organiseert onder andere een wintersportvakantie voor CH-leden. Of de MaCHazine, zij brengen elke maand een blad uit. Die van oktober is toevallig gisterochtend door de brievenbus gekomen. Ik heb met plezier terug kunnen lezen over het EJW!

Je hebt ook nog de AnnuCie, zij zorgen voor het jaarboek (annuarium). De Dies is een commissie die een en al feest verzorgt om de verjaardag van de vereniging te vieren. Dan heb je ook no de AkCie en de SjaarCie, dit zijn commissies die alleen uit eerstejaars studenten bestaan. Ik ben zelf lid van de SjaarCie en wij mogen dus zorgen voor een heerlijke BBQ en een spetterend feest. Dit zijn echter nog lang niet alle commissies en de gezelligheid bij CH gaat dus door tot oneindig !

Ik hoop jullie nu een stukje wijzer te hebben gemaakt over onze studievereniging. Volgende week zijn de docenten aan de beurt!

Tot volgende week!

Adia

BLOG 04: Wiskunde is overal!

15 oktober 2012
De eerste paar weken van Technische Wiskunde zijn als een speer voorbij gevlogen. Ik heb het na zeven weken op EWI bij wiskunde nog steeds heel erg naar mijn zin. Wiskunde kom je immers overal tegen!

Wiskunde is overal

Afgelopen week hebben we een nieuw onderwerp geïntroduceerd bij het vak Caleidoscoop: Logica. Een van de opdrachten hield in dat we een moord moesten oplossen. We kregen een verhaaltje over een dergelijke Janssen en Fritsen. Bij dit verhaal moesten we een waarheidstabel maken. Een waarheidstabel laat zien in hoeverre onze informatie (in dit geval over Janssen en Fritsen) logisch, waar en degelijk is. Wie had ooit gedacht dat je een moord zou kunnen oplossen met behulp van wiskunde!

College geskippt

Met mijn studie gaat het goed maar met mij helaas iets minder goed. Ik heb afgelopen week een keelontsteking en een soort chronische hoofdpijn (of iets dergelijks) opgelopen. Nee, ik ben niet uit geweest en heb geen kater. Vandaag heb ik college dus overgeslagen, dit voor mijzelf en uit beleefdheid voor mijn medestudenten, zodat ze niet verstoord worden door mijn zeehondjeshoest.

Ik ben vandaag wel op de faculteit geweest om mijn wekelijkse huiswerk voor Wiskundige Structuren in te leveren. Volgens mij heb ik het redelijk gemaakt, dus ik ben benieuwd naar mijn cijfer! College zou je best een keertje kunnen overslaan, als je dat maar niet te vaak doet.

Vandaag had ik twee hoorcolleges: Programmeren en Wiskundige Structuren. Programmeren is redelijk goed bij te houden met alleen het boek en de practica, en Wiskundige Structuren kan ik altijd terugkijken op het internet! Mocht je college willen skippen, dan is het natuurlijk wel slim om daar zelfstudie voor in de plaats te doen.

Meelopen en Opendag Technische Wiskunde

Vorige week had ik een VWO 6 leerling die een dagje met mij kwam meelopen. Ik vond het erg leuk om hem de TU Delft te laten zien. Ik heb hem ook meegenomen naar een hoorcollege Programmeren. Ik was erg onder de indruk van hoe snel hij alles begreep! Lijkt jou Technische Wiskunde ook leuk? Twijfel dan niet om een dagje mee te komen lopen. Ik had in elk geval een hele leuke dag! De open dagen van Technische Wiskunde komen er ook al bijna aan, namelijk vrijdag 19 en maandag 22 oktober. Op die dag ben ik ook zeker op EWI te vinden!

Studeren

Vorige week heeft de eerste vergadering van de SjaarCie plaatsgevonden en ik ben inmiddels al flink op zoek geweest naar kleding voor onze commissie. Naast activiteiten, zoals de eerstejaarscommissie, rondleiden van meelopers of opendagen, moet er ook gestudeerd worden! Ik heb aanstaande donderdag weer een quiz Lineaire Algebra. Ik heb de vorige quiz niet zo best gedaan, dus nu ga ik extra hard mijn best doen. Over twee weken zijn de tentamens, dus gelukkig heb ik nog even!

Voordat ik de boeken in duik, ga ik eerst even op zoek naar een hoestdrankje en aspirientje. Ik schrijf jullie in elk geval volgende week weer!

Adia

BLOG 03: Het kleurige studentenleven!

8 oktober 2012
Er is alweer een week voorbij gevlogen. Een week vol met huiswerk, programmeerstress, mooie cijfers en feest! Ik ben immers 19 geworden afgelopen zaterdag, dus een feestje was ook wel van toepassing!

Inschrijven voor tentamens

Ik heb me inmiddels ingeschreven voor mijn eerste tentamens. Ik vind het wel een beetje spannend, maar gelukkig heb ik nog tot 30 oktober. Dan heb ik mijn eerste tentamen van het vak Analyse. Om te kijken of ik dit vak goed begrijp, heb ik donderdag een quiz Analyse. Deze quiz telt mee, maar telt niet heel zwaar. Met andere woorden, ik moet deze quiz niet zien als iets dat mijn cijfer zal ophogen, maar als een middel waarmee ik kan checken of ik de stof goed begrijp. Ik heb elke week een zo’n quizje om te kijken of ik het vak Analyse of het vak Lineaire Algebra goed begrijp.

Practicum programmeren

Vorige week ging het practicum programmeren in het begin aardig moeizaam. Gelukkig had ik hulp van een ouderejaars kunnen inschakelen die mij het een en ander kon uitleggen! Daarna had ik het ineens door en ging het vrij soepel. Programmeren vind ik een leuk vak, zeker als je het snapt. Maar soms zit het even niet mee en loop ik vast. Dat is aardig frustrerend, maar ‘doorzetten’ is iets wat je vaker zal tegenkomen in je studie. Als dat lukt, dan komt het goed! Ik heb het practicum afgekregen en nu deze week weer een nieuwe opdracht!

Snelste route

Toen ik vorig jaar op de TU Delft website keek naar de bacheloropleiding Technische Wiskunde, stonden er vragen waar je antwoord op kon geven zodra je wiskunde gaat toepassen. Een van die vragen was: Hoe berekent een TomTom de kortste route? Dit lijkt een beetje op wat we vorige week tijdens Caleidoscoop hebben behandeld! Het onderwerp was ‘ Optimaliseren’. We hebben gekeken hoe je de kortste, goedkoopste of snelste route kunt vinden. Ik vond dit erg leuk om te doen omdat we de wiskunde de ergens op toe gingen passen!

Eerstejaarscommissie

Tijdens het eerstejaarsweekend van de studievereniging CH heb ik me opgegeven voor de eerstejaarscommissie: de SjaarCie. Afgelopen week is dus de nieuwe SjaarCie rond gekomen, and I’m happy to announce: I’m lucky! Voordat het zover is moeten we eerst een aantal opdrachten doen. De eerste opdracht was makkie, maar de tweede is aardig lastig! Gelukkig is het wel heel erg leuk, ook deze week zijn we er nog mee bezig!

Feest

Tenslotte heb ik nog feest gevierd. Ik ben namelijk 6 oktober een jaartje ouder geworden. Dus vrijdagavond kwam er allemaal familie langs. Op mijn verjaardag zelf (op zaterdag) moest ik helaas in de avond werken. Elke zaterdagavond ben ik “barchick”! Ik sta ik dus gezellig achter de bar in de kroeg Café Victoria in hometown Woerden! Ik kon dus niet mijn eigen feestje vieren, maar het was alsnog een leuke avond, want daar hebben mijn collega’s, de dj en vrienden die wat kwamen drinken, zeker voor gezorgd!

Vandaag heb ik mijn eerste meeloper voor deze studie! Ik heb er zin in en ga hem nu van het station halen!

Tot volgende week!
Adia 

BLOG 02: Technische Wiskunde? Wat is dat?

1 oktober 2012
Maandag. Het weekend is dus voorbij, de colleges van vandaag heb ik ook al achter de rug en ik ben al weer in mijn kamertje in Delft te vinden! Ik kom oorspronkelijk uit Woerden, dat ligt in de buurt van Utrecht.

Op kamers

Sinds kort woon ik in Delft. Het is leuk, maar wel even wennen! Zaterdagochtend, na een gezellig huisfeest op vrijdagavond, heb ik mijn sleutel in het slot laten zitten (helaas aan de binnenkant van de deur) en de deur dicht getrokken. Na anderhalf uur kwam er toevallig een man met tips en tricks voorbij lopen die vroeger altijd hetzelfde probleem had. Ik kon eindelijk weer naar huis, naar mijn ouders in Woerden.

Programmeren

Vandaag ben ik begonnen met het vak ‘Inleiding Programmeren A’. Ik had al eerder verteld dat ik dit een moeilijk vak vind, maar wat houdt het eigenlijk in? Ik leer het ontwerpen van eenvoudig object georiënteerd programma, implementeren in Java, (laten) vertalen en uitvoeren. Ik moet ook fouten in een programma kunnen vinden, en ze verbeteren. Een programma zou er zo uit kunnen zien:


Het meest gebruikte voorbeeld voor het schrijven van een programma

Wiskundige Structuren

Na programmeren en een uurtje pauze had ik het vak Wiskundige Structuren. Dit vind ik persoonlijk het moeilijkste, abstractste maar wel het leukste van Technische Wiskunde. Ik heb eerder eens moeten aantonen dat a ∙ 0 = 0. Logisch toch?! Het lijkt logisch, maar ik noem het abstract. Als je het eenmaal door hebt, is het net een puzzeltje!

Lineaire Algebra

Lineaire Algebra komt meerdere mensen wel bekend voor. Dit vak is nu nog niet heel erg lastig, omdat we nog met de basis bezig zijn. Het zal echter later nog wel wat lastiger worden! Het vak Lineaire Algebra bestudeert vectoren. We zijn dus nu ook aan het rekenen met vectoren, matrices en stelsels. Later gaan we ook nog zien dat functies als vectoren gezien kunnen worden, waarmee we ook gaan rekenen.

Analyse

Het vak Analyse 1 (en Lineaire Algebra 1A) heb ik vandaag nog niet gehad. Morgen zit ik voor deze vakken in de collegezaal. Het vak Analyse lijkt volgens mij het meest op middelbare school wiskunde. Zo hebben we vorige week limieten en continuïteit behandeld en deze week beginnen we aan de afgeleiden van functies.

Caleidoscoop

Als je dit vak leuk vindt en je bent stressbestendig, dan zul je een ster zijn in Caleidoscoop. We krijgen namelijk niet les over een vak, of een onderwerp, maar over zes verschillende onderwerpen. Elke van de zes wiskundige onderwerpen worden ingeleid door een hoorcollege. Daarna is het de bedoeling dat we een groepsopdracht inleveren over dit onderwerp. Waarom stressbestendig zijn? Soms komt men nog wel eens in tijdnood, maar tot nu toe is het gelukkig altijd goed gegaan!

Dit zijn de vijf vakken die ik dit kwartaal heb. Over drie weken tentamens, waar ik wel een beetje bang voor ben! Ik heb namelijk niet het idee dat ik er klaar voor ben. We gaan het zien!

Tot volgende week!

Adia 

BLOG 01: Hallo allemaal!

25 september 2012
Ik ben Adia Lumadjeng. Ik ben 18 jaar en ik ben eerstejaars technische wiskunde student aan de TU Delft. Ik houd van muziek en dans, films en mijn hond, en ik houd ook wel van een feestje. Elke week gedurende dit jaar houd ik een blog bij over hoe het is om te studeren aan de TU Delft. Geen zorgen, ik zal het niet alleen over de studie hebben. Ik laat jullie ook zien hoe het is om te studeren als beginnend studente in de stad Delft.

OWee

Mijn avontuur in Delft is begonnen bij het eerstejaarsweekend van onze studievereniging Christiaan Huygens (CH) en de Owee (Ontvangst Week). Alle aankomend eerstejaars studenten van de studies wiskunde en informatica verzamelden zich op de faculteit, zodat het eerstejaarsweekend van start kon gaan. Het was ontzettend leuk. Ik heb tijdens dit weekend de meeste mensen leren kennen. Na drie dagen feest van het eerstejaarsweekend volgde de Owee. De Owee is waar je kennis maakt met het Delftse studentenleven. Deze week gaf mij een heel leuk en goed beeld hoe het studentenleven in Delft er voor een deel uit zou zien. Gedurende de OWee had ik een slaapplekje gekregen in een huis van de studentenvereniging het Delfts Studenten Corps. Ik had geluk, omdat ik in hartje centrum verbleef. Deze ervaring vond ik zo leuk dat ik lid wilde worden bij een studentenvereniging, maar ik ben uiteindelijk geen lid geworden. Tijdens de KMT (kennismakingstijd) was ik op vakantie naar New York, waar ik overigens geen enkele spijt van heb gehad, want ook zonder studentenvereniging kan je het goed naar je zin hebben!


Mijn mentorgroepje tijdens de OWee

Eerste colleges

Na zes dagen feest, gekkigheid en een vakantie naar de USA gingen de colleges van start. We zitten nu inmiddels in de derde collegeweek en ik moet zeggen dat het aardig snel gaat. Ik heb al veel huiswerk en projecten moeten inleveren of toetsjes moeten maken. Qua resultaten kan ik gelukkig wel zeggen: so far, so good! Ik heb vijf verschillende vakken, de een wat lastiger dan de ander, maar alles verloopt nog goed. Alhoewel, het vak ‘Programmeren’  gaat mij minder goed af dan de andere vakken. Ik heb namelijk weinig kennis van computers en programma’s. Ik begon dus echt bij level zero. Het moment dat je denkt: “Oh jee.. wat is dit?” zal je vaker tegen komen wanneer je een boek leest of in de collegebanken zit, maar wees niet bang. De ouderejaars studenten, je studiegenootjes en de docenten helpen je graag als je ergens niet uitkomt. Stap voor stap lukt het me dus wel om te programmeren!

Studeren

Studeren is wel heel anders dan de middelbare school. Het gaat een stuk sneller. Je bent de hele dag bezig met wiskunde, je bent vrij in het kiezen of je naar college gaat en als je werkt, werk je hard. Daarnaast bezit het studentenleven een hoop feesten en verbreding op sociaal, cultureel en sportief gebied. Helaas lijkt mijn huidige rooster wel op mijn volle, vierkante rooster van de middelbare school. Ik heb het echter heel erg naar mijn zin in Delft en op de faculteit. EWI en de studievereniging CH voelen wel een beetje als een thuis. Zo’n dag uit mijn vierkante rooster vliegt dus voorbij!

Feest

Vannacht heb ik niet heel veel geslapen vanwege het Inter Facultair Feest (IFF), gegeven door verschillende studieverenigingen van de TU Delft. Dus ik ga nu even wat rust pakken en volgende week weer een nieuwe week, tot dan!

Adia

/* */