BLOG: Annemieke

Blog 19: Laatste loodjes!

08-07-2017
Deze laatste twee weken heb ik heeel veel in de UB en op EWI gezeten, in de stilteruimtes met mijn neus in de boeken. Ik heb drie tentamens gemaakt, en ben nu helemaal klaar. Het jaar zit erop! Daarom is het ook tijd voor een terugblik, over dit eerste jaar TW in Delft.

Tentamens

Deze tentamenperiode had ik drie tentamens, verspreid over twee weken. Als eerste voor het vak dat we in Leiden volgen: Algebra. Op dit tentamen moesten we bijvoorbeeld 42017 mod 23 kunnen uitrekenen, zonder rekenmachine! Dit kan met behulp van modulo rekenregels en een aantal handige stellingen. Voor dit tentamen heb ik heel veel tentamens van oudere jaren geoefend. We hadden er heel veel ter beschikking, het vak gaat namelijk terug tot 1997. Sindsdien is er ook weinig aan het vak veranderd. Heel fijn om veel te kunnen oefenen!

Ik weet inmiddels al dat ik dit tentamen heb gehaald, dus ik heb mijn BSA binnen! Dit betekent dat ik de 45 punten binnen heb die nodig zijn om naar het tweede jaar over te gaan. De andere twee tentamens moeten nog worden nagekeken, dus ik kan mijn P-in-één (propedeuse in één jaar) nog halen. De week na Algebra hadden we tentamens voor Inleiding Kansrekening en Analyse 2. Voor Kans had ik het deeltentamen, dat 40% meetelt, zo goed gemaakt dat ik nog maar een 4,5 hoef te halen voor het eindtentamen. Die punten heb ik dus ook wel binnen denk ik. Analyse ging wat lastiger, dus ik hoop dat ik die toch gehaald heb. En anders ga ik voor de herkansingen in augustus.

Terugblik op mijn eerste jaar

Best gek om dit te schrijven, voor mijn gevoel is het nog maar zo kort geleden dat ik hier in Delft aan kwam. Net ingestemd in mijn huis, nog geen idee van wat er allemaal op me af zou komen. Iedereen die ik in de tussentijd allemaal heb leren kennen, vrienden die ik heb gemaakt, alles wat ik heb geleerd. En dan bedoel ik niet alleen alle wiskunde die ik heb geleerd, maar ook over op jezelf wonen, zonder ouders alles regelen, al je tijd zelf inplannen. Je wordt ontzettend zelfstandig als je gaat studeren en op kamers gaat.

Het was echt een geweldig jaar. Ik heb heel veel leuke dingen gedaan met de studievereniging van wiskunde, CH, en daar heel veel studiegenoten en ouderejaars leren kennen. Ik heb zelfs een commissie gedaan, en daar ook veel van geleerd. Bij mijn studie heb ik superleuke mensen leren kennen, die me echt door dit jaar heen veel hebben gesteund. Samen leren voor dezelfde lastige tentamens schept toch wel een band. Ook bij LAGA, de roeivereniging waar ik lid ben geworden, heeft me veel leuke dingen gebracht. Ik heb veel kunnen sporten, en superleuke mensen leren kennen, ook van heel andere studies. Met mijn ploeg ben ik vaak samen naar feestjes gegaan en we hebben veel samen gegeten. Daar heb ik goede vriendinnen aan overgehouden!

Volgend jaar!

Ik heb nu al ontzettend veel zin in volgend jaar. Ik ga mentor worden op eerstejaarsweekend en in de OWee. Dat betekent dat ik een groepje nieuwe studenten ga begeleiden in de OWee en hen zo veel mogelijk ga helpen hun draai te vinden in Delft. Het lijkt me ook heel leuk om weer een commissie bij de studievereniging te gaan doen. Of misschien ook bij Laga. Ik weet nog niet wat ik daar precies wil gaan doen volgend jaar. Roeien, coachen, sturen, het is allemaal leuk! En natuurlijk allemaal nieuwe vakken volgend jaar, ik ben benieuwd. Maar nu eerst genieten van mijn welverdiende vakantie! 

Groetjes,

Annemieke

Blog 18: Studiereis naar Boedapest!

25-06-2017
Elk jaar organiseert de studievereniging een studiereis naar het buitenland, de iCom. Dit jaar ging de reis naar Boedapest, en ik was mee! We hadden een vol programma, maar het was ontzettend leuk.

Universiteiten en bedrijven bezoeken

Dinsdagnacht vertrokken we met de trein naar Schiphol, om vervolgens met 34 studenten en 2 docenten naar Boedapest te vertrekken. Nadat we even de tijd hadden om ons op te frissen in het hostel, pakten we meteen de metro naar de eerste universiteit: ELTE University. Hier kregen we een rondleiding en twee colleges, een wiskunde- en een informaticacollege. Heel interessant om te zien hoe het er op een universiteit in een ander land aan toe gaat! De volgende dag bezochten we nog een universiteit, BME. Ook hier kregen we een college, en er presenteerden studenten projecten waar ze afgelopen semester aan hadden gewerkt. Vooral dat laatste vond ik erg leuk om te horen, allemaal pasten ze wiskunde op iets totaal anders toe.

We hebben ook nog twee bedrijven bezocht. Op donderdag bezochten we de Budapest Stock Exchange, hier kregen we presentaties over het bedrijf en deden we een case study. De dag erna gingen we langs bij Key-Soft, of Kulcs-Soft in het Hongaars. Dit is een softwarebedrijf dat wereldwijd software maakt voor onder andere geautomatiseerde facturatie. Het doel van de reis is te oriënteren of je misschien later eventueel in het buitenland wilt studeren of werken. Het lijkt me heel gaaf om mijn minor, een zelf in te vullen semester in het derde jaar van de bachelor, in het buitenland gaan doen. Hier ga ik me volgend jaar verder in verdiepen!

Boedapest ontdekken

Naast het educatieve karakter van de reis was er natuurlijk ook genoeg tijd om Boedapest te verkennen! Het hostel lag midden in het centrum van Pest, en via de brug over de Donau was Boeda te bereiken. Met de hele groep hebben we een city tour gedaan, en hebben we een traditioneel badhuis bezocht. Ook was er genoeg vrije tijd, om zelf de stad een beetje te verkennen. De groep bestond uit studenten uit allerlei jaren, en dus ook twee docenten. Een docent die ik volgend jaar krijg voor het vak Reële Analyse heb ik zo al een beetje leren kennen! Iedereen ging met iedereen om, en ook de ouderejaars heb ik beter leren kennen. Je merkt echt dat de studievereniging bestaat uit een hechte groep studenten.

Laatste weekjes!

De studiereis was tijdens een gewone collegeweek, dus ik heb enige achterstand opgelopen. Gelukkig heb ik dit van tevoren weten te beperken door colleges vooruit te kijken, en alvast opdrachten te maken. Desondanks mag ik nu hard aan het werk, want de laatste tentamens komen eraan! Het eerste jaar is alweer bijna voorbij! Ik moet nog drie grote tentamens maken, van Inleiding Kansrekening, Algebra en Analyse 2. De laatste twee zijn ook nog eens semestervakken, dus dat wordt pittig. In de volgende blog lees je hoe het is gegaan!

Groetjes,

Annemieke

Blog 17: Projectpresentaties

12-06-2017
Dit kwartaal zijn we, net als vorig kwartaal, flink aan het modelleren geslagen. Met een wiskundig model hebben we weer een heel ander probleem opgelost: hoe je het beste operaties kunt inplannen. Dit keer was het wel een stuk moeilijker!

Operatieplanning

In groepjes van vier werk je bij het vak Modelleren B aan een wiskundige oplossing voor een optimaliseringsprobleem. In ons geval was de opdracht een operatieplanning voor een ziekenhuis te modelleren, op zo’n manier dat de operaties zoveel mogelijk binnen een werkdag van 8 uur worden gepland. We hadden daarvoor 3 operatiekamers ter beschikking. Als er zo veel operaties op een dag zijn dat binnen de 8 uur blijven niet mogelijk is, is er ‘overtijd’. De operatieplanning wil je zodanig dat deze overtijd is geminimaliseerd, en de capaciteit dus optimaal wordt benut.

Je begint dan met je groepje te brainstormen over hoe je dit probleem om gaat zetten naar wiskunde. We hebben met veel matrixvergelijkingen bepaalde voorwaarden in het model gezet: dat elke operatie precies 1 keer op 1 kamer wordt uitgevoerd, dat gedefinieerd wordt wat de overtijd per kamer is, en dat geminimaliseerd moet worden op de som van de overtijden. Nadat we dit wiskundig correct hadden opgesteld, konden we het in MatLab programmeren. Om te testen of het model werkt hadden we een test-dataset. Na een paar weken programmeren deed het programma eindelijk wat het moest doen, en hebben we het zelfs nog een beetje uitgebreid. 

Presentaties

Naast een schriftelijk verslag moet je ook een poster maken, in A0 (heel groot!). Afgelopen dinsdagmiddag waren de posterpresentaties in de centrale hal van EWI. Iedereen vertelt steeds kort wat over hun onderzoek aan de mensen die rondlopen, en de studenten beoordelen elkaars werk. Ook de docenten lopen natuurlijk rond, we hebben dus gezorgd dat de presentatie voor onze docent heel goed ging!

Alleen het verslag moet nu nog worden ingeleverd, en dat is zo goed als af. Ik vind Modelleren echt een leuk vak, omdat je meteen al in je eerste jaar dus wiskunde leert toepassen. De onderwerpen zijn ook heel divers. Ik had het over operaties inplannen, maar andere onderwerpen waren bijvoorbeeld vliegtuiglandingen, een auto inparkeren en wielrenners die bergop gaan. Daarom is het ook heel leuk om elkaars posters te bekijken en te horen waar andere groepjes aan hebben gewerkt.

Tot over twee weken!

Annemieke

Blog 16: Studeren voor de deeltentamens

29-05-2017
De deeltentamenperiode is weer aangebroken. Ik heb vorige week een mid-term Kansrekening gehad, en moet er nog een komende week voor Analyse. Dus ik ben veel aan het studeren nu! Ook was vorige week de ouderdag, en waren de open dagen. Druk druk druk!

Binnen zitten met mooi weer

Op het moment dat ik dit schrijf zit ik in de UB en houd ik even pauze van het studeren. Het is een warme dag, net als gisteren, en de dag daarvoor, en die daarvoor. Toch heb ik mezelf er gelukkig toe kunnen zetten om naar de UB te gaan, want als ik hier eenmaal ben lukt het studeren ook wel. En het scheelt dat het hier met de airco aan helemaal niet zo warm is. En op het dak van de UB zijn de beste chillplekken om even pauze te houden!

Afgelopen week had ik een deeltentamen van het vak Inleiding Kansrekening, dat voor 40% meetelt. Dit tentamen ging over conditionele kansen en belangrijke discrete verdelingen, zoals de binomiaalverdeling, de geometrische verdeling en de Poisson-verdeling. Op het tentamen kwamen veel verhaaltjesopgaven voor, uit de toepassingen van kansrekening. Dat gebeurt ook vaak tijdens college, dat er voorbeelden uit de 'echte' wereld gegeven worden. Zelf vind ik dat erg fijn, je krijgt zo een beetje een beeld van wat je eigenlijk aan het uitrekenen bent.

Een voorbeeld uit de oefenopgaven staat hieronder. Toelichting: P(L|N) betekent  de kans op longkanker, als je weet dat de persoon een niet-roker (N) is. Dat heet conditionele kans.

Als je mijn blog een beetje volgt, weet je misschien wel dat ik in de CHoCo zit, de eerstejaarscommissie die de ouderdag van CH (studievereniging) organiseert. Die vond vorige week zaterdag plaats! Het ging ontzettend goed, de dag zelf is heel soepel verlopen. Het hele bestuur van de studievereniging hielp op de dag zelf ook mee. Heel fijn, want er was genoeg te doen! 's Ochtends was ik verantwoordelijk voor het proefcollege voor de ouders van wiskundestudenten. Rik Lopuhaa (rechts op de foto hieronder), opleidingsdirecteur wiskunde, hield een algemeen praatje over de studie. Joost de Groot (links op de foto), deed het proefcollege. Hem zul je als je wiskunde gaat studeren zeker tegen komen, hij geeft namelijk meteen in kwartaal 1 van het eerste jaar het vak Lineaire Algebra. Ontzettend goede docent! Vanuit de CHoCo waren we heel blij dat ze op hun vrije zaterdag wilden komen spreken. We hebben ze dan ook toepasselijk bedankt met, hoe kan het ook anders, chocola!

Verder kregen de ouders ook een rondleiding. Deze werden elk gegeven door een CHoCo'er en iemand van het bestuur. Ik had natuurlijk gezorgd dat mijn ouders in mijn rondleidinggroep zaten, zo kon ik ze alles over EWI vertellen. Een gekke plek waar de rondleiding langs ging was de herentoiletten. De wc's op de eerste verdieping bestrijken namelijk de breedte van ongeveer een hele verdieping, met aan twee kanten een ingang! Vroeger was EWI namelijk echt een mannenfaculteit. Bij de andere studies die ook in EWI zitten, informatica en elektrotechniek, is dat nog steeds het geval. Bij wiskunde is het tij echter gekeerd: al jaren is ongeveer 40% van de wiskunde-eerstejaars vrouw, voor Delftse begrippen een hoog percentage!

Tot over twee weken,

Annemieke

Blog 15: Van alles te doen bij CH

15-5-2017
Afgelopen twee weken organiseerde Christiaan Huygens (CH), de studievereniging van wiskunde en informatica, allerlei activiteiten. Ook ben ik met mijn eigen commissie hard bezig met de organisatie van de ouderdag, volgende week. Lees verder over hoe dit allemaal in zijn werk gaat!

Symposium: 'The key to your privacy'

Sympo, een commissie van de studievereniging, organiseerde afgelopen week een groot symposium in het theater van Delft. Het thema: cyber security. De hele dag vonden lezingen plaats, de sprekers kwamen van bedrijven als ING, universiteiten, en er was zelfs een lezing van iemand van de AIVD, de Nederlandse Inlichtingendienst. Vooral die laatste lezing was erg spannend: de achternaam van de spreekster werd niet bekend gemaakt en er mocht geen beeldmateriaal worden gemaakt.

Ikzelf zat in de dagcommissie, dat houdt in dat ik het weekend voorafgaand en op de dag zelf heb geholpen waar mogelijk. Dus bijvoorbeeld op- en afbouwen, mensen ontvangen, en de lezingen begeleiden. Ik vond het heel leuk om op zo'n wat serieuzer evenement te helpen, en dit ook van achter de schermen een beetje mee te maken. Allerlei mensen kwamen erop af, onder wie ook veel studenten. Zij kregen namelijk een fixe korting voor het evenement. Ik vond het goed dat er ook veel eerstejaars aanwezig waren. Lezingen over toepassingen van wiskunde en informatica, in dit geval in de cyber security, scheppen toch een beter beeld over wat je later allemaal kunt doen met je studie. Zo kun je daar tijdens je studie al een beetje over nadenken.

CHoCo: CH Ouderdag Commissie

Al het hele jaar zijn we bezig: het organiseren van de ouderdag van CH. Op een ouderdag kun je je ouders laten zien hoe het is om wiskunde of informatica te studeren aan de TU. Ze krijgen een proefcollege, een rondleiding door EWI (de faculteit), en een rondvaart door de binnenstad. We sluiten af met een pubquiz in de /pub, dit is de pub onder de faculteit. Op deze manier krijgen je ouders een kijkje in je leven als student. Daar gaat natuurlijk wel wat organisatorisch werk in zitten, en dat is precies waar mijn commissie en ik mee bezig zijn geweest. Elke week vergaderen we, om te kijken wat er nog moet gebeuren en wie wat die week moet doen. We hebben de docenten uitgekozen die het proefcollege gaan geven, hebben het programma in elkaar gezet, afspraken gemaakt met het rondvaartbotenbedrijf, lunch geregeld voor iedereen, en ook heel hard gepromo'd zodat we zoveel mogelijk aanmeldingen krijgen! We verwachten rond de 200 mensen, en de dag zelf moet natuurlijk zo soepel mogelijk verlopen. Best een uitdaging! In de volgende blog lees je hoe de ouderdag is verlopen. 

Overige activiteiten

Verder deed ik de afgelopen weken mee met allerlei activiteiten, georganiseerd door andere commissies. Een eerstejaarscommissie, de AkCie, organiseerde een Japanse avond, met onder andere sushi, sumo worstelen en Japanse kaartspelletjes. De MatCH, een tweedejaarscommissie, organiseerde een sportevenement waarbij we door heel Delft allerlei opdrachten moesten doen. Zo moesten we bijvoorbeeld de trappen van EWI beklimmen en bowlen. Ook was er weer een ledenlunch. Ik vind het echt heel leuk om zo'n actieve studievereniging te hebben. 

Groetjes,

Annemieke

Blog 14: Begin kwartaal 4

01 mei 2017
Na de tentamens van afgelopen weken is kwartaal 3 alweer ten einde gekomen! In deze blog vertel ik over de tentamenperiode en het nieuwe kwartaal. We hebben één vak nieuw, de rest blijft vrijwel hetzelfde als vorig kwartaal. Ook was het afgelopen week Koningsdag!

Studeren in de UB

In de tentamenperiode was ik veel te vinden in de UB: de universiteitsbibliotheek. Hier zijn fijne werkplekken en ook speciale stilteruimtes. Hier kan ik me een stuk beter concentreren dan thuis. Ook buiten de tentamens zit ik er wel eens om huiswerk te maken. Soms is het er wel erg druk, dan moet je er vroeg bij zijn om nog een goede plek te hebben. Op zulke momenten ga ik liever op EWI (de faculteit) zitten, daar is het vaak iets rustiger. Ook kun je dan tussen het studeren door even chillen op CH (de studievereniging). Ik had één deeltentamen voor Analyse 2 en een eindtentamen voor het vak A&D (zie vorige blog). Het deeltentamen ging niet zo goed, dus komend kwartaal mag ik flink aan de bak voor Analyse 2. A&D heb ik denk ik wel gehaald!

De vakken in Q4

Inmiddels is het vierde en laatste kwartaal begonnen. We volgen net als vorig kwartaal vier vakken tegelijk. We gaan verder met Analyse 2 en Algebra, dit zijn semestervakken dus die gaan gewoon door. Na Modelleren A van vorig kwartaal gaan we nu verder met het vak Modelleren B. Dit wordt moeilijker, en de groepjes zijn groter: vier in plaats van twee. Over dit vak zal ik later meer vertellen!

Het enige echt nieuwe vak is Inleiding Kansrekening. Misschien heb je net zoals ik op de middelbare school al een beetje kansrekening gehad. Dat is handig, maar niet noodzakelijk, want dit vak gaat overal natuurlijk een stuk dieper op in. Voor dit vak staan veel colleges ingepland: twee hoorcolleges en twee werkcolleges. Zo is er voldoende ruimte om vragen te stellen over de stof.

Koningsdag!

Ik ben met Koningsdag naar Kingsland Amsterdam geweest met vvv’tjes (vrienden van vroeger). Leuk om ze weer te spreken! We zien elkaar nu een stuk minder dan eerst, omdat iedereen in andere steden is gaan studeren. Daarom is het als we elkaar zien extra leuk.

Groetjes,
Annemieke

Blog 13: Overstap naar universiteit

21 april 2017
In deze blog zal ik wat meer vertellen over de verschillen tussen het VWO en studeren aan de TU Delft. Dat is in het begin natuurlijk nogal wennen. Gelukkig doet de studie veel om je hierin te begeleiden! Ook vertel ik over het keuzevak Algoritmen en Datastructuren (A&D).

De eerste weken

Helemaal op het begin ga je op eerstejaarsweekend met alle andere eerstejaars van zowel Technische Wiskunde als Technische Informatica. Dit is een heel leuk weekend, waar je veel medestudenten en ouderejaars leert kennen. Daarna volgt de introductieweek, de OWee, waarin je Delft, de TU en de verenigingen gaat ontdekken met een groepje medestudenten. Alles is nieuw, de faculteit, de campus, de stad, in het begin was het wel zoeken af en toe! Zie ook mijn eerste blogposts voor meer hierover. Daarna begint het echte studeren! Je krijgt heel duidelijk huiswerkopgaven op, en de stof wordt in kleine stukjes opgegeven. Per college hoor je wat je ter voorbereiding moet doen, en wat het huiswerk erna is. Er is werkcollege, waar je al je vragen kunt stellen over de stof. Ook bij docenten kun je altijd aankloppen voor vragen, en bij de mentoren die je tijdens de OWee hebben begeleid (ouderejaarsstudenten) kun je altijd terecht voor vragen. Sowieso zijn alle ouderejaars heel behulpzaam, er zit altijd wel iemand bij de studievereniging die je ergens mee kan helpen!

 

Ik heb het zelf eigenlijk helemaal niet als een heel grote stap ervaren. Ik heb al mijn tentamens zonder al te veel stress gehaald, door het huiswerk bij te houden en naar de werkcolleges te gaan. Mits je er genoeg tijd in steekt is de studie namelijk zeker te doen. Ook op kamers gaan ging heel natuurlijk. Huisgenoten en studiegenoten kunnen je met van alles helpen, en koken en wassen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. In het begin is het even uitzoeken met plannen: studie, huishouden, sporten, (eventueel) vereniging, chillen met vrienden, dan lijkt het allemaal heel druk. Daarna begint alles een beetje op zijn plek te vallen, en gaat het meer en meer vanzelf. Je doet het vooral niet alleen, studeren doe je samen!

Verschillen VWO-WO

  • De lessen: in plaats van een uur of een blokuur les van een docent, waarbij uitleg en zelfstandig werken veelal worden afgewisseld, heb je op de TU hoorcolleges van 2 x 45 minuten met een kwartiertje pauze ertussen. Hier legt een docent de stof uit, worden voorbeelden gegeven, en is er ruimte voor vragen over wat er op dat moment wordt behandeld. Daarnaast is er werkcollege, hier werk je zelfstandig aan opgaven, en is er ruimte vragen te stellen over opgaven waar je niet uitkwam. Practicum is ook een soort werkcollege maar dan achter de computer, bijvoorbeeld met programmeren.
  • Zelfstandigheid: op de middelbare school is je aanwezigheid bij de lessen verplicht, hier is dat bij bijna geen enkel vak zo. De TU legt de verantwoordelijkheid bij jou. Je wordt wel heel erg gestimuleerd overal naartoe te gaan, omdat dit heel bevorderlijk is voor je studie. Dit brengt natuurlijk valkuilen met zich mee: het is verleidelijk om je 's ochtends nog een keer om te draaien. Gelukkig kun je heel veel colleges thuis terugkijken, mocht je er toch één missen. Je krijgt dus veel vrijheid, dit vergt discipline en een goede planning.
  • De vakken: op het VWO volg je 6 jaar lang nagenoeg dezelfde vakken. Aan de TU volg je een vak één à twee kwartalen. Daarna rond je het vak af met een tentamen, krijg je studiepunten, en ga je verder met andere vakken. Een heel andere aanpak dus! De vakken gaan wel soms op elkaar door (Analyse 2 na Analyse 1), en vaak komen er behandelde onderwerpen en begrippen terug in nieuwe vakken.
  • Het tempo: dat ligt een stuk hoger dan op het VWO! De eerste weken is dat even schrikken, daarna zit je er zo in. Wel heel belangrijk om vanaf het begin bij te blijven: een achterstand van een half kwartaal haal je niet zomaar meer even in!

Het eerste keuzevak

In kwartaal 3 volg je een vak bij een andere studie: Mechanica en Relativiteitstheorie bij Technische Natuurkunde, Elektriciteit en Magnetisme bij Elektrotechniek (nieuw dit jaar) of Algoritmen en Datastructuren bij Technische Informatica. Ik heb voor de laatste gekozen, omdat ik het vak Inleiding Programmeren in kwartaal 2 erg interessant vond. In dit vak programmeer je in Java, en leer je werken met verschillende datastructuren. Het vak is veel theorie, en daarnaast zelf code schrijven. Bij wiskunde leer je programmeren in Python, in het begin was de overstap naar Java dus best lastig! Na deze achterstand te hebben ingehaald gaat het programmeren een stuk soepeler gelukkig. Opvallend: je merkt dat bij sommige opgaven de wisko's weer voordeel hebben ten opzichte van de info's, als bijvoorbeeld bepaalde wiskundige inzichten zijn vereist. Want bij informatica komt ook veel wiskunde kijken! Dit was bijvoorbeeld een opgave uit het deeltentamen, over priemgetallen.

Tot over twee weken!

Groetjes,
Annemieke

Blog 12: Modellenwerk

04 april 2017
De centrale leerlijn in de studie Technische Wiskunde is leren hoe je een model maakt. Nu, in kwartaal 3, beginnen we daarmee in het vak Modelleren A. In tweetallen proberen we een probleem uit de praktijk wiskundig op te lossen, met een model. In deze blog zal ik hier meer over vertellen! Verder was het vorige week lustrumweek bij de studievereniging, dus een week vol activiteiten!

Medicijnafbraak

Na een paar colleges over het modelleerproces en differentiaalvergelijkingen werden alle eerstejaars ingedeeld in tweetallen. Ook de Leidse studenten volgen dit vak hier. Vervolgens kreeg je per vier groepjes een projectbegeleider. Uit een aantal 'problemen' had je de keuze, mijn partner en ik zijn voor medicijnafbraak gegaan. Wat vooral lastig is bij dit vak is dat het een beetje vaag is. Dat is expres zo, je wordt echt gestimuleerd je eigen weg te gaan en veel zelf te bedenken. De opdracht bestaat uit twee differentiaalvergelijkingen die je moet gebruiken, en het onderwerp medicijnen. De rest mocht je zelf invullen.

 


Wij hebben gekozen om te onderzoeken wat de optimale dosering paracetamol is. Voor dit vak werken we in Python, dit is een programmeertaal die we eerder al hebben geleerd bij het vak Inleiding Programmeren. Vervolgens begin je je model te programmeren. Je begint met een makkelijk model, in ons geval de inname van 1 pil paracetamol. Eerst stijgt de concentratie paracetamol in je lichaam, en vervolgens daalt deze weer. Uit literatuuronderzoek haalden we waarden voor de parameters in onze formules, en met behulp van differentiaalvergelijkingen kunnen we met ons programma de concentratie paracetamol afzetten tegen de tijd. Toen we het model voor 1 pil af hadden, hebben we het uitgebreid naar meerdere pillen, en optioneel sneller na elkaar. Daarna hebben we het weer verder uitgebreid door te berekenen hoe je koorts afneemt bij inname van paracetamol. Als je niet genoeg slikt, neemt je koorts weer toe. Maar bij een te hoge dosis wordt de hoeveelheid paracetamol in je lichaam schadelijk. Met het model hebben we zo dus de optimale dosering bepaald.

Dit vak loopt al bijna af, volgende week is de deadline voor het verslag al. Dit maken we wederom in Latex, zie de blog over Leiden. Daarna hebben we een gesprek met onze begeleider over het verslag. Waarom we bepaalde keuzes gemaakt hebben, maar ook over de samenwerking en of alles een beetje soepel verliep. Ik zal in de volgende blog laten weten hoe dat is gegaan!

Lustrumweek

Dit jaar is een lustrumjaar voor studievereniging CH, en daarom zijn er dit hele jaar allerlei extra activiteiten, georganiseerd door de LuCie (lustrumcommissie). Daarnaast zijn er ook twee lustrumweken, waarin elke dag activiteiten zijn. Aan het begin van het collegejaar was de eerste, en afgelopen week de tweede. Ontzettend leuke week, aan alles waar ik mee kon doen heb ik meegedaan! De week begon met een lunchlezing van Ferry Mingelen, over de formatievorming na de verkiezingen. Tijdens een lunch lezing verzorgt de studievereniging gratis broodjes, fruit en sap. Deze keer extra speciaal: broodjes Leo, heel bekend in Delft. Aanrader!

Andere activiteiten waren een Cocktail Night, een ledenlunch, een kookworkshop en een lustrumdiner. Het was zeker een geslaagde week!

Tot over twee weken!

Annemieke


Blog 11: Verenigingsleven in Delft

21 maart 2017
In deze blog zal ik wat meer vertellen over studentenverenigingen, want Delft kent een heel rijk en actief verenigingsleven! Veel mensen besluiten dan ook ergens lid te worden.

Studievereniging vs studentenvereniging

Dit zijn twee termen die veel door elkaar gehaald worden, hoewel het toch echt twee verschillende dingen zijn. Een studievereniging is gekoppeld aan een studie. Zo is er dus studievereniging Christiaan Huygens (CH) voor Technische Wiskunde en Technische Informatica. Deze vereniging zet zich in voor TW en TI studenten. De focus ligt op wat serieuzere zaken, zoals kwaliteit van het onderwijs, verkoop van boeken en carrièregerichte zaken. Wel organiseren ze af en toe ook leuke, niet-studiegerelateerde dingen. Door mijn blog heen komt CH regelmatig terug, mocht je er meer over willen lezen.

Bij een studentenvereniging zitten echter studenten van alle studies door elkaar. Zelfs ook een paar studenten van de Haagse Hogeschool en Inholland (beide HBO). Heel leuk om zo dus in contact te komen met studenten van andere opleidingen, en vrienden door heel Delft te maken in plaats van voornamelijk bij wiskunde en informatica. Gezelligheidsverenigingen, sportverenigingen, muziekverenigingen, noem het maar op. Delft is een echte studentenstad, en er zijn dan ook ontzettend veel verenigingen. Voor ieder zit er haast wel wat bij!

Roeien bij Laga

Zelf zit ik bij een sportvereniging, namelijk de D.S.R.V. "Laga". Een heel leuke vereniging, en een combinatie van zowel borrels en feesten als fanatiek bezig zijn met de roeisport. Ik heb bij Laga ontzettend veel mensen leren kennen, vooral ook heel veel sportieve mensen, en dat stimuleert mij ook heel erg om een beetje gezond te blijven leven. Sporten en gezond eten schiet er bij sommige studenten namelijk nog wel eens een beetje bij in. De meiden uit mijn ploeg zijn inmiddels vriendinnen van me geworden. Vaak gaan we dan ook samen eten, op de vereniging of bij iemand thuis.

Doen of niet?

Soms zijn mensen bang voor heftige ontgroeningen. Bij de meeste verenigingen valt dat gelukkig wel mee, dat verschilt gewoon heel erg. Ikzelf vond het meevallen, en zeker geen reden om niet lid te worden. Het is wel zo dat je vaak, zeker in de eerste paar weken, verplichtingen op de vereniging hebt. Dat kan lastig zijn met het hoge tempo waarmee je studie direct begint. Achterstanden op de universiteit zijn een stuk lastiger in te halen dan op de middelbare school! Daarom worden sommige mensen pas in hun tweede jaar ergens lid. Dan heb je namelijk geen BSA (zie blog 8) meer, en is het minder erg om een vak niet te halen.

Als het je leuk lijkt ergens lid te worden, is het belangrijk dat je deelneemt aan de OWEE, de introductieweek van Delft. Inschrijven bij een vereniging is namelijk alleen die week mogelijk. Ikzelf heb nog geen enkel moment spijt gehad dat ik in mijn eerste jaar al ergens lid ben geworden, ik vind Laga heel goed te combineren met mijn studie wiskunde. Wel is het voordeel van in je tweede jaar lid worden dat je de verenigingen inmiddels wat beter kent, en beter kan inschatten wat goed bij je past. Zeker iets om over na te denken voor of in de OWee! Meer informatie over de verenigingen in Delft vind je hier: http://studenten.tudelft.nl/informatie/studentenleven/studentenverenigingen/.

Tot over twee weekjes!
Annemieke

Blog 10: College in Leiden

06 maart 2017

Zoals ik in de vorige blog al vertelde, hebben we het komende semester ook colleges in Leiden. We volgen hier namelijk het vak Algebra. Elke donderdag hebben we een hoorcollege en een werkcollege bij het Snellius, de wiskundefaculteit van Leiden. In deze blog zal ik hier meer over vertellen!

Vroeg in de trein

We hebben geluk dat in Leiden de colleges iets later beginnen dan in Delft: negen uur in plaats van kwart voor negen. Nog steeds moet ik iets eerder op, we doen er een klein uurtje over om te komen. Afgelopen donderdag had een studiegenootje een auto in Delft, dus toen hebben we gecarpoold. Dat is een stuk sneller dan de trein en de bus! In Leiden zitten we in één grote collegezaal samen met de Leidse studenten. In het begin was het even wennen aan de manier van lesgeven in Leiden. De stof wordt sneller behandeld, en er worden minder voorbeelden gegeven.

Algebra

Op de middelbare school, waar meestal met reële getallen wordt gewerkt, betekent algebra vaak iets als 'rekenen met letters'. Er worden haakjes weggewerkt of juist teruggehaald door ontbinden. In de wiskunde komen veel meer interessante objecten voor dan alleen reële getallen en functies daarop. We rekenen niet alleen met getallen, maar ook met structuren zoals symmetriën. Ik herken veel terug van het vak Lineaire Algebra uit kwartaal 1. Veel stellingen over matrices die we daar behandeld hebben, zijn ook toepasbaar op andere structuren.

Verder gaat het vak Algebra over groepentheorie. Een groep is een verzameling getallen, matrices, of bepaalde afbeeldingen, waarop een enkele bewerking is gedefinieerd. Bijvoorbeeld alleen optelling, of vermenigvuldiging. Met deze groepen kunnen we vervolgens allerlei stellingen bewijzen. Hierbij gebruiken we ook veel theorie van het vak Wiskundige Structuren, wat we in het eerste semester hadden, bijvoorbeeld hoe je een stelling bewijst. Het vak is soms best een beetje abstract, maar daardoor ook heel interessant! Naast het hoorcollege en werkcollege in Leiden, hebben we ook nog een extra werkcollege in Delft. Een Delftse docent legt hier nog wat dingen uit die wij bijvoorbeeld nog niet zo uitgebreid hebben behandeld, en de Leidenaren wel. Heel fijn, want zo kun je ook extra vragen stellen over het huiswerk en lastige onderwerpen.

Huiswerk in LateX

Elke week krijgen we voor dit vak huiswerkopgaven die we de week erna kunnen inleveren. Deze zijn niet verplicht, maar wel heel handig. Ze worden namelijk nagekeken, dus zo weet je precies wat je wel en niet goed doet. Je krijgt voor je opgaven een cijfer, en als dit cijfer hoger is dan je tentamencijfer telt het hier 2% voor mee. Op deze manier werkt het huiswerk alleen maar in je voordeel. In totaal kun je zo wel 20% van je cijfer al bepalen. Het is dus in allerlei opzichten voordelig om huiswerk in te leveren, waar ik er dan ook zeker gebruik van maak.

Het is wel een beetje oppassen wat betreft plagiaat: in Delft mogen we een stuk meer samenwerken bij dit soort dingen. In Leiden mag je alleen wat ideeën uitwisselen, de rest van de opgave moet je zelf uitwerken. Nog een verschil is dat we in Delft huiswerk gewoon op papier uitgeschreven kunnen inleveren. In Leiden hebben ze veel liever dat je het bijvoorbeeld in LateX uitwerkt. Dit is software waarmee je makkelijk allerlei wiskundige symbolen in je tekst kunt zetten. Wie dit wel eens met Word heeft gedaan weet hoe lastig dat is! Je bent zo wel een stukje langer bezig dan het gewoon op papier te zetten, maar het ziet er een stuk netter en leesbaarder uit. Hieronder zie je hoe dat eruit ziet, dit is een opgave van het huiswerk van vorige week.

Dit was het voor deze week!

Liefs,
Annemieke

Blog 09: Wispo met CH

21 februari 2017
Afgelopen week ben ik op wintersport geweest met studievereniging CH! Het was een ontzettend leuk weekje skiën en feesten met studiegenoten. Daarna begon kwartaal 3 meteen. Dat betekent allemaal nieuwe vakken, zelfs eentje in Leiden!

Naar de sneeuw

Na de tentamenperiode aan het einde van kwartaal 2 zit een heerlijk vrij weekje. In deze week gaan veel verenigingen op wispo (wintersport), zo ook de studievereniging van wiskunde en informatica, CH. We reisden een paar uur na mijn laatste tentamen van Analyse 1 met een bus vol CH'ers af naar Zuid-Frankrijk, op weg naar skigebied Les Orres. Dat ging iets minder soepel dan gepland: op de smalle wegen in de Franse bergen waren voor onze neus twee bussen vast tegen elkaar komen te zitten. Daar konden we niet langs, dus moesten we urenlang wachten op takelwagens. Na flink wat vertraging kwamen we vervolgens aan bij de appartementen en kon de pret beginnen. 

In het skigebied zaten nog veel meer verenigingen uit Delft, dus dat was een gezellige boel! Veel studenten hebben in onesie geskied, dus dat zag er vrolijk uit op de piste. Ikzelf had een uilenonesie, erg toepasslijk want het symbool van onze studievereniging is een uil.

Elke dag zijn we de hele dag op de piste geweest, en elke avond was er een feest waar alle studenten waren te vinden. Er waren zowel eerstejaars als ouderejaars mee, dus ik heb de leden van de studievereniging die mee waren een stukje beter leren kennen. Datediners met andere kamers, een opdrachtenspel van de WiFi (commissie die de wispo organiseert) en het dorpje met winkeltjes en restaurantjes zorgden dat er altijd genoeg te doen was. Zoals je misschien al aanvoelt was het een superleuke, maar ook heel vermoeiende week.

Kwartaal 3

De dag na terugkomst konden we gelijk aan de bak: kwartaal 3 begon! We volgen nu vier vakken tegelijk (vorige kwartalen drie), dus ik verwacht dat dit een pittig kwartaal wordt. We hebben dit kwartaal ook de eerste keuzemogelijkheid binnen de opleiding. Je kunt kiezen uit een keuzevak van Technische Informatica, Technische Natuurkunde of Elektrotechniek. Zelf heb ik gekozen voor het informaticavak Algoritmen & Datastructuren. Inleiding Programmeren ging vorig kwartaal erg goed, en ik vind het interessant.

Daarnaast gaan we, waar we vorig kwartaal Analyse 1 hadden, nu verder met Analyse 2. Dit vak wordt gegeven door mijn mentor, dus dat is heel chill! Tijdens mentoraat helpt hij mij en mijn mentorgroepje met huiswerkopdrachten. Hij kan ontzettend goed uitleggen, dus ik ben blij dat het naast mijn mentor nu ook een docent van me is.

Tenslotte begint nu ook de samenwerking met de wiskunde-opleiding in Leiden. Zij komen bij ons het vak Modelleren volgen. Dat is een heel technisch vak: je krijgt een probleem uit de praktijk en moet daar in groepjes aan de hand van geprogrammeerde modellen de beste oplossing voor zoeken. Wij volgen ook een vak in Leiden: Algebra. Dat is weer juist een heel fundamenteel vak. Op deze manier maakt de opleiding gebruik van de expertises van beide universiteiten.

Ik zal komende weken meer vertellen over deze nieuwe vakken!

Groetjes,
Annemieke

Blog 08: Laatste weekjes kwartaal 2

3 februari 2017
Kwartaal 2 zit er alweer op! Inmiddels zijn we al halverwege het eerste jaar, en hopelijk ook straks met de helft van de studiepunten. Daar zal ik in deze blog ook wat meer over uitleggen, hoe het systeem met studiepunten en BSA allemaal precies zit. Verder vertel ik over een borrel in de /pub.

Studiepunten sprokkelen

Zoals je in de vorige blog kon lezen, had ik vorige week een belangrijk tentamen voor het vak Wiskundige Structuren. Inmiddels heb ik hier de uitslag van binnen, en ik heb het vak afgesloten met een 7,5. Hier ben ik hartstikke tevreden mee! Omdat ik een voldoende heb gehaald (dat is in Delft een 5,8 of hoger), krijg ik voor dit vak 6 studiepunten. Als je alle vakken van je eerste jaar haalt, heb je 60 punten en heb je je Propedeuse gehaald. De hele bachelor van 3 jaar bestaat uit 180 studiepunten: 60 punten per jaar.

Voor elke studie geldt een BSA (bindend studiadvies) voor je eerste jaar. Dat betekent dat je in je eerste jaar een bepaald aantal punten halen. Bij Technische Wiskunde is dat 45 van de 60. Daarom is het belangrijk om, zeker in het begin, alle vakken te halen. Op dit moment staat de teller voor mij op 18. Ik heb alle vakken gehaald, dus meer had ik er ook niet kunnen halen. Dat heet nominaal studeren.

Als ik de tentamens van afgelopen week ook heb gehaald, heb ik 30 punten: precies op de helft! Helemaal volgens schema dus. Als je een tentamen niet goed maakt, kun je ook altijd nog het hertentamen maken, je mag alle vakken herkansen. Voor mij is dat nog niet nodig geweest gelukkig. Mijn streven is natuurlijk om alle vakken te halen en zo mijn P-in-1, dat is je Propedeuse in 1 jaar, te halen. Mocht dat niet lukken, dan toch wel zeker mijn BSA. Als je dit niet haalt, mag je namelijk niet verder met de opleiding.

Verder heb ik veel geblokt voor de laatste twee tentamens: Inleiding Programmeren en Analyse 1. Deze twee tentamens gingen ook redelijk goed. Tussen al het studeren door was vorige week woensdag wel even tijd voor een borrel in de /pub. Deze keer was de oud-AkCie en oud-SjaarCie borrel. De AkCie en de SjaarCie zijn twee eerstejaarscommissies, en tijdens deze borrel komen alle commissieleden van voorgaande jaren. Zo kun je informatie uitwisselen, en van eerdere jaren leren.

En verder is het gewoon heel gezellig. Er is dan ook een pizzalijst, zodat je pizza kunt bestellen. Ik zit zelf niet bij de AkCie of de SjaarCie, maar bij de CHoCo, dat is nog een andere eerstejaarscommissie. Wij hadden onze oud-CHoCo borrel al een tijd terug. Het was best even stressen om de commissie-outfits op tijd klaar te hebben. Dat moet natuurlijk wel op die borrel, je presenteert je commissie dan echt tegenover je voorgangers. We hebben toen ook zeker veel nuttige tips gekregen van de CHoCo van vorig jaar.

Na de laatste tentamens van kwartaal 2 heeft de hele TU een weekje vrij. Het is geen officiële vakantie, maar iedereen is wel helemaal vrij wat colleges en tentamens betreft. Dit is dan ook bij uitstek de tijd om op wintersport te gaan! Veel studieverenigingen en studentenverenigingen organiseren dan ook een tripje naar de sneeuw. Ik ga zelf mee met de studievereniging, en daar heb ik heel veel zin in!

Groetjes Annemieke

Blog 07: Vol aan de bak

24 januari 2017
Lees snel verder over twee sportieve weekjes, gevuld met veel studeersessies. Ik had een groot tentamen voor te bereiden, van het lastigste vak van het eerste jaar!

Wiskundig Structureren

Afgelopen vrijdag had ik dus een afsluitend tentamen voor het vak Wiskundige Structuren. Al vanaf het begin van het collegejaar zijn we hiermee bezig: het is een semestervak en duurt dus twee kwartalen. Het was dan ook aardig wat stof! Dat klinkt allemaal heel heftig, maar gelukkig was het minder erg dan het lijkt. De wijze van toetsing zorgt ervoor dat je bij blijft en dat de stof blijft te overzien. In kwartaal 1 heb je namelijk halverwege een toets van 10%, en daarna een deeltentamen van 20%. Ook in kwartaal 2 hebben we halverwege een toets gemaakt van 10%. Op deze manier telt het eindtentamen nog maar voor 60% mee, en heb je daarnaast een groot deel van de stof al een keer moeten leren. Ik vind het heel fijn dat alles zo wordt opgedeeld in kleinere stukken.

Het belangrijkste dat je bij Wiskundige Structuren leert, is hoe je iets netjes en precies moet bewijzen. Daartoe leer je veel definities, dus dingen die waar zijn omdat ze zijn afgesproken. De definitie van bijvoorbeeld een deelverzameling: Laat A en B verzamelingen zijn.  We zeggen dat A een deelverzameling van B is (of dat A bevat is in B) als elk element van A een element is van B, en we schrijven A ⊆ B. Het is belangrijk definities heel precies te weten, om ze te kunnen gebruiken in je bewijs. Want daar draait dit vak om: het bewijzen van uitspraken en stellingen. Op het tentamen wordt daarom soms ook letterlijk gevraagd om een definitie, bijvoorbeeld: "Geef de definitie van een deelverzameling", waarop je eerder gegeven definitie moet opschrijven. En natuurlijk moet je op je tentamen veel bewijzen geven. Sommige moet je ter plekke bedenken, andere heb je moeten leren.

Ik heb aardig veel geleerd voor dit tentamen, en oude tentamens geoefend. Ook had ik voor de eerdere toetsen en het deeltentamen goede cijfers gehaald. Het tentamen zelf ging ook wel goed, ik denk dus wel dat ik dit vak heb gehaald. Maar het blijft altijd een beetje spannend. Dit tentamen is trouwens eerder dan de tentamens voor m'n andere vakken, die zijn pas volgende week. Op die manier heb je extra veel tijd om Wiskundige Structuren voor te bereiden. 

Veel sporten tussendoor

Door het koude weer is er helaas al even een vaarverbod bij Laga, de vereniging waar ik roei. Boottrainingen zaten er dus niet in de afgelopen twee weken. Wat wel gewoon de hele winter doorgaat zijn ergo-trainingen: roeien op de ergometer. Dat heb ik veel gedaan met mijn ploeg de laatste weken, om ons voor te bereiden op een ergowedstrijd binnen de vereniging. Met z'n vieren roeiden we 4 kilometer, ieder dus ongeveer 1 kilometer. Best wel zwaar! Gelukkig was onze tijd redelijk goed, en eindigden we op de 4e plaats.

 Na deze wedstrijd had ik wel even genoeg van al dat ergo'en. Gelukkig zijn er nog veel meer mogelijkheden om te sporten. Ik heb een sportkaart bij Sport & Cultuur, het sportcentrum van de TU. Daarbij heb ik ook een fitnesskaart, dus kan ik naast groepslessen volgen ook fitnessen. Een nadeel van de groepslessen is dat van sommige lessen de inschrijvingen heel snel vol zitten: soms na een paar minuten na opening al. Maar verder zijn het aanbod en de faciliteiten heel goed! Ik heb afgelopen week met m'n roeiploeg een spinles gevolgd, en aansluitend een yogales. We dachten zo lekker te kunnen ontspannen na een intensieve spinsessie, maar de yogales bleek ontzettend zwaar te zijn! Daar hadden we ons even op verkeken, en na die twee lessen achter elkaar waren we dan ook helemaal kapot. Verder fitness ik ook, dat is heel fijn om tussen het studeren door even te doen. Na een nieuwe lading aan stof even je hoofd leegmaken. Had ik wel behoefte aan deze weken!

In de volgende blog hoor je hoe de volgende tentamens zijn gegaan, en dan zit kwartaal 2 er alweer op!

Liefs,
Annemieke

Blog 06: Genieten van de vakantie

09 januari 2017
Wat een heerlijke twee weekjes waren dit. Voor het eerst sinds de zomer even geen colleges, huiswerk en tentamens. Ik vierde kerst met familie, oud en nieuw met vriendinnen, en had tussendoor alle tijd van de wereld.

Gelukkig nieuwjaar!

Oud en nieuw vierde ik dit jaar in Amsterdam met vvv'tjes (vrienden van vroeger), namelijk vriendinnen van de middelbare school. Eentje woont daar op kamers, dus we konden daar gewoon slapen. Omdat we allemaal zijn gaan studeren en het redelijk druk hebben gekregen, is het een stuk lastiger dan vroeger om met z'n allen af te spreken. Dat we verspreid over het hele land zijn gaan wonen helpt ook niet zo. Het was dus heel leuk om elkaar weer te zien en even goed bij te kletsen. En om weer als vanouds samen te feesten natuurlijk!

Toch op EWI??

Ik had niet verwacht nog op de faculteit te komen in de vakantie, en al helemaal niet om er een biertje te drinken! De /pub (slash pub) is een bar onder de faculteit, en je kunt er elke woensdag een drankje komen doen met studenten van wiskunde en informatica. En de /pub was de tweede week dus gewoon open! Er waren nog best wat mensen ook. Leuk om de mensen die in Delft waren even te spreken.

Veel mensen gaan in de vakantie naar hun ouders, of op vakantie. Toch zijn er altijd wel mensen die in Delft blijven. Zelf ben ik ongeveer de halve vakantie in Delft geweest, om hier met vrienden af te spreken en om te kunnen blijven sporten.

Het was heerlijk om even tijd bij m'n ouders door te brengen, niks te hoeven doen en elke dag te kunnen uitslapen. Ik ben echt even bijgekomen van alle drukte die bij het studentenleven komt kijken. Aan studeren ben ik helaas niet zo toegekomen, dus komende weken mag ik weer vol aan de bak!

Liefs,
Annemieke

Blog 05: Tentamens en feestjes

27 december 2016
De laatste twee weekjes voor de kerstvakantie waren heel erg leuk wat feestjes betreft, en wat minder leuk wat tentamens betreft. Lees verder over een episch gala, een boekenbal en 3 deeltentamens.

Lustrumgala van CH

Dit jaar is voor de studievereniging Christiaan Huygens een lustrumjaar. Hiervoor worden er het hele jaar door allerlei lustrumactiviteiten georganiseerd door de LuCie (lustrumcommissie). Al geweest zijn bijvoorbeeld een BBQ, een bierproeverij en een VVV'tjes-dag, waarbij je vrienden van vroeger Delft kon laten zien. Een groter evenement ter ere van het lustrum is het lustrumgala, georganiseerd door de GalaCie (galacommissie).

In een prachtig kasteel in Limburg verscheen iedereen in de mooiste galajurken en rokkostuums. Een diner volgde, en we hebben we genoten van heerlijke gerechten. Hierna kon het feest beginnen! De band die optrad was Capital S. Tijdens het openingsfeest van de OWEE (intro-week van Delft) traden zij ook al op, heel leuk om ze weer te zien. Het feest ging tot in de late uurtjes door. Er was mogelijkheid tot overnachting in het kasteel, dus zo kwam het dat we de volgende ochtend met z’n allen brak aan het ontbijt zaten, napratend over het gala.

Zwarte Boekenbal

De vereniging waar ik lid ben, roeivereniging Laga, had ook reden tot een feestje. Elk jaar brengt elke vereniging en studievereniging een jaarboek uit. Een commissie heeft hier een jaar lang heel hard aan gewerkt. Gebeurtenissen beschreven, foto’s verzameld en stukjes samengevoegd. De uitreiking van dit jaarboek, bij Laga ‘Almanak’ geheten, is dan ook een bijzondere gelegenheid.Samen met mijn ploeggenoten en talloze medelagaaiers hebben we van dit Boekenbal een goed feestje van gemaakt!

Tentamens

Studeren is zeker niet alleen maar feesten, er moet ook hard gewerkt worden. Zeker ook afgelopen twee weken, want dit waren de weken van de deeltentamens. Daarom heb ik dus heel veel in de UB (universiteitsbibliotheek) en bij de werkplekken op EWI (de faculteit) gezeten. Het was echt nog even knallen voordat de vakantie kon beginnen. 

 

Het eerste vak waar ik een tentamen voor had was Inleiding Programmeren. In een grote hal met computers maak je drie uur lang opdrachten. We moesten 4 programma's schrijven, en op de code die je daarvoor schrijft wordt je beoordeeld.

Ik vond het best lastig om dit tentamen voor te bereiden. Door het kwartaal heen hebben we veel programmeeropdrachten gemaakt, en die heb ik goed doorgenomen. Voor vrijwel alle vakken staan oude tentamens online, zodat je een goed idee hebt wat je kunt verwachten. Die heb ik dus ook zeker goed geoefend.

Gelukkig ging het wel goed. Zoals vaak bij mijn studie wordt ontzettend snel nagekeken, vandaar dat ik nu al kan vermelden dat ik een 7,5 had voor dit tentamen. Heel blij mee! Voor Wiskundige Structuren en Analyse ging het tentamen ook redelijk goed. Die vakken zijn veel oefenen en veel leren. Zo kunnen er bewijzen uit het boek letterlijk gevraagd worden. Het scheelt dan heel veel als je die goed hebt doorgenomen. Dat had ik gelukkig!

Ik ben heel blij dat de kerstvakantie inmiddels is begonnen, ik was er wel aan toe! Ik wens iedereen een gelukkig 2017. Tot volgend jaar!

Annemieke

Blog 4: Programmeren kun je leren

14 december 2016
Bij Technische wiskunde ligt de focus op toepassingen van wiskunde in de praktijk: problemen oplossen door er modellen van te maken en daaraan te rekenen. Daarvoor is het belangrijk om te kunnen programmeren. Dit kwartaal hebben we dan ook het vak Inleiding Programmeren. Best een lastig vak, maar waar wel soms leuke dingen uitkomen!

Sneeuwvlokje

We programmeren bij dit vak in Python. Tijdens hoorcolleges wordt verteld hoe Python werkt, en wat allemaal mogelijk is. Maar eigenlijk leer je programmeren vooral door het zelf te doen. Daarom hebben we veel practica voor dit vak. Je zit dan in een computerlokaal waar studentassistenten rondlopen om je te helpen als je ergens niet uitkomt. Heel fijn! Ook kunnen je medestudenten vaak helpen met de wat kleinere dingen. Een haakje dat ergens mist bijvoorbeeld, of een punt die een komma moet zijn. Dat geeft dan een error, en soms zie je niet meteen wat er fout gaat. Afgelopen week hadden we de opdracht een programma te schrijven dat een Koch snowflake tekent. 

Je begint met een gelijkzijdige driehoek. Vervolgens pas je op elke zijde de Koch-kromme toe. Daartoe moet je eerst een functie definiëren. In de code heb ik die DrawKoch genoemd. Deze functie is recursief: de functie roept zichzelf steeds opnieuw aan. De variabele n die je in de Koch-functie stopt, geeft aan hoe vaak de functie opnieuw aangeroepen moet worden. DrawKoch past maar één zijde aan, maar je wilt beginnen met een driehoek. Daarom roep je de functie DrawKoch drie keer aan, en elke keer begin je met een andere hoek zodat de lijnstukken aansluiten. Op die manier vervormt het programma de figuur bij elke iteratie zo dat het meer en meer op een sneeuwvlok lijkt. Hoe hoger de n, hoe complexer het sneeuwvlokje wordt. Dat kun je hierboven op het plaatje zien: bij generatie 0 (n = 0) tekent het programma een simpele driehoek. Bij generatie 8 is het al veel meer een sneeuwvlokje.

Sinterklaas op EWI

Elk jaar, rond 5 december, organiseert de studievereniging een sinterklaaslunch op de faculteit. Zo ook afgelopen week: ontzettend gezellig! De commissie die de lunch organiseert, de Akcie, liep rond als pieten, en zorgden dat iedereen was voorzien van genoeg pepernoten. Vervolgens moesten verschillende studenten bij de Sint op schoot komen. De Sint vertelde dan dingen die ze afgelopen jaar uit hadden gespookt, alles volledig in rijm. Na dit 'gênante' verhaaltje kregen ze wel een cadeautje van zwarte piet.

Tot over twee weken!

Liefs,
Annemieke

Blog 3: Commissiewerk bij CH

28 november 2016
Hoi! Inmiddels zijn de eerste twee weken van kwartaal 2 alweer voorbij. Ik heb de resultaten van mijn tentamens binnen (allemaal netjes gehaald), en afgelopen weken had ik weer wat meer tijd voor alle leuke dingen naast de studie. Want als ik iets heb geleerd in Delft is het: 'studeren is combineren!'.

Na de tentamens

Na de tentamenweek zit geen vrije week, we gaan gelijk door met nieuwe vakken. De eerste vakantie na de zomer is dus pas de kerstvakantie. Gelukkig begint de eerste week van het kwartaal rustig, zo heb je toch even tijd om bij te komen tussen de colleges door.

Christiaan Huygens

De studievereniging van Technische Wiskunde en Technische Informatica heet Christiaan Huygens, in de studentenmond afgekort tot CH. Niet te verwarren met een studentenvereniging! Bij CH kun je bijvoorbeeld je boeken met korting kopen, een kopje koffie of thee halen, of een praatje maken met medestudenten. Zelf ben ik actief bij CH in de commissie ChoCo. Dit is een eerstejaarscommissie die de CH ouderdag organiseert: op deze dag kunnen ouders van studenten een kijkje nemen in het Delftse studentenleven. Elke week vergaderen we met alle commissieleden. Bijvoorbeeld over hoe we de dag willen indelen, wat er allemaal geregeld moet worden en wat onze commissie-outfit wordt. Zelf ben ik Commissaris Ochtend, dus ik ben eindverantwoordelijk voor het ochtendprogramma.

Naast vergaderen is er ook tijd voor gezelligheid. We zijn bijvoorbeeld met alle commissies van CH tijdens de Commissie Kick-Off gezellig uit eten geweest. En afgelopen week hebben we met de hele ChoCo bij iemand thuis elkaar beter leren kennen en gebrainstormd over een thema. We zijn er nog niet helemaal over uit.. Een commissie is in elk geval een heel leuke manier om medestudenten en andere leden van CH (dus ook van Informatica) beter te leren kennen.

Winter Compoland

Tegelijkertijd was op Laga (de roeivereniging waar ik lid ben) de ploegvorming volop bezig. Na een aantal ploegvormingsavonden hebben we eindelijk een ploeg gevormd. Komend jaar zal ik met deze vijf meiden trainen, wedstrijden starten en het ook op de kant ontzettend leuk hebben. Om elkaar en de andere ploegen beter te leren kennen, was afgelopen weekend het epische Competitiekamp.

Het thema was Winter Compoland, en dat kwam erop neer dat iedereen drie dagen lang rondliep in kersttruien, we los gingen op kerstmuziek en overal kerstversiering hing. Dat het hier misschien nog een beetje vroeg voor is, maakte uiteraard niemand iets uit. Het thema van onze ploeg was Antarctische Aapjes (omdat we Dames A zijn), dus liepen we het hele kamp ook nog eens met apenoren en een staart rond. Het was een gekke, gezellige boel daar. Verder blijven we een sportvereniging, dus is er ook nog heel fanatiek gesport. Dat is tevens de reden dat ik op dit moment bijna niet meer kan lopen van de spierpijn. Toch had ik het allemaal niet willen missen!

Liefs,
Annemieke

Blog 2: Beunend het kwartaal uit

14 november 2016
Eindelijk ben ik klaar met de tentamens! Afgelopen twee weken waren heel veel studeren, tussendoor lekker sporten, en dan nog meer studeren. Ik heb twee tentamens gemaakt, en het eerste kwartaal zit er alweer op.

In de boeken

Twee weken lang heb ik elke dag met mijn neus in de boeken gezeten. Hard gebeund, zoals we dat in Delft noemen. Ik heb veel gestudeerd in de UB (universiteitsbibliotheek) en op EWI (de faculteit van technische wiskunde, technische informatica en elektrotechniek). Soms alleen, en soms met anderen. Het fijne aan de tentamenperiode is dat iedereen moet leren. Er is een stuk minder afleiding, want iedereen heeft tentamens die eraan komen. Ook motiveer je elkaar te studeren, en trek je elkaar erdoorheen. Ontzettend fijn!

Vakken in kwartaal 1

De studie Technische Wiskunde begint met drie vakken tegelijk. Een stuk minder vakken dan op de middelbare school, je besteedt dus meer tijd per vak. Hierdoor ligt het tempo ook hoger, en ga je snel door de stof heen. Het eerste vak is Lineaire Algebra. Dit vak gaat over vectoren, het oplossen van stelsels. Zelf had ik hier al het een en ander over gehad met wiskunde D op de middelbare school. Wiskunde D is trouwens fijn om te hebben gehad, maar zeker geen must! Je hebt gewoon een paar dingen al eerder gezien, maar al heel snel gaan we een stuk dieper op de stof in dan bij wiskunde D, dus al snel loopt iedereen weer gelijk.

Lineaire Algebra werd ook gegeven door een heel leuke docent, Joost de Groot. Hij kan ontzettend goed uitleggen, en maakt veel grapjes. En als ik één ding van hem heb geleerd, is het wel hoe belangrijk werkcolleges zijn. Hier kun je vragen stellen over het huiswerk, en moeilijkere opgaven maken. Ik heb hier het hele kwartaal goed gebruik van gemaakt. Dit vak heb ik vorige week afgesloten met een tentamen, en ik heb er een goed gevoel over.

Het tweede vak is Wiskundige Structuren. Dit is een semestervak. Waar Lineaire Algebra na een kwartaal is afgelopen, duurt dit vak een half jaar. Voor dit vak heb je dan ook minder colleges per week. Ik vond dit vak soms best lastig. Het gaat over definities, stellingen en bewijzen. Geen bewijzen zoals in meetkunde, maar het bewijzen van bijvoorbeeld 1 > 0. Dat ligt dan soms zo voor de hand, dat je geen idee hebt waar je moet beginnen. Gelukkig wordt je hier met veel oefenen al snel beter in. Voor dit vak had ik deze week een deeltentamen, en ik vind het lastig inschatten of ik hem goed heb gemaakt. Er wordt gelukkig redelijk snel nagekeken, dus ik zal niet heel lang in spanning hoeven wachten. We'll see!

Het vak Caleidoscoop duurt dan weer een kwartaal, en er wordt elke week een ander onderwerp behandeld. Bijvoorbeeld aan bod gekomen zijn complexe getallen, kansrekening en optimalisering. Over deze onderwerpen maak je dan een groepsopdracht: in groepen probeer je uit lastige problemen te komen. Vooral de afwisseling in dit vak vond ik erg leuk. Daarnaast maak je ook computeropdrachten. Hier leer je werken met verschillende software die in de wiskunde veel gebruikt worden. De opdrachten maakten we fanatiek, en elke keer als iets lukte was je even trots. Ook relaxt aan dit vak is dat er geen tentamen voor is: je cijfer is het gemiddelde van de opdrachten die je in de loop van het kwartaal maakt. Al met al vielen de vakken in het eerste kwartaal me mee. Het is zeker hard werken, maar ook heel leuk en goed te doen.

"Allez Lagaai!"

Omdat je niet alleen maar achter elkaar kunt studeren, heb ik ook veel gesport deze weken. Zowel in de sportschool, als bij Laga (de roeivereniging waar ik lid ben). Vooral met mijn ploeg heb ik hard getraind, omdat ik dit weekend een roeiwedstrijd in Wageningen had. Het was ontzettend koud, maar het roeien ging wel heel goed! We zijn vierde geworden, een redelijke prestatie voor hoe lang we in deze samenstelling getraind hadden. Het was in elk geval heel relaxt om na de tentamens lekker alles los te kunnen laten en hard te trappen in de boot, en om andere Laga-ploegen aan te moedigen!

Tot over twee weken, in kwartaal 2!

Groetjes,
Annemieke

BLOG 1: Even voorstellen

31 oktober 2016
Hoi allemaal! Ik ben Annemieke, eerstejaars student Technische Wiskunde aan de TU Delft. In deze blog zal ik jullie elke twee weken op de hoogte houden van wat er allemaal in mijn eerste studiejaar als wiskundestudent gebeurt. Ik hoop dat je hierdoor een goed beeld krijgt van wat het studentenleven allemaal inhoudt, hoe studeren aan de TU Delft is en hoe leuk Technische Wiskunde is!

Eerstejaarsweekend en OWEE

Laat ik bij het begin beginnen. Het jaar begon met het eerstejaarsweekend voor alle eerstejaars van Technische Informatica en Technische Wiskunde. In deze ontzettend leuke drie dagen heb ik heel veel mensen leren kennen (precies de bedoeling van het weekend) en heb ik vrienden gemaakt waar ik nu ook nog heel veel mee om ga. Drie dagen lang hebben we spelletjes gedaan, gesport en gefeest. Ook hebben we de studievereniging Christiaan Huygens, van zowel Technische Wiskunde als Technische Informatica, beter leren kennen: het bestuur, de verschillende commissies en veel ouderejaars.

Een paar dagen later begon de OWee: de introductieweek. In groepjes gevormd tijdens het eerstejaarsweekend en begeleid door twee ouderejaars (mentorpapa's en mentormama's) hebben we een week lang Delft verkend, zijn we bij veel verenigingen langs gegaan en hebben we ook elkaar beter leren kennen. Van alles is gebeurd in deze week: van een workshop salsadansen tot een silent disco, helium karaoke, en bij Sport & Cultuur hebben we allerlei sporten uitgeprobeerd. Verder heb ik mij in deze week ingeschreven bij een roeivereniging (superleuk!), in een latere post zal ik hier meer over vertellen. Ik raad je zeker aan deel te nemen aan het eerstejaarsweekend en de OWee te lopen, het zijn superleuke dagen waarin je je studiegenoten en Delft goed leert kennen!

In de zomervakantie was ik al ingestemd voor een kamer. Zo heet dat in Delft: instemmingen lopen, in andere steden vaak 'hospiteren'. Tijdens de OWee kon ik dus gewoon in mijn eigen bed slapen, dat was heel fijn. Eerstejaars die nog thuis wonen sliepen in Sleep-Inn huizen. Ik woon met drie huisgenoten, twee jongens en nog een meisje. We zijn allemaal lid van roeiverenigingen (er zijn er twee in Delft), dus een sportief huis! Op kamers wonen bevalt me goed, en met m'n huisgenootjes is het ook heel gezellig gelukkig.

Colleges en tentamens

Na de OWee moesten we aan de bak: de colleges begonnen. Hoorcolleges met 200 man, werkcolleges, practica, heel anders dan de middelbare school! Ik had al een aantal meeloopdagen gedaan in de 5e en 6e, dus gelukkig wist ik wel redelijk goed wat ik kon verwachten. Ook wordt je in het begin heel goed begeleid in wat je nu precies wanneer moet maken, welke opdrachten huiswerk zijn en wat je precies moet doen als je ziek bent. In het begin was het zeker druk. Wennen aan op kamers wonen, veel huiswerk, veel activiteiten bij m'n vereniging, activiteiten bij de studievereniging, en natuurlijk komt er ook veel gezelligheid met nieuwe vrienden bij kijken. De eerste tentamens volgden vrij snel, na 5 weken hadden we al een deeltentamen en een tussentoets. Deze heb ik gelukkig heel goed gemaakt.

Op dit moment is het eerste kwartaal bijna voorbij, volgende week heb ik weer tentamens. Later zal ik nog uitleg geven over de vakken die ik in het eerste kwartaal heb gevolgd en wat ze precies inhouden. Komende week wordt voor mij in elk geval heel veel studeren. Ik zal elke dag te vinden zijn in de UB (universiteitsbibliotheek), daar zijn heel fijne werkplekken om te studeren. Ook studeer ik vaak met bijvoorbeeld een huisgenootje of studiegenootjes. Samen kun je elkaar dan motiveren door te werken als de concentratie even ver te zoeken is, of elkaar helpen als je even ergens niet uitkomt.

Over twee weken zal ik laten weten hoe de tentamens zijn gegaan!

Groetjes,
Annemieke

/* */