BLOG: Dilan Gecmen

BLOG 39: Holiday

23 juni 2014
Ik ben 38 blogs verder en schrijf nu mijn laatste blog. Het verbaast mij hoe snel de tijd is gegaan. Het afgelopen jaar was in een woord GE-WEL-DIG. Ik zou het voor geen goud willen inruilen.

Schaken

Laatst werd er een schaak & damtoernoei georganiseerd. Omdat ik die dag al wat had, kon ik niet deelnemen. Rond mijn 15de was ik heel goed in dammen. Ik dacht dat ik het nog wel in me had. Dus ik heb tegen iemand in de /Pub (dit is een soort bar onder EWI waar je wat kunt drinken en socializen) zitten dammen. En ik kan je vertellen ik ben genadeloos afgemaakt. Ik ben getraumatiseerd en van elke dambord die ik zie, krijg ik stuiptrekkingen. En alsof het niet genoeg was, ben ik ook blind ingemaakt met schaken. Ik vond het wel grappig en heel indrukwekkend. De jongen heet Martijn dus als je ooit goed ingemaakt wilt worden, zou ik vooral tegen hem gaan dammen.

 

Interviews

Ik heb een paar van onze leuke docenten geinterviewd. Hieronder volgen een paar korte interviews

Joost de Groot
Wie kent hem niet Joost de Groot. Als EWI hollywood zou zijn, dan zou Joost elke dag op de voorpagina van elke magazine staan.

Hoe lang geeft u les aan de TU Delft?
Al sinds 1991

Waarom heeft u ervoor gekozen om Wiskunde te studeren?
Wiskunde trok mij altijd al. Iedereen vond het moeilijk en ik vond het makkelijk dat vond ik leuk.

Wat was uw leukste ervaring aan de TU Delft?
Natuurlijk de manier waarop ik erelid werd van Christiaan Huygens, de studiereis naar India en toen ik docent van het jaar werd, iets wat ik nooit had verwacht.

 

Jacob van der Woude
Voor een jaar lang was Jacob mijn mentor. En wat heb ik veel van hem geleerd tijdens de gezellige wekelijkse mentoraatuurtje.

Waarom heeft u ervoor gekozen om Wiskunde te studeren?
Ik had eigenlijk gekozen voor Natuurkunde. Maar ik ben snel overgestapt naar Wiskunde. Na een week wist ik dat Wiskunde veel meer is dan je op de middelbare school hebt gehad.

Wat was uw leukste ervaring aan de TU Delft?
Ja duidelijk mentoraat! Heel leuk om te doen.

Wat is uw favoriete Wiskunde grap?
Een arts, een advocaat en een wiskundige discussieren wat het beste is: getrouwd zijn of een maitresse hebben. De arts zegt getrouwd zijn, want met vreemd gaan kun je allerlei vreemde ziektes hebben. De advocaat zegt een maitresse is beter, want een vrouw pikt na een scheiding alles in. De wiskundige zegt allebei. Tegen de vrouw zeg je dat je bij de maitresse bent, tegen de maitresse zeg je dat je bij de vrouw bent en ondertussen doe je wiskunde.

Cor Kraaikamp
Als iemand weet hoe die les moet geven dan is het Cor wel. Een van de mooiste uitspraken die ik dit jaar heb gehoord ''Creatief met kurk" is dan ook van deze man.

Waarom heeft u ervoor gekozen om Wiskunde te studeren?
Ik vond Wiskunde altijd al heel leuk en wist al sinds de tweede klas dat ik Wiskunde wilde gaan studeren.

Wat was uw leukste ervaring aan de TU Delft?
Nou ik gaf een keer les aan 700 lui. Toen ik een vraag stelde, keek ik naar een jongen die in zijn neus zat te porren en voor je het weet zat de hele zaal naar hem te kijken.

Wat is het meest opvallendste wat u heeft gegeten?
Kogelvis! Het was niet heel spectaculair, maar het idee dat je dood kan gaan, is wel kicken.

Wie is uw favoriete collega?
Als mijn vrouw hier zou werken, dan zou ik wel weten wat ik moet antwoorden.

Wolter Groenevelt
De gezellige en leuke lessen van Wolter maakte Analyse 2 voor velen een van de leukste vakken van het eerste jaar.

Waarom heeft u ervoor gekozen om Wiskunde te studeren?
Ik vond het een leuk vak!

Hoe lang geeft u les aan de TU Delft?
Sinds September 2007

Wie is uw favoriete Wiskundige?
Gauss, hij heeft allemaal hele slimme dingen gedaan.

Las Vacaciones

Laat jullie niet misleiden door de titel, want ik heb geen exotische reisjes op de agenda staan naar een mooi oord met allemaal prachtige zongebruinde mannen :p De enige verre reizen die ik maak, doe ik in de avond naar dromenland. Maar op de agenda staan wel vele chillings met mjn vrienden en natuurlijk lekker luieren in de zon. Want dat verdien ik wel na een jaartje hard werken. Daarnaast heb ik ook mijn BSA in the pocket!!! Dit betekent dat ik volgend jaar Delft ook effe onveilig ga maken. Ennnnn ik kan nog voor mijn P-in-1 gaan en dat was wel een van mijn main goals dit jaar, dus wie weet.


Lekker chillen onder de zon

EJW & OWee (eerstejaarsweekend & onvangstweek)

Voor aankomende studenten adviseer ik om optimaal te genieten van de vakantie en je natuurlijk aan te melden voor het eerstejaarsweekend en de OWee. Het eerstejaarsweekend voor de studies Technische Wiskunde en Technische Informatica wordt georganiseerd door de studievereniging Christiaan Huygens. Tijdens het eerstejaarsweekend leer je, je studiegenoten kennen wat ontzettend handig is voor de rest van je collegejaren. Ook leer je veel over de studie en het studentenleven zelf. Maar niet getreurd als je dit mist. Door het jaar heen organiseert de studievereniging veel leuke activiteiten waarbij gezellig met elkaar kunt socializen.

Tijdens het EJW maak je ook kennis met de mentoren. Dit zijn tweedejaarsstudenten die je tijdens de OWee zullen begeleiden. Ik ben een mentorkoppel samen met mijn studiegenoot Mireille. Dus nu zou ik me vooral gaan inschrijven als ik jullie was :p. Ook maak je kennis met het aankomende bestuur waar je het aankomende jaar veel mee te maken zult hebben.

Tijdens de OWee leer je onder begeleiding van een mentorkoppel de stad Delft en de vele studentenverenigingen en sportverenigingen, die Delft rijk is, kennen. Ontzettend handig dus. Ze zeggen altijd dat de EJW en OWee een van de leukste dagen in het jaar zijn en dat is zeker zo. Ik heb er echt zo een zin in!
Schrijf je dus snel in hieronder de link:
https://commissies.ch.tudelft.nl/wiewie/

Last but not least

Ik probeer zo veel mogelijk tips te geven. Vaak nja heel vaak geef ik niet de beste tips, maar ik doe mijn best. Dus hier komen ze weer (ik hoor je al zuchten) speciaal voor aankomende studenten enkele tips die nuttig zijn:

 • Zorg er altijd voor dat je niet meer dan 2 colleges achterloopt en haal alles wat je achterloopt zo snel mogelijk in. Natuurlijk is helemaal bijlopen het beste. Kost wel meer moeite maar aan het einde van het kwartaal heb je er zoveel voordelen mee plus de zekerheid dat je alles in een keer zult halen. Geen herkansingen dus no stress.
 • Bekijk alvast oud tentamens, zodat je al een beeld hebt van wat je kunt verwachten en welke onderwerpen het belangrijkste zijn. Meestal zijn de tentamenvragen niet eens zo lastig. Het gaat erom dat je de stof beheerst en dan niet perse de lastige toepassingen ervan.
 • Denk nooit dat iets te lastig is om vervolgens op te geven. Helaas, niet iedereen is een breinstein. Als je iets wilt begrijpen, moet je er hard voor werken. En als je terugkijkt, dan zul je zien dat het allemaal wel meeviel.
 • Wie zich zorgen maakt over boeken etc. Dit wordt je allemaal uitgelegd tijdens de eerste collegeweek. Zorg er maar gewoon voor dat je daar aanwezig bent, dat is voldoende.
 • Sommige mensen denken dat als je hard werkt, dat je geen leven meer hebt. Maar je houdt er uiteindelijk veel meer vrije tijd door over. Je haalt alles in een keer, dus geen herkansingen. Je hoeft geen tijd vrij te maken om stof in te halen etc.
 • Je hebt docenten, medestudenten en studentassistenten kortweg genoeg opties die je hebt als je ergens niet uitkomt. Als iets echt niet lukt dan kun je het altijd vragen. En als je een vraag stelt, ben je niet meteen dom. Daar heb ik wel last van, dus ik dacht deze tip is voor de mensen onder ons die hier ook onder lijden.
 • Niet zo zeker over hoe je een vak moet aanpakken. Vraag het een ouderejaars. Zij hebben alles al gehad en weten wat de beste manier is om het vak te halen.

Nou dat waren mijn tips. Hopelijk heb je er wat aan.

Wil je deze vakantie nog op de hoogte blijven van wat de Wisko's allemaal uitspoken, like dan onze Facebookpagina! https://www.facebook.com/TUDelft.TW?fref=ts

Ik wil iedereen bedanken die de moeite heeft genomen om mijn blog te lezen en ik wens iedereen nog een fijne vakantie en heel veel succes toe! En wie weet zie ik jou volgend jaar op EWI rondlopen :)

Liefs,
Dilan Gecmen

Blog 38: Hup Holland!

17 juni 2014
Nog twee weken en dan is het vakantie… Ik verlang naar vakantie.

Modelleren B Posterpresentaties

Vorige week moesten we het eindverslag voor Modelleren B inleveren en hadden we posterpresentaties om ons onderzoek te presenteren. We waren heel erg trots op onze poster. Wat je allemaal wel niet kan maken met powerpoint.

Nederland vs Spanje

Waarom is het altijd zo dat de leuke dingen in het leven altijd vallen tijdens de drukste dagen. Dit jaar valt het WK precies tijdens ons tentamenperiode. Maar ik zal natuurlijk wel een dag vrij maken om Nederland te zien voetballen.  Nederland vs Spanje was de beste wedstrijd om te kijken vooral omdat Nederland vier jaar gelden van ze hadden verloren tijdens de finale. Maar het was tijd voor wraak en dat was het zeker.
Onze poster

Volgende week zijn de laatste tentamens van het jaar. Ik ben enorm zenuwachtig, want ik moet nog veel doen. Ik heb ontzettend hard gewerkt voor mijn huiswerk, tussentoetsen, quizzen en dat werpt nu zijn vruchten af. Hierdoor hoef ik geen hoge cijfers te halen voor mijn tentamens en ligt er minder druk op mij.

Ik hoop in ieder geval op het beste en neem mijn geluksknuffel mee naar al mijn tentamens (want dat helpt....).

Toekomstige Wisko's

                                                                                                               Nanda geslaaaagddd!
Van enkele meelopers ben ik op de hoogte dat ze volgend haar Technische Wiskunde willen studeren. Het was alleen nog afwachten op het resultaat van de eindexamens. Deze week was het zover de uitslag van het eindexamen! En gelukkig hadden ze het allemaal gehaald. Zo ook een van mijn meelopers Nanda, die volgend jaar Technische Wiskunde komt studeren!

Tribute Promoteam

Dit jaar heb ik gewerkt voor het promoteam. Dit houdt in dat ik de studie Technische Wiskunde vertegenwoordig. Ik houd een blog bij, sta op open dagen en help zo af en toe met andere activiteiten.

Ik vond het echt heel leuk om voor het promoteam te werken. Het is het beste baantje wat ik ooit heb gehad. Je studie vertegenwoordigen en er ook nog geld voor verdienen is top!

Daarom nog een speciaal bedankje aan alle mensen die het promoteam begeleiden en vooral aan Trudy Middendorp. Het promoteam wordt geleid door Trudy. Trudy regelt echt van alles. Meestal verwacht je van een baas dat het een boze persoon is die je vooral niet nog bozer wilt maken, maar Trudy is alles behalve dat. Trudy ik zal je nooit meer vergeten haha.

BSA

Tot nu toe sta ik op 36 punten. Voor het vak Algoritme & Datastructuren moet ik nog een verslag inleveren. Als ik voor dat verslag een 7 haal dan heb ik het vak gehaald. En ik weet wel zeker dat mij dat gaat lukken. Dus dan sta ik hopelijk op 42 punten. Dit betekent dat ik minstens een van de resterende drie vakken moet halen wil ik over gaan naar het tweede jaar.

 Ik ga maar weer eens gauw verder met studeren. Anders eindig ik ook zoals Spanje.

Tot volgende week!

Blog 37: EWI's next topmodel

9 juni 2014
Afgelopen vrijdag was de gang van de EWI gevuld met meer dan 100 meisjes (wat ook niet vaak voorkomt). Deze meiden kwamen van middelbare scholen uit heel Nederland voor het jaarlijkse Model in 1 dag. En nee dit is geen modellen wedstrijd :p.

Model in 1 dag

Elke jaar wordt Model in 1 dag georganiseerd. Dit is een wedstrijd waarbij dames uit 5 vwo een wiskunde, informatica en elektrotechniek opdracht moeten maken. Hierbij leren ze niet alleen de studies kennen, maar de top drie wint ook nog eens een prijs (en voor de eerste plek is dat een tablet o.O)

Dit jaar mochten ik en een groep andere wiskunde, informatica en elektrotechniek studenten de dames begeleiden bij hun opdrachten. Daarbij mochten we ontzettend schattige hawaii outfits dragen. De wiskunde studenten hadden als taak om de meisjes te helpen bij hun wiskundeopdracht.
Deze opdrachten hadden we van te voren al voorbereid. Zo konden we de meisjes snel te hulp schieten als ze vragen hadden. 

Wiskunde begeleiders
                                                                                                                                   Groep wortel pi
Aan het begin van de dag stroomde de gang van EWI vol met meisjes. De meisjes werden voor de wedstrijd ingedeeld in groepen. Zo hadden we ook erg fanatieke deelnemers die in matchende outfits waren gekomen. Elke student kreeg twee groepen ingedeeld om de gehele dag te begeleiden.

Nadat alle meisjes waren ingecheckt, werden ze geïnformeerd over het dagverloop en wat ze allemaal te wachten stond. Na de inleiding gingen de meisjes met zijn allen naar de wedstrijdzaal om te beginnen. 

In de zaal werd er eerst een hoorcollege wiskunde gegeven. Dit hoorcollege sloot aan bij de wiskunde opdracht die ze vervolgens moesten maken. Het viel mij op dat deze opdracht goed verliep. Alle groepjes kregen de opdracht netjes af en begrepen het ook. Wie zegt dat meisjes geen wiskunde kunnen he!

 

Mijn groepjes                                                                                     Groepje medestudent Mireille

  

Rond 12 uur begon de lunch. En het was ook echt een vijf sterren lunch. Ik kan je vertellen dat ik nog nooit zoveel heb gegeten op een dag. Wat wordt er toch goed voor ons gezorgd.

Na de lunch kregen de meisjes een hoorcollege informatica. De bedoeling was dat ze een vliegende vis (ja dat kan ze bestaan echt google het maar..) moesten programmeren die obstakels moest ontwijken. Sommige meisjes snapten echt geen bal van het programmeren en anderen weer wel. Maar ik geef ze geen ongelijk, want ik en programmeren hebben ook nooit een goede relatie gehad.

Terwijl een gedeelte van de meisjes in een groep ging programmeren, ging de rest aan de slag met het maken van een poster. De bedoeling was dat de groepen aan het einde van de dag een presentatie zouden geven. Daarbij moesten ze iets bedenken waarbij de vliegende vis van toepassing zou kunnen zijn. Denk maar eens aan een vervanger van een blinde geleide hond.  

                                                                                                                                  De vliegende vis
Aan het einde van de dag was het zover: DE VLIEGENDE VIS WEDSTRIJD. De drie groepen die het best hadden geprogrammeerd, mochten deelnemen aan de wedstrijd. Hun programma’s werden gebruikt om de vissen zodanig te laten vliegen dat ze over een net gingen en vervolgens weer moesten dalen. Het groepje dat hierin slaagde was de winnaar. Een vis bleef op zijn plek draaien de ander daalde en stijgde weer en de een besloot tijdens het dalen toch maar weer om op te stijgen en terug te keren. Na veel bloed zweet en tranen was er dan toch uiteindelijk een winnaar. En wat waren ze happy!

Na de wedstrijd waren de posterpresentaties. Het was erg leuk om te zien wat er allemaal bedacht was en hoeveel moeite iedereen erin had gestoken. Voor mij was elke groepje aan het einde van de dag een winnaar.

  
De strenge jury                                                             De winnaars whoop!

Om de dag af te sluiten gingen we met z’n allen naast EWI in het grasveldje nog lekker eten.

Het was een erg gezellige dag en goed georganiseerd. Als ik in vwo 5 zat, zou ik mij zeker weten hiervoor aanmelden. Het is een leuke ervaring om mee te maken en het geeft ook meteen een beeld wat je kan verwachten van een technische studie. 

Tot volgende week!

Blog 36: Annuborrel

2 juni 2014
Na een jaar lang hard te hebben gewerkt, was het allerbelangrijkste boek van het jaar klaar: het jaarboek van CH.

IKEA

De Ikea zit echt 6 minuten van de TU vandaan en het verbaasde mij dat we hier nooit gebruik van hebben gemaakt. Dus we hadden besloten om deze week naar de Ikea te gaan. Ik was die dag met de auto gekomen, dus dat maakte alles stukken makkelijker. Nadat we twintig keer de verkeerde rijbaan zijn opgereden, dertig mensen in gevaar te hebben gebracht en vier bijna dood ervaringen zijn we dan toch nog uiteindelijk gearriveerd bij de IKEA!!
#Ikeaaa

Annuborrel

De Annu is een commissie van CH die de hele jaar werkt aan het jaarboek. Eind mei is dan de boodschap. In zo’n jaarboek zit heel veel werk en dat was wel te merken. Daarnaast was de borrel erg gezellig ;)

Boekjes signeren

Modelleren B

Modelleren B gaat tot nu toe erg goed. We hebben alles al bijna af en hoeven alleen de puntjes op de i te zetten. Over twee weken hebben we de posterpresentaties. Daarbij moeten we met een zelfgemaakte poster een korte presentatie geven over ons project. Ik heb me vooral beziggehouden met het maken van de poster. Na al dat wiskunde vond ik dit wel heeeeeeel erg leuk om te doen.

Mentoraat

Deze week was onze allerlaatste mentoraat. Mijn mentor gaat voor onderzoek een tijdje naar het buitenland. Hierdoor stoppen wij eerder met het wekelijkse mentoraat. Omdat wij onze mentor Jacob erg waarderen besloten we om een ‘’surprise party’’ voor hem te organiseren. 

Studeren

Over drie weken is het eerste tentamen alweer. Omdat we nog heel veel huiswerk moeten inleveren en stof moeten bijwerken, is van het studeren nog niet veel terechtgekomen. Daar baal ik wel van, want ik ben iemand die graag ruim van tevoren begint. Maar we proberen er het beste van te maken!

Tot volgende week!

Blog 35: MeeloopMommy

26 mei 2014
Vorige week had ik mijn allerlaatste meeloper :(. Ik zal jullie missen *snif* ...  Tijd om terug te blikken naar die goeie ouwe tijd!

Meeloopmama

Dit jaar mocht ik meeloopers begeleiden. Dit zijn middelbare scholieren (of mensen die al klaar zijn met de middelbare school, maar nog niet echt weten wat ze willen) die een dag met mij meelopen om te bekijken hoe zo’n studiedag eruit ziet. Ik heb tot nu toe 30 meelopers gehad.  Veel van mijn meelopers willen graag Technische Wiskunde komen studeren in Delft. Ik ben dan ook enorm benieuwd wie ik volgend jaar weer zal tegenkomen.

Mijn meeloopdag

Ik kan me nog mijn eerste meeloopdag herinneren. Moederziel alleen moest ik naar Delft reizen richting TU Delft. Gelukkig voelde ik mij snel thuis dankzij mijn meeloopmama. Het verbaasde mij op dat moment wel hoe druk de studenten het hadden. Ze studeerden, zaten op een sport, gingen samen uit, organiseerden activiteiten, zaten bij een vereniging, etc. En daar zat ik dan te stressen over mijn Frans toets waarbij ik 20 Franse woordjes moest leren  voor volgende week.

Al met al was het voor mij al meteen duidelijk. Ik ga Technische Wiskunde studeren! Ik heb tot nu toe geen seconde spijt gehad van mijn keuze.

Timelapse meeloopdag

Als eerste spreek ik altijd met mijn meelopers af bij het gebouw EWI voor aanvang van het eerste lesuur. Na de kennismaking gaan we samen naar de eerste lessen toe om de hersenen eerst even flink te kraken. Meestal begrijpen de meelopers half waar het over gaat en soms zijn ze de draad helemaal kwijt :p. Het enige wat ze dan nog herkennen zijn de cijfers en de letters. Maar dat is begrijpelijk. Veel vakken moet je al vanaf dag 1 goed bijhouden en daarnaast bouwen de vakken voort op voorafgaande vakken. Dus no worries als je nog niets begrijpt. Geloof me ik begrijp er 9 van de 10 keer ook niets van. Pas als ik flink aan de bak ga en mijn best doe dan lukt het.

Tussen de lessen door hebben we een kwartiertje pauze. Dan gaan we samen naar CH (onze studievereniging) om een kopje thee of koffie te drinken.

                                                                                                                              Eerste hoorcollege


lekker lunchen

Om half 12 begint dan de lunch. Dat betekent gratis lunch. Ook voor mij moehaha! Dit maakte al die meeloopdagen stukke dragelijker. Grapje natuurlijk! Ik vond elke meeloopdag ontzettend leuk om te doen.

Na de lunch hebben we meestal een werkcollege en maak ik met de meelopers een sommetje om ze een beetje te laten zien wat ze te wachten zal staan.    


Werkcollege Analyse 2

 
Fanatiek tafelvoetballen

Aan het einde van de dag geef ik de meelopers nog een rondleiding door het gebouw heen en gaan we nog even kletsen over de studie.

Dit is eigenlijk hoe een meeloopdag eruitziet. Een dag is natuurlijk te weinig om te laten zien hoe de studie is, dus ik zou gewoon vooral allemaal Technische Wiskunde komen studeren :P.

Je kunt nu helaas geen meeloopdag meer volgen. Dit kan pas weer na de zomervakantie. Hieronder een link voor de meeloopdag.
http://www.ewi.tudelft.nl/studeren/bacheloropleidingen/kom-eens-langs/meeloopdagen/

Tot volgende week!

BLOG 34: Een week studeren met Dilan

19 mei 2014
Bij de studie Technische Wiskunde volg ik vijf dagen per week college. Daarnaast maak ik ook lange dagen. Ik leef praktisch op de TU Delft. Nou lijkt het mij leuk om een collegeweek in kaart te brengen. Dus heb je je altijd al afgevraagd hoe een collegeweek eruitziet? Lees dan snel verder.

Messy Monday

Na een weekendje lekker te hebben uitgerust moet ik maandag weer naar college. Gelukkig beginnen we op de maandag wat later, dan kan ik nog even uitslapen. De maandagen zijn vrij rustig vergeleken met de rest van de dagen. Het rooster op de maandag ziet er als volgt uit:

 

 

 • 10:45 - 12:30 Hoorcollege Analyse 2
 • 12:30 - 13:30 Lunch
 • 13:45 - 15:30 Hoorcollege Inleiding Kansrekening

Kansrekening

Awkward Fotoshoot bij EWI

Analyse 2

 

 

 


Tipsy Tuesday


Joep aan het genieten van zijn peertje

Dinsdag kregen ik en mijn groepsgenoot Joep ons cijfer voor Modelleren A terug. We hadden een 9 en daar waren we dik tevreden mee. De dinsdagen zijn druk en lang. Maar de gezelligheid op de TU maakt het allemaal dragelijk. Ik ga elke dag met plezier naar college (ssst ons geheimpje).

Het rooster op de dinsdag ziet er als volgt uit:

 

 • 08:45 - 10:30 Begeleide zelfstudie
 • 10:45 - 12:30 Werkcollege Inleiding Kansrekening
 • 12:30 - 13:30 Lunch
 • 13:45 - 17:30 Modelleren B

Zelfstudie met Joost de Groot

Modelleren B

 


Wasted Wednesday

Vorige week was het heerlijk weer en daar hebben alle studenten van de TU gebruik van gemaakt. Na het mentoraat hebben we met z’n allen met een ijsje in de zon gezeten om die witte beentjes te bruinen (die van mij worden overigens nooit bruin #whitegirlproblems).

 • 08:45 - 10:30 Hoorcollege Inleiding Kansrekening
 • 10:45 - 12:30 Hoorcollege Analyse 2
 • 12:45 - 13:30 Mentoraat

lekkaa ijsjaa

Mentoraat met Jacob van der Woude

 


Thirsty Thursday

WIEHOEE de laatste les Algebra. Naar deze dag hebben we allemaal verlangd en het was eindelijk zover. We hebben al de tentamenstof behandeld, dus deze les werd er een tentamen besproken. Het was een gezellige laatste les Algebra. En owh volgend jaar zitten we weer in Leiden voor het vak Lineaire Algebra 2. Het rooster op de donderdag ziet er als volgt uit:

 • 13:45 - 14:30 Hoorcollege Algebra (Leiden)
 • 14:30 - 17:30 Werkcollege Algebra (Leiden)

But first let me take a selfiee

Hoppaa laatste les Algebra  


Pannekoeken tijdens college


Algebra met Marco Streng

 


Friday Funday

Vrijdag is gevuld met werkcolleges. We worden tijdens deze werkcolleges begeleid door studentassistenten en docenten. Genoeg begeleiding dus om je huiswerk goed te maken. Het was de hele week lekker weer, dus studeren in de zon hebben we gedaan. Eerst zocht ik als smeagol de eerste beste schaduwplekje op, maar mijn studiegenootje wist mij ervan te overtuigen om in de zon te leren. En hey het was nog niet zo slecht! Na de lessen ben ik snel naar huis gegaan. Mijn ouders waren 25 jaar getrouwd en dat moest natuurlijk uitgebreid gevierd worden. Het rooster van de vrijdag ziet er als volgt uit:

 • 08:45 - 10:30 Werkcollege Analyse 2
 • 10:45 - 12:30 Werkcollege Inleiding Kansrekening

Zonnen tijdens het studeren HEERLIJK!

Werkcollege Analyse 2 met docenten Wolter Groenevelt en Mark Veraar


Mijn lieve oudertjes 25 jaar (DAAAMN) getrouwd

Dit was een weekje uit mijn leven.

Tot volgende week!

BLOG 33: Examen Stress :o

12 mei 2014
Morgen beginnen de eindexamens voor de middelbare scholieren. Ik kan mij nog die goeie oude tijd herinneren. Veel succes aan de deelnemers! Niet vergeten de universiteit is veel leuker, dus keihard je best doen.

Kansrekening

Ik had beloofd dat ik na enkele lessen Kansrekening een beetje zou uitleggen en wat het vak nou precies inhoudt. Tot nu toe hebben we geleerd om aan de hand van verschillende verdelingen kansen uit te rekenen. Een van die verdelingen was de Bernoulli verdeling. Bij een Bernoulli verdeling worden kansexperimenten uitgevoerd met maar twee uitkomsten 1 of 0. Denk maar eens aan het gooien van een munt. Er zijn twee uitkomsten kop (1) of munt (0). Stel dat we willen weten wat de kans p is op het gooien van munt. Die kans is natuurlijk ½ en de kans op het gooien van kop is ook overduidelijk ½. Er zijn maar twee uitkomsten. We hebben het ook meestal over mislukking en succes in plaats van 0 en 1. Een ander voorbeeld is of een pasgeboren baby een meisje of een jongen is. De Bernoulli verdeling is duidelijk niet een van de moeilijkste onderdelen uit het vak :P. Het is natuurlijk ook het begin en ik merk dat het steeds pittiger wordt. Ook de opgaven vind ik wat lastiger, maar gelukkig zijn er veel behulpzame mensjes op het internet die een groot deel hebben uitgewerkt.

In een van de opgaven uit het boek moesten we bepalen hoeveel lettercombinaties we konden maken van het woord Statistically. We zien dat het woord bestaat uit 13 letters. Merk op dat elk letter een verschillend aantal keren voorkomt: s=2, a=2, i=2, l=2, t=3, c=1, y=1. Dus we kunnen de 13 letters verdelen in 7 groepjes. We gaan nu gebruik maken van een van de proposities uit het boek. Hier wordt gezegd dat het aantal manieren om n objecten te combineren in r groepen wordt berkend met n!/r!. Dus we hebben 13! / ( 2! * 2! * 2! * 2! * 3! * 1! * 1!) verschillende combinaties van letters. Klinkt wel interessant toch?

Wiskunde ABCDEFGH

Ik krijg vaak de vraag of het handig is om Wiskunde D te volgen op de middelbare school en of Wiskunde B wel voldoende is. Wiskunde D is erg handig. Vooral voor jezelf om gewoon wat meer wiskunde te krijgen en het is natuurlijk hartstikke leuk. Maar het is niet noodzakelijk voor de opleiding Technische Wiskunde om Wiskunde D te hebben gehad. Er is wel een voordeel namelijk dat je de eerste dag college een uur voorsprong hebt. Maar hey voordeel is voordeel toch.

Moederdag

Mijn ouders zijn twee weken op vakantie en ze komen terug op Moederdag (heeft mijn moeder geregeld volgens mij :p). Als ze weg zijn stort ik me altijd vol op de junkfood en dat betekent serieus:McDonalds als ontbijt, lunch en avondeten. Maar na een tijdje begin ik toch naar mijn moeders gerechten te verlangen. Ons keukenprinsesje <3. Los van dat heb ik mijn moeder lekker in de watten gelegd, want dat verdient ze dubbel en dwars.

Tot volgende week!

BLOG 32: LuiLekkerLand

05 mei 2014
Afgelopen week heb ik niet veel gedaan. Ik was het studeren wel even zat en heb een korte vakantie genomen. Maar het is nu weer tijd om flink aan de bak te gaan voor de laatste paar weken van het eerste jaar.

CHoCo

De CHoCo is een van de vele commissies van onze studievereniging CH. Elke commissie organiseert een evenement. Zo was het de taak van de ChoCo om een ouderdag en een BroertjesZusjesFeest te organiseren. En afgelopen zaterdag was het zover. Mijn ouders waren op vakantie en zij hadden deze leuke dag (met gratis bier) helaas moeten missen. Zelf ben ik wel naar het BroertjesZusjesFeest geweest en het was natuurlijk erg gezellig!

Luilekkerland

Na een korte ontsnapping naar Luilekkerland moet ik weer volop aan de bak. Naast al het nieuwe huiswerk moet ik al het oude huiswerk van de afgelopen week inhalen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Omdat de nieuwe stof voortbouwt op de oude stof moet ik eerste de oude colleges inhalen. Hier ben ik nog steeds mee bezig *zucht*. Soms vind ik het allemaal een beetje teveel worden.

Het combineren van vrije tijd, hobby’s en studeren lukt mij dan totaal niet. Een achterstand is het gevolg. Ik probeer ervoor te zorgen dat ik niet al teveel ga achterlopen, maar het is wel van belang die zo snel mogelijk in te halen. Gelukkig worden de lessen van Kansrekening en Analyse 2 opgenomen. Heel chill want dan kun je gewoon thuis op je gemak alles inhalen of iets wat je niet volgde tijdens college nogmaals volgen.

Mede-Bloggers

Ik ben niet de enige eerstejaars blogger op de EWI. We hebben ook twee andere eerstejaars bloggers namelijk Rebecca Glans voor Technische Informatica en Richard Coesoij voor Electrical Engineering. Daarnaast zijn er ook ouderejaars die bloggen over hun masterstudie. Geinteresseerd in andere verhalen? Hieronder een link naar alle blogs http://www.ewi.tudelft.nl/en/study/eemcs-bloggers/

Tot volgende week!

BLOG 31: MeisCie

28-04-2014
Deze week kregen we de resultaten van de tentamens binnen. Het vak Algoritme & Datastructuren heb ik helaas net niet gehaald (wat ik wel verwachtte) en voor de tussentoets Analyse2 heb ik wel een mooi cijfer weten te behalen!

MeisCie

Afgelopen week werd er door de commissie MeisCie van onze studievereniging CH een speciale activiteit voor vrouwen georganiseerd. Na al die maanden tussen de jongens leek een ladiesnight mij geen verkeerd idee. En nee een ladiesnight houdt niet in dat we elkaars nagels gaan lakken. Tijdens zo een ladiesnight is het doel om zoveel mogelijk ongezond voedsel naar binnen te werken en vooral om te bijkletsen heel veel bijkletsen! Hieronder een foto van de ladiesnight met de gezelligste meisjes in Delft:

Permutaties

Bij het vak Algebra spelen permutaties een belangrijke rol. Een permutatie kun je zien als een herschikking van de volgorde. We bekijken als voorbeeld de verzameling van alle permutaties van een ruit. Een ruit heeft in totaal 4 permutaties:

 • Het triviale element dat alle punten op zijn plek laat.
 • De spiegeling in de x-as waarbij de punten B en D worden verwisseld.
 • De spiegeling in de y-as waarbij de punten A en C worden verwisseld.
 • De spiegeling h wat een halve draai tegen de klok in is. Daarbij worden de punten A en C en de punten B en D verwisseld.

Bij Algebra leren we de structuur van verschillende groepen kennen. Een groep wordt als volgt gedefinieerd:

Definitie
Een verzameling G voorzien van een bewerking o heet een groep als aan de volgende drie voorwaarden is voldaan.

(G1) G bevat een eenheidselement e voor de bewerking o;
(G2) voor elk drietal elementen a,b,c in G geldt de associatieve eigenschap

a o (b o c) = (a o b ) o c;

(G3) voor elk element a in G bestaat er een element a' in G met

a o a' = a' o a = e.

Als we elk van de punten (G1), (G2) en (G3) nagaan voor de ruit zien we dat de verzameling van symmetrieën van de ruit een groep is! We noemen dit ook wel een permutatiegroep.

Nieuwsgierig geworden naar meer? Hieronder volgt een link van onze dictaat: http://websites.math.leidenuniv.nl/algebra/algebra1.pdf

Open dag

De open dagen zijn er weer op 8 en 9 mei. Vergeet je niet in te schrijven en wie weet zie ik jou op de campus. opendagen.tudelft.nl

Tot volgende week! 

BLOG 30: Eind in zicht

21-04-2014
Drie kwartalen achter de rug en nu op naar het laatste kwartaal. Het is vreemd hoe je zoveel leert in een paar maanden. Wiskunde waarvan ik nooit dacht dat het me ooit zou lukken, begrijp ik nu gewoon en dat geeft wel een kick.

P-in-1

'P in 1' staat voor Propedeuse in één jaar. De bachelor voor de studie TW duurt 3 jaar. Elk jaar kun je in totaal 60 studiepunten behalen. Als je het eerste jaar van je bachelor 60 studiepunten haalt, dan heb je je 'P-in-1' in the pocket. Omdat ik tot nu toe alle studiepunten heb gehaald, droomde ik stiekem ook van mijn 'P-in-1'.

Helaas zal ik mijn dromen een beetje moeten aanpassen. Tijdens de tentamenweek was ik erg ziek geworden zoals jullie weten. Hierdoor heb ik het tentamen van Algoritme & Datastructuren aardig verknald. Ik weet vrijwel zeker dat ik het vak moet herkansen en dat geeft eerlijk gezegd wel een naar gevoel. Maar het is het proberen waard en wie weet haal ik het wel.

Kansrekening

Kansrekening is een van de nieuwe vakken van het vierde kwartaal. Kansrekening is een tak van de wiskunde die zich bezig houdt met structuren waar onzekerheid een rol speelt. We leren om te gaan met wiskundige modellen bij eenvoudige situaties waar onzekerheid een rol speelt. Tot nu toe hebben we nog niet veel van het vak gezien, omdat we nog maar een hoorcollege hebben gehad. Ik zal dus snel een update maken over hoe het gaat.

Twee maal per week hebben we hoorcollege en eens per week werkcollege. Het cijfer van het vak wordt als volgt bepaalt: eindcijfer = (1/10)(huiswerk1+ huiswerk2+ huiswerk3) + (7/10)(eindtentamen)

Modelleren-B

Dit kwartaal beginnen we met het tweede deel van Modelleren. We zijn ingedeeld in groepjes van vier waarvan twee Leidse en twee Delftse wiskunde studenten. Omdat er dit jaar meer Delfste studenten zijn dan Leidse zit ik in een groepje van volledig Delftse studenten. Daar ben ik heel erg tevreden mee. Niet dat ik wat heb tegen Leidse wiskunde studenten totaal niet :P. Maar het is gewoon veel handiger om samen te werken met studenten die je vrijwel elke dag ziet.

Voor Modelleren konden we dit kwartaal kiezen uit twee opdrachten namelijk: 'Optimale besturingstheorie' en 'Verbetering van de vermogensfactor in elektrische netwerken'. Ik heb zelf gekozen voor de tweede opdracht. Het leek mij heel interessant en bovendien is er een excursie naar een elektriciteitscentrale om te kijken hoe het allemaal in zijn werking gaat!

Tot volgende week!

BLOG 29: Tentamens deel 3

14 april 2014
Het is alweer zover de een na laatste tentamenweek. En ik ben niet blij, want ik ben ziek, mijn telefoon is kapot en als kers op de taart is mijn geliefde fiets gestolen.

Ziek

Het is niet altijd heel erg fijn als je tijdens de dagen dat je het meest moet doen ziek wordt. Omdat ik best vaak ziek ben, is het af en toe lastig om stof bij te houden. Ik heb dit ook aangegeven bij de studieadviseur. Van de studieadviseur heb ik heel veel tips gekregen hoe ik in minder tijd toch zoveel mogelijk uit mijn studie kan halen.

En daarnaast zijn er ook voordelen aan ziek zijn. Zoals bijvoorbeeld in de trein. Niemand wil in je buurt zitten, dus er is altijd zitplek.

Voorbeeldopgave

Voor het vak Analyse2 hebben we een tussentoets. Hieronder volgt een voorbeeld van een opgave die je kunt verwachten bij de toets.

We moeten dus de partiele afgeleiden naar x en naar y bepalen. Dit houdt in dat we voor de eerste afgeleide differentieren naar de variabele x en de y is een constante en voor de tweede afgeleide is y de variabele en x de constante. Hieronder volgt een uitwerking van de opgave.

Zoals je kunt zien val het allemaal wel mee toch!

Tot volgende week!

BLOG 28: Mentoruitje

7 april 2014
Deze week hadden we een mentoruitje naar de Ikea en een uitje in Leiden met CH. Naast ontspanning was het ook vooral een drukke week voor de meesten wegens de aankomende tentamens.

Mentoruitje

Woensdag hadden we een uitje met mijn mentorgroep naar de Ikea. Niet om naar meubels te kijken natuurlijk, maar om lekker te eten. We hebben deze week geen opgaven gemaakt voor Analyse2. Er was ook geen nieuwe stof behandeld, dus iedereen was voornamelijk bezig met het voorbereiden van de tentamens. Hieronder een foto van het etentje (mijn neus begint te hallucineren:P).

Leuk in Leiden

De kroegentocht door Leiden was erg gezellig. Zo hebben we ook weer eens wat anders gezien dan de collegemuren. Leiden is een mooie stad en er is ook echt heel veel te doen wat ik niet verwachte. Zelf ben ik er wel eerder vandoor gegaan. De volgende dag hadden we vroeg college en dat wil ik niet missen. Niet dat het veel hielp, want ik had me toch verslapen :(

Modelleren-A

Het verslag voor Modelleren-A is ingeleverd en op 2 mei hebben we een afspraak met onze begeleider waarbij we onze cijfer te horen krijgen. Voor het verslag hebben we gewerkt met het online programma https://www.sharelatex.com/. Ik ben deze site met mijn leven dankbaar. In plaats van dat je de hele tijd naar elkaar bestanden moet sturen, kun je nu gemakkelijk samen online in een bestand werken. Zeker een aanrader voor de mensen die dit nog niet weten!

Tot volgende week!

BLOG 27: Color Run

31 maart 2014
Alweer een drukke week voor de boeg. Gelukkig hebben we tussen al die drukte door veel gezelligheid. Zo hebben we aankomende donderdag een activiteit georganiseerd door Christiaan Huygens en de Leidsche Fles (studievereniging Wiskunde, Informatica, Sterrekunde en Natuurkunde) met de Leidse eerstejaars studenten in Leiden.

Holi Color Run

Elk jaar organiseert de ISA (Indian Student Association) van de TU Delft het Holifeest. Het feest is een combinatie van een nieuwjaars-, lente- en overwinningsfeest. Dit jaar werd het Holi feest gecombineerd met een color run, dat plaats vond op de campus. Overal liepen mensen rond bestrooid met verschillende kleuren. Het leek net een slagveld wat best een grappig gezicht was. Ook de Wiskunde studenten waren van de partij zie de foto hiernaast.

Leiden

Zoals jullie waarschijnlijk al weten, zitten we eens per week in Leiden voor het vak Algebra. Tot nu toe gaan de lessen erg snel en behandelen we veel stof in een week. Dit komt ook doordat we maar 2 uur hoorcollege en twee uur werkcollege in de week hebben. Het komt er dus op neer dat we veel tijd aan zelfstudie moeten besteden.

Voor het inleveren van het wekelijkse huiswerk wordt er gewerkt met een puntensysteem. Je mag in totaal 3 opgaven inleveren. Deze bestaan uit wat simpelere 2 puntsopgven en wat ingewikkeldere 3 puntsopgaven. Dus je kunt je huiswerk inleveren voor maximaal een 7 of maximaal een 10 (er wordt 1 punt bij opgeteld). Dit is natuurlijk niet je eindcijfer. Er wordt ook nog nagekeken en ze kijken niet zo soepel na helaas :P.

Na een tijdje colleges in Leiden te hebben gevolgd, begin je je te beseffen dat er ook leven buiten de collegemuren is. Ik had het niet verwacht, maar Leiden blijkt minder saai dan ik dacht. Er is juist heel veel te doen. We waren vorige week wezen eten bij het eetcafe De Hooykist. Leuk feitje was dat Albert Einstein daar regelmatig aan de bar zat!

Tot volgende week! 

BLOG 26: SKP

23 maart 2014
Maandag werd het jaarlijkse Sjaars Kampioenschap Programmeren (SKP) georganiseerd. Ondanks dat we niet gewonnen hebben (wat onmogelijk is :p), was het een leuke ervaring.

Deeltentamen

Maandag 24 maart was het Sjaars Kampioenschap Programmeren. Samen met 2 andere meiden hebben wij ons hiervoor opgegeven. We moesten binnen drie uur allerlei puzzeltjes oplossen. Naast alle goeie informatici die meededen was het natuurlijk niet onze prioriteit om te winnen.

Als je twee puzzeltjes af had dan verviel het laatste practicum voor Algoritme en Datastructuren. Dit was dan ook ons doel en het is ons gelukt! Zo laag zijn we trouwens niet geëindigd. We waren 21ste van de 24 teams die meededen :p. Zie hieronder ons team "PowerJavaGirls".

Witte week

Over drie weken zijn de tentamens van het derde kwartaal. We hebben dan een tussentoets voor Analyse2 en het eindtentamen voor Algoritme & Datastructuren. Voor de tentamens van het derde kwartaal hebben de meeste studies een witte week. Een witte week is een week vrij voor de tentamens waar studenten zich voorbereiden voor het tentamen. Helaas hebben wij geen witte week voor de tentamens, dus dat wordt combineren.

Tot volgende week!

BLOG 25: TU Delft #1

17 maart 2014
Na een paar daagjes rust beginnen de lessen weer. Deze week is het weer druk met een quiz voor Analyse 2 en een inleveropgave voor Algebra.

TU Delft #1

TU Delft is dit jaar gestegen in de wereldwijde reputatie ranglijst van universiteiten van de 51-60e plaats naar de 42ste plaats. Hiermee is TU Delft de beste universiteit van Nederland en de derde beste Technische Universiteit van Europa! Dit is natuurlijk goed nieuws en het voelt natuurlijk ook goed om aan de beste universiteit van Nederland te studeren :p Wil je de hele lijst zien, klik dan op de onderstaande link http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2014/reputation-ranking

π-dag

Op π-dag, 14 maart, wordt wereldwijd op verschillende wiskundeafdelingen van universiteiten feest gevierd. π-dag wordt op 14 maart gevierd, omdat in de Amerikaanse schrijfwijze voor data 14 maart geschreven wordt als 3/14 en de driecijferige benadering voor π 3,14 is. Zie hieronder selfies van docenten en studenten aan de TU Delft ter ere van π-dag.

Combineren

Tijdens mijn paar daagjes rust heb ik voor het vak Algebra de theorie die we tot nu toe hebben gehad doorgenomen. Voor de rest heb ik niet veel gedaan. Waar ik nu wel spijt van heb. Het zou enorm handig zijn geweest als ik de inleveropgaven voor Algebra al af zou hebben, want ik moet ook nog studeren voor de quiz van Analyse 2. Dit wordt dus goed plannen deze week!

Verslag

Volgende week moeten we een eerste versie van ons verslag voor Modelleren inleveren. Deze week heb ik het nogal druk, dus daar heb ik niet veel tijd voor. Maar omdat het nog de eerste versie van het verslag is, maak ik me hier niet zo druk over. Volgende week is het lekker rustig, dus dan kan ik wat meer aandacht besteden aan Modelleren.

Tot volgende week!

BLOG 24: Herkansingen

10 maart 2014
Deze week geen lessen voor mij alleen een deeltentamen voor Algortime & Datastructuren en daarna lekker genieten van het mooie weer!

Deeltentamen

Dinsdag heb ik een deeltentamen voor het vak Algoritme & Datastructuren dat voor 40% meetelt voor het totale eindcijfer. Alle stof die we tot nu toe hebben gehad, moeten we leren voor het deeltentamen. Vandaag ben ik bezig met het maken van oefententamens, die maak ik opzich wel prima. Ik vind de Informatica vakken niet zo moeilijk als de Wiskunde vakken. Dit komt omdat de Wiskunde bij Informatica niet zo heel moeilijk is. Het is erg fijn dat je dingen sneller begrijpt. Dat heb je wel nodig zo af en toe! Nou maar hopen dat het tentamen morgen ook gaat lukken.

Herkansingen

Deze week zijn de herkansingen van de vakken Wiskundige Structuren, Analyse 1 en Programmeren. Omdat ik tot nu toe alles heb gehaald heb ik geen herkansingen en ben ik na dinsdag lekker vrij. In Delft tellen de huiswerkcijfers en tussentoetscijfers niet meer mee bij de herkansingen. Het cijfer van je herkansing is je totale eindcijfer. Dit kan in je voordeel werken als je deelcijfer erg laag is of in je nadeel als je deelcijfer juist heel hoog is. Dus als het deelcijfer niet meetelt, zitten beide partijen op safe :P.

Een herkansing hebben is geen ramp. Het is gewoon bijna niet te doen om alles in een keer te halen. Meestal halen mensen het wel in hun tweede keer, maar vaak ook weer niet. Sommige vakken ligt de een nou eenmaal beter dan de ander.

CH 57 jaar!

Deze week was de studievereniging Wiskunde & Informatica W.I.S.V. 'Christiaan Huygens' 57 jaar geworden en dit werd gevierd met allerlei activiteiten zoals een heliumkaraoke, kroegentocht, cocktailavond (jammie), ledenlunch, ik hou van Holland avond, enzovoorts. Hiernaast een foto gemaakt tijdens de gezellige cocktailavond :)

Geniet van het lekkere weer en tot volgende week!

BLOG 23: Analyse, Algoritme, Modelleren...

03-03-2014
Drie weken van het derde kwartaal zijn verstreken en ik heb kennis kunnen maken met alle nieuwe vakken van het kwartaal. Hieronder volgen korte interpretaties die ik heb bij de vakken.

Algoritme & Datastructuren

Bij het vak Algoritme & Datastructuren leren we programma's te optimaliseren. We moeten ervoor zorgen dat de tijd waarover een programma doet om te draaien zo kort mogelijk is. Dit kan o.a. worden bereikt aan de hand van recursie. Maar er zijn nog veel meer andere mogelijkheden die we nog moeten leren. Het vak is een kwartaalsvak en is 5 studiepunten waard. Normaalgesproken zijn al mijn vakken 6 studiepunten waard. Daarom moeten we in het vierde kwartaal een verslag inleveren om die laatste studiepunt te verdienen. Over een week heb ik al mijn eerste deeltentamen dat meetelt voor 40% en aan het eind van het kwartaal is het eindtentamen voor 60%.


Mijn docent Ir H.J. Geers

Modelleren

Het vak Modelleren is verdeeld over twee kwartalen waar er in elk kwartaal 3 studiepunten kan worden verdiend. Het eerste kwartaal werken we samen met een Delftse medestudent en het tweede kwartaal werken we samen in een groepje van zowel Leidse Wiskunde studenten als Delftse Wiskunde studenten.

Bij het vak leren we het modelleercyclus kennen. Deze cyclus bestaat uit verschillende fasen:

 • Probleemstelling
 • Modelvorming
 • Rekenmethode
 • Valideren van het model
 • Conclusies trekken

Het komt vaak voor dat enkele fasen opnieuw moeten worden doorlopen, omdat de resultaten niet met elkaar overeenkomen. Hierdoor spreken we van een cyclus. Daarnaast moeten we ook leren werken in de programma's LaTeX en MatLab. Bij het vak Caleidoscoop van het eerste kwartaal hebben we hier al kennis mee gemaakt. In het programma LaTeX moeten we het uiteindelijke verslag inleveren en in het programma Matlab moeten we van ons probleem een wiskundig model maken en optimaliseren.

Het model dat ik en mijn medestudent hebben gekregen is het "Roofdier Prooimodel". Niet geheel onbekend voor ons, omdat we dit al eens eerder hebben gezien bij Biologie op de middelbare school.

Ons prooidier in het model zijn de mosselen op het waddengebied en de roofdieren zijn de vogels die er leven. We hebben nu al een simpel model van de relatie tussen prooidier en roofdier in Matlab geprogrammeerd (zie het figuur hierboven).

Deze week gaan we ons model wat verder uitbreiden en meer factoren eraan toevoegen. Want niet alleen de vogels zijn van invloed op de hoeveelheid mosselen, maar ook de mens en het stijgende klimaat. Door het stijgende klimaat stijgt het aantal garnalen en kreeften in het waddengebied en die vormen ook een bedreiging voor de mossel.

Het vak Modelleren vind ik uitdagend en interessant. Het geeft je een beeld wat je allemaal met Wiskunde kunt doen in de praktijk. In het begin keek ik er een beetje tegenop, omdat ik dacht dat ik superslecht overweg kon gaan met het programma MatLab. Dit was gelukkig totaal niet het geval. Ik ben erg benieuwd naar het uiteindelijke model en dit zal ik natuurlijk met jullie delen.

Analyse 2

Tot nu toe hebben we veel herhaald van de vakken Lineaire Algebra, Analyse1 en Wiskundige Structuren. Het verschil is dat we nu niet meer alleen werken in een twee dimensionaal vlak, denk maar eens aan een grafiek met de x-as en y-as, maar we leren nu werken in een "n" dimensionaal vlak met n een geheel getal bijvoorbeeld het driedimensionale vlak met drie assen. Er wordt gezegd dat dit vak steeds pittiger zal worden. Tot nu toe valt het in ieder geval nog mee. Het vak is een halfjaarsvak. Het cijfer van Analyse 2 wordt als volgt bepaald: 20% huiswerkcijfers + quizzen, 20% kwartaalstoets en 60% eindtentamen gehele stof.

Tot volgende week! 

BLOG 22: Happy Birthday to me

24 februari 2014
Gisteren was het mijn verjaardag. Ik ben helemaal verwend en lekker uit eten geweest met familie. Maar kort daarna was het weer back to business. Deze week moeten we namelijk weer aan de bak met twee inleveropgaven voor Analyse 2 en Algebra.

24/7 Wiskunde

Ik studeer nu alweer meer dan een half jaar Wiskunde. Vaak krijg ik de vraag of dat niet gaat vervelen al dat wiskunde. Natuurlijk heb ik soms van die dagen dat ik er geen zin meer in heb vooral als ik moelijk moet doen terwijl het zo logisch is. Zoals die keer dat ik moest bewijzen dat 1>0 duh je kan toch tellen :P. Maar wiskunde is veel dieper dan dat het lijkt; je kan het haast vergelijken met vrouwen (niet mannen die zijn simpel). Maar al mijn ‘goede’ grappen terzijde. Het belangrijkste is dat je er zin voor maakt. Altijd positief blijven over alles, leuk vinden wat je doet en nooit twijfelen over jezelf. Want het is belangrijk om goed te studeren voor later en er een mooie tijd van maken. So don’t worry.

Fiets in Delft

Na een half jaartje moet het er eindelijk van komen. Ook ik heb een fiets in Delft. Heel erg handig natuurlijk. Vooral in een studentenstad als Delft is een fiets een ware must. Het is niet de mooiste fiets, maar dat hoeft ook niet. Schoonheid zit van binnen :P.

Tot volgende week!

BLOG 21: So it begins

17 maart 2014
De eerste lessen van het nieuwe semester zijn alweer voorbij en het is bijna zover! De allerbelangrijkste dag van het jaar……. My birthday!!

Algebra

Zoals jullie al weten, volg ik het vak Algebra in Leiden. Vorige week was mijn eerste college. De stof die werd behandeld, was nog niet zo heel moeilijk. De bijbehorende opgaven zijn een ander verhaal. Zelf wil ik altijd alles binnen een paar minuten begrijpen. Als het me dan niet lukt, leg ik het er ook bij neer. Iets wat je moet onthouden bij deze studie en wat ik pas heb ontdekt, is dat je vrij weinig opgaven binnen enkele minuten kunt oplossen en dat je ervoor zult moeten werken. Ik merk ook dat ik nu mezelf wat meer de tijd geef om iets op te lossen en dat het geen probleem is als het wat langer duurt. Het geeft je in ieder geval een goed gevoel als je koppig blijft doorzetten en het toch nog oplost!

Voor het vak Algebra moeten we elke week huiswerk inleveren in LaTeX. Ik baalde eerst enorm dat dit moest. Ik ben erg gehecht aan the old fashion way met pen en papier. Nu ben ik weer van mening verandert. Het is super handig dat we huiswerk moeten overtypen, want zo kun je gemakkelijk aanpassingen maken zonder het duizend keer over te schrijven.

Het eindcijfer van het vak Algebra is 75% van het tentamencijfer plus 25% van het cijfer voor de wekelijkse huiswerkopgaven.

Begeleidend zelfstudie

Elke week hebben we op de dinsdag twee uurtjes begeleidend studie van Joost de Groot. Meneer de Groot is een van de docenten die heel goed kan helpen als je ergens niet uitkomt. Eigenlijk vind ik dat elke docent die ik tot nu toe heb gehad erg goed kan uitleggen en lesgeven. Dat is super fijn en natuurlijk leuk om te zien dat docenten moeite in hun vak stoppen.

Van de voorgaande jaar heb ik gehoord dat de twee uurtjes begeleidend zelfstudie vooral werden gewijd aan Algebra. Dit kwam natuurlijk omdat er voor Algebra elke week huiswerk moest worden ingeleverd en ze geen Leidse docenten bij de hand hebben om voor een vraag langs te gaan. Handig dus deze uurtjes en ik zal er zeker optimaal gebruik van maken.

Memes

De faculteit EWI heeft een meme page. Ik moet altijd erg lachen om de memes. Je kunt je er echt mee identificeren. Het is fijn om te weten dat er meerder lotgenoten zijn haha we share the pain! Bekijk hieronder de pagina: https://www.facebook.com/EWImemes

Tot volgende week! 

BLOG 20:Kwartaal 3

10 februari 2014
Gister was de laatste dag van de vakantie *snif* en vandaag begint het derde kwartaal alweer. Maar ik heb ook goed nieuws, want programmeren is ook binnen en dat betekent dat ik nu op 24 studiepunten sta.

Vakantie

De meeste mensen gaan tijdens de voorjaarsvakantie op wintersport of op reis naar een warm land of doen iets anders leuks. Ik heb nog iets veel leukers gedaan, want ik heb de hele vakantie behang van mijn kamer staan schrapen. Maar deze vakantie was voor mij een luiervakantie. Wat hangen met vrienden en voor de rest niet veel :P

Sporten

Ik heb al lang niet meer gevoetbald en ik merk het ook aan mijn buik. Ik heb nooit een sixpack gehad daar niet van haha. Het valt niet mee met de kilo’s chocola, die ik heb weggewerkt tijdens het studeren. Dus ik heb besloten om weer te gaan sporten. Als ik om me heen kijk, zie ik alle studenten sportief hardlopen. Dus ik heb besloten om ook elke week minsten 2 keer te gaan hardlopen. De eerste keren waren nog lastig. Ik heb zo lang niet gesport dat mijn botten zelfs knakken bij het oppakken van mijn pen.

Boeken

Voor elk kwartaal heb je nieuwe boeken nodig of dictaten. Dictaten zijn boeken die zijn samengesteld door docenten van TU Delft en die je online kunt bestellen. Soms zijn de boeken best duur, maar dat is de voordeel van onze studievereniging Christiaan Huygens. Hier kunnen we onze boeken met korting kopen! Als je, je boeken nog goedkoper wilt scoren dan kan dat natuurlijk altijd via het internet, maar zorg er dan wel voor dat je de juiste druk bestelt.

Tot volgende week

BLOG 19: Vakantie

03 februari 2013
Eindelijk lekker een weekje vrij. Maar dan ook echt vrij geen deadlines, geen huiswerk, gewoon even helemaal niets! En ik heb het tentamen Wiskundige Structuren gehaald: zo gelukkig voelde ik mijzelf op dat moment haha :P

3e kwartaal

Voor het derde kwartaal heb ik vier nieuwe vakken waaronder een keuzevak. Voor het keuzevak konden we kiezen uit drie vakken: Mechanica & Relativitetstheorie, Elektriciteit & Magnetisme en Algoritme & Datastructuren. Als je de keuzevakken niet zo ziet zitten, kun je ook zelf opzoek gaan naar een ander keuzevak, die van niveau is en die ruim van te voren aan te geven voor goedkeuring.

Zelf heb ik gekozen voor het vak Algoritme & Datastructuren. Het is een vak dat hoort bij de opleiding Technische Informatica. Omdat ik programmeren leuk vond om te doen, leek het mij een verstandige keuze om hiervoor te kiezen.

Facebook

Wil je graag up to date blijven over de studie Technische Wiskunde. Volg ons dan nu op onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/TUDelft.TW

Wiskunde Actief

Op 13, 20, 27 maart en 3 april kun je vier middagen aan de slag met een praktisch onderwerp uit de Wiskunde. Geinteresseerd? Voor meer informatie check het evenement: https://www.tudelft.nl/wiskundeactief

Tot volgende week!

BLOG 18: StuDYING

28 januari 2013
Het tentamen voor Programmeren is alweer achter de rug en nu alleen nog even bikkelen voor het Analyse tentamen van vrijdag en dan zit het er alweer op.

Amfibifeest: ARISTOTAL-LOSS en UIT-JE-PLATO!!!

Om het einde van de tentamens te vieren, ga ik naar het feestje van de studievereniging van mijn vriendin. Ze studeert filosofie in Amsterdam (zie plaatje hieronder) en de feesten daar zijn altijd wel gezellig.

Zelf leek het mij ook leuk om Filosofie te studeren, maar brood krijg je er later moeilijk mee op de plank. Voor mij blijft het dus bij boeken over filosofische onderwerpen lezen. Wie weet misschien als ik later stokoud ben, niets te doen heb en graag zou willen denken over de essentie van mijn leven. Heb dan toch zeeën van tijd (en geld ;) ).

Analyse

Vrijdag is mijn tentamen Analyse. Zo moeten we functies kunnen afleiden en differentiëren. Hieronder volgt een voorbeeld van een tentamenvraag uit een oud tentamen.

Het is erg handig om voor een tentamen oud tentamens te oefenen. Zo zie je wat je kunt verwachten op het tentamen en bij welke onderdelen je nog wat moet bijspijkeren. Het is ook erg belangrijk om stof regelmatig te herhalen, zodat het beter blijft hangen en je het meer eigen maakt. Ieder zijn eigen manier.

Tot volgende week!

BLOG 17: Bye bye structuren!

20 januari 2014
Dit weekend heb ik lekker geluierd. Dat had ik wel verdiend na het tentamen van vrijdag. Maar nu moet ik alweer aan de bak en ervoor zorgen dat ik met Programmeren en Analyse ga knallen.

Het tentamen

Zoals jullie weten had ik vrijdag het tentamen voor Wiskundige Structuren. Ik vond het wel meevallen. Helaas heb ik weer niet alles kunnen afkrijgen en in de laatste paar minuten maar wat geimproviseerd. Nog even snel een paar punten proberen binnen te halen. Maar tot waar ik het af heb gemaakt, ben ik tevreden en ik hoop echt dat ik het gehaald heb!

Herkansen

Ben je nou bang dat je een tentamen niet gehaald hebt. No worries! Elk vak dat je niet gehaald hebt, mag je herkansen, dus je hebt voor alles een tweede kans. Mooi toch. Ik raad wel aan om voor elke tentamen 100% te gaan en als je dan toch faalt, kan je altijd die herkansing nog doen! Want je hebt natuurlijk geen eindeloze herkansingen en je moet in het eerste jaar wel 45 van 60 studiepunten halen om naar het tweede jaar te kunnen.

Laatste lessen

Deze week zijn de laaste lessen voor Analyse en Programmeren. We hebben onze laatste inleveropdracht voor Analyse en we moeten nog allerlei opdrachten voor Programmeren afronden.

Ik ben zelf van plan om maandag en dinsdag alles af te ronden en woensdag alvast een beginnetje te maken met studeren. Ik weet zelf nog niet hoe ik voor Programmeren moet leren, want we hebben allerlei opdrachten gemaakt via de computer en ik weet niet echt hoe ik dat dan moet leren. 

Gelukkig hebben we dinsdag een vragenuurtje voor Programmeren, dus dan kan ik ernaar vragen. Het zal waarschijnlijk veel oefenen worden in het programma aan de hand van de opdrachten.

Wolf of Wall Street

Dit weekend heb ik mezelf op de bios getrakteerd en wat is er nou mooier dan een film met Leonardo Dicaprio. Ik vond het een erg leuke film. Het feit dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal maakt het geheel nog spannender. Ik raad deze film zeker aan!

Nou dat was het dan weer! Deze week heb ik jullie vooral geinformeerd betreft mijn studie. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben gehad!

Tot volgende week!

BLOG 16: Structuren :O

13 januari 2014
Na een half jaartje Wiskundige Structuren te hebben gevolgd, is het vrijdag alweer zover. We hebben dan het afsluitende tentamen voor het meest gevreesde vak van het eerste half jaar.

Voorbereiding

Voor het tentamen ben ik al begonnen met studeren. We moeten allerlei defenities en stellingen uit ons hoofd kennen en ruim van tevoren beginnen is wel zo handig. Daarnaast probeer ik ook zoveel mogelijk huiswerkopgaven opnieuw te maken en tentamens te oefenen.

Af en toe is het wel een chaos in mijn hoofd, omdat ik zoveel dingen tegelijk wil doen en af wil krijgen. Ik weet dat ik niet alles kan leren vanwege de grote hoeveelheid stof, maar ik zorg ervoor dat ik in ieder geval zoveel mogelijk doe. Om het vak te halen, moet ik samen met de huiswerkopgaven, tussentoets en het tentamen zelf een gemiddelde van een 5,4 halen. Ik moet van mezelf het vak gewoon halen! Dan ben ik er voor de rest van mijn leven vanaf :P en zeg nou zelf een 5,4 dat is niet bepaald onmogelijk.

Ik ga maar weer eens verder studying :(

Tot volgende week!

BLOG 15: Hello 2014

5 januari 2014
De kerstvakantie is voorbij :(. Aan alles komt een eind en zo ook aan deze twee weekjes lekker luieren, uitslapen en chillen. Maar inderdaad mensen het klopt helemaal wat jullie denken, want na regen komt zonneschijn en onze zonneschijn is de voorjaarsvakantie begint februari, dus dat is een mooi uitzicht!

Kerstdinertje

Op de derde Kerstdag had ik met al mijn vriendinnen uit Rotterdam een kerstdiner bij een vriendin in Amsterdam. We zien elkaar niet zo vaak, maar het werd weer ouderwets gezellig. Op onze terugweg naar Rotterdam kwamen we bij Schiphol terecht en besloten we de eerste vlucht naar de Malediven te nemen. Het was er echt geweldig ik heb heerlijk gerelaxed onder de zon, met dolfijnen gezwommen en veel cocktails gedronken. Mijn fantasie ging met me aan de haal haha was het leven maar zo spontaan.

Studeren

Tijdens de tweede week van de kerstvakantie heb ik alvast een beginnetje gemaakt met studeren. Zoals jullie al weten heb ik 12 studiepunten in the pocket. Deze tentamenperiode heb ik drie tentamens en kan ik in totaal 18 studiepunten erbij krijgen. Ik streef er natuurlijk naar om ze alledrie te halen, maar ik neem ook wel genoegen met 2 tentamens laten we wel realistisch blijven haha.

Ik hoop in iedergeval dat mijn zenuwen niet de overhand nemen zoals dat in de vorige tentamenperiode het geval was. Hierdoor kan ik een tentamen aardig verknallen en dat is niet fijn. Ik ga dus heel zen mijn toetsen maken en goed proberen de tijd in de gaten te houden! Moet wel lukken hoop ik :)

Tot volgende week!

BLOG 14: Oui Oui Paris

23 december 2013
De kerstvakantie is mooi begonnen voor mij met een lekker weekendje weg naar de stad van de liefde Parijs. Ik ben mijn prins charming niet tegengekomen, maar heb mezelf wel volgepropt met heerlijk Franse zoetigheden. En ik heb natuurlijk een hele lading snoepgoed meegenomen naar Nederland. Voor de komende tentamenweek zit ik goed!

Sushi

Deze week zijn we met een paar vrienden van de studie sushi gaan eten bij de Sumo in Rotterdam. Het was heerlijk, maar ik kan voorlopig geen vis meer zien. Vervolgens waren we naar de Irish Pub geweest waar we het nog gezelliger maakten. Een beetje te gezellig, want we konden de jongen onder ons overhalen om zich te laten op maken.

La Paris

Mijn nichtjes wonen in het centrum van Parijs. Ideaal natuurlijk en we hebben ze zeker bezocht. Het was leuk om ze weer eens gezien te hebben na een lange tijd. We zijn in de avond bij de Eiffeltoren geweest. Ik heb geprobeerd een leuke foto te kieken waar ik het topje vasthoudt, so close... Daarnaast zijn we ook naar het kunstenaarspleintje Montmartre geweest. Ik ben gek op kunst, dus ik heb geprobeerd er een schilderij te scoren wat overigens niet gelukt is. Ik ben gewoon niet goed in afdingen en overal waar ik kom, word ik afgezet, dus ik heb me er maar bij neergelegd :(

Al met al vond ik het erg leuk en ik kan niet wachten op mijn volgende bezoekje aan Parijs.

Ik ga weer verder genieten van de kertsvakantie. Een hele fijne kerst en nieuwjaar toegewenst aan iedereen en hopelijk zit iedereens vingertjes er nog aan na nieuwjaar.

Tot 2014!

BLOG 13: End of The (World) Semester

16 december 2013
Leuk weekendje achter de rug met een gezellige verjaardag en lekker gaan stappen en nu is alweer het laatste weekje college van 2013.

Afsluiten

Deze week hebben we de laatste inleveropgaven voor Wiskundige Structuren en Analyse. Na de kerstvakantie hebben we nog twee weken les. Voor de kerstvakantie hebben we alle stof van Wiskundige Structuren al behandeld, dus na de vakantie gaan we voornamelijk tentamens oefenen. De stof voor Analyse en Programmeren is nog niet af, dus dat gaat na de kerst nog kort door. Tijdens de kerstvakantie zal ik dus voornamelijk onderwerpen bijspijkeren, die ik nog niet goed beheers en natuurlijk alvast een begin maken met leren voor de tentamens.

2014

Nou volgens mij mogen we van geluk sprekend dat we uberhaupt het jaar 2014 mogen enteren (eat that Maya's) ;). Dat betekent ook dat we nieuwe voornemens mogen maken. Ben zelf niet helemaal van de cliche voornemens. Ik ben meer een doener dan een voornemer!

Maar om toch wat te noemen zou ik graag nog betere resultaten willen en meer reizen binnen en buiten Europa. Laten we beginnen met binnen Europa, reizen buiten Europa kan mijn stufi helaas niet aan, dus moet dat reisje Bora Bora nog even uitstellen:P

En voor diegenen die alles uitstellen tot een week voor de tentamens (hopelijk eindig ik niet zo)

Tot volgende week!

BLOG 12: Bijna!!

9 december 2013
Het is bijna zover....................VAKANTIE. Ik heb deze week een reisje geboekt naar Parijs samen met mijn mama. Ik kan niet wachten! Nog twee weekjes studeren en daarna eventjes lekker niksen.

Tentamens

Ik heb mij vandaag ingeschreven voor drie tentamens in januari. Wiskundige structuren valt op 17 januari, Programmeren op 27 januari en Analyse op 31 januari. De tentamens zijn meer dan een maand later en ik heb echt super veel tijd om te studeren. Heel fijn natuurlijk. Nou maar hopen dat ik niet al teveel ga lopen soggen :P

Studieverzameling

De faculteit EWI waar ik nog enkele jaren als wiskunde studente zal doorbrengen, kent veel 'geheimzinnige' plekjes. Elke keer als ik door het gebouw rondloop verbaast het me weer wat ik allemaal tegenkom. Zo zag ik laatst in een van de gangen op de bagane grond een trap die naar beneden ging. En avontuurlijk als ik ben besloot ik de trap naar beneden te bewandelen om tot mijn grote schrik de EWI dungeon te betreden :/... Nee joh dat was mijn wilde fantasie die met me aan de haal ging tijdens mijn afdaling.

Ik stuitte alsnog wel op iets heel bijzonders; een enorme collectie van telefoons, computers, laptops, boeken, etc die sinds 1969 zijn verzameld.

Er was ook een enorm Harry Potterachtig schaakspel dat vroeger via de computer werd bestuurd.

Zelf had ik nooit van dit museum gehoord en ik denk meerdere studenten aan de EWI ook niet, maar het is zeker een kijkje waard!

Burgerz Delft

Burgerz is een restaurant in het centrum van Delft waar overheerlijke burgers worden geserveerd. Het is zeker een aanrader! Het is wel moeilijk om zo elegant mogelijk een enorme burger te eten, dus na enkele seconden verloor ik al mijn eetmanieren mijn voeten kwamen nog net niet aan te pas tijdens het eten:P.

Proteus

Deze week had een vriend van mij een etentje bij studentenvereniging Proteus en ik werd uitgenodigd. De studenten hadden 'erg' lekker gekookt. Maar gelukkig had ik van te voren al een patatje kapsalon op, dus van de honger hoefde ik niet te vergaan. Het was een erg gezellig dinertje en het werd dan ook wel een beetje laat.

Proteus is een roeivereniging. Je kan er competitief roeien, maar ook voor de fun. Het is natuurlijk niet alleen maar geroei. Ze houden ook elke week borrels en zo af en toe een feestje. Neem eens een kijkje op de site http://www.proteus-eretes.nl/

Tot volgende week!

BLOG 11: ?Wiskunde?

02 december 2013
Wat kun je nou met wiskunde? Wil je leraar worden? Dit is de favoriete vraag van elke persoon die aan mij vraagt wat ik studeer. Met wiskunde kunnen we wel meer dan alleen leraar worden lieve mensen.

Beroepsperspectieven

Na je studie heb je de skills om een probleem theoretisch te analyseren, maar die ook praktisch van toepassing is. Een vaardigheid waar veel vraag naar is. En dus is het ook vanzelfsprekend dat je met wiskunde overal terecht kunt komen. Je kunt bijvoorbeeld de economische kant op gaan of de wetenschappelijke kant. Sommige studenten hebben zelfs een eigen bedrijf gestart. Anderen werken bij een groot modeketen en anderen weer in het ziekenhuis. Zo zie je maar aan keuze geen gebrek.

Wiskunde is saai

Wat veel mensen verbaast is dat ik wiskunde studeer, omdat je daar blijkbaar zwaar autistisch voor moet zijn. Nou moet ik zeggen dat ik er nog geen een ben tegengekomen bij de studie. Ik kom vooral mensen tegen die juist ethousiast zijn over de wiskunde en graag energie in de studie stoppen en dat is juist hartstikke goed.

Wat is nou saai? Het is inderdaad veel wiskunde, maar juist wiskunde in verschillende vormen. Daarnaast volgen we ook informatica vakken en toegepaste wiskundige vakken. Dus er is genoeg variatie. En geloof mij nou maar ik hou ook niet elke dag een dikke party, omdat ik moet studeren :(

No freetime

Inderdaad je zult niet zoveel vrije tijd overhouden, maar wel voldoende vrije tijd. Het is niet dat je een kluizenaar wordt ofzo. Studeren aan de universiteit vergt gewoon veel input en uiteindelijk zul je eraan wennen. Persoonlijk vind ik het allemaal wel meevallen. Sommige weken zijn drukker dan andere weken. De ene week heb je wat meer vrije tijd en de andere wat minder, maar als je het goed bijhoudt (wat ik al duizend keer heb gezegd :P) dan is het prima te doen en kun je ook volop genieten van het studentenleven.

Moeilijk?

Voor sommigen is wiskunde inderdaad harstikke moeilijk. Die hebben er gewoon geen aanleg voor. Anderen die hebben er wel aanleg voor. De een wat meer dan de ander. En het is natuurlijk niet zo dat als je er aanleg voor hebt, dat je alles uit je mouw kunt schudden. Je moet er wel wat doen. Als je net begint met studeren is het wel wat lastiger allemaal, maar zoals ik al zei dat went na een tijdje.

Maar no worries, want het is bewezen dat studenten wiskunde door de studie heen steeds slimmer worden.

And:

Tot volgende week!

BLOG 10: Weekend

25 november 2013
Het weekend is alweer voorbij :(. Wel een geslaagd weekendje voor mij en hoop hetzelfde voor jullie uiteraard.Nu weer aan de bak, maar wat moet dat moet! En elke week hebben we allemaal een mooi streven: het volgende weekend!

Birthday

Dit weekend heb ik mij gemengd tussen de toeristen in Amsterdam. Wel lekker shoppen daar mits je, je knie en elleboogbeschermers niet vergeet, want anders kom je niet verder dan de ingang door die menigte daar. Mij is het aardig gelukt in ieder geval.

Verder was een van mijn goede vriendinnen jarig, dus hadden we ook nog een mooi excuus om ook nog een nachtje Amsterdam door te halen. Na heerlijk gegeten te hebben in een eetcafe, hebben we kennisgemaakt met het Amsterdamse Koor. Later in de avond zijn we nog even gaan dansen op een technofeest in Studio 80. Het weekend begon dus lekker voor mij!

Terwijl wij onze beste pose zetten voor de foto is de rest als de dood voor het brandalarm (zie sterretjes).

Studiepunten

Om naar het tweede jaar te gaan moet ik het eerste jaar mijn BSA halen. Dat zijn 45 van de 60 studiepunten. Elk studiepunt staat voor 28 uur studielast. Ik heb nu in totaal 12 studiepunten. Het gaat dus wel de goeie kant op, fingers crossed.

Ik ben alleen enorm traag tijdens mijn tentamens en raak helemaal in paniek. Hierdoor heb ik cijfers gehaald, die niet bepaald passen bij de mate waarop ik de stof beheers. Erg jammer maar dat wordt dus een andere aanpak tijdens de tentamens in januari. Maar ik weet zeker dat het mij zal lukken!

Dilan

BLOG 09: Programming

18 november 2013
De eerste week van het tweede kwartaal is alweer voorbij. Tot nu toe loopt alles best oke. Ik heb het gevoel dat ik alles behoorlijk goed heb bijgehouden door goed vooruit te werken. Ja mensen ik kan mij ook leukere dingen voorstellen om mijn tijd te doden dan vooruitwerken, maar achteraf ben ik wel tevreden met dit 'wijze' besluit.

My first code

Voor deze week moeten we twee opdrachten maken voor het vak programmeren. De opdrachten bestaan uit verschillende onderdelen. Bij een van deze onderdelen moesten we een 6x6 vierkant maken bestaand uit sterretjes. Ik heb een foto bijgevoegd waar je de code kunt zien met de bijbehorende uitvoer.

Ik vind het vak erg leuk, omdat ik er tot nu toe best wel goed in ben. Nou maar hopen dat het zo blijft :P. Telkens als mijn programma het doet, voel ik mij euforisch, een beetje zoals hij:

Analyse

Afgelopen week hebben we kennisgemaakt met het vak Analyse. Onze docent Cor Kraaikamp is lekker prettig gestoord, maar ontzettend grappig. Ik vind zijn lessen heel helder en als je iets niet begrijpt, staat hij altijd paraat om je te helpen. Het geeft je wel het gevoel dat je er niet helemaal alleen voor staat en dat je zo af en toe kunt leunen op je docenten.

Citytrip

Dankzij mijn ov chipkaart kan ik doordeweeks gratis door heel Nederland reizen. Aangezien ik nog geen gebruik heb gemaakt van deze gunstige bijkomstigheid, besloot ik er deze week veel te laat gebruik van te maken. Zo ben ik afgelopen week o.a. naar Amsterdam geweest, even de toerist uitgehangen ;-).

Next week

Omdat ik mijn programmeeropdrachten nu al af heb, betekent dit dat ik mijn opdrachten meteen kan laten aftekenen. Ik hoef dus volgende week 8 uur minder college te volgen, hell yeah!

Volgende week heb ik weer meelopers. Drie dames die nu al enthousiast zijn over de studie. Nou maar hopen dat ik ze een zo helder mogelijk beeld kan geven van de studie.

Wil jij ook meelopen? Schrijf je dan in! http://www.ewi.tudelft.nl/studeren/bacheloropleidingen/kom-eens-langs/meeloopdagen/

Tot volgende week!

BLOG 08: Nieuwe ronde, nieuwe kansen

11 november 2013
Eindelijk is het voorbij en hebben we een lekker weekendje rust. Maar niet voor lang, want het gaat maandag allemaal weer beginnen. Vreemd genoeg ben ik helemaal gemotiveerd om er vol tegenaan te gaan. Dit gevoel is mij ook nieuw... We hebben dit kwartaal twee nieuwe vakken naast Wiskundige Structuren. Dit zijn Programmeren en Analyse.

Studeren op EWI

Voor het studeren voor mijn tentamens heb ik iets nieuws geprobeerd. Ik ben gaan studeren op EWI. Ik heb dit twee dagen volgehouden. Er was een heel luidruchtig groepje jongens, Ik probeerde telkens aan ze te ontsnappen, maar ze vonden me de hele tijd weer :(. Dus ik heb het opgegeven en ben uiteindelijk thuis gaan studeren. Fail.

Programmeren

Dinsdag begin ik met dit nieuwe vak. Dit vak is niet geheel onbekend voor mij, omdat mijn oudere zus vaak aan het programmeren was voor haar studie, heb ik het een en ander van opgepikt. Dit is het stap voor stap opstellen van instructies voor de computer om uit te voeren. 

Dit moet heel precies gedaan worden, want een klein foutje kan er al voor zorgen dat je computer helemaal niets doet. Ik heb mijn zus dan ook vaak gefrustreerd zien zoeken naar wat er precies mis ging. Met alle gevolgen van dien ;)

We hebben elke week twee hoorcolleges en een practicum. Tijdens de hoorcolleges krijgen we een opdracht, die we tijdens het practicum moeten maken en laten aftekenen door studentassistenten. Als je alle opdrachten hebt laten aftekenen, ben je toegelaten tot het eindtentamen in januari voor 6 studiepunten.

Analyse

Analyse zet voort op de wiskunde, die we hebben gehad op de middelbare school. We leren bijvoorbeeld hoe we de limieten moeten berekenen van functies. Daarnaast moeten we ook veel dingen bewijzen met behulp van de stof, die we hebben gehad voor Wiskundige Structuren. Het is dus belangrijk dat beide vakken goed worden gevolgd. Een achterstand bij de een kan al zorgen voor een achterstand bij de ander.

Tot volgende week!

BLOG 07: Wish me luck!

5 november 2013
Mijn ogen branden, ik zie er niet uit en ik ben uitgeput. Nee, ik ben niet ziek. Ik heb TENTAMENSTRESS. Ondanks mijn mooie beloften van vorige week (misschien kan ik toch nog wat van mijn eigen wijsheid leren) heb ik het voor elkaar gekregen om veel studeerstof last minute door te nemen. Ach, over een weekje zijn de tentamens voorbij en het zal vast goedkomen.

Beloning

Ondanks dat ik de laatste dagen als een soort holbewoner in mijn kamer leef, heb ik uiteindelijk een aantal beloninkjes voor mezelf voor al dat harde geleer. Zo trakteer ik mezelf in de kertsvakantie op een weekendje Parijs. Dit motiveert mij om extra goed mijn best te doen. Wat motiveert jouw om zo goed mogelijk te studeren?

Halloween

Het was deze week Halloween. Een leuk excuus om je een keer zo uitbundig mogelijk te verkleden. Samen met een groep vriendinnen zijn we als de zeven dwergen naar een studentenfeestje geweest. Het was heel erg gezellig en lekker onstpannend naast al dat leren.

Voor deze week hou ik het kort, maar dat maak ik de volgende post weer goed.

Tot volgende week!

BLOG 06: Anti-Stress

28 oktober 2013
Het is heel cliche, maar de tijd vliegt echt voorbij. Het is alweer twee maanden geleden dat ik begon met studeren en nu hebben we bijna tentamens. Natuurlijk heb ik ook gezorgd voor ontspanning tussen het leren door. Zo ben ik sportief gaan voetballen en had ik een superleuk verjaardagfeestje van een vriend.

Verjaardag

Deze week was een goede vriend van mij jarig. Tussen het studeren door ben ik naar zijn feestje geweest en het was erg gezellig. Ik had mijn vrienden lang niet gezien, dus ik was wel nieuwsgierig hoe het allemaal met ze verging. Nogmaals: Wat gaat de tijd toch snel!

Planning

Over een week heb ik een tentamen Lineaire Algebra en een tussentoets Wiskundige Structuren. Ik ben nu al begonnen met studeren, want ik ben het soort persoon dat ruim van te voren klaar moet zijn met studeren om mezelf de nodige stress te besparen. En beste mensen iedereen kent de gezegde: Van uitstel komt afstel:). Jaja even wat Dilan wijsheid tussendoor.

In mijn vrije tijd zit ik ook nooit achter mijn laptop, maar tijdens het studeren is youtube opeens een welkome afleiding. Zo begon ik met een som van Wiskundige Structuren en eindigde ik met een filmpje van een twerkende Miley Cyrus. Herkenbaar toch? Althans dat hoop ik maar..

Storm

Ik woon nog een tijdje thuis voordat ik op kamers ga. Nog bij je ouders wonen heeft zo zijn voordelen. Zo heb ik elke dag vers gewassen kleding en mijn moeder is onze keukenprinses. Maar het heeft ook zijn nadelen. Zo moet ik elke dag op en neer reizen tussen Rotterdam en Delft. Als de treinen niet rijden dan kan ik nog wel eens te laat komen en dat is niet zo fijn. Ik vrees voor maandag, want er is een storm voorspeld. Er zullen dan weinig treinen rijden. Bij dit soort omstandigheden zijn de massa mensen op het perron kalm totdat de deuren van de trein opengaan. Op dat moment komt de oermens in ons allen los waardoor we nog net niet over elkaar heen lopen voor een plekje. Maar helaas ben ik niet veel partij voor de dolle mensen om me heen, want ik lijk nooit een plekje te kunnen bemachtigen in dergelijke situaties, ik hoop dat het morgen zal meevallen.

Wiskundemeisjes

Mijn interesse in het internet tijdens het studeren levert ook zo af en toe iets interessants. Zo stuitte ik op de site www.wiskundemeisjes.nl. Dit is een site opgericht door twee wiskundigen Ionica en Jeanine. Op deze site plaatsen ze allerlei wiskundeweetjes. Soms dan verbaast het me nog steeds dat wiskunde echt overal terug te vinden is, maar dat is wat ik nou zo leuk vind aan de wiskunde. Ze zijn nu ook bezig met een programma waarin ze de vraag beantwoorden of je met wiskunde een miljoen kunt winnen! Dus daarom deze oproep aan de dames: Indien dit wel het geval is, mogen jullie mij wel inlichten hoe:)

Good luck

Als laatste nog wat motiverende woorden voor de middelbare scholieren. De herfstvakantie is voorbij en een deel van jullie heeft tentamenweek.. Nou jullie liever dan ik ;) Haha maar heb het volste vertrouwen in jullie dus komt goed! En anders zag ik nog een vacature vrij staan bij die ene fastfood keten. Oke dat was mijn laatste 'leuke' grap! Veel succes nog verder!

Tot volgende week!

BLOG 05: Hallelujah...

21 oktober 2013
Elke vrijdag middag schijnt er een fel licht op me en hoor ik vaag het hallelujah koor op de achtergrond. Soms net zoals elke student/scholier heb ik het eventjes gehad met alle lessen en wil ik het liefst in mijn bed blijven liggen. Zo heb ik deze week helaas een les moeten missen, omdat ik mijn bed niet uit wilde komen en zat ik akelig vaak achterin de zaal op mijn mobieltje tijdens de colleges. Wat een rebel ben ik toch. Maar deze luiheid duurde niet langer dan een dag, want de TENTAMENS komen eraan.

Studeren

Als een ware nerd wil ik natuurlijk wel scoren voor mijn tentamens en realiseer ik me dus dat ik zo vroeg mogelijk moet beginnen met studeren. Voor het vak Lineaire Algebra maak ik mij geen zorgen, omdat de leerlijnen vrij duidelijk zijn en ik het tot nu toe aardig goed volg. Het vak Wiskundige Structuren daarentegen is voor mij op dit moment een soort goochelvak. Ik zal dus flink moeten bikkelen voor de tussentoets, want dit vak is ook belangrijk voor vervolgvakken, zoals Analyse in het tweede kwartaal.

About time

Dit weekend was ik naar de bioscoop geweest met mijn zus en een vriendin van ons. We waren naar de film 'About time' geweest. Ik vond het een super leuke film al moest ik aan het eind wel mijn tranen fors inhouden. Het is niet zo goed voor mijn imago als ik aan het tranen ben tijdens de film. Ook ik heb mijn macho kanten zo af en toe haha :P

Johannes Vermeer

Ik had al weken enorme trek in pannenkoeken en na een tijdje begon mijn neus zelfs te hallucineren, dus het werd wel tijd dat ik ze eindelijk ging eten. Dus ben ik met twee studiegenootjes naar 'Het Gulden ABC' geweest. Dit is een restaurantje in Delft waar ze overheerlijke poffertjes en pannenkoeken maken. Niet te missen dus en echt een aanrader als je ooit in Delft bent.

Het grappige was dat dit restaurantje 400 jaar geleden de drukkerij 'De Gulden ABC' was, waar de beroemde schilder Johannes Vermeer zijn schilderijen stalde. Natuurlijk heb ik ook een leuk fotootje gekiekt van ons in het restaurantje.

Open Dagen

Vandaag doe ik voor het eerst mee met de open dag en daarvoor ben ik dit weekend flink staan oefenen voor mijn liefste glimlach. Het lijkt mij erg leuk om te zien wat voor scholieren er afkomen op de studies bij de EWI en wat voor vragen ze zullen hebben. Het is ook zo’n gek gevoel dat ook ik ooit in hun schoenen stond. Natuurlijk hebben we niet alleen open dagen voor de scholieren om kennis te maken met de studies, maar we hebben ook andere voorlichtingsactiviteiten zoals:

 • Be an Engineer voor 5 en 6 vwo met interesse in Electrical Engineering en/of Technische Informatica - 27 november
 • Last Question Day voor 6 vwo (mogelijkheid om laatste vragen aan studenten en studieadviseurs te stellen) - 6 maart
 • Wiskunde Actief voor 4, 5 en 6 vwo met interesse in Technische Wiskunde - 13, 20, 27 maart en 2 april
 • Model in 1 dag voor 5 vwo meiden met interesse in Electrical Engineering, Wiskunde en/of Informatica - 6 juni

Hieronder de site waar je, je kunt aanmelden als het je wat lijkt! http://www.ewi.tudelft.nl/studeren/bacheloropleidingen/kom-eens-langs/

Tot volgende week!

BLOG 04: Wiskundemeisjes

14 oktober 2013
Voor de meesten klinkt de combinatie Wiskunde en vrouwen heel raar. Nee, wij vrouwen doen wel meer dan alleen onze nagels lakken, want maar liefst 40% van de eerstejaars Technische Wiskunde is vrouw!

Math not for girls…

Vaak word ik benaderd door meisjes die Technische Wiskunde willen studeren. Wat mij opvalt is dat ze onzeker zijn om het te gaan studeren, omdat ze denken dat het te moeilijk is en dat er toch alleen maar jongens zijn die het studeren. Zelf moet ik toegeven dat ik hier ook onzeker van werd, voordat ik Technische Wiskunde ging studeren. Zoals elke studie zal het in het begin nog even wennen zijn, maar daarna zul je snel aanpassen en er zijn genoeg dames die het ook studeren, dus aan girlpower geen tekort.

Tentamens

Over drie weken is het tentamenweek. Ik sluit dan het vak Lineaire Algebra af met een afsluitende tentamen en voor Wiskundige Structuren heb ik een een tussentoets die voor 20% meetelt voor het totale eindcijfer. Zelf ben ik nu al een beetje zenuwachtig, want drie weken zijn zo voorbij. Helaas hebben we geen herfstvakantie voor de tentamens :(. Op de universiteit gaan de colleges gewoon door. Ik zal dus goed moeten plannen en ervoor zorgen dat ik nu al beetje bij beetje begin te studeren voor mijn tentamens.

Docenten

Aangezien je als student Technische Wiskunde vijf dagen per week college volgt, zul je veel te maken krijgen met je docenten. En nee, wij hebben geen saaie en suffe docenten, zoals je zou verwachten. Onze docenten hebben veel swag wat je niet snel zult verwachte van een wiskundedocent. Zie onze swaggy Lineaire Algebra docent Joost de Groot op de foto.

Word Solar Challenge

De World Solar Challenge is een wedstrijd waarbij groepen studenten van over de hele wereld tegen elkaar strijden met zelfgemaakte auto's die rijden op zonne-energie. De wedstrijd wordt om de twee jaar gehouden, waarbij de zonnewagens dwars door Australie heen moeten rijden.

Ook een team studenten van de TU Delft, het ‘Nuon Solar Team', deed hieraan mee. Maandenlang hebben ze gewerkt aan de zonnewagen vanuit de EWI. Niet voor niets want ze hebben gewonnen yeah!

Stel het lijkt jouw wel gaaf om hieraan mee te werken. Dan kan ik je goed nieuws geven, want dat kan. Je kan na je bacheloropleiding aan de TU Delft een jaar ertussenuitgaan om pattime of fulltime deel te nemen aan het Nuon Solar Team of een ander studententeam, zoals DUT Racing of NovaBike. Of ik het zelf zou willen dat weet ik nog niet, maar wie weet :).

Open dagen

18 en 21 oktober zijn er weer de open dagen op de TU Delft. Schrijf je dus snel in en wie weet zie je mij bij EWI en kun je me vragen stellen. http://tudelft.nl/studeren/bacheloropleidingen/voorlichting-bachelors/open-dagen/

Tot de volgende week!

BLOG 03: Soggen, atten en knorren. Welcome to Delft!

7 oktober 2013

Zoals het iedereen al is opgevallen, heerst er de griep. Helaas kon ook ik er niet aan ontsnappen. Misschien had ik ook gewoon geen pot ijs moeten eten met beginnende keelpijn :P. Ik heb helemaal geen tijd om ziek te zijn. I've got stuff to do! Als een soort half zombie ben ik toch braaf naar de lessen gegaan (niet allemaal off course), zodat ik niet al te veel zou achterlopen en toch nog wat rust kon pakken. Dit weekend heb ik dus alles snel zitten inhalen en loop ik weer helemaal op schema, hoera!

Meeloopmama

Deze week had ik mijn eerste twee meelopers, genaamd Sophie en Nanda. Tijdens een meeloopdag is het de bedoeling dat de meelopers de studie voor een dagje kunnen ervaren. De meeloopdag bestond o.a. uit een hoorcollege, werkcollege, lunch, rondleiding door het gebouw en een bezoek aan de studievereniging. EWI (Faculteit Elektrotechniek,Wiskunde en Informatica) heeft ook een gigantische jongens wc, die natuurlijk ook tijdens de rondleiding werd bezocht.

Wil je ook een meeloopdag doen? Ga dan naar http://www.ewi.tudelft.nl/studeren/bacheloropleidingen/kom-eens-langs/meeloopdagen/

Mentoraat

Elke week hebben we naast een lunch met onze studentmentoren ook een bijeenkomst met onze mentor. De mentor is een docent die samen met ons de voorafgaande week bespreekt en eventuele vragen beantwoord.

Onze mentor is Jacob van der Woude, een hele toffe docent. We moeten ook elke week een schema invullen waarmee we aangeven hoeveel tijd we per vak aan onze studie besteden, zodat er bijgehouden kan worden of de studenten wel voldoende tijd besteden aan de studie. Daarnaast worden we door onze docent begeleid met onze groepsopdrachten, die we elke week moeten inleveren voor Caleidoscoop.

Matrix

Om jullie alvast een beetje kennis te laten maken met Lineaire Algebra gaan we samen twee matrices vermenigvuldigen. Een matrix is een rechthoekige getallenschema waarvan we de kolommen kunnen beschouwen als vectoren. We gaan nu samen een voorbeeldje oplossen door gebruik te maken van de definitie voor matrixvermenigvuldiging.

Studententaal

Atten, soggen, sjaars. Dit zijn allemaal woorden die je constant zult horen tijdens je studententijd. En om jullie ''aankomende studenten'' alvast een beetje voor te bereiden op deze nieuwe leefomgeving leek het me leuk om jullie alvast van enkele nuttige studentwoordjes te voorzien.

 • Adten/atten; Een biertje adten/atten, je glas in een teug opdrinken, komt van Ad fundum; tot op de bodem.
 • B’vo; Keurig; netjes; van; bravo.
 • Soggen; Het werkwoord SOGgen betekend Studie Ontwijkend Gedrag vertonen. Het fenomeen vertoont zich vooral tijdens tentamenweken.
 • Sjaars: Eerstejaars student
 • Knor: Iemand die de regels van een studentenvereniging niet kent en er duidelijk niet bij hoort. Afkorting van Kent Niet Onze Regels.

Dat was het weer voor deze week. Geen zorgen volgende week is er weer een nieuwe post. Tot dan! 

BLOG 02: Week vol Wiskunde

30 septermber 2013
Hey allemaal! Deze week had ik het super druk; huiswerk, inleveropgaven, afspraakjes en feestjes. Ondanks alles heb ik het aardig goed gecombineerd en goede resultaten teruggekregen! In deze blog zal ik jullie uitleggen welke vakken je krijgt tijdens het eerste kwartaal en hoe een typische collegeweek eruit ziet. Kortom veel leesplezier enjoy :)

Vakken

Dit jaar is het voor het eerst dat we in een kwartaal drie vakken hebben. Voorheen werden er vijf halfjaarsvakken tegelijk gevolgd die werden verdeeld over twee kwartalen. Mij hoor je hier niet zo snel over klagen. Ik vind het super fijn dat ik mij volledig kan concentreren op drie vakken.
In totaal hebben we het eerste kwartaal twee kwartaalsvakken en een halfjaarsvak. Namelijk Wiskundige Structuren, Lineaire Algbera en Caleidoscoop. Ik zal kort toelichten wat we voor deze vakken tot nu toe hebben gedaan en hoe het cijfer wordt gevormd.

Wiskundige Structuren

Tijdens dit vak leer je omgaan met definities, stellingen en bewijzen. Tot nu toe hebben we geleerd hoe je een bewijs moet opstellen. In het begin ging het een beetje stug, maar na een paar keer oefenen kreeg ik het goed onder de knie.
Dit vak is trouwens een halfjaarsvak. Het cijfer voor Wiskundige Structuren wordt gevormd door inleveropgaven van de huiswerk opdrachten (7 keer, 20% van het eindcijfer), toets na het eerste kwartaal over het tot dan behandelde stof (20% van het eindcijfer) en een afsluitende tentamen over de hele stof na het tweede kwartaal (60% van het eindcijfer).

Lineaire Algebra

Matrix, determinant, lineair stelsel, eigenvectoren, vectorruimte zijn allemaal begrippen waar je mee te maken krijgt tijdens het vak Lineaire Algebra. Tot nu toe hebben we geleerd met matrixen te vegen en te rekenen, de inverse van een matrix te vinden en nog veel meer. Ik vind het een erg leuk vak en het is goed te volgen.
Dit vak is een kwartaalsvak. Het cijfer wordt gevormd door twee inleveropgaven ( 20% van het eindcijfer) en een afsluitende tentamen na het eerste kwartaal (80% van het eindcijfer).

Caleidoscoop

Tijdens dit vak worden verschillende aspecten belicht van de wiskunde die elke wiskundige nodig heeft. Zo komt er elke week een nieuw onderwerp aan bod waar we een groepsopdracht voor moeten inleveren. Af en toe is het wel even puzzelen, maar het samenwerken maakt het allemaal stukken fijner. Daarnaast hebben we elke week een practicum. We moeten dan werken in LaTeX, Maple en Matlab. Deze programma's worden door wiskundigen over de hele wereld gebruikt. In het begin zijn de programma's nog even wennen, maar geen zorgen je pikt alles snel op!
Het cijfer van Caleidoscoop wordt gevormd door zes groepsopdrachten, daarnaast moeten de opdrachten voor LaTeX, Maple,Matlab en twee kleine toetsjes met een voldoende worden afgerond.

Wiskunde en ontspanning

Voor elke vak hebben we hoorcolleges en instructies. Tijdens een hoorcollege wordt er stof behandeld en over het behandelde stof wordt er huiswerk opgegeven, die je tijdens de instructie kunt maken en er vragen over kunt stellen. Ook lunchen we eens per week samen met onze leuke studentmentoren. Dit zijn tweedejaars studenten die ons wegwijs maken binnen de studie en in Delft.

Het is natuurlijk niet alleen maar wiskunde. Elke week is er een borrel in de pub van de studievereniging waar je kunt socializen met je lotgenoten.
Daarnaast was er deze week het interfacultaire feest kortom het IFF. Het IFF wordt elk jaar georganiseerd door de kleinere studieverenigingen in Delft, namelijk mijnbouwkunde, elektrotechniek, maritieme techniek, life science & technology en wiskunde en informatica.

Het was een erg gezellig feestje ondanks de dj die vier uur lang dezelfde beat bleef draaien :P.

Deze week ben ik ook ter ontspanning meerder malen naar de bioscoop geweest. Ook de stufi was weer binnen en ik kon het niet laten om de stad leeg te kopen wel de 'budgetvriendelijke' winkels natuurlijk.

Tips

Helaas komt kennis niet uit de lucht vallen. Je zult er flink voor in de boeken moeten zitten. Ik raad jullie daarom aan goed te plannen en alles op tijd af te hebben. Je zult het niet verwachten maar zo houd je meer vrije tijd over die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld vooruit te werken of gewoon eens lekker te relaxen.

Meelopers

Volgende week heb ik mijn eerste twee meelopers. Ik vind dit volgens mij nog spannender dan hun. Wil jij ook een dagje ervaren hoe het is als student Technische Wiskunde meld je dan aan en misschien loop je dan wel een dagje mee met mij!
http://www.ewi.tudelft.nl/nl/studeren/bacheloropleidingen/kom-eens-langs/meeloopdagen/

Tot volgende week!

BLOG 01: Gegroet beste lezers

23 september 2013
Allereerst is een introductie van mijzelf wel op z'n plaats dus daar begin ik dan mee :). Ik ben Dilan en ik ben eerstejaars studente Technische Wiskunde. Zelf woon ik in Rotterdam en ben ik van plan om pas na het eerste jaar op kamers te gaan, maar wie weet doe ik dat wel veel eerder!

Onlangs ben ik aangenomen bij het promoteam en mag ik mijn waardevolle bijdrage leveren aan deze blog. In mijn blogs ga ik jullie inlichten over interessante (echt waar heel interessant hoor!) gebeurtenissen in mijn leven en verder hou ik jullie op de hoogte over mijn studievoortgang.

Waarom Technische Wiskunde?

Voor degenen die zich afvragen hoe ik bij Technische Wiskunde ben beland, zal ik eerst even kort vertellen hoe. Wiskunde heeft mij altijd heel erg geboeid en bij de open dag en de meeloopdag van Technische Wiskunde bij de TU Delft had ik voor het eerst het gevoel dat ik meer geïntresseerd was in de voorlichting dan in de lunch. Toen de keuze eenmaal gemaakt was, kon niets en niemand mij meer van mijn gedachten afbrengen. Het was liefde op het eerste gezicht :p.

Het begin

De studie tot nu toe vind ik heel erg leuk en uitdagend, dus ik ben blij dat ik hiervoor heb gekozen! Het eerste kwartaal hebben we drie vakken namelijk Wiskundige Structuren, Lineaire Algebra en Caleidoscoop. Tot nu toe volg ik alles prima door alles bij te houden en hard te werken. Hierdoor houd ik genoeg vrije tijd over naast mijn studie en dat is natuurlijk nooit mis. Tot zover over mijn studie(voortgang) voor vandaag voor nog meer leuks daarover zal je toch echt even moeten wachten op mijn volgende blogpost!
Ook de hersenen kregen een workout!

Weekend

We gaan nu namelijk over op minder serieuzere zaken, namelijk wat ik deze week allemaal heb gedaan buiten het studeren om. Ik ben ter moral support meegaan hardlopen met mijn moeder. Nou, ja zij ging hardlopen en ik ging skaten en ja dat klopt skaten en hardlopen vergen evenveel 'effort'. Ik heb ook nog een foto van deze intense workout gekiekt. Verder ben ik nog uitgegaan met mijn vriendinnen in Rotterdam en hebben we elkaar geupdate over onze levens.

Fiets gezocht

Deze week was ik ook op zoek naar een fiets voor in Delft, zodat ik gemakkelijk met de fiets naar het station kan fietsen. Ik reis met de bus van Delft naar Rotterdam en andersom. Zelf weet ik niet hoe ik het voor elkaar krijg, maar de bus rijdt altijd voor mijn voeten voorbij en de eerstvolgende bus komt pas een eeuwigheid later. De trein is dus de beste optie voor mij!

Nou beste mensen zoals jullie weten komt aan al het moois een einde zo ook aan deze post.

Tot de volgende keer!

/* */