BLOG: Céline Swennenhuis

BLOG 36: Laatste colleges

18 juni 2012
De laatste colleges van het jaar zijn nu echt geweest, al moet ik zeggen dat ik niet erg veel colleges heb bezocht de afgelopen week. Het studeren is nu echt begonnen. Bijna elke dag ben ik hard aan het werk geweest en niet alleen maar met mijn boeken. Ik moet voor Algoritmen & Datastructen nog een project afmaken, een waarbij ik een patience of solitaire game maak en vervolgens nog een oplosser erbij moet maken. Voor degenen die denken dat dit ‘eng’ of ‘moeilijk’ is: dat valt echt écht heel erg mee als je eenmaal een beetje hebt leren nadenken als een computer. Het resultaat tot nu toe is dit: ☺

Verder ben ik hard aan het leren voor Algebra 1. De stof zelf lijkt heel erg abstract, maar het tentamen gaat juist over wat toepasbare dingen. Zoals op hoeveel verschillende manieren kun je een kubus de kleuren rood wit en blauw geven, rekening houdend met dat kubussen hetzelfde kunnen zijn als je ze draait? 

Tenslotte heb ik als ontspanning ook nog gezellige dingen gedaan, zoals met mijn commissie in Delftse Hout chillen en in het weekend lekker film kijken met mijn vriend. Nu deze week nog hard studeren voor algebra en dan hoop ik eigenlijk al een begin te kunnen maken aan het inpakken van mijn spullen voor de zomervakantie. Ik ga met mijn huis drie weken door Thailand, Maleisië en Singapore trekken, dus daar moet ik goed op voorbereid zijn!

Céline

BLOG 35: Posters, puzzels en gratis bier

11 juni 2012
Dinsdag hadden we posterpresentatie van modelleren. Hierbij moest je een poster maken op A0 grootte waarop wordt uitgelegd waar jouw groepje zich de afgelopen periode mee bezig heeft gehouden en er moest een klein verhaaltje gehouden worden ter verduidelijking en er konden vragen worden gesteld. Toch bleek het maken van zo’n poster moeilijker voor sommigen dan gedacht. Ik heb groepjes gezien die zo goed als hun hele werkstuk (inclusief ingewikkelde formules) in klein lettertype op de poster hebben gezet, terwijl de overzichtelijkere posters slechts plaatjes en enkele stukken tekst presenteerden. Gelukkig werd onze poster wel positief door het publiek beoordeeld, ik ben benieuwd naar het punt van het verslag dat we maandag zullen inleveren.

Verder was er deze week nog de ADSL, de Algemene Docenten Studenten Lounge. Hierbij is het idee dat docenten en studenten integreren door de docenten gratis bier te laten uitdelen (en zo dus studenten naar zich toetrekken). Ook hadden wij, als organisatoren, puzzels gemaakt. Iedereen kreeg bij binnenkomst een puzzelstukje en moet, door heel veel mensen aan te spreken zijn of haar puzzel compleet maken. Ik heb in ieder geval een leuke avond gehad en ik denk de rest ook wel!

Ook was er op de ADSL de bekendmaking van de docent van het jaar die dit jaar bij wiskunde naar Joost de Groot ging (die door meer dan de helft van de mensen met een 10 werd beoordeeld). Volledig terecht dus als je het mij vraagt, haha!

Donderdag ben ik nog naar een theatervoorstelling van Virgiel, een van de studentenverenigingen in Delft, geweest. Toch wel leuk dat je dan zo’n stuk ziet dat, zo goed als, helemaal door studenten in elkaar gezet is!

Komende week is alweer de laatste collegeweek van het jaar, nog even en dan ben ik alweer bijna tweedejaars… eerst nog maar eens mijn BSA (bindend studieadvies officieel halen!

Céline

BLOG 34: Model in een dag en Gala

4 juni 2012
25 mei was het dan eindelijk zover, Model in één dag 2012 op EWI! Ik vond het in ieder geval wel een succes! 105 meiden uit heel het land stonden 's ochtends om 9u bij ons in de hal, klaar om een dag vol wiskunde, informatica en electrical engineering mee te maken. Toen ik enkele meiden vertelde dat we robotjes zouden gaan programmeren, reageerden ze net zoals ik zou doen een jaar geleden; "bah" of "dat is niets voor mij" en ook "dat kan ik echt niet hoor" heb ik horen langskomen. Enkele uren later kregen we ze niet meer achter de computer vandaan, omdat 'hun robot nog niet klaar was'. True story.

De dag bestond uit wiskunde opdrachten (die nog best wel pittig waren, zelfs voor ons), een robot programmeren zo dat hij autonoom een doolhof uit kon komen en ten slotte een pitch waarbij vooral het maatschappelijk nut van de robot naar voren moest komen. Vooral bij de pitch heb ik de meest originele ideeën naar voren horen komen! Ondanks dat het beoordelen van de robots niet geheel volgens plan verliep, heb ik toch wel erg veel positieve reacties gehoord en ik denk, al zal ik het maar niet te hard zeggen, dat we best wel wat meiden hebben laten inzien dat techniek helemaal niet zo saai is als iedereen denkt.

Na Model in een dag achter de rug te hebben, moest ik wel weer aan de slag met mijn studie. Ik heb hard zitten werken aan Algebra 1 en modelleren, maar ook ben ik begonnen met een project voor Datastructuren & Algoritmen. Daarbij ben ik het spel patience (of: solitaire) aan het maken en vervolgens ook een oplosser voor het spel. Stiekem wel meer werk dan ik in eerste instantie had gedacht, maar ook wel heel erg leuk als je er eenmaal mee bezig bent en het allemaal begint te werken!

Afgelopen vrijdag hadden we met de studievereniging een gala in Rotterdam in staal (naast het beursgebouw). Dat was wel erg leuk en ook wel weer eens iets anders dan een gala zoals je van de middelbare gewend bent. Fotograaf bij de ingang, echt live bandjes, veel meer mensen in lange jurken, mannen allemaal strikjes om en ga zo maar door. Ik heb me dus ook wel vermaakt daar! ^^

En dan komt het einde van het jaar alweer bijna in zicht, beetje eng als je het mij vraagt! Gaat zo’n jaar toch wel sneller voorbij dan je denkt, tot je nagaat hoelang dit, Delft, al als je thuis voelt. Ik zou nooit meer terug willen ;-).

Céline

BLOG 33: DET-dag

21 mei 2012
Er komt bijna een einde aan alle vergaderingen die ik de afgelopen weken heb gehad. Na vorige week de ledenlunch kon deze week de DET-dag worden afgestreept. DET-dag is een dag die in het teken staat van Delft Eindhoven en Twente. Afgelopen woensdag kwamen dus alle oud- en nieuwe bestuursleden van de studieverenigingen wiskunde en informatica van Eindhoven en Twente naar Delft toe om te ‘integreren’ (zoals wij dat noemen). Maar naast dat was er die dag nog meer te doen op CH, onze studievereniging; door de SjaarCie werd er BBQ georganiseerd en ‘s avonds was het lustrum eindfeest ter ere van ons 11e lustrum.

Ik had de eer om tijdens deze dag vol met activiteiten als fotograaf te spelen, wat wel echt heel erg leuk was want daardoor leer je toch wel heel veel mensen kennen. Op de DET-dag zelf moesten wij als CH-ers als jasje-dasje gekleed gaan omdat iedereen verwacht dat wij als Delftenaren superstroef zijn. Dus ik had ook maar een jasje en een dasje gekocht om zo stroef mogelijk voor de dag te kunnen komen.

De DET-dag was echt een succes! Blind trefballen pakte onwijs goed uit en de bestuurtjes hebben zich ook op de stormbaan flink lopen uitsloven. Ook de BBQ was erg populair, er zijn heel wat mensen geweigerd bij de ingang omdat er al bijna te weinig vlees was! En na een dagje heerlijk weer en ontspanning was er dan nog het eindfeest. Toen ik thuis kwam was ik helemaal kapot! Maar wat was het leuk!

Vervolgens heb ik een lang weekend bij kunnen komen en daar heb ik ook flink van genoten. Lekker in Heeze in de tuin werken, buiten een beetje algebra bijwerken, filmpjes kijken met vriendinnen en op de zondag met de familie mijn oma’s verjaardag gevierd.

Nu nog 1 weekje volgepland met andere dingen dan studie en daarna ga ik beginnen met studeren voor mijn tentamens, ook al is het pas over 5 weken, het is echt nodig. Raar hoor, dat ik al bijna klaar ben hier met mijn eerste jaartje studeren. Ik zou het zo over willen doen!

Céline

BLOG 32: Ontzettend gezellige week

14 mei 2012
Na de afgelopen week moet ik weer heel wat schoolwerk gaan inhalen. Het was een ontzettend gezellige week, maar ik moet niet vergeten dat ik hier ben om mijn studie te halen!

Zoals gewoonlijk zit een week van een student vol met activiteiten naast de studie en zo ook deze week had ik genoeg afleiding. Buiten de vele besprekingen en vergaderingen met leraren en commissies waren er genoeg activiteiten. Het begon op dinsdag met een bedankborrel voor alle voorlichters van het afgelopen jaar, die toch een stukje gezelliger was dan gedacht. I.p.v. een borrel van 5 tot 8, gingen de laatste (ik natuurlijk niet) pas na twaalven naar huis. Dat krijg je als je allemaal gezellige mensen bij elkaar aan een bar zet, natuurlijk.

Woensdag was mijn minuut-tot-minuut-vol dagje. Ik begon met vergaderingen, meelopers, bespreking etc. tot half 6. Toen ben ik thuis snel wat gaan eten om vervolgens door te kunnen naar het meisje dat ik sinds deze week bijles in wiskunde geef. Het is heel grappig om te zien dat zij (in VWO 3) met wiskunde nog regeltjes en trucjes krijgt die er bij mij zo in zitten dat ze als ‘algemene kennis’ worden gezien. Heel erg leuk om wiskunde vanaf het begin aan weer mee te maken. En daarna natuurlijk huiswerk maken voor Algebra 1 voor donderdag. Ik was echt blij toen ik eindelijk in bed lag die dag, dat kan ik je wel verzekeren.

Donderdag was er de eerste dag van de nachtwacht (of n8w8) van Virgiel. Een feest van donderdag t/m vrijdag waar iedereen verkleed komt. Ik was mee met de club van vriendinnen van wiskunde van me en het was een erg gezellige avond. Misschien wel iets té gezellig achteraf gezien.

Om het ontspannen weekje af te maken ben ik zaterdag met vriendinnen van de middelbare school naar Bobbejaanland geweest. Een van hen heeft namelijk sinds een tijdje haar rijbewijs en daar moesten we natuurlijk wel even gebruik van maken. Echt onwijs gezellig gehad en natuurlijk weer helemaal bij kunnen praten!

Ik heb trouwens nog wel íéts over mijn studie te vertellen; mijn project over het lichaamsgewicht heeft een cijfer van een 8,5 gekregen! Daar ben ik natuurlijk ontzettend blij mee en daardoor ook nog weer extra gestimuleerd om het tweede project over achteruit fileparkeren net zo goed te maken!

Volgende week hopelijk iets meer studie en iets minder feest ;-).

Céline

BLOG 31: Modelleren van fileparkeren

7 mei 2012
Na een weekendje koninginnenacht en –dag vieren moest ik toch echt wel weer aan de bak voor mijn studiepunten.

Met het vak modelleren zijn we nu echt begonnen en maken we grote stappen. Bij dat vak moeten we met groepen van 4 een probleem modelleren en optimaliseren. Wij hebben het ‘probleem’ achteruit fileparkeren gekregen, iets waar ik nog mee aan het oefenen ben tijdens mijn rijlessen! Op zich lijkt het niet moeilijk om te bedenken hoe een auto beweegt als de auto voorwiel aangedreven is, maar als je bedenkt dat de achterwielen niet ‘zomaar’ ergens heenrijden moet je wel echt gaan nadenken hoe die verhoudingen in elkaar zitten. Bovendien moet je, naast hoe de auto beweegt, ook nog bedenken hoe je dat makkelijk in een wiskundig model neerzet; wat je vaste waarden zijn, wat je variabelen zijn etc. Bijvoorbeeld: draait het ‘beeld’ om de auto of draait de auto in het beeld? Dit zijn allemaal dingen die je van tevoren moet afwegen voordat je een model goed in elkaar wilt zetten. En als je dat allemaal gedaan hebt ga je aan de slag met optimaliseren; de auto moet natuurlijk fileparkeren op een zo goed mogelijke manier. Daarbij kun je je afvragen of je wilt kijken naar zo snel mogelijk fileparkeren (zodat de rest van het verkeer minder last van je heeft) of zo veilig mogelijk (zodat je zo veel mogelijk afstand tot de rest van de auto’s laat tijdens het parkeren).

Modelleren is, juist door al deze praktische vragen, erg interessant vind ik. Je kunt niet zomaar beginnen met sommetjes oplossen of naar verhoudingen kijken. Het idee is om zoveel mogelijk informatie te verzamelen en daarmee de realiteit zo makkelijk en goed mogelijk na te bootsen. Dit vak geeft gelijk ook het grote verschil tussen theoretische wiskunde en technische wiskunde weer. De theoretici doen dit vak eenmalig en houden zich dan veel meer bezig met het bestuderen van algemene formules en abstracte stellingen. Wij pakken juist die algemene kennis en proberen dit op de raarste plaatsen in de praktijk te brengen. Mocht je trouwens niet zeker weten of je theoretisch of technisch leuker vindt, zal ik je gerust stellen. Als je in Leiden of Delft begint kun je een heel jaar lang nog overstappen op de andere variant zonder grote consequenties.

Deze week was er ook nog een ledenlunch die volledig in het thema ‘Oranje Boven’ was, vanwege het afgelopen weekend. Het was weer erg gezellig om dit allemaal met iedereen neer te kunnen zetten.

Céline

BLOG 30: Vergaderen

1 mei 2012
Deze week ben ik weer druk bezig geweest, uiteraard. Ditmaal wat meer met vergaderen over activiteiten dan met studeren. Volgende week organiseert namelijk de akCie (activiteiten-commissie van de studievereniging) een ledenlunch. Bij deze ledenlunch in het thema ‘Oranje Boven’ kunnen leden voor een euro een degelijke lunch nemen. Bij de vorige lunch die we organiseerden waren er te weinig plaatsen en ook nu rekenen we weer op zo’n grote opkomst! Bij zo’n lunch regelen komt meer kijken dan alleen het eten regelen, je moet het promoën, versieren en proberen alles in het thema te krijgen. Zo gaan we eten oranje maken en zelf rondlopen met oranje hoedjes.

Maar naast de lunch hebben we over een paar weken ook een DET-dag. Dit is een dag waarbij de besturen van de studieverenigingen van wiskunde en informatica van Delft, Eindhoven en Twente bij elkaar komen. Er is een heel middagprogramma dat door ons moet worden verzorgd, dus dat kost zeker wel wat voorbereiding om met een origineel programma te komen.

Als laatste ben ik deze week bezig geweest met het organiseren van een voorlichtingsactiviteit, “(maak een) Model in 1 dag”. “Model in 1 dag” is een activiteit voor meiden uit VWO 5 die we een opdracht geven die met onze faculteit (elektrotechniek, wiskunde en informatica) te maken heeft. Zij zullen dan een hele dag in een groep bezig te zijn om hun project zo goed mogelijk te maken om zo een mooie prijs te winnen. Naast de opdracht zelf maken en uitwerken moet ook daar veel omheen gebeuren; lokalen reserveren, colleges, begeleiders en jury regelen… ga zo maar door. Volgens mij wordt het een succes!

(Wil je zelf ook meedoen? Dan moet je je heel snel aanmelden op: http://www.ewi.tudelft.nl/studeren/bacheloropleidingen/kom-eens-langs/workshops/maak-een-model-in-1-dag/, dat kan tot deze week).

Natuurlijk ben ik met Koninginnenach- en dag lekker wezen feesten. Koninginnenach heb ik bij een vriendin gevierd die alleen thuis was. Overdag ben ik met mijn vriend naar Nuenen geweest. Ik ben blij dat ik overdag niet in Eindhoven was want volgens de berichten was het veel te druk, net zoals de jaren ervoor.

Op naar de volgende leuke drukke week!

Céline

BLOG 29: Tentamens week 3

23 april 2012
Deze week had ik mijn laatste tentamen van de afgelopen periode; Algoritmen en Datastructuren. Het vak gaat over het maken van programma’s in Java op een slimme manier, waarbij de computer het minste rekenwerk heeft. Omdat dit een informaticavak is was ik bang dat ik problemen zou krijgen met het programmeren maar dat viel heel erg mee. Eigenlijk heb ik vrij weinig uren (totaal) aan het vak besteed vergeleken met wat er voor staat.

Een vak is altijd een bepaald aantal studiepunten waard; dit vak bijvoorbeeld 5 ECTS (European Credit Transer System). Eén studiepunt staat gelijk aan 28 uur en in een studiejaar gaan 60 studiepunten. In een heel studiejaar zitten dus 1680 studieuren, wat betekent dat je per week 40 uur aan de studie moet zitten (met vakantieweken echt vrij genomen). Nu verschilt het heel erg per vak of je inderdaad zoveel uur aan het vak besteed. Bij algoritmen ben ik eenmalig naar het hoorcollege geweest (= 2 uur), heb ik opdrachten gemaakt (7 keer ongeveer 7 uur werk = 49 uur) en heb ik geleerd voor het tentamen van het vak (zo’n 3 uur). Totaal dus 54. Dat is lang niet zoveel als wat er voor staat (5 keer 28 = 140).

Maar voor andere vakken doe ik er soms langer over dan dat er voor staat. Algebra is 6 studiepunten waard, dat is dus 168 uren, verdeeld over een half jaar. Ik denk echter dat ik nu (en we zitten op de helft van het vak) al zo’n 150 uur er aan heb zitten werken. Als de colleges en de opdrachten afgelopen zijn zal ik op zo’n 250 uur zitten en dan moet ik nog gaan studeren voor het tentamen. Zo zit het studeren nou eenmaal in elkaar, sommige dingen gaan je makkelijker af maar het zal sowieso een stuk meer werk worden. Gelukkig kun je wel altijd door naar het volgende jaar, zolang je maar na 3, 4 (of 5) jaar alle vakken haalt krijg je je briefje. In welke volgorde of wanneer maakt ze niet zo veel uit.

Aan het einde van de tentamenweken is het altijd een groot feest in Delft. Dat studenten het financieel een stuk minder voordelig krijgen door de overheid, daar merk je in deze weken vrij weinig van. Er wordt geen biertje minder om gedronken. En gelukkig maar, want dat gooit gelijk alle stress van de afgelopen weken even helemaal uit je lichaam.

Volgende week gaan we weer colleges volgen, dat lijkt al weer even geleden!

Céline

BLOG 28: Tentamens en open dagen

16 april 2012
De afgelopen 2 weken heb ik mijn eerste tentamens van dit semester gemaakt; maar daarnaast had ik natuurlijk nog van alles dat mij druk bezighield!

Zo heb ik woensdag en donderdag de hele dag op de Open Dag geholpen. Ik vind het altijd erg gezellig en leuk om al die verschillende mensen te kunnen vertellen over wat ik nou écht studeer. Velen denken bij Technische Wiskunde alleen maar aan de theoretische wiskunde en kunnen zich niet voorstellen wat je met het toepassen van wiskunde allemaal kan. Ik heb zo onderhand wel geleerd dat wiskunde zelf veel breder is dan alleen maar vergelijkingen met x en y oplossen, maar echt over logisch nadenken gaat. Daarbij krijgen wij dus nog vakken uit andere vakgebieden om het echt ‘toe te passen’ en modelleer-vakken, die ook erg typisch toegepaste wiskunde zijn. Als je op de Open Dag bent geweest, hoop ik dat je dat wel duidelijk is geworden!

Mijn eerste tentamen van Inleiding Kansrekening had ik op dinsdag en heb ik ook al een cijfer voor terug gekregen; een 8,3! Dat is wel fijn; want dat cijfer telt voor 50% mee aan het totale cijfer. Dat betekent dat ik voor het andere tentamen al genoeg zou hebben aan een 3, wat wel erg veel rust geeft als ik het een keertje niet snap straks.

Het Analyse 1 hertentamen ging echter niet zoals ik wilde. Waarschijnlijk heb ik mijn 5.5 (wat niet voldoende is in Delft, 5.8 is pas goed genoeg) niet opgehaald, een grote kans dat het cijfer weer rond de 5.5 is. Erg jammer want ik heb daar echt wel wat uren integreer-werk in zitten. Maar goed, misschien heb ik geluk en anders volgend jaar een nieuwe kans! Als ik mijn bindend studieadvies maar haal, maakt het verder niet uit wanneer ik alle vakken haal, zolang ik ze maar allemaal haal een keertje.

Voor ontspanning tussendoor ben ik naar een concert van Kings of Convenience geweest en naar een voorstelling van WICKED. Daar konden we via via gratis kaartjes voor krijgen en ik ben ontzettend blij dat ik ‘ja’ heb gezegd, want het was echt heel erg mooi!

Nu moet ik deze week er voor zorgen dat ik mijn Algoritmen en Datastructuren (programmeren in Java) opdrachten af krijg en dat ik het vak genoeg snap om er vrijdag een tentamen over te maken…! Gelukkig is het een open boek tentamen, wat wel heel erg fijn is als ik zit te twijfelen over een bepaalde code.

Als je trouwens niet op de open dag bent geweest; heb ik nog wel een leuk spelletje. Stel ik heb 3 dozen waaronder 1 mars zit verstopt. Nu moet je 1 doos kiezen waaronder jij denkt dat de mars zit. Vervolgens zal ik één van de andere 2 dozen openen waar de mars níet onder ligt. Je mag dan opnieuw kiezen tussen de 2 overgebleven dozen: blijven bij je eerste keuze of switchen. Het gevoel zegt dat je moet blijven, maar de wiskunde zegt dat je moet switchen. Het vergroot je kans van 1/3 naar 2/3. Als je wilt weten waarom moet je maar even goed kijken naar het driedeurenprobleem (http://nl.wikipedia.org/wiki/Driedeurenprobleem).

Céline

BLOG 27: Studieadvies

2 april 2012
Naast het gebruikelijke studentenleven heb ik deze week hard moeten beunen in de UB (universiteitsbibliotheek). De tentamens komen steeds dichterbij en daar moet ik helaas rekening mee houden.

Mijn eerste tentamen is komende dinsdag, namelijk Inleiding Kansrekening, waar we ons boek en al onze aantekeningen bij mogen houden. Dat vind ik erg prettig, want vaak gaan sommen fout als ik begin te twijfelen over mijn methode terwijl die methode meestal goed is. Met mijn aantekeningen erbij kan ik dan snel opzoeken of ik goed zit. Het cijfer zal voor 50% meetellen van het totale cijfer, iets wat mij wel goed uitkomt. We kunnen namelijk door huiswerk in te leveren ook al een bonuspunt verdienen en ik ga uit dat ik rond de 8 voor dit tentamen ga halen. Daarmee heb ik dit vak dus hopelijk al voor een groot deel binnen.

Verder had ik deze week voorbereidingen voor de Open Dagen op 4 en 5 april. Ik moet dan staan bij een stand dat gaat over het oplossen en simuleren van files. Best wel interessant dus!

Verder heb ik ook hard moeten werken aan het schrijven van mijn verslag voor modelleren. Hierbij heb ik een model over het gewicht van een lichaam proberen te maken. Ik baal er stiekem wel een beetje van dat ik zo snel al weer klaar ben met dat model, want ik had het graag nog wat verder willen uitbreiden.

Deze week kwamen trouwens de voorlopige studieadviezen binnen. Hierbij wordt een advies gegeven over de studievoortgang van de studie in kwestie. Omdat we tot nu toe 30 punten hadden kunnen halen en ik er officieel pas 12 binnen had, was deze bij mij negatief. Gelukkig krijg ik er nog 6 van caleidoscoop binnen ergens deze weken en hopelijk ook nog 6 van Analyse 1, die ik ga herkansen over 2 weken en dan heb ik alweer een positief advies. Het advies dat we nu krijgen, zegt dus nog niet zo heel erg veel en is ook nog niet bindend. Pas na je hertentamens in augustus krijg je een tweede brief met daarin je BSA; bindend studieadvies. Als je dan minder dan 30 van de 60 te halen punten haalt, word je van de studie verwijderd. Volgend jaar wordt de norm van 30 studiepunten bij wiskunde 48 wat volgens mij best wel wat is. Ik wens de studenten van volgend jaar bij deze daarom alvast erg veel succes.

Naast studie heb ik natuurlijk ook leuke dingen gedaan, anders had ik het allemaal nooit volgehouden. Maandag hadden we annuborrel op CH, onze studievereniging. Daarbij kon je je jaarboek laten signeren door de jaarboekcommissie. Daarnaast had ik donderdag ook nog een leuk feest in Rotterdam met wat meiden van wiskunde. We waren verkleed als landkaarten, wat echt een succes was (vonden we zelf in ieder geval).

Wat wel een beetje jammerlijk nieuws is, is dat een goede vriendin van mij gaat stoppen met wiskunde en daar baal ik wel van. Het was stiekem ook al wel een beetje te verwachten gezien ze 0 studiepunten heeft gehaald tot nu toe, wat toch wel aan de lage kant is.

Nu even hard doorleren voor de tentamens en dan komt er snel weer een periode van rust aan! Ik kan bijna niet wachten…

Céline

BLOG 26: Fantasy

26 maart 2012
Deze week was, net zoals al mijn andere weken tot nu toe dit jaar druk. Daar ben ik zo onderhand wel achter; als student heb je iedere dag van 9 uur ‘s ochtends tot middennacht iets te doen.

Nadat ik maandag t/m woensdag iedere dag van half 9 tot een uurtje of 5 had zitten studeren gaf ik mijzelf de rest van de week vrij in de vorm van feesten en brak zijn. Dat begon op de woensdagavond waarbij ik naar de surfvereniging Plankenkoorts met mijn huisgenoten ben geweest. Daar begon de avond met een vrouw die een soort “weer” les gaf (als in; ga niet surfen als er donkere wolken zijn of als het sneeuwt en liever ook niet als er koeien door de lucht vliegen of als de wereld vergaat, wat trouwens op 21 december 2012 is). Daarna begonnen we maar eens aan pitchers gevuld met bier. Ik ben toen nog redelijk op tijd naar huis gegaan omdat ik nogal slaaptekort had.

Donderdag was dat echter niet het geval. Toen ben ik met mijn nichtje, een goede vriendin van de middelbare school en haar huisgenootje naar een feest in Utrecht gegaan. Het thema was “fantasy” en toen heb ik maar eens gebruik gemaakt van het feit dat mijn haren stiekem best wel gevaarlijk leuk zijn. Samen met de doktersjas van mijn vriendin (die geneeskunde studeert) zag ik er uit als dr. Frankenstein en zij als mijn monster. Ik kan wel heel veel gaan vertellen over het feest, maar dat komt eigenlijk in 3 woorden neer op: te veel drank. De treinreis terug naar Eindhoven op de vrijdag was geen pretje.

Gelukkig heb ik dit weekend wel kunnen hockeyen en al die alcohol er weer uit kunnen zweten. De komende 2 weken worden minstens net zo druk, zo niet drukker. Vooral op studiegebied zal ik nog eventjes moeten presteren en dan kan ik daarna weer lekker tijd maken voor mijn vriendje.

Céline

BLOG 25: Dies week 2

19 maart 2012
Ook deze week stond weer vol met leuke activiteiten, voornamelijk van de studievereniging, maar ook met mijn huis in Delft.

Maandag was er in de pauze een lunchlezing over goochelen. De goochelaar heeft ons vooral geleerd wat de achterliggende gedachte bij goochelen is, namelijk dat het een grote mind fuck is waarbij we gedachteloos dingen aannemen. Maar dat wisten jullie natuurlijk al. Het was wel heel erg leuk om te zien dat als hij eerst beschreef hoe hij ons voor de gek hield en het daarna nogmaals demonstreerde, ik nog steeds in zijn truc trapte.

Dinsdagavond had ik een vergadering met mijn huis over de zomervakantie. We hebben tickets geboekt met z’n 8en richting Thailand, Maleisië en Singapore. De reis zelf is natuurlijk vreselijk duur; maar ik heb het er voor over, zoiets kun je niet altijd doen en zeker niet met zulke gezellige mensen! ‘s Avonds kreeg ik echter slecht bericht vanuit Heeze; er bleek een kennis te zijn overleden. Het is goed dat ik maandag en dinsdag (mijn zwaarste dagen) al achter de rug had, want daarna was mijn concentratie voor wiskunde toch wel weggezakt.

Woensdag was er een stijldanscursus met de studievereniging waar we de cha cha cha en de quick-step binnen een uur hebben geleerd. Over het niveau dat ik kan dansen, ga ik even niets zeggen. Wel een hele leuke activiteit!

Donderdag was het héérlijk weer en heb ik daar misschien wel iets te veel genoten. Lekker op de Beestenmarkt kunnen lunchen en voor het eerst weer eens m’n zonnebril op; een goed teken voor de vrijdag, waar we met CH naar de Efteling zijn gegaan. Wat was het daar rustig! Sommigen zijn wel 9 keer achter elkaar in de python geweest! Wat hebben we het toch weer zwaar als studenten hè…?

(Wij met CH in de Efteling)

Het weekend was best wel emotioneel. Als er iemand in je directe omgeving overlijdt door een hartstilstand op 32 jarige leeftijd, besef je je even hoe erg je van iedere dag moet genieten. Hopelijk heb ik het nu een beetje kunnen verwerken, want helaas gaat de universiteit wel door, zeker nadat ik afgelopen week ook niet bijster veel gedaan heb.

Céline

BLOG 24: Dies-week 1

12 maart 2012
Deze week en volgende week staan bij onze studievereniging in het thema van ons 11e lustrum. Daarom is het twee weken lang ontzettend gezellig op de universiteit!

Mijn colleges gaan natuurlijk wel gewoon door, zeker nu ik bij Algoritmen en Datastructuren nog heel wat in te halen heb. Maandag en dinsdag zat ik van half 9 tot half 6 op de universiteit, iets wat veel minder dodelijk was dan ik me had voorgesteld. Op de maandagmiddag was er een borrel waarbij we het bestuur konden feliciteren met hun lustrum waarna we met een best wel grote groep mensen (waaronder het bestuur, ereleden, commissieleden en andere actieve leden) hebben gedineerd bij een restaurant aan de markt, wat natuurlijk erg gezellig en bovenal een goed begin van de week was!

Dinsdag was er ‘s avonds een pokertoernooi en een cocktailavond waar ik stiekem wel van genoten heb. Je begint als meisje toch best wel snel te wennen aan alleen maar bier drinken, maar af en toe gewoon weer eens iets zoets is wel ontzettend lekker als afwisseling!

Woensdag heb ik van de ledenlunch gebruik gemaakt om voor 1 euro te kunnen ontbijten (misschien toch een cocktailtje te veel?). Ik ben ‘s avonds toch maar niet naar de champions leage wezen kijken in de /pub (de kroeg op onze faculteit), voetbal kijken gaat me dan toch wel weer iets te ver, hoe gezellig onze jongens ook zijn.

Vanaf donderdag voelde ik me niet zo lekker helaas en ben ik ook niet meer bij de activiteiten geweest; maar ik hoorde dat de challenges (verbreken van willekeurige records zoals meeste speldjes in je haar stoppen binnen een minuut) en paintball erg leuk waren. Dit weekend was er familiedag en het broertjes en zusjes feest. Heel erg jammer dat ik daar niet bij kon zijn met mijn familie, want ook dat klonk als een geslaagde dag.

Ik ben de hele zaterdag half op bed half in de studieboeken thuis gebleven, ik moest nog heel wat stof inhalen en opdrachten inleveren voor maandag. Dat krijg je er van als je door de weeks wat minder je best doet.

Komende week gaan we er weer tegenaan met o.a. dinsdag stijldanscursus en vrijdag met z’n allen naar de Efteling. Wat hebben we het toch weer zwaar als student.

Céline

BLOG 23: Vakantie

5 maart 2012
Afgelopen week heb ik vakantie gehad; al moet ik zeggen dat ik zeker niet wiskunde-vrij ben geweest.

Ondanks dat wij in Delft wel vakantie hadden, moesten we namelijk donderdag gewoon nog Algebra volgen in Leiden. Dat doet je vakantiesfeer geen goed, vooral niet omdat we daar alsnog huiswerk voor moesten inleveren en ditmaal zonder de hulp van Joost de Groot, onze begeleider bij begeleide zelfstudie. Dinsdag ben ik dus grotendeels van de dag bezig geweest met daarvoor huiswerk te maken en andere vakken bij te werken. Woensdagavond ben ik gelijk na mijn hockeytraining in het zuiden de trein in gesprongen om vanaf mijn huis in Delft naar Leiden te kunnen reizen op de donderdagochtend, anders had ik in Brabant om 6u ‘s ochtends al in de trein moeten zitten.

Donderdagmiddag en avond kwamen er vrienden van de middelbare school naar mijn huis in Delft toe waar we het weer eens ouderwets gezellig gemaakt hebben! Vrijdagochtend moest iedereen natuurlijk wel op tijd weer naar huis –zij hadden immers geen vakantie- … Toen ben ik het weekend richting mijn oma in Twente gegaan, wat altijd ook ontzettend gezellig is! Buiten mijn huiswerk om heb ik dus wel kunnen genieten van zo’n weekje rust en uitslapen, dat kan ik je verzekeren!

Vanaf vrijdag ben ik echter weer hard aan het blokken geweest; dit vanwege een onverwachte wending in mijn studieprogramma. Ik kwam erachter dat ik i.p.v. Mechanica & Relativiteitstheorie ook een informatica-vak had kunnen kiezen. Ik dacht dat dit niet mogelijk was omdat dit vak (Datastructuren en Algoritmen) maar 5 studiepunten waard was; terwijl mijn keuzevak 6 punten waard moet zijn. Nu bleek dat er meerdere wiskunde studenten waren die dat vak hadden gekozen en dan de tweede periode een vakje van 1 punt zouden volgen. Aangezien ik aan mijzelf had gemerkt dat Mechanica niet mijn interesse had en ik weet dat het andere vak dat wel heeft, ben ik dus per direct overgestapt (al moet ik nog op 1 toestemming wachten).

Dit houdt dus wel in dat ik 3 weken achterloop op het programma en dat ik maandag al een deadline heb van 2 opdrachten, terwijl ik nog zo’n 20 à 30 uur in te halen heb! Ondanks dat mijn docent zegt het te begrijpen als ik de eerste deadline niet haal, is het toch belangrijk dat ik in ieder geval goed op weg ben zodat ik de colleges nog enigszins kan volgen.

Zoals je hoort; we moeten er weer hard tegenaan. En dat terwijl de komende 2 weken de gezelligste 2 weken van de studievereniging zijn (de dies-weken, 2 weken vol met leuke activiteiten vanwege het 11e lustrum)!

Céline

BLOG 22: Moe

27 februari 2012
Deze week stond niet in het teken van slapen.

Maandag was weer eens een dodelijke maandag, zoals altijd. Tot ’s avonds dan, toen ben ik laat opgebleven omdat het voor de verandering weer eens heel gezellig was in Delft (want dat gebeurt normaal natuurlijk nooit... ;) ). Helaas moest ik dinsdag wel weer vroeg op om college te volgen *yay*! Aangezien ik nog wel wat bij te werken heb vanwege mijn vakantie moet ik dus hard werken om te snappen waar het allemaal over ging. Mijn partner van modelleren kwam wederom niet opdagen waardoor ik nu het project alleen mag doen (wat stiekem best wel chill is, omdat je dan zelf kunt beslissen wanneer je er aan werkt).

Woensdag was het dan zo ver; helium karaoke in de /pub (de kroeg in onze faculteit) als extra activiteit van de studievereniging. Na onze vakantie van volgende week hebben we namelijk 2 weken feest die in het teken van het lustrum staan. Zoals je verwacht, was dit ontzettend grappig. Vooral crazy frog (van die ringtone) was een geweldig succes. Daardoor ben ik wederom laat in bed gekomen, met maar ‘enkele’ biertjes op.

Donderdag was geen succes; het blijkt dat drukte en slaaptekort geen goede combinatie is. Ik stond vroeg op (voor de verandering) om weer Algebra in Leiden te kunnen volgen. Na 2 moeizame hoorcolleges was mijn concentratie op en ben ik met 3 studiegenoten in Delft uitgebreid gaan lunchen met poffertjes, knakworstjes en kruidenboter-stokbrood. "Don’t try that at home." Ik moest daarna hollen naar mijn tram naar Den Haag voor een afspraak in het ziekenhuis. Eenmaal terug ‘moest’ ik gaan shoppen met een vriendin en daarna gezellig koken en eten. Toen had ik maar liefst 20 minuten om op bed te liggen om vervolgens te vertrekken richting stukafest, een ontzettend leuk ‘festival’-achtig gebeuren waarbij optredens plaatsvinden in studentenwoningen. Wederom was dit gezellig en niet al te vroeg geworden.

Vrijdag was daardoor een nog moeizamere ochtend dan donderdag. Na mijn analyse 2 toets te hebben verpest besloot ik niet te gaan slapen. Nee, ik ben Delft doorgestrompeld met een vriendin van de middelbare school en heb daarna nog tot half 2 een film zitten kijken met haar en mijn huis. Zaterdag moest ik helaas toch echt om 9u in de auto richting Brabant zitten. Het was vroeg. Gelukkig is het nu een weekje vakantie; tijd om helemaal bij te slapen en alles goed bij te werken. Ik heb genoeg dingen die me daarvan kunnen afleiden dus dat komt helemaal goed!

Céline

BLOG 21: Terug de collegebanken in

20 februari 2012
Deze week was het weer zo ver; de colleges waren ook voor mij begonnen. Nadat ik mijn cijfers voor Analyse 1 (5.5, dus net niet gehaald) en Inleiding Programmeren (8) terug had gekregen, was het tijd voor nieuwe vakken en nieuwe kansen.

Maandag begonnen we met Analyse 2, een vak dat in opzet best wel veel op Wiskundige Structuren lijkt, maar voor mijn gevoel wel iets interessanter is. Verder hadden we ook nog kansrekening, een vak wat ik tot nu toe erg leuk vind en waar ik me echt in kan verdiepen! Tot nu toe is de meeste stof nog best wel makkelijk, bijvoorbeeld over wat alle mogelijke uitkomsten zijn met 2 dobbelstenen.

Dinsdag had ik ook weer nieuwe vakken; Mechanica en Relativiteitstheorie was het eerste. Ik hoop dat dat vak nog iets interessanter gaat worden want ik heb wel moeite om mijn aandacht daarbij te houden. Daarna hadden we begeleide zelfstudie met Joost de Groot, een docent die ik ontzettend fijn vind. Ik heb het idee dat die uren best wel nuttig kunnen zijn als je je tenminste maar wel goed voorbereid en weet welke opdrachten je niet snapt. Tijdens dat uur kunnen vragen over elk onderwerp worden gesteld, dus eigenlijk als een soort bijles! Daarna hadden we ook nog modelleren, iets waar ik ontzettend veel zin in heb! Ik moet samen met een andere Delftse student modelleren hoe het gewicht van een mens in verband staat met hoeveelheid calorieën die hij/zij eet en hoeveel die persoon beweegt. Iets waar ik mij dus wel in kan verdiepen, meer dan een model over roof- en prooidieren zoals anderen moeten doen.

Dinsdagavond was het natuurlijk Valentijnsavond, maar ondanks dat ik geen date had heb ik er met mijn huisgenootjes toch nog een topavond van weten te maken! We hebben samen roze muffins gebakken en rosé gedronken en zijn toen Bridesmaids gaan kijken met een grote zak chips en veel chocolade. Misschien kan ik binnenkort mijn model dan wel weer gaan gebruiken om al die calorieën er weer vanaf te krijgen, haha! .

Woensdag had ik echter hoofdpijn dus ben ik op bed blijven liggen i.p.v. naar werkcolleges te gaan, maar gelukkig had ik daar niet bijster veel gemist. Bovendien is het over 1 week vakantie en kan ik dan nog wel weer wat extra inhalen. ’s Avonds had ik nog wel een voorlichtingsavond in Rotterdam, waar ik middelbare scholieren moest vertellen over mijn ervaringen als student in Delft. Dat was erg om te doen. .

Donderdag was ik naar Leiden om daar college te volgen. We hebben daar Algebra 1, een erg abstract vak, maar wel een vak wat ik erg interessant vind. Ik hoop dat ik het zo goed blijf begrijpen, want veel studenten geven aan dat dit geen makkelijk vak is. Donderdagavond was er nog iets veel belangrijkers aan de hand; we hadden SjaarCie en de chocoladefabriek-feest! De andere eerstejaarscommissie, SjaarCie, had een ontzettend leuk feest georganiseerd waarbij zijzelf als umpa-lumpa’s verkleed waren gegaan, met oranje schmink en pruik en al. Wij als AkCie-commissie waren als snoepjes verkleed, wat er echt heel erg leuk uitzag! Omdat ik pas om 6u ‘s ochtends thuis was kon ik het echt niet opbrengen om vrijdag nog naar 2u analyse 2 college te gaan. Daar moet ik ook nog wel even gaan bijwerken.

De rest van het weekend heb ik stil op de bank gezeten omdat ik een extreem stijve nek heb, waardoor ik dus helaas ook geen carnaval heb kunnen vieren (al vraag ik me af in hoeverre ik daar wakker genoeg voor zou zijn). Tijd voor een nieuw weekje vol met feesten en activiteiten!

Céline

BLOG 20: Weekje weg

13 februari 2012
Helemaal ontspannen en weer lekker terug in mijn kamertje in Delft. Vooral dat laatste is nu toch wel echt fijn.

De afgelopen week was natuurlijk ontzettend leuk; heerlijk weer en goede sneeuw met alles erop en eraan. Alleen wel koud. Maar dat kon ik gelukkig allemaal wel hebben! Mijn vader had ervoor gezorgd dat we internet in het appartement zouden hebben en dat ik zo nog wat van mijn studie zou meekrijgen. Helaas viel dat een beetje tegen; er zijn geen colleges opgenomen en dus moest ik het allemaal zelf doen. Omdat het sporten tot 5u vaak toch te vermoeiend was heb ik mijzelf nauwelijks tot werken kunnen aanzetten. Alleen Inleiding Kansrekening heb ik nog wel even aan gezeten maar vond ik niet echt de aandacht waard omdat ik dit allemaal al uitgebreid bij Wiskundige Structuren en Wiskunde D op de middelbare school gehad heb.

Wel kreeg ik donderdag berichten van medestudenten dat de trein naar Leiden (want we hebben Algebra 1 in Leiden op donderdag) zo vol zat dat ze niet mee konden; dat wordt dus nog interessant komende weken. Mogelijk dat ik met een huisgenoot kan meerijden, wat natuurlijk wel uitermate fijn zou zijn!

Komende week moet ik hard aan de slag; veel meelopers, voorlichten in Rotterdam, SjaarCie feest, bijpraten met iedereen en vooral bijwerken. We gaan er weer met de volle 100% tegenaan!


(links sta ik in mijn supermooie AkCie-trui)

Céline

BLOG 19: Tentamenweek – Inleiding Programmeren

6 februari 2012
Deze week stond in het thema van goede planning en aan één stuk doortrekken. Dat moest ook wel; want ik had heel wat dingen te doen.

Maandag en dinsdag ben ik overdag voornamelijk bezig geweest met mijn theorie-examen. Hard voor geleerd, want ik moest het wel in één keer halen, anders moet ik het allemaal zelf gaan betalen. Gelukkig viel het wel mee; qua kennisvragen had ik er maar 1 van de 40 fout dus dat zat wel goed. Gevaarherkenning ging iets slechter (lees: 10 fouten) maar ondanks dat toch nog geslaagd. Wel spannend want er waren toch heel wat mensen gezakt!

Daarna snel naar huis toe om mijn tas in te pakken (ik zou namelijk pas zaterdagochtend terug zijn uit Delft en dan gelijk vertrekken op wintersport) en nadat ik mijn tas had ingepakt snel door naar Delft om daar een oude vriendin uit Zeeland te zien. Samen met haar ben ik door Delft heen gaan wandelen en heb ik toch nog weer een paar mooie nieuwe winkeltjes kunnen ontdekken.

Woensdag begon ik dan toch maar eens aan het leren voor Inleiding Programmeren en het afmaken van mijn allerlaatste opdracht. Donderdag was het dan zover; mijn laatste tentamen van dit semester. Het was niet helemaal wat ik er van verwacht had, maar ik denk wel dat ik het tentamen gehaald heb. Gelijk daarna hoorde ik dat ik mijn tentamen voor Lineaire Algebra 1 met een 7.3 gehaald had, iets waar ik heel blij mee was, uiteraard! Daarna ‘s middags nog snel even mijn opdrachten inleveren, wat stiekem wel een raar gevoel gaf omdat ik dat voorlopig niet meer hoef te doen.

‘s Avonds kwamen weer wat vrienden logeren uit Eindhoven. Dit was natuurlijk óók leuk omdat ik iedereen mijn nieuwe kamer kon laten zien. Vrijdag had ik een kerstdiner en was ik bijna de hele dag bezig geweest met bakken en de laatste dingen inpakken. Om 20u begonnen we met de eerste gang van de 11 die we zouden krijgen en rond een uur of 3 zat ik bommetje vol van een heerlijk kerstdiner, echt zeer goede kwaliteit!

Aangezien ik om half 7 de trein terug naar Brabant zou pakken, had het voor mij geen zin om nog te gaan slapen. Ik ben toen, met nog 3 huisgenoten, lekker gitaar gaan spelen en heb gezellig zitten kletsen. Om half 6 maar eens mijn spullen gaan pakken en om kwart over 6 zat ik op de fiets (IJSKOUD!) richting het station. En nu zit ik dan in Val Thorens, Frankrijk. Ik was bang dat ik niet zou kunnen skiën door mijn blessure aan mijn kuiten, maar gelukkig viel dat allemaal heel erg mee. Ik stond heerlijk op de piste mijn ding te doen. Alleen rond een uur of 4 werd het wel heel erg koud in de sneeuw en ben ik half bevroren naar huis gegaan (mijn vingertopjes doen nog steeds pijn). Toch heb ik ontzettend veel zin in de komende week; even weg van alle stress en lekker sporten! Misschien dat ik tussendoor toch maar wel wat extra’s moet gaan doen, zodat ik niet álles hoef in te halen als ik eindelijk weer terug ben…

Céline

BLOG 18: Tentamens – Analyse 1

30 januari 2012
Zo dat was me weer een weekje…! Van maandag tot donderdag natuurlijk hard gestudeerd voor mijn tentamen van Analyse 1! Tsja en of ik dat gehaald heb…?

Het begon wel goed. Ik had alles best wel goed gestudeerd op de integralenrekening na. Dat ligt mij niet zo goed, partieel integreren en zo. Ik ben veel liever bezig met reeksen, stellingen en limieten. Na een eerste oefententamen te maken had ik er wel vertrouwen in; ik had een overtuigende 7 gehaald en met nog 2 dagen te gaan moest ik dan toch wel een 5.8 kunnen halen voor mijn toets… toch? Tot ik de dag erna opnieuw een tentamen probeerde te maken die rond een 5 uitkwam, wat mij dus iets minder op mijn gemak stelde zoals je begrijpt. En toen ik het oefententamen erna probeerde leek het allemaal wel Chinees voor me. Op dat moment kon ik overigens ook geen degelijk Engels met mijn huisgenoot meer praten en waren zelfs sudoku’s te moeilijk voor mij.

Op het tentamen kreeg ik een beetje valse hoop; de eerste opdrachten leken erg makkelijk en ik was al snel op de helft van het tentamen met pas een half uur van de 3 uur te hebben gehad. Daarna kreeg ik steeds meer moeite met de sommen (voornamelijk integralen, zoals verwacht). Bij de laatste opgave heb ik niet eens iets kunnen invullen. Na wat rekenen kom ik rond de 5.7 uit; wat dus betekent dat ik hem net wel of net niet ga halen. Dat ligt volledig aan of ik nog puntjes heb gehaald voor goed gokwerk of heb laten liggen door fout lezen, onvolledigheid etc.

En toen was het tijd voor ontspanning! Na mijn tentamen ben ik voor het eerst weer een stukje gaan rennen buiten, helaas niet met succes. Na een kwartier stond ik alweer te duizelen door bloedarmoede en had ik alweer last van mijn blessure. Beetje jammer dus, maar dat mocht de pret niet drukken. Gedoucht en wel snel mijn spullen gepakt en naar een vriendin in Utrecht getreind. Daar heb ik met haar huisgenoten gezellig gekookt en wie is de mol gekeken en om half 1 was ik zo ‘op’ dat ik letterlijk midden tussen de rest in slaap ben gevallen. Het half 8 opstaan van die ochtend vond mijn lichaam overduidelijk niet zo leuk. Vrijdag lekker uitgeslapen weer terug naar Delft om mijn spulletjes te pakken en vervolgens door naar een vriendin, in Rotterdam deze keer, waarna we naar een concert met stukken van Stravinsky en Shostakovich geweest, iets waar ik zeker wel van kon genieten!

Op zaterdag moest ik natuurlijk wel weer terug naar huis voor mijn rijles, wat betekende dat ik alweer om 9u in de tram zat (veel te vroeg dus). Rijles ging ook niet geweldig, misschien toch nog iets te veel spanning van die tentamens of/en slaaptekort waardoor bijna een klein jongetje van zijn fiets gereden werd.

En dan 2 daagjes even helemaal niets gedaan. Vanaf morgen breekt de hel nog even een weekje los en dan ben ik lekker een vakantie weg! Morgen dan toch maar eens beginnen aan mijn theorie-examen van dinsdag, tas inpakken, programmeren en bijslapen. Dat wordt nog interessant!

Céline

BLOG 17: Ontspannen studeren

23 januari 2012
Ik had een heel goed plan; ik zou goed gaan plannen deze weken zodat ik goed ontspannen aan mijn tentamens (en mijn vakantie) kan beginnen straks. Zo begon ik maandag rond een uurtje of 11 en heb ik tot een uur of 16u aan mijn analyse gezeten tot ik de stof van mijn planning af had. Daarna rustig mijn spulletjes gepakt, gekookt, rijles gehad en toen door naar Delft!

Zo ging het eigenlijk de rest van de dagen ook; rustig rond een uur of 11 opstaan, wat leren, wat ontspannen, weer wat leren… En dat ontspannen tussendoor moet ook wel! Mijn brein voelt na een paar uur intensief studeren soort van verlamd en dan kan ik nergens mijn gedachten bij houden. Klinkt allemaal heel dramatisch, maar dat is het niet hoor. Zolang je maar geen stress krijgt en op schema blijft is het allemaal erg goed te overzien!

Vrijdag kon ik vrij nemen, omdat ik dat zo had ingepland, dus heb ik een dagje met een vriendin opgetrokken en heb ik ‘s avonds lekker gekookt.

En dan is er alweer bijna een half jaar voorbij! Heb je eindelijk door hoe, na veranderingen twee jaar geleden, de studiefinanciering werkt en dan hoor je in het nieuws dat ze het weer willen gaan veranderen. Dat we zelf alles moeten betalen bij onze master straks. Heel fijn allemaal, want ik hoef ook nog niet genoeg geld terug te betalen als ik klaar ben met m’n bachelor. Het is dat TW een goede toekomst geeft, maar als ik iets psychologisch zou studeren zou ik nu toch echt wel bedenkelijk kijken.

Laat ik me maar eerst met nuttige dingen bezighouden; volgende week tentamen Analyse 1 en alvast beginnen met inpakken voor mijn wintersportvakantie! Ik kan niet wachten! Ach, nu maar snel even die studiepuntjes binnenkoppen en dan is het al snel, gelukkig….!

Céline

BLOG 16: Tentamens – Lineaire Algebra 1

16 januari 2012
Deze week was het dan zover; mijn allereerste echte tentamen van 3 uur lang voor een vak waar ik een half jaar lang 5 uur voor in de collegebanken heb gezeten (en daarbuiten natuurlijk ook nog aan gewerkt heb). Ik was gelukkig in de vakantie al op tijd begonnen met studeren, zodat ik voor de tweede helft van de stof nog 3 dagen had en nog volledig uitgerust was. Die 3 dagen vielen mij heel erg mee; ik bleek nog best wel veel van de stof te kennen en te snappen en kon me dus ook echt focussen op wat meer diepgang van de stof. Dat is het voordeel van Lineaire Algebra, vind ik. Het is een vak dat je moet begrijpen. Als je het begrijpt, onthoud je heel snel regels omdat ze erg logisch zijn. Echter, als je een deel niet snapt moet je daarvan de regels dus in je hoofd stampen; iets waar ik niet zo voor gemaakt ben.

Op het tentamen zelf, waar ik nog bijna te laat voor kwam omdat ik het gebouw van Technische Natuurkunde niet kende, ging het gelukkig ook wel goed. Mijn probleem was toch echt het meerkeuzegedeelte, zoals ik al had verwacht. Ik heb nog niet eens de helft van de vragen goed beantwoord terwijl, nu ik achteraf nog eens rustig kijk, ik die vragen makkelijk goed had moeten hebben. Gelukkig is er dan ook nog een open gedeelte en daar heb ik me wel van mijn beste kant laten zien. Gemiddeld kom ik waarschijnlijk op zo’n 6.5 uit; een prima cijfer als je het mij vraagt! De eerste 6 studiepunten van het jaar zijn dus binnen!

Na het tentamen was het tijd om de komende tentamens even te vergeten en ben ik met vrienden uit Brabant naar een goede vriendin in Leiden gegaan. Daar zijn we uit geweest in de Hifi (de studentendiscotheek van het Leidse Corps), wat stiekem toch wel een beetje wennen was aangezien de vrouwen hier wel in de meerderheid waren. Iets wat ik niet gewend ben, zowel op de studievereniging als bij uitgaan in Delft. Ondanks het tekort aan mannen heb ik erg gezellige avond gehad.

In het weekend ben ik begonnen met studeren voor mijn theorie van mijn rijbewijs, want dat moet natuurlijk óók nog gebeuren. Nu dan ook maar beginnen aan m’n volgende tentamen, Analyse 1, en nog wat projecten afmaken. Ik ben wel weer toe aan vakantie ;)

Céline

BLOG 15: Vakantie

9 januari 2012
Ik ben nu toch alweer even aan de studie bezig dus ‘einde’ van mijn vakantie bestaat eigenlijk niet echt. Het gaat zo langzaam in elkaar over.

In de vakantie had ik vooral weer eens tijd om vriendinnen uit Brabant veel te zien. Ondanks dat ik wekelijks contact met ze gehouden heb, is het stiekem wel fijn als je op fietsafstand van elkaar bent. Zo ben ik spontaan ‘s avonds naar een musical én nog een keer naar de film gegaan; gewoonweg omdat het kan. Ook familie heb ik veel proberen te bezoeken, die wonen ook allemaal op 2u afstand dus die zie ik niet meer zo veel sinds ik verhuisd ben.

Omdat ik met nieuwjaar toch in Delft was; ben ik daarna nog een paar dagen gebleven, o.a. om alvast te beginnen met studeren voor mijn eerste tentamen van volgende week: Lineaire Algebra 1. Samen met vriendinnen zitten blokken in de UB (universiteitsbieb), maar niet te hard natuurlijk want het was nog wel vakantie! Daarna moest ik toch echt wel weer terug naar Brabant, voor rijlessen, verjaardagen, familie, feestjes met/van vrienden…

Zo waren we vrijdag met het gezin naar Den Haag geweest. Eerst naar de Ridderzaal, waar we echt álle details te horen kregen over Prinsjesdag en waar de balzaal nog meer allemaal voor gebruikt werd vroeger. Vervolgens ook nog even door naar de tweede kamer, waar ik een paar jaar geleden nog was geweest met school vanwege maatschappijleer. Daarna sushi gegeten in Utrecht en door naar familie in het oosten van het land.

Maar je hoort het al; van studeren was niet zo heel veel terechtgekomen! Vandaag (8 januari) ben ik dan écht goed hard er tegenaan gegaan, dat was wel nodig! Gelukkig ging dat wel goed, ik heb nu 75% van de stof goed herhaald en heb alvast mijn vragen opgeschreven. We hebben de dag voor het tentamen namelijk nog een ‘vragenuurtje’, voor de laatste dingen waar je écht niet meer snapte hoe het zat. Bovendien komen daar ook vragen van anderen langs, wat vaak kleine dingetjes zijn die je snel over het hoofd ziet.

Tentamens, daar gaan we dan!

Céline

BLOG 14: Vakantie!?!

2 januari 2012
Yaaay! Het is vakantie! Dat is lang geleden dat ik dát heb mogen zeggen, maar toch is het nu eindelijk zover. Iedereen is weer lekker terug naar het thuisfront om kerst te vieren of om te skiën. Het is ook wel tijd om eindelijk eens wat tijd voor jezelf te hebben eigenlijk, na een half jaar lang non-stop te hebben gewerkt is het leuk om weer eens tot laat met je gezin dingen zoals vroeger te kunnen doen.

Maar voordat het vakantie was, moest er natuurlijk nog wel gewerkt worden deze week. Dat heb ik dan ook maar hard gedaan. Hoe meer ik deze week deed, hoe minder tijd ik in mijn vakantie op hoefde te offeren voor mijn studie. Maandag en woensdag ben ik dan ook (bijna) de hele dag in de UB (universiteitsbibliotheek) aan allerlei opdrachten aan het werk geweest. ‘s Avonds had ik gelukkig wat meer ontspanning; maandagavond ben ik naar een kerstdiner van een vriendin in Utrecht geweest. Na een lange tijd reizen met de nodige omwegen kon ik dan toch nog héérlijk genieten van een goede maaltijd. En ook dinsdag hadden we ‘s avonds een avondje met onze commissie, die ook érg gezellig was.

Je hoort het; alweer een gezellige, hardwerkende studentenweek.

Ook heb ik deze week besloten maar eens een sport- en fitness kaart bij het sportcentrum te gaan kopen. Dan kan ik eindelijk beginnen met mijn kuiten te trainen voor het nieuwe hockeyseizoen en heb ik gelijk een goede ontspanning tijdens mijn tentamens in januari. Het sportcentrum ligt gewoon op het TU terrein, op kruipafstand van onze faculteit af, naast het muziekcentrum. Voor 100 euro heb je dan sportkaart voor een jaar en kun je allerlei sporten beoefenen en lessen krijgen, met alleen maar medestudenten!

Het is alweer laat genoeg; ik ga maar eens snel m’n bedje induiken om morgen eerste kerstdag te vieren… mocht je je trouwens nog vervelen heb ik nog wel iets leuks;

www.adeleuw.nl/index_bestanden/Leukewiskunde/Getaltheorie%201.pdf

Dit is een link naar een pdf over getaltheorie van mijn oude wiskundeleraar; en ik moet zeggen dat ik toch al een paar dingen ervan terug heb zien komen, misschien dus wel leuk om eens door te kijken!

Céline

BLOG 13: Toe aan vakantie

19 december 2011
Nog 1 week, nog maar 1 week; dat is wat ik mezelf toch echt moet blijven vertellen. Ik ben gewoon toe aan een vakantie, ik snap opeens heel goed waarom mijn broer en zus daar altijd zo naartoe leefden. Vakantie heeft hier overigens een andere betekenis dan op de middelbare school bij mij; aangezien mijn tentamens (de echte) bijna de hele maand januari in beslag nemen moet ik wel beginnen in mijn vakantie. Wat maakt dan het verschil tussen nu en vakantie? Nu loop je van alles mis als je een dagje rust neemt of wat minder hard werkt. Bovendien heb ik 1 vak dan al zo goed als gehad; Caleidoscoop.

Wat Caleidoscoop voor een vak is, is heel moeilijk uit te leggen. De beste omschrijving is een vak om de basis van wiskunde te geven. We hebben de eerste 6 weken colleges en opdrachten gehad over verschillende wiskundige onderwerpen zoals logica, optimaliseren en complexe getallen. Daarna zijn we met veel verschillende dingen aan de slag gegaan; 2 programma’s (LaTeX en MatLab) waarvoor we opdrachten hebben moeten maken om deze programma’s te kunnen werken. Daarnaast hebben we ook een opdracht gehad m.b.t. informatievaardigheden. Dit gaat voornamelijk over hoe je met informatie en literatuur moet omgaan, hoe je het moet lezen, vinden etc. etc. Dan hebben we nog een literatuurstudie van 80 uur over een onderwerp samen met iemand anders. Die van ons gaat over Cryptografie en de rol die wiskunde daarin speelt, wat ik echt heel interessant vind! Ten slotte hebben we nog colleges en toetsen gehad van ‘Wiskunde en Samenleving’, wat dus gaat over de rol van wiskunde (en ook wetenschap) in de samenleving van vroeger tot nu.

Heel veel doen dus! En door van alles ben ik nogal achterop geraakt met dit vak, dus heb ik besloten deze hele week er vol tegenaan te gaan; voor woensdag moet alles grotendeels af zijn. Dit gaat echter wel ten koste van leuke etentjes, maar ik moet en zal dit vak halen, zoveel werk wil ik volgend jaar niet opnieuw doen. Morgen 9 uur, dan sta ik voor de bieb klaar om te beginnen!

Wish me luck!

Céline

BLOG 12: Vak laten vallen

12 december 2011
Ik heb na deze week besloten dat ik ga stoppen met één van mijn vakken; Wiskundige Structuren. Niet omdat ik niet denk dat ik het niet kan, of omdat ik er “gewoon geen zin in heb”. Er zijn toch wel wat dingen gebeurd deze week, waardoor ik een afspraak bij de studieadviseur wil maken. Bij de studieadviseur kun je terecht voor allerlei vragen over de studie, de vakken, maar vooral de keuzes die je moet maken (welke vakken ga ik doen, wil ik hiermee door, zou ik er nog een studie naast kunnen doen etc. etc.). Echter, je kunt daar ook terecht als er iets in de weg zit om je BSA (Bindend Studieadvies) te halen. Om je BSA te halen moet je 30 van de 60 studiepunten, die je in een jaar kunt krijgen, halen. Volgend jaar moet dit 45 van de 60 zijn en als je dit niet haalt wordt je voor een paar jaar van de studie geschopt. Niet zo fijn dus als dat zou gebeuren!

De laatste tijd heb ik niet alleen studie aan mijn hoofd. Doordat mijn kuiten pijn deden bij het hockeyen loop ik al een paar weken bij de fysio en in het ziekenhuis rond. Nu zijn we eindelijk een stap verder gekomen; het blijkt dat ik ernstig ijzertekort heb. Zo ernstig dat ik onder de “absolute” grens zit, dus moet ik op dit moment medicijnen slikken om dat weer op een normaal niveau te krijgen. En die medicijnen zijn niet zo fijn, tot nu toe heb ik iedere dag in ieder geval een uur op bed gelegen van de misselijkheid; niet echt wat je wilt dus. Hopelijk went het allemaal na een tijdje en anders moet ik weer naar het ziekenhuis.

Dat mijn ijzer dus zo laag is helpt niet echt, maar wat nog minder helpt is dat mijn oma in het ziekenhuis ligt. Ik ben sinds een paar dagen al helemaal daardoor uit mijn concentratie en dat helpt natuurlijk allemaal niet! Al met al lukt het mij dus niet om mijzelf deze week aan het werk te zetten, aan de studie; maar er is wel een hoop te doen! Dit is de reden dat ik dus een vak ga laten vallen, voorlopig. Mocht ik denken rond de tentamens of bij de herkansingen dat ik het toch nog wil proberen kan ik dat altijd nog doen, maar dan hoef ik nu niet naar de colleges toe en hoef ik ook één vak minder bij te houden. Natuurlijk moet ik dit vak uiteindelijk wel dit of volgend jaar halen, maar dat zien we dan wel weer.

Nu ga ik dus lekker deze week naar mijn oma toe (die woont op 3 uur afstand) en dan hoop ik de rest van de week wel goed vol te kunnen houden, ondanks allerlei leuke activiteiten (borrels, uit eten met het huis, etc.).

Céline

BLOG 11: Wiskunde beste studie

05 december 2011
Yay! Eindelijk ál mijn punten terug van de tentamens. Ik heb gewoon al het hele jaar (op een enkele keer huiswerk voor Wiskundige Structuren na) alleen nog maar voldoendes gehaald! Ik had niet verwacht dat het zo goed te doen was. Tuurlijk, het is zeker uitdagend en af en toe moet je jezelf echt in het diepe gooien voordat je eindelijk snapt wat ze willen; maar als je het dan ook eenmaal in je hoofd hebt geeft dat zoveel voldoening..!

Ik wil ook vooral niet dat mensen denken dat wiskunde een te moeilijke studie is voor ze, ik denk dat iedereen het wel zou kunnen halen, dan maar in 4 jaar, maar als je hard genoeg werkt moet het echt wel kunnen! Ik denk dat de belangrijkste factor motivatie is. Je moet het echt willen, je moet er tijd en moeite in steken anders lukt het nooit! Maar dat verschilt niet zo erg met andere studies eigenlijk. Toch wel jammer, want je ziet nu toch al de eerste mensen afvallen. Zo denkt een van mijn vrienden erover toch maar naar HBO wiskunde leraar opleiding te gaan aangezien hij steeds zekerder is over het feit dat hij les wil gaan geven. Jammer, maar ik snap het wel.

Ik las gisteren ook een leuk nieuwsbericht waar ik toch wel trots op mag zijn;

Wiskunde beste studie volgens Keuzegids

Universitaire wiskundestudenten krijgen volgens de nieuwe Keuzegids het beste bacheloronderwijs. Wageningen Universiteit voert de instellingenranking opnieuw aan. De kwaliteitsverschillen tussen de beste bachelorstudies zijn klein, blijkt uit de Keuzegids Universiteiten 2012. Want behalve over de wiskundeopleidingen zijn studenten ook prima te spreken over de zogeheten university colleges en de studie geneeskunde. Dat de wiskundestudies toch bovenaan eindigen danken ze onder meer aan de beperkte uitval in het eerste jaar en de tevredenheid over de studielast. De gidsredactie beoordeelt opleidingen op allerlei punten. Ze gebruikt daarvoor vooral de studentenoordelen in de Nationale Student Enquête over onder meer het studieprogramma, de docenten en de faciliteiten van een opleiding. Maar ook de uitval in het eerste jaar weegt mee en de snelheid waarmee studenten hun bachelordiploma halen. En verder telt het oordeel van de deskundigen die de opleidingen keuren voor accreditatie. (…) (http://www.delta.tudelft.nl/artikel/wiskunde-beste-studie-volgens-keuzegids/24231)

Dat TU Delft slecht gescoord heeft, wordt echt door heel Delft belachelijk gemaakt. De manier waarop ze oordelen gaat namelijk op duur van de studie, tevredenheid van de studenten en % afvallers… je zou ook gewoon kunnen concluderen dat onze studenten kritisch zijn, een beter sociaal leven of een moeilijkere studie hebben.

Fijne Sinterklaas allemaal!
Céline

BLOG 10: ADSL

28 november 2011
Soms heb je dat alles lekker zijn gangetje gaat en soms zit er zo’n week bij dat alles net iets meer moeite kost; dit was zo’n weekje. Niet erg onlogisch, ik heb dinsdag te horen gekregen dat de pijn die ik al een tijdje in mijn kuiten voel geen gewone overbelasting is, waarvoor ik volgende week weer terug moet naar het ziekenhuis. Bovendien is de pijn de afgelopen dagen steeds meer toegenomen en je snapt wel dat dat niet erg bevorderend is voor mijn concentratie. Maar ondanks dat moet je wel van alles doen, je kunt niet zomaar even rustig gaan zitten, de rest van de wereld draait gewoon op volle snelheid door.

Ondanks dat ik deze week (door tekort aan concentratie en daardoor motivatie) toch heel wat uurtjes college gemist heb, heb ik niet echt rustig kunnen zitten; ik moest met mijn commissie een ADSL organiseren! Het idee van een ADSL is dat studenten in gesprek komen met hun leraren, dit doordat de leraren gratis bier mogen uitdelen. Een ontzettend leuk concept dus en het is ook een heel gezellige avond geworden! Het is vooral leuk om nu echt actief iets te kunnen betekenen voor de vereniging.

Verder stond ik donderdag op de informatiemarkt in Zoetermeer samen met nog 27 andere studenten van de TU Delft. Die duurde van 6 tot 9, dus daar was ik ook toch wel weer wat uurtjes mee bezig (met heen en terugreis inbegrepen dan). Het was wel grappig om te merken dat vwo4 (want die komt daar voornamelijk op af) heel anders op zoek naar hun studie gaat dan bijvoorbeeld vwo6. De vraag wat je er later mee kan worden bijvoorbeeld, was erg populair, terwijl die bij de meelopers bijna nooit ter sprake komt. Het is ook best een moeilijke vraag om te beantwoorden aangezien TW geen studie als bouwkunde is, waar je makkelijk “architect” kunt zeggen. Juist omdat je met wiskunde nog allerlei kanten op kan en omdat de master ook nog wel invloed heeft op je beroep later is dat niet zo makkelijk te zeggen.

Nu lekker weekend; sushi eten met mijn huis, rijles, oude vrienden zien, feestje op de hockey, helemaal goed dus. 

BLOG 09: Daar gaan we weer

21 november 2011
Deze week ben ik begonnen met mijn agenda in kijken en stiekem schrok ik toch wel een beetje; twee meelopers, practicum opdracht van caleidoscoop, programmeren deadline, commissie kick-off, concert en ga zo maar door!

Enige mogelijke oplossing; een heel strak schema. Dat houdt helaas ook in dat je lang op de universiteit zit af en toe. Ik ben zowel maandag als dinsdag tot sluitingstijd op de drebbelweg (een gebouw tegenover onze faculteit waar alle computers staan) geweest. Woensdag ben ik ook nog tot 8u ‘s avonds bezig geweest, die-hard! Dat allemaal om de rest van de week zorgeloos door te kunnen komen.

Daar ben ik dan ook gelijk mijn woensdagavond mee begonnen, een gezellige avond op PlankenKoorts (de surfvereniging van Delft) met twee huisgenootjes! Donderdag even lekker uitslapen en toen gelijk na college wezen bowlen met alle commissies van CH (de studie vereniging) en toen met een vriendin door naar een optreden van “La Boutique Fantastique” in Den Haag. En om m’n dag helemaal compleet te maken kwam ik om half 5 thuis van de Lorre. Dat had ik vorig jaar niet zomaar kunnen maken bij m’ n ouders, zeker niet gezien het feit dat ik de dag erna (ofja, 4 uur later) om half 9 op de faculteit voor een meeloper me moest melden. Maar ik was er wel! Niet geheel fris en fruitig, maar omdat ongeveer de helft van de mensen nog aan het uitslapen was van het goede fees van de vorige dag heb ik een heerlijk rustig dagje gehad.

Deze week kwamen ook al de eerste cijfers binnenrollen en ik ben uitermate trots op mijzelf! Al dat leren voor Wiskundige Structuren had tóch zijn vruchten afgeworpen met een nette 6 als resultaat. Ook Analyse 1 een strakke 7,5. De punten tellen natuurlijk niet zo veel mee, maar toch is het fijn om te weten dat je wel op het goede niveau zit, dat je instelling goed is, en dat geeft veel vertrouwen en motivatie om zo door te gaan.

Céline

BLOG 08: Tentamenweek deel 2

14 november 2011
Al die dagen in de ub (universiteits bibliotheek) voor niets… tenminste voor Wiskundige Structuren. Het is gewoon niet mijn vak. Je mag niets meer “zomaar” aannemen, je moet je intuïtie volledig uitschakelen. Zo ervaar ik het tenminste en gelukkig ben ik niet de enige die dit niet het leukste vak vindt. Maarja, dit soort vakken zullen er altijd tussen zitten. Bovendien is het stiekem wel vet om te kunnen zeggen dat je net “even” de ongelijkheid van bernoulli hebt bewezen.

Gelukkig hadden we deze week ook nog Linearie Algebra, een veel leuker vak om te doen. Ik heb daar ook lang niet zo lang aan gezeten als aan mijn andere vakken. Maar omdat anderen wél hard moesten werken heb ik maar besloten mijn kamer eens degelijk in te gaan richten. Ik heb maar eens een droogrek gekocht, eindelijk mijn kast in elkaar gezet en lekker voor mijn huis gekookt.

Na mijn tentamen vrijdag zijn we met de AkCie (Aktiviteiten Commissie van de studievereniging) maar weer eens bij elkaar gaan zitten voor overleg. Over 2 weken hebben we al een activiteit die nog helemaal opgezet moet worden, dat wordt hard werken dus!

En dan kom je thuis in je ouderlijke thuis, ruik je weer de goede oude geur van “thuis” alsof je op vakantie bent geweest voor een lange tijd. Is er even niets beters dan je bedje op je eigen kamer vol herinneringen en oude vrienden van vorig jaar spreken onder het genot van een warme chocolademelk. En het leven gaat door als een snelheidstrein waarin een week soms wel een halve maand vol activiteiten lijkt te zijn. Ja, studentenleven is vermoeiend, maar vooral ontzettend mooi om mee te mogen maken.

Céline

BLOG 07: Tentamenweek deel 1

7 november 2011
Nu is het dan zover, “even” twee weekjes knallen. Tot nu toe lukte dat best wel goed! Ik had deze week eerst Inleiding Programmeren, waar ik niet zo veel voor had gedaan omdat de proeftoets bijna helemaal goed ging. En gelukkig was dat ook het geval bij het tentamen. Na 75 van de 120 minuten liep ik met een goed gevoel de tentamenzaal uit en nu is het hopen dat mijn gevoel klopt; dit tentamen telt voor 50% mee.

Na mijn eerste tentamen heb ik mijzelf een dagje vrij van leren gegund en ben ik naar een vriendin in Utrecht gegaan. Ze heeft daar sinds kort een kamer die nog helemaal geschilderd en alles moet worden, dus kwam ik een handje helpen! ‘s Avonds zijn we richting haar studievereniging gegaan omdat ze daar met haar commissie moest vergaderen. Ontzettend gezellig om te zien hoe haar leventje is geworden en leuk om voor de verandering eens bij een studievereniging te zijn met meer vrouwen dan mannen.

Helaas moest ik donderdag weer hard aan het werk en was ik de hele dag in de ub (universiteits bibliotheek) te vinden. Maar het was het waard, de toets van Analyse 1 ging vrijdag gelukkig goed genoeg! Geen zorgen dus meer daarover; helaas wel over mijn toetsen van volgende week… mijn motivatie voor wiskunde structuren is niet bijzonder hoog. Facebook, het dorpscafé en vriendinnen blijken interessanter dan wiskunde (goh wie had dat gedacht). We gaan er gewoon weer hard tegenaan in de ub volgende week.

Céline

BLOG 06: Sleur-weekje.

31 oktober
Week voor de toetsen, spannend dus?!? Nou… dat valt eigenlijk nog best wel mee. De tips die ze ons hebben meegegeven aan het begin van het jaar blijken te helpen. Juist omdat ik alles zo goed heb bijgehouden heb ik vrij weinig druk voor de toetsen, voor mijn gevoel zou ik 3 van de 4 toetsen wel voldoende scoren als ik ze morgen zou moeten doen. Maar we gaan het natuurlijk niet onderschatten, gewoon oefentoetsen maken en kijken waar je fouten liggen; dat is voor mij de beste tactiek.

Daarom heb ik afgelopen week de UB (universiteitsbibliotheek) maar eens uitgeprobeerd. Deze is de hele week tot 2:00 ‘s ochtends open, speciaal voor studenten die witte week hebben. De meeste studies hebben dus afgelopen week (zo goed als) vrij gehad van colleges om te kunnen studeren voor de tentamens van de komende 2 weken. Het was daarom ook nog best wel druk in de UB om half 12. Ik had op maandag nog eventjes zitten leren voor de analyse quiz van dinsdag en met succes! Ik was als… nou ja, bijna als eerste weg met een zeer goed gevoel. En dat wil best wel wat zeggen met het gemiddelde IQ dat er bij ons rondloopt!

Gelukkig heb ik ook nog een leven buiten mijn studie; maandag hebben we de eerste vergadering met de AkCie van dit jaar gehad. Dit is de allerleukste commissie die onze studievereniging te bieden heeft… dat proberen we in ieder geval waar te maken. We moeten allerlei borrels en lunches regelen en ik ben samen met een vriendin commissie Eten en Drinken geworden. Ik heb al zin in komend jaar!

Verder heb ik woensdag een gezellige avond met mijn huis gehad; we zijn eerst uit eten geweest in een soort middeleeuws restaurant waar je met je handen moest eten en vervolgens gaan bowlen. Daarna zijn er in onze keuken nog allerlei cocktails uitgeprobeerd… Erg gezellig dus..!

Donderdag ben ik nog naar de kapper geweest met een vriendin (altijd lachen met mijn afro-achtige krullen) en vrijdag ben ik na een afspraak met de fysio lekker naar huis gegaan (Heeze) om daar op tijd te zijn voor de wekelijkse training/borrel. Nou had ik dit weekend eigenlijk in gedachten om een paar uur hard te gaan leren voor mijn studie, maar ik zit nog in de zogeheten ontkenningsfase; doen alsof ik geen toetsen heb. Morgen zal ik dus maar weer vroeg naar Delft gaan om op tijd in de UB te zitten zodat ik niet door alles word afgeleid en nog even een paar dingen kan vragen aan mijn studiegenoten.

Nu nog hopen dat m’n toetsen goed gaan…! #wishmeluck

BLOG 05: Ziekjes

24 oktober 2011
Dit was niet zo’n succesvolle week helaas. Maandag in de loop van de middag vertrok ik naar Delft vanaf Heeze. Zodra ik in Delft was begon het al; ik had mijn portemonnee laten liggen in de trein. Ik wil niet weten hoeveel geluk ik heb gehad, want ik kon hem gelukkig diezelfde middag nog ophalen in Den Haag. Vervolgens ben ik toen ik thuis kwam met een migraineaanval op m’n bedje beland.

Daarom dinsdag maar de hele dag thuisgebleven van uni, wat natuurlijk niet ongestraft kan; ik moest zelf contact opnemen met mijn groepje voor caleidoscoop voor groepswerk en daarbij nog redelijk wat colleges zelf inhalen. Gelukkig wordt Wiskundige Structuren opgenomen en via onze TU-site online gezet, zodat ik deze lekker vanuit m’n bedje in kan halen.

Woensdag was niet zo veel beter dan dinsdag; 1 college gevolgd, mijn programmeren ingeleverd en daarna weer snel op bed gaan liggen. Heel erg jammer want ik was graag naar de bierproeverij van CH (de studievereniging) gegaan. Op donderdag ben ik enigszins merkbaar op de uni geweest; nog snel wat groepswerk gemaakt zodat dat vrijdag ingeleverd kon worden en verder proberen een beetje bij te werken maar voornamelijk toch ook even iets van ontspanning op te zoeken; die migraine komt namelijk toch wel degelijk door stress! Dus ‘s avonds met een vriendin van middelbare, een paar wiskunde-chicks en nog wat jongens naar de Lorre geweest. Eventjes een momentje rust in dit drukke leventje van een student!

De ochtend daarna weer vroeg op, want het was Open Dag op TU Delft! Ik weet niet of jullie er ook waren, maar ik vond het in ieder geval erg gezellig op onze faculteit! Maandag is er nog een Open Dag, maar dan heb ik lekker vrij! Alhoewel ik wel naar de universiteit moet voor een eerste vergadering met onze ACCIE (een 1ejaars commissie van CH) en een fysiotherapie-afspraak heb… en nog wel wat uurtjes moet studeren voordat ik weer bij ben met al m’n vakken! Het is dat het wiskunde is…;-)

BLOG 4: Toetsen in zicht!

17 oktober 2011
Het is nu echt begonnen. Ik heb me moeten inschrijven voor mijn eerste toetsen en voor het eerst begint het echt merkbaar moeilijker te worden dan het was. De eerste onvoldoendes zijn gevallen voor simpele toetsjes en huiswerkopgaven, nu hopen dat alles wat je hebt gedaan de afgelopen weken een beetje goed in je hoofd zit voor de toetsen over 2 weken.

2 weken al. Dat lijkt opeens eng dichtbij te komen, echte toetsen! Alhoewel… het valt wel mee hoe “echt” ze zijn, het zijn toetsen en geen tentamens. Wij hebben, vanwege onze samenwerking met Theoretische Wiskunde in Leiden, alleen maar halfjaar vakken. Dit betekent dat we dus ook maar 2x per jaar tentamens hebben. Dat is wel iets anders dan bij de andere studies, en het heeft zowel voordelen als nadelen, denk ik.

Fijn is zeker dat je niet 4x in het jaar 3 weken lang keihard moet studeren, maar dat dit maar 2x in het jaar is (en bij eventuele herkansingen). Ook is het fijn dat onze studie wel toetsen en huiswerk opgeeft en nakijkt, deze tellen ieder 20% van het totaal cijfer en kunt je dus voor je tentamen in Januari al 40% van je cijfer binnen hebben! En als blijkt dat je tentamencijfer hoger is dan dat van het huiswerk en toetsen, dan telt natuurlijk alleen het tentamencijfer. Nadeel van dit alles is dat onze tentamenweken wel 4 weken lang duren en dus veel meer stof bevatten dan die van andere studies. Maar goed, geen te hoge druk achter de komende toetsen dus gelukkig.

De afgelopen week ben ik verder voornamelijk bezig geweest met ons huisfeest; samen met mijn huis in Delft hebben we alles helemaal geschilderd en van alles in elkaar geknutseld om perfect in het thema Space Invaders te passen. En wat een leuk feest was het, iedereen verkleed in het thema en tot in de vroege uurtjes door. Ik was wel blij om mijn bed in te kunnen om half 7 heel eerlijk…

Volgende week hopelijk eindelijk de tijd om mijn verjaardag enigszins te vieren met mijn huisgenoten en een paar meiden van de studie. En weer eens uit te gaan in Delft zelf!

Céline

BLOG 03: Ontspannend weekje!

10 oktober 2011
Deze week had ik slechts 1 goed voornemen:
Minder stress

Dat merk je wel; je leven is zo vreselijk druk opeens! Ik dacht in de trein aan de goede oude tijd dat je op de basisschool zat en dat je eigenlijk geen enkele zorg had, behalve dat je misschien een keertje een rekentoetsje had of dat je als laatste gekozen zou worden bij gym e.d.… Je gaat van hier naar daar en van het een naar het ander. En het is allemaal leuk, maar wel vermoeiend.

Gelukkig had ik deze week wat minder stress met mijn studie; een 8.4 voor caleidoscoop (was wel nodig na een 4.7 en een 5 voor de vorige opdrachten) en ook een 7 voor analyse (wat betekend dat ik dat vak goed heb bijgehouden)… Daarbij was ik binnen het werkcollege klaar met mijn caleidoscoop opdracht van deze week, wat toch zeker wat uurtjes thuis werken scheelt! Omdat ik ook nog last van een blessure heb kon ik niet trainen deze week; veel meer vrije tijd dus!

Die vulde ik dan ook gelijk weer op met dingen als naar de film gaan, uitgaan in Delft, met vriendinnen koken etc. Kort samengevat; lekker ontspannen en even niet aan de studie denken.

En dan ben je opeens alweer 5 weken bezig met wiskunde. Raar idee dat dit hetgene is waar ik nog heel lang mee bezig zal zijn; iedereen vraagt ook de hele tijd; wat wil je er later mee? Wat kun je er mee? Dat is ook echt iets waar ik me eigenlijk nooit op heb gericht toen ik deze studie koos. Het is het enige vak dat me écht bezig kon houden, dat mij voldoening gaf om het helemaal te snappen. En dat werkt nu af en toe ontzettend in mijn voordeel; ik ben gewend lang te zitten aan iets ingewikkelds in de wiskunde. Het nadeel van deze perfectionistische eigenschap is dat ik alles wil begrijpen, en dat kan niet altijd. Soms moet je dingen gewoon even accepteren zoals ze zijn. En dat blijkt moeilijker dan gedacht. Wat ik nu denk dat ik er later zelf mee wil? Alles behalve een kantoorbaan. Als er écht niets is ga ik wel wiskunde op de middelbare school geven, dat zou ik ook niet erg vinden. Maar volgens mij kun je met wiskunde overal terechtkomen, ieder bedrijf heeft wel een wiskundige nodig!

Komende week zal wel iets minder rustig worden, vrijdag organiseren we met mijn huis een huisfeest en daar zijn toch zeker wel de nodige voorbereidingen voor nodig!

Céline

BLOG 02: Drukdrukdruk

03 oktober 2011
Eindelijk mijn momentje rust! Lekker op bed muziek aan het luisteren, beter ontspannen bestaat er echt niet. Dat was ook wel even nodig na deze week, veel gedaan;

Maandag begonnen mijn colleges weer, ‘s ochtends programmeren hoorcollege, daana Lineaire Algebra en na mijn colleges had ik met mijn mede-voorlichters een cursus. Ontzettend gezellig en ook wel heel leuk om je wat bewuster te worden van hoe je in lastige situaties met mensen omgaat. Dit duurde wel tot half 8 waardoor er toch weer een paar uur minder waren om nog te kunnen leren voor mijn toets van Analyse.

Die toets viel dinsdag gelukkig wel mee, de rest van de dag was wat erger; ik was mijn fietssleutels verloren. En als er één ding in Delft is wat je nodig hebt is het een fiets. Dus stond ik daar, om half 6 zonder fiets bij gebouw 65, op 10 minuten loopafstand van onze faculteit en op 30 minuten lopen van mijn huis. Gelukkig heb ik geweldige studiegenoten die mijn fiets naar EWI hebben gebracht en ben ik door mijn huisgenoot opgehaald met de auto. Echt mijn redders in nood.

Vervolgens had ik ‘s avonds nog een oefentraining bij Hudito Dames 1, ik helemaal gespannen natuurlijk; ik kende helemaal niemand, had de trainer alleen via de mail gesproken, moest op een ander soort veld met een hele oude stick spelen… maar gelukkig allemaal goed gekomen! Ontzettend gezellige en spontane mensen en ook het hockeyen ging goed genoeg. Na deze lange dag kon ik mijn uurtje uitslapen op de woensdag dus wel waarderen…!

Woensdag en donderdag waren gelukkig iets minder hectisch; ik had beide dagen voor het eerst meelopers de hele dag met me mee. Heel erg leuk om zelf ook weer bewust te worden van de verschillen tussen je leven nu en een jaar geleden als je het er zo over hebt! Helaas was het geen rust; ik moest hard werken aan Programmeren en Caleidoscoop. Gelukkig donderdag avond alle stress er even uit kunnen gooien op een feestje van Plankenkoorts, de surfvereniging van Delft.

Vrijdag kwam alles goed; lekker kunnen uitslapen, mijn fietssleutel werd gevonden, ‘s avonds heerlijk thuis kunnen trainen en daarna een goed feestje met oud klasgenoten meegepakt. De rest van mijn weekend bestond uit mijn verjaardag vieren met vrienden en hockeyen. En nu dus weer even uitrusten voor weer een nieuw weekje; hopelijk een iets rustigere dan deze!

Céline

BLOG 01: Hallo allemaal!

26 september 2011
Laat ik me even voorstellen.
Ik ben Céline Swennenhuis, een eerstejaars studente Technische Wiskunde aan de TU Delft en vanaf heden zal ik iedere week een blog bijhouden om jullie een idee te geven hoe het is om hier te studeren.

Eerst maar eens iets over mezelf; ik kom uit Heeze, een dorp in de buurt van Eindhoven. Tijdens mijn VWO examens heb ik mijn kamer gevonden in Delft; een erg gezellig studentenhuis met 6 meiden en 4 jongens. Ik ben ontzettend blij dat ik op tijd ben begonnen met zoeken, want ik heb toch al wel veel mensen gehoord die nog steeds op zoek zijn. En zeker met 2 uur reistijd naar Eindhoven is op en neer treinen niet te doen. Ik kom nog wel ieder weekend terug naar huis om te kunnen hockeyen en dat is meer dan genoeg treinen voor mij.

Vanaf de OWEE (de ontvangstweek) ben ik alleen maar druk geweest. De OWEE zelf was natuurlijk één groot feest, maar wel ontzettend spannend want ik kende nog helemaal niemand van mijn studie. Ik was namelijk niet naar het eerstejaars weekend van onze studievereniging CH (Christiaan Huygens) gegaan (waar ik achteraf ontzettend veel spijt van heb). Al snel kwam ik erachter dat TW veel gezelliger is dan ik had gedacht; 40% meiden maar liefst en ontzettend veel spontane mensen die je al snel thuis doen voelen. Omdat het ook een kleine studie is leer je al snel iedereen kennen.

De colleges zijn nu al 3 weekjes bezig en ik moet zeggen dat het allemaal erg snel went. ‘s Ochtends opstaan blijkt af en toe nog wel lastig en al die nieuwe contacten en mogelijkheden zijn toch wel vermoeiend. De rest lijkt wel een beetje op middelbare school; veel uur college op uni, huiswerk, projecten die op tijd af moeten, lunchpauze… Het verschil zit hem voornamelijk in het feit dat je nu ook werkelijk op moet letten, je niet altijd alles in 1x snapt en vooral: Je moet echt werken. Maar daar staat tegenover dat je wel leuk kunt feesten doordeweeks, je eigen gang kunt gaan en vooral; heel veel mogelijkheden om jezelf te ontplooien op sport, cultuur en sociaal gebied. Iedereen kan zijn eigen plekje uitzoeken hier in Delft!

Het is nog wel wennen dat je de hele dag bezig bent met wiskunde, wat als het goed is, natuurlijk heel leuk is. Toch heb ik nu al gemerkt dat er veel verschil tussen de vakken bestaat en dat het een mij veel beter ligt dan het ander. Lineaire Algebra vind ik bijvoorbeeld een erg leuk vak en snap ik ook goed. Maar bij Analyse zit ik vaak tijdens het college naar het bord te staren zonder er iets van te snappen.

Volgende week weer een druk weekje voor de boeg; nog even leren voor een toets van analyse, dinsdag een oefentraining met dames 1 van Hudito, feest in de speakerz, een ledenlunch van CH en ten slotte in het weekend jarig. Dat wordt flink combineren dus! #wishmeluck

Céline

/* */