BLOG: Johanna Dekker

Blog 18: Algoritme en Datastructuren

15 februari 2016
Vorige week is een nieuw blok van start gegaan, en dit keer heb ik niet minder dan vier nieuwe vakken. Het is dus zeker een zwaar blok, maar het einde van het jaar nadert en de zomer motiveert mij toch heel erg om hard te werken. Ik ga in deze blog wat meer vertellen over Algoritme en Datastructuren.

Keuzevak

Als je de mogelijkheid hebt tot een keuzevak, dan mag je in theorie elk vak kiezen wat je wilt. Dit vak kan gegeven worden aan de TU Delft, Erasmus, en Universiteit Leiden. Alleen het vak moet wel in je schema passen, en het is wel een beetje de bedoeling dat het nog wat te maken heeft met je studie. De vanzelfsprekende opties waren dus Mechanica en Relativiteitstheorie of Algoritme en Datastructuren (A&D), maar je was er niet tot beperkt.

Wat doe je nu tijdens dit vak?

A&D gaat eigenlijk om efficiënt programmeren. Hoe kan je je functie het beste schrijven zodat hij zo min mogelijk geheugen gebruikt en bij grote inputs niet vastloopt? Dit doe je door bepaalde berekeningen te maken, en ook door op veel verschillende manieren hetzelfde te programmeren. Omdat de Technische Wiskunde studenten nog geen Java (een programmeertaal) hebben gehad, krijgen we voor de eerste twee weken eerst de ‘Analysis’ opdrachten en wat makkelijke Java opdrachten. Hieronder zie je dus eerst een ‘Analysis’ vraag, waar ik dus de time complexity van de code eerst als een polynomiaal en dan in Big-Oh notation. Daaronder is wat code in Java om de som van even gehele getallen te berekenen met een for-loop en een while-loop.


Klik op de afbeelding voor een vergroting

Het vak word helemaal in het Engels gegeven, wat ik zelf fijn vind omdat je natuurlijk in het Engels programmeert en alle jargon geen Nederlandse vertaling heeft. Per week krijg je twee opdrachten die in WebLab maakt, en die kosten je ongeveer 2 a 3 uur. Ook moet je hoofdstukken uit het boek lezen, maar alles bij elkaar valt het hartstikke mee (vind ik dan).

Volgende week zal ik wat vertellen over Algebra I, het vak wat ik nu in Leiden volg!

Groetjes,
Johanna

Blog 17: Op naar de vakantie!

8 februari 2016
Wegens persoonlijke omstandigheden gingen mijn vakken dit blok helemaal niet zo soepeltjes, en de tentamens helaas ook niet. Maar ik heb het hier gelukkig over gehad met de studieadviseur, en heb ik zo samen een plan getrokken. Hierdoor is mijn ritme wel wat anders dan de meeste studenten geworden. Gelukkig was dit wel de laatste week voor de allereerste echte TU vakantie!

Oorspronkelijk was ik van plan om mee te gaan op de wintersportreis van Christiaan Huygens maar ergens moet ik nog wel gaan inhalen.

Ook beginnen we na de vakantie met dit keer vier nieuwe vakken, waarvan één keuzevak. Zelf heb ik gekozen voor het keuzevak Algoritme en Datastructuren, een Informatica vak. De andere optie was Mechanica & Relativiteitstheorie van de studie Technische Natuurkunde. Natuurkunde vond ik wel leuk op de middelbare school, maar eerlijk gezegd voel ik me al verslagen bij de naam van het vak.

Verder krijgen we na de vakantie Analyse 2, Modelleren A, en Algebra 1, waarvan we de laatste op de Universiteit van Leiden gaan volgen en Modelleren A door de Leidse studenten bij ons wordt gevolgd. Van Algebra 1 heb ik gehoord dat het het moeilijkste vak is van het eerste jaar en dat je hersens als pindakaas zullen voelen. Heel wat anders dan het idee bij Lineaire Algebra dus, wat zeker wel te doen was.

Ik heb vooral zin in modelleren, omdat ik nog niet zo’n goed idee heb van wat het is. Op dit punt vind ik het een beetje echte wiskundige hocus pocus. Iedereen weet wel wat algebra is en kan er wel een beetje van, maar modelleren! Dat is voor onderzoekers die dan weer een nieuwe sensationele headline produceren voor op mijn Facebook-feed. Oké, dit bedoel ik niet zo heel serieus allemaal. Het gaat volgens mij wel een lastig blok worden, en ik hoop maar dat mijn vakantie niet al te snel voorbij gaat zijn.

Met een vriendin was ik nog naar het IFFR geweest om een beetje goeie gecultiveerde studenten te zijn. Dit is ons niet gelukt. De film die we hadden uitgekozen, Gonin Saga, bleek zo’n bloederige actiefilm te zijn dat we overstuur de zaal uit kwamen. Wel was hij heel spannend en zeker horizon-verbredend. Er is een goeie studentenkorting dus het is zeker om aan te raden voor als je volgend jaar gaat studeren!

Tot volgende week en vive les vacances!

Groetjes,
Johanna

Blog 16: Finale!

25 januari 2016
Het was de laatste week voor tentamens, dus ik heb vrijwel niks gedaan behalve leren. Maar op zaterdag was de finale van de wedstrijd ‘ Het leukste dispuut van Nederland’!

Om 11 uur moesten we op het terrein staan van het Thuishaven festival te Amsterdam. Dat betekende dat we om 9 uur op moesten zijn. De veteranen van het dispuut vonden dit het perfecte moment voor treinpils. Je weet dat je pas een echte student bent als je met z’n allen in de trein gaat zitten en er rustig sixpackjes uit rugtassen worden gehaald en bier wordt uitgedeeld, tot grote verbazing van een bejaard stelletje.

Er waren vrijwel alleen maar vrouwendisputen. Van de 16 steden die meededen waren er nog twee andere gemengde disputen, maar ook die hadden voornamelijk vrouwelijke leden. Natuurlijk heel verwarrend als Delftse student. Dispuut Femme Fatale was hier het slachtoffer van, want opeens was hun banier verdwenen maar verscheen de volgende foto wel op hun Facebook pagina:

Dat was niet bepaald de focus van de wedstrijd. De bedoeling was om te winnen met drie wedstrijden: touwtrekken, kogelstoten, en een pubquiz. Verder moesten we likes verzamelen op foto’s die we hadden genomen, waarvan er eentje niet bepaald gepast was, en de ander niet verder kwam dan 14 likes.

We hebben dus best wel hard verloren, maar het was een super leuke dag! Ik heb wel volgens mij nog nooit zo bijzonder veel bier verspreid over een hele dag gedronken. In de trein terug werd er luidkeels een uur lang gezongen, en ik ben heel blij in mijn bed gaan liggen. Volgend jaar winnen we vast!

Groetjes,
Johanna

Blog 15: Fotoreportage

18-01-2016
Deze week was mijn tentamen dus was ik een voorbeeldige studente en heb ik voornamelijk lopen leren. Voor deze week heb ik dus een fotoreportage van allerlei momenten op de TU.

Hiernaast afgebeeld: een ontzettend mooi bewijs van Wiskundige Structuren, niemand minder dan Mark Veraar, en het ultra-hippe smartboard daar rechts. Helemaal aan het begin van het jaar hadden de docenten er ook nog niet eerder mee gewerkt. Ik vond het wel droog hoe de docent dan niet wist hoe ze er mee om konden gaan terwijl de collegezaal van alles uitriep (wat ook nog meteen bleek te kloppen). Na een halfjaar zijn de borden wel gewend, en ben ik er heel dankbaar voor. Hoezo dat? Zo worden alle college aantekeningen heel makkelijk online gezet!

Leuke tijden in de /Pub tijdens een Christiaan Huygens borrel moeten vastgelegd worden met het ultieme artistieke uitdrukkingsmiddel: de selfie. Dit was tijdens de nieuwjaarsborrel, waar ieder een gratis oliebol kreeg. Het was heel erg gezellig, en ik was uiteindelijk toch een paar uur gebleven, ook al was ik vrij moe van mijn Lineaire Algebra hertentamen. Alhoewel die biertjes wel goed verdiend waren.

De plek waar het allemaal gebeurt. Alhoewel het nog een beetje een work in progress is (een schilderij dat ik heb gekregen voor kerst moet ik nog inlijsten) zit ik voornamelijk hier opgaves te maken, Facebook te checken, en misschien soms een beetje te huilen. Misschien het fijnste van mijn leerinstallatie is mijn kalendertje waar ik heerlijk op kan kliederen met een uitveegstift als concentreren toch echt even niet wil lukken.

Hier rechts afgebeeld is de bieb. In de zomer zie je op de helling mensen zitten, en buiten het seizoen om wordt er druk gestudeerd binnen. Er is zelfs een Coffee Company binnen voor je driedubbele espresso en een tosti. In dat witte uitsteeksel zijn ook gewoon plekken om te leren die vooral ideaal zijn als je alleen wilt zitten. Alhoewel, tijdens de tentamenperiode moet je er vroeg bij zijn! Anders zijn er ook nog veel andere plekken waar je kant leren, zoals in het oude legermuseum.

EWI is tot half 11 open, maar tot ’s avonds laat zie je ook hier gewoon lichtjes branden van mensen aan het werk. Ik vond dat er toch zo cool uitzien dat deze foto op mijn Instagram is beland. Ik heb gelukkig maar een keer tot half elf op de campus gezeten, maar gezien ik volgend blok vier vakken heb zie ik het wel vaker gebeuren in mijn nabije toekomst.

Tot volgende week!

Groetjes,
Johanna

Blog 14: Tentamenweek

11 januari 2016

Never underestimate the enemy

Als je er gewoon objectief naar kijkt, dan denk je: oh, een toets van een uurtje op maandag, vrijdag eentje van drie uur. Kan gewoon. Niet per se de verkeerde instelling, maar ik ga uiteindelijk altijd met een ongemakkelijk gevoel de zaal binnen. Het ergste zijn de momenten terwijl je in de zaal zit maar nog niet een tentamen uitgedeeld heb gekregen en daar gewoon doelloos rondkijkt, naar iedereen die er zelfverzekerder dan jou uitziet. En alsjeblieft, eet ontbijt voor je komt. Een tentamenzaal is niet bedoeld zodat in harmonie met je studiegenootjes je buik lekker hard gaat knorren, want dan ga ik alweer bedenken hoe ik mijn gevoelens kan opeten met zo’n heerlijke bagel van de Bagel & Beans.

Wat mij het beste helpt om te leren voor tentamens is oude tentamens maken. Zo krijg je beter inzicht in wat de professor belangrijk vindt uit het hele boek qua stof. Het is heel anders dan de middelbare school, dus vooral voor je eerste tentamens is dat mijn protip. Verder gewoon goed geslapen hebben de avond van tevoren want tja, van een 5 ga je geen 6 maken in die 4 uur tijd, en zo kan je je makkelijker verslapen en merk ik aan mezelf dat ik die dag minder scherp ben.

Verjaardag

Mijn verjaardag had wel ultieme timing: de woensdag precies tussen beide tentamens in. Toen het net over twaalven was zat ik gewoon te blokken. Ja, ik was echt zielig. Daarom had ik wel gekozen om bij mijn ouderlijk thuis te gaan leren zodat ik het nog wel gezellig kon vieren. Sjiek dineren in mijn favoriete restaurant in Amsterdam was de perfecte onderbreking.

Vrijdag, nadat de tentamens erop zaten heb ik een huisfeest gegeven en ben ik met een kleine groep uitgegaan bij het Transportbedrijf in Rotterdam. Je weet zeker dat je avond geslaagd is als je om 10 uur ’s ochtends weer thuis komt aankakken en het enige wat je ruikt is oud bier.

Groetjes,
Johanna

Blog 13: Kerstvakantie

4 januari 2016
Na vier maanden was ik zeker aan vakantie toe!

Curacao

Met mijn familie ben ik naar Curaçao geweest, wat goddelijk was. Dertig graden, iedere dag zon, en het is natuurlijk fijn om weer thuis te zijn. Er was een reünie van mijn oude middelbare school waar ik weer leraren heb gesproken en veel mensen waarmee ik groot ben geworden. Het grappigste waren de reacties op mijn nieuwe studie: iedereen had politicologie verwacht of iets in die geest. Ook kreeg ik de vraag die jij misschien ook wel gaat horen als je wiskunde gaat studeren: waarom?! Waarop ik met een brede glimlach antwoord dat ik het leuk vind. Het gaat om de uitdaging van het vinden van de oplossing, van het abstracte denken.

Oud en nieuw is op Curaçao een groot gebeuren: de dagen na kerst zijn er overal pagara party’s, waar lange rode rotjes worden uitgerold in de straten. Voornamelijk bedrijven hebben de grootste, om de fukus (boze geesten) te verjagen en zo het nieuwe jaar goed te beginnen. Met nieuw jaar zelf ben ik naar een strandtentje geweest waar ik al heel mijn leven kom en heb ik tot het weer licht werd gedanst. Een geslaagde vakantie dus, plus ben ik mooi bruin teruggekomen.

Studieadviseur

Persoonlijk gaat het wat moeilijker nu. Het belangrijkste wat je dan kan doen als student is een afspraak maken met de studieadviseur! Dit moet je vooral doen met een proactieve houding. Niet wachten tot je persoonlijke situatie daadwerkelijk je studie zo negatief beïnvloedt dat er weinig nog te doen is, dus. Deze week ga ik dus naar de studieadviseur om te kijken hoe de universiteit mij hulp kan bieden zodat het academisch ook goed blijft gaan. Maar je kan bij de studieadviseur terecht met alle vragen over je studie, ook als je erover denkt om aan de TU te studeren. Indien jij dat wilt doen moet je eerst een mailtje sturen met je vraag, en dan wordt er gekeken of een afspraak nodig is.

Dat was het weer voor deze week!

Groetjes,
Johanna

Blog 12: Het leukste dispuut van Nederland

14 december 2015

Deeltentamens

Deze week hadden we deeltentamens voor Analyse I, Inleiding Programmeren en Wiskundige Structuren. Waar ik een beetje de fout in was gegaan, was bij Inleiding Programmeren. Bij dit tentamen kreeg je drie opdrachten die je vervolgens moest programmeren. Uiteindelijk zat ik zo in de zonemet de tweede opdracht dat ik nog maar een kwartier had voor de derde. Oeps! In ieder geval ging de rest soepeler, en mijn hertentamen Lineaire Algebra gelukkig ook. Hoe vier je dit? Door naar het beruchte Hagedistival te gaan!

Het Hagedistival is een huisfeest gegeven in Tanthof (een buurt helemaal in het zuiden van Delft) door drie studentenhuizen naast elkaar. Huizen waren helemaal beschilderd in thema, en alhoewel de avond nu ietsje vaag is weet ik nog wel dat het heel leuk was.Leukste dispuut van Nederland

Met mijn dispuut Redux doen wij al de laatste twee weken mee met een wedstrijd om de titel ‘Het leukste dispuut van Nederland’ te bemachtigen! Na twee knockout rondes is er nog eentje over voordat we in de finale zitten. We moesten foto’s maken en likes bemachtigen. De eerste opdracht was dat we een schat moesten verzinnen voor Captain Morgan (sponsor van de wedstrijd) en waar hij deze kon vinden. Wij kozen voor een toepasselijk sigarenmerk die kon worden gedeeld met de vader des vaderlands. De tweede was een plek waar een speaker hard nodig was. Die hebben we genomen in een studieruimte bij Werktuigbouwkunde.

Als jij wilt helpen om ons de finale in te sturen kan je hier stemmen! In ieder geval snak ik al naar de vakantie die volgende week gaat beginnen, en ben ik weer hard aan het leren geslagen om ook na de kerst weer succesvolle studente te spelen.

Groetjes,
Johanna

Blog 11: Interview met niemand minder dan Dr. Cornelis Kraaikamp

7 december 2015
Deeltentamens zijn volgende week, dus ik heb helaas weinig leuks te vertellen. Dus deze week vond ik het een leuk idee om een beeld te scheppen van wie je les krijgt. Cor, zoals hij zelf zegt, vind ik persoonlijk een van de leukste docenten die we tot nu toe hebben gehad, en veel van mijn jaargenoten zijn het hier volgens mij mee eens. Hierbij dus een exclusief interview voor het EWI promo team.

Vergeleken met de voorgaande eerstejaars, wat valt u op bij de lichting van 2015?

Moeilijk te zeggen; het is rustiger dan vorig jaar, maar zowel dit jaar als in de voorafgaande jaren werd er hard gewerkt. Er is een fijne sfeer in de klas, maar dat was in de afgelopen jaren ook. Moeilijke vraag!

Wat vindt u zelf het leukste van het vak Analyse I?

De overgang van "schoolwiskunde" naar dingen "strak" bewijzen; dat is voor de meeste studenten echt nieuw (was het voor mij ook), en als je dan het kwartje ziet vallen bij de studenten is dat een heel erg fijn gevoel.

U heeft een hele leuk stijl van lesgeven. Is dit een bewuste keuze, of gaf u altijd al zo college?

Lang geleden, toen ik nog een student was, las ik in een biografie van Shostakovich een opmerking over Stravinsky; volgens Shostakovich is het zo prettig om naar Stravinsky's muziek te luisteren omdat Stravinsky de "steigers om de muziek heeft laten staan". Je kan zien, horen hoe de muziek "in elkaar zit", en dat is prettig. Dat heb ik vanaf dat moment ook willen doen in mijn lesgeven, voordrachten geven, en in de manier waarop ik mijn artikelen schrijf.

Waar heeft u geleerd om zulke mooie stippellijntjes te maken?

Van mijn wiskundeleraar op de middelbare school. Hij kon echt alles maken met stippellijnen.

Heeft u ooit tranen aangetroffen op een tentamen? (Indien niet, verwacht u dit moment nog in uw carrière?)

Nee, en ik hoop dat zoiets ook niet gaat gebeuren! Dan heb ik het niet goed gedaan!

Kent u een leuk wiskunde grapje?

Ehhh ... ja, maar dat is een grap die ze bij TB (Technische Bestuurskunde) niet zo kunnen waarderen!

Het is bijna Sinterklaas. Verwacht u een leuk cadeautje of gaat u met de zak mee naar Spanje?

Dat laatste zou eigenlijk ook wel eens leuk zijn! Als kind was ik er heel erg bang voor! Ook voor zowel Sinterklaas als de zwarte Pieten vond ik maar streng en eng, maar ik was een ventje met een grote mond, dus...

Groetjes,
Johanna

Blog 10: Christiaan Huygens

30 november 2015
Omdat ik weinig op de universiteit bent geweest, aangezien ik nu op mijn broertje pas (hiep hiep hoera voor Collegerama, waar je online colleges kunt terugkijken), gaat deze blog over de studievereniging.

Wat is een studievereniging?

Een studievereniging is enigszins vergelijkbaar met een studentenvereniging, het verschil is alleen dat je mag lid worden op basis van je studie. Christiaan Huygens (afgekort: CH) is de studievereniging voor de wiskunde en informatica studenten, maar in EWI heb je ook de studievereniging voor Elektrotechniek.

Ze bieden studieboeken goedkoper aan, een online archief met oude tentamens en heel wat leuke activiteiten om samen te doen met je studiegenoten. Deze donderdag was er een WiFest, georganiseerd door de commissie Wifi, die ook de wintersportreis organiseert in februari. Aanstaande woensdag is een Sinterklaas borrel, ga zo maar door. Al eerder heb ik verteld over de lunchlezingen, maar die mogen zeker niet vergeten worden.

En wat doe ik dan in zo’n studievereniging?

Meeste studenten gaan naar de meeste georganiseerde evenementen, en veel gaan ook een commissie doen! De commissies zijn ingedeeld op jaar, dus als eerstejaars kom je terecht in een eerstejaarscommissie.

Een voorbeeld van een eerstejaarscommissie is de AkCie die de SinterklaasLunCH heeft georganiseerd, en ook vele andere AkCieviteiten (deze schrijfwijze kan irriteren, maar dat is juist leuk) zoals de ADSL (Algemene Docenten-Studenten Lounge), waarbij docenten en studenten gezellig samen wat gaan drinken in de pub in de kelder en de docenten gratis bier kunnen halen voor de studenten..

Dan zijn er ook nog de ChoCo die een ouderdag organiseert, de FaCie die een smoelenboek maakt na het eerstejaarsweekend, en de MeisCie (niet alleen voor eerstejaars) die activiteiten organiseert voor de vrouwelijke leden. Ze zijn heel herkenbaar omdat ze commissiekleding hebben, zoals de AkCie van dit jaar hieronder:

CH every day

In de pauzes gaat iedereen gratis koffie een thee halen, en staat iedereen gezellig met elkaar te kletsen. Maar ook tijdens de lunch, of als je gewoon op de uni bent maar geen college hebt, zitten er altijd wel wat mensen op de bank te hangen. Veel mensen doen er ook wat werk omdat er meteen ouderejaars zijn die je kunnen helpen. Al met al, gaat CH zeker wel wat voor je betekenen in je studententijd aan de TU.

Tot volgende week!

Groetjes,
Johanna

Blog 09: Wat meer over de vakken

23 november 2015
Zelf vond ik het nogal vaagjes wat er wordt bedoeld met Analyse I en Inleiding tot Programmeren dus wil ik even laten zien wat je precies aan het doen bent.

Inleiding tot Programmeren

Dit is de allereerste opdracht die we voor het practicum moesten maken, waarbij je de ingevoerde tekst tussen allerlei puntjes komt te staan. Hier is het programma uitgevoerd:

Als je onder de indruk ben, maak je geen zorgen, want ik ben ook onder de indruk van mezelf. Ook al ziet dit er belachelijk simpel uit, moet ik toegeven dat zelfs met programmeerervaring ik nog wel moeite had met de puntjes op de i te zetten (ja, die grap maakte ik echt). Bijvoorbeeld, als ik een kleinere field width invoerde dan de hoeveelheid karakters in mijn tekst, dan kwamen er opeens geen puntjes. En als je dan al een halfuur bezig ben om alleen maar dat goed te krijgen, dan heb je wel snel door dat het een stuk moeilijker is dan het eruitziet. Ons tentamen voor dit vak is namelijk gewoon daadwerkelijk programmeren. Je wilt dan zeker niet met zulke kleine dingetjes zo lang bezig zijn.

In ieder geval is het wel heel leuk en wel fijne afwisseling van dat geweldige mooie boek Analysis with an Introduction to Proof. Ook al is EWI zo mooi afgebeeld op de kaft. Het is een leuk vak, maar bereid je wel voor tot vele frustraties als je maar niet snapt waarom die stomme computer niet gewoon doet wat je wilt.

Analyse I

Dit blok hebben we mentoraat voor het vak Analyse in plaats van voor Caleidoscoop. Wel hebben we dezelfde mentor en dezelfde groep, wat ik wel leuk vind. De opdrachten worden nu ook niet tijdens het mentoraat gemaakt, maar is het de bedoeling dat deze van tevoren af zijn en dat deze worden gepresenteerd. Om heel eerlijk te zijn heb ik de opgaven niet gemaakt voor het eerste mentoraat, dus heb ik geen antwoorden of zoiets dergelijks voor jullie. Ik had namelijk een belangrijke afspraak die niet kon worden afgezegd. Maar dit waren wat van de opgaven:

We moeten deze antwoorden presenteren, omdat bij vorige jaren ze merkten dat de studenten dit niet op niveau konden. Tja, dat snap ik wel, want als iemand wat aan mij vraagt, dan pak ik het liefste meteen mijn schrift erbij. Die duw ik dan triomfantelijk naar de ander toe, alsof het mijn enige communicatiemiddel is en ook de enige manier om wat uit te leggen. Wiskunde is heel precies, dus door gewoon te praten ben ik altijd bang dat ik iets net onhandig zeg waardoor er niks meer van klopt.

In ieder geval hoop ik jullie zo een beter beeld te hebben gegeven van mijn vakken dit kwartaal!

Groetjes,
Johanna

Blog 08: Het tweede blok begint… nu!

16 november 2015

Vakken

Dit kwartaal hebben we Analyse I, Inleiding Programmeren en de tweede helft van Wiskundige Structuren. Analyse I gebruikt hetzelfde boek als Wiskundige Structuren en lijkt ook veel op het vak. Het verschil is dat bij Analyse we dieper ingaan op de stof, in plaats van de breedheid en algemeenheid die ik kenmerkend vind voor Wiskundige Structuren. Omdat deze twee vakken ook duidelijk op elkaar bouwen, is het inderdaad belangrijk om nooit achter te raken, aangezien zo’n achterstand gewoon bijzonder moeilijk is om in te halen.

Inleiding Programmeren is een beetje zoals de naam al aanduidt: wij krijgen een inleiding tot programmeren in de programmeertaal Python. Zelf heb ik eerder geprogrammeerd in Visual Basic en tot nu toe vind ik het veel op elkaar lijken. Vooral het leuke (tot nu) is niet alleen het enthousiasme van de docent, Peter van Nieuwenhuizen, maar hoe je moet nadenken als een computer om zo de juiste instructies te programmeren. Ook de docent van Analyse I, Cor Kraaikamp, is ontzettend leuk om college van te krijgen. Het eerste college maakte hij daadwerkelijk leuke grapjes, en hij legt de stof nog eens heel helder uit. Ik denk dat dit wel een leuk blok gaat worden.

Dispuut!

Ja ja, deze woensdag was het eindelijk zo ver: ik was uitgenodigd om toe te treden als ‘noviet’ bij dispuut Redux bij de Koornbeurs. Noviet houdt in dat ik mezelf eigenlijk nog moet bewijzen als het ware, en dat ik nog geen volwaardig lid ben van het dispuut. Thuis had ik een brief ontvangen met cryptische instructies, en een bevel om in een ornaat te verschijnen ‘daar waar het wapen van Delft de markt siert’.

Wij stonden dus met z’n vieren met kroon, schild, speer, en een korenhalm voor de bovengenoemde locatie, en gingen voor de rest van de dag op een speurtocht door Delft. Willekeurige voorbijgangers gaven ons envelopjes met nog meer raadsels. Ieder raadsel gaf ons een nieuwe locatie, waar we een vreemde zin moesten voordragen om dan vervolgens weer een nieuwe te krijgen.

Het was een hele leuke, en vooral studentikoze ervaring! Nog nooit heb ik zo veel vreemde blikken gekregen, maar ja, hoe vaak zie je nou vier mislukte ridders door de stad lopen? Uiteindelijk kwamen we terug naar de Koornbeurs en hadden we een heerlijk drie gangen diner en was het nog gezellig tot vroeg in de volgende ochtend. Als je fan bent van verenigingsleven en actief lid zijn je wat lijkt, dan is iets als een dispuut zeker een aanrader!

Groetjes,
Johanna

Blog 07: Tentamenweek

9 november 2015

Never underestimate the enemy

Als je er gewoon objectief naar kijkt, dan denk je: oh, een toets van een uurtje op maandag, vrijdag eentje van drie uur. Kan gewoon. Niet per se de verkeerde instelling, maar ik ga uiteindelijk altijd met een ongemakkelijk gevoel de zaal binnen. Het ergste zijn de momenten terwijl je in de zaal zit, maar nog niet een tentamen uitgedeeld heb gekregen en daar gewoon doelloos rondkijkt naar iedereen die er zelfverzekerder dan jou uitziet. En alsjeblieft, eet ontbijt voor je komt. Een tentamenzaal is niet bedoeld zodat in harmonie met je studiegenootjes je buik lekker hard gaat knorren, want dan ga ik alweer bedenken hoe ik mijn gevoelens kan opeten met zo’n heerlijke bagel van de Bagel & Beans.

Wat mij het beste helpt om te leren voor tentamens is oude tentamens maken. Zo krijg je beter inzicht in wat de professor belangrijk vindt uit het hele boek qua stof. Het is heel anders dan de middelbare school, dus vooral voor je eerste tentamens is dat mijn tip. Verder is het handig dat je de avond ervoor goed geslapen hebt, want tja, van een 5 ga je geen 6 maken in die 4 uur tijd, en zo kan je je makkelijker verslapen en merk ik aan mezelf dat ik die dag minder scherp ben.

Verjaardag

Mijn verjaardag had wel ultieme timing: de woensdag precies tussen beide tentamens in. Toen het net over twaalven was, zat ik gewoon te blokken. Ja, ik was echt zielig. Daarom had ik wel gekozen om bij mijn ouderlijk thuis te gaan leren zodat ik het nog wel gezellig kon vieren. Sjiek dineren in mijn favoriete restaurant in Amsterdam was de perfecte onderbreking. Vrijdag, nadat de tentamens erop zaten heb ik een huisfeest gegeven en ben ik met een kleine groep uitgegaan bij het Transportbedrijf in Rotterdam. Je weet zeker dat je avond geslaagd is als je om 10 uur ’s ochtends weer thuis komt aankakken en het enige wat je ruikt oud bier is.

Groetjes,
Johanna 

Blog 06: Weekje ziek

2 november 2015
Helaas kan ik niet zo veel vertellen over deze week, omdat ik een goeie griep te pakken had. Na drie dagen zielig te verpieteren in mijn kamer had ik besloten dat mijn herstel bevorderd zou worden door een flinke dosis moederlijke liefde en ben ik naar mijn ouderlijk huis gegaan.

Het is vooral naar dat het precies in de laatste week was, want nu heb ik alle herhaling gemist en geen kans gehad om mijn feedbackopgaves op te halen. Feedbackopgaves zijn opgaves die je maakt waarvoor je geen cijfer krijgt, maar die wel worden nagekeken en teruggegeven zodat je weet hoe je er voor staat.

Onzekerheid

Dat vind ik wel het moeilijke van studeren. Je weet nooit of je echt goed bezig bent. Het is hard werken en hopen dat je hard heb gewerkt op de juiste dingen. Alleen de feedbackopgaves en het deeltentamen heb je tussendoor. Voor mij vind ik dat moeilijk, want ik voel geen zekerheid over hoe ik er voor sta. Maar ja, gewoon hard blijven werken en meer kan je niet doen. Nu dat is gezegd, is het weer tijd voor mij om te gaan leren.

Groetjes,
Johanna

Blog 05: Het begin van het einde

26 oktober 2015
Er zijn drie soorten leugens: leugens, grotere leugens en statistieken – Benjamin Disraeli

Deze dinsdag hadden wij een kwartaalbijeenkomst. Hierbij wordt een beetje statistiek gepresenteerd over de resultaten van ons jaar tot nu toe. Hieronder vielen het percentage studenten die zich hebben uitgeschreven, hoe veel er naar ieder college komen, hoe veel tijd er gemiddeld aan de studie wordt besteedt, maar ook welk percentage een voldoende had voor de deeltentamens.

Hierna werd een grappige quiz gehouden over hoe goed wij de docenten van de faculteit kenden, met vragen zoals welke tapdansen als hobby had, en welke viool speelde. Ik moest helaas gokken op deze vragen. Hierna was een borrel bij de /pub, een café in EWI waar je woensdag en vrijdag gezellig een drankje kan halen.

Tentamens

Gezien tentamens al snel gingen komen ging ik voornamelijk naar de bieb na mijn colleges. Grappig om te zien was dat gezien de tentamenperiode was begonnen er in zowat ieder gebouw extra studieruimte is. Zo blijkt maar dat ik niet de enige ben met een wat tentamenstress op de TU.

Maar ja, tentamenstress betekent voor mij dan dat ik iedere dag met mijn neus in de boeken zit of in de collegezaal. Helaas ben ik dus een beetje saai bezig. Gelukkig wel verantwoordelijk, want na de tentamens kan ik weer er op uit. In de tentamenweek ben ik ook jarig, dus dat wordt zeker een extra leuk weekend.

Op naar een nieuwe week!

Groetjes,
Johanna 

Blog 04: Een rustige week

19 oktober 2015
Is het alweer vrijdag?
Soms zitten er van die saaiere weken tussen waar niks echt is gebeurd. Zo eentje was deze dan, met uitzondering van dinsdag. Ik zat in mentoraat toen opeens een alarm afging en we allemaal het gebouw gingen verlaten.

Gelukkig was er alleen een leiding gesprongen terwijl een lift werd gerepareerd en ging de faculteit dicht voor de rest van de dag. Omdat je natuurlijk de trap moet nemen was ik heel tevreden dat mijn mentoraat op de vijfde verdieping plaatsvindt en niet op de 20ste verdieping.

Enfin, de volgende dag was het gewoon weer blokken alhoewel de stilteruimte op EWI geen werkende computers meer heeft. Op de tweede verdieping is een studeerzaal waar ik wel eens ga leren omdat er vaker een vrije computer is dan in de bibliotheek. Ook hoef ik dan niet die hele twee minuten te fietsen, wat ik zeker niet wil doen nu het echt koud begint te worden.

Minors

Misschien nog niet zo bijzonder relevant in het eerste jaar van je studie, maar wel iets wat ik nog niet wist: je minor mag je ook volgen aan Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam. In je derde jaar, ter verbreding van je opleiding, kies je dus een minor. Dan volg je een half jaar lang een samengesteld vakkenpakket van een andere studie.

Een ouderejaars Technische Natuurkunde student vertelde mij over zijn minor in theater. Zelf hou ik heel veel van geschiedenis, dus vind ik het echt leuk dat ik later nog de kans ga hebben om mezelf daarin te verdiepen. Zo heb je de kans iets te leren over iets wat je, naast wiskunde, ook interessant vindt, zonder een complete studie erin te volgen. De minor is dan de perfecte tijd om toch je passie voor Chinese economie en sociëteit achterna te gaan, bijvoorbeeld.

Voor de rest valt hier niet zo veel meer te melden na een heerlijk rustig weekje. Nu maar hopen dat het zo blijft tot het alweer tijd is voor de tentamens.

Groetjes,
Johanna

Blog 03: Broodje politiek

12 oktober 2015
Deze week was voornamelijk routine. Iets waar ik altijd moeite mee heb, is om bij het thuiskomen van de TU is niet meteen in te kakken en alleen maar series te kijken, maar toch wat aan huiswerk te doen.

Natuurlijk, na aan één stuk door alleen maar opletten moet je wel even ontspannen, maar je hebt ook nog genoeg werk om thuis te doen. Wat het fijne is als je jezelf op schema houdt met de opgaves die je moet maken is dat als je ergens moeite mee hebt, je tijdens de instructie er dan hulp bij kan krijgen van een studenten-assistent. Een student-assistent is een ouderejaars die studeert én voor de universiteit werkt. Tijdens instructiegroepen heb je vaak een student-assistent die je begeleidt, maar ook vaak genoeg een docent.

Linaire Algebra

Wat ik vooral begin te merken nu we over de helft zijn bij Lineaire Algebra, is hoe belangrijk het is dat je de eerdere stof ontzettend goed onder de knie hebt. Zodra je echt goed achterloopt, is het heel moeilijk om weer op schema te komen. Ik merk het nu wel dat het vrij belangrijk is dat ik alles bijhoudt, omdat de stof ook een stuk moeilijker begint te worden. Bijvoorbeeld, de eerste helft van Lineaire Algebra heeft ons eigenlijk voorbereid om een basis te vinden voor een matrix.

Deze week gingen we door met eigenvectoren en het vinden van een eigenbasis, allebei substantieel moeilijker dan wat wij eerst deden. Ik begin hierdoor wel een beetje in de stress te raken, want eigenlijk was ik van plan om naar Amsterdam Dance Event te gaan volgende week. Tja, dat is eenmaal het leven van een student. Ik kies toch voor het oh-zo-aanlokkelijke lineaire algebra.

Disputen

Wat wel leuk is, is dat ik ben uitgenodigd voor een borrel van een dispuut bij de Koornbeurs: Redux. Voor disputen wordt je eerst uitgenodigd om kennis te maken met de leden, die dan gaan beslissen of je erbij past. Hartstikke leuk dus. Meeste verenigingen in Delft zoals DSC (het corps), Virgiel, Sint Jansburg, enz. hebben allemaal ook allerlei disputen.

Ieder dispuut heeft altijd ook echt zijn eigen karakter en organiseren ook feestjes op de vereniging. Daarom moet je worden gekozen, want anders verandert natuurlijk heel het dispuut, en dat is niet de bedoeling. Ergens volgende week zal ik horen of ik erbij mag.

Studium Generale

Wat ook leuk was is dat ik op woensdag naar een evenement georganiseerd door het Studium Generale was gegaan. Zij organiseren allerlei lectures, debates, workshops, en zelfs concerten die zijn bedoeld om jezelf een beetje te verbreden. Ik was naar een lezing gegaan over de situatie in Syrie, en het was zeer interessant.

Andere onderwerpen van evenementen zijn bijvoorbeeld geo-engineering en het klimaat, grote denkers over moderne vrijheidsidealen, enz. Dat vind ik wel echt leuk aan studeren aan de TU: er is heel veel wat je naast je studie kan doen om jezelf te ontwikkelen. Het is niet alleen studentenleven, maar ook dit soort dingen.

Dat miste ik wel een beetje toen ik aan de Erasmus Universiteit studeerde. Ook al ben je niet zo van de politiek, filosofie, of current events zou ik het wel aanraden om ten minste een keer zoiets mee te pakken.

Groetjes,
Johanna

Blog 02: De eerste tentamens

05 oktober 2015
De eerste tentamens zijn achter de rug! In de vijfde week hadden we deeltentamens voor Lineaire Algebra en Wiskundige Structuren. Gelukkig had ik voor beide geleerd en was het allemaal geen ramp. Het vak Wiskundige Structuren staat bekend als een struikelvak, dus waren ik en mijn studiegenoten wel bezorgd.

Het is een vak waar je compleet anders over wiskunde moet nadenken dan je ooit eerder heb gedaan. Aan de ene kant maakt dat het een ontzettend interessant vak, aan de andere kant kunnen je hersens het niet altijd even goed aan. Gelukkig de toets was vele malen makkelijker dan we hadden verwacht, dus uiteindelijk verlieten we (bijna) allemaal EWI met een glimlach op ons gezicht.

Om te vieren dat de eerste toetsen waren overleefd, ben ik met wat vrienden naar de Koornbeurs gegaan, waar ik lid ben, om bij te komen. De Koornbeurs is een van de vele studentenverenigingen die Delft kent, en woensdag is de borrelavond.


Maar alhoewel er deeltentamens waren gingen de colleges en instructiegroepen gewoon door. Gezien ik maandag, dinsdag, en woensdag niet was gegaan, had ik veel in te halen in de rest van de week. Inhalen is echt niet leuk, en dus voor de volgende tentamens ga ik zeker alles wat beter inplannen. Vroeg opstaan om een hele dag aan de studie te zitten is niet iets wat kan volhouden op de langere termijn. Wat ik vooral zonde vind van achterlopen, is dat je niet meer alles uit je lessen kan halen, omdat er immers wordt gebouwd op stof die je nog niet kent.

Zo heb ik wel echt mijn luie zondag verdiend. Uiteindelijk, na hard zwoegen, is het toch heel vervullend om de wetenschap te hebben dat ik gewoon goed bezig ben, en dat is uiteindelijk waar je het voor doet. Op naar de volgende week!

Groetjes,

Johanna

Blog 01: Even voorstellen

28 september 2015
Mijn naam is Johanna Dekker en ik ben dit jaar begonnen met de studie Technische Wiskunde. In mijn blog zal ik een beeld geven van het leven van een studente aan de TU Delft. Hopelijk krijg je zo een beeld van wat er nou precies mee wordt bedoeld met het begrip ‘studentenleven’: de colleges, de feestjes, en alles daaromheen.

TU Delft, hoe ben ik hier terecht gekomen?

Ik ben een geboren en getogen Curaçaoënaar, en vorig jaar emigreerde ik naar Nederland, enthousiast om te beginnen met een dubbelstudie economie en rechten in Rotterdam. Helaas werd mij al snel duidelijk dat dit niet was wat ik wilde, en ging ik na de kerst al zoeken naar een nieuwe studie. Een beetje uit het niets had ik het idee om te gaan kijken naar technische studies, gezien ik werkte als programmeur-in-opleiding bij een boekhoudbedrijf. Wiskunde, een vak waar ik op de middelbare school niet al te warm van werd: eindeloze keren hetzelfde. Maar ik ging meelopen, en zwaar onder de indruk van vier krijtborden volgeschreven met allerlei vergelijkingen wist ik het snel: dit wilde ik ook kunnen doen. Bij economie viel ik tijdens colleges in slaap, en bij Technische Wiskunde zat ik aan een stuk door op te letten, enthousiast en geïnteresseerd. Voor mij maakte dat het makkelijk: een uitdagende studie met een goeie sfeer. Ik was verkocht, en zo stond ik een paar maanden later in het EWI gebouw voor het EJW (eerstejaarsweekend).

Eerstejaarsweekend

Helemaal verdwaald vond ik mijn weg, kreeg ik een wit shirtje met ‘Bytjes en bijtjes’ erop, een riant AH Basic waterflesje inclusief mijn naam (ja, het leven is mooi) en vond ik mezelf in een zaal vol met toekomstige studenten Technische Wiskunde en Technische Informatica. Ook al was ik single and ready to mingle, werden wesnel naar buiten gedreven om daar even goed een middagje te zingen over wiskunde en informatica, en dan naar Brabant om het al geweldige feest daar verder te bouwen.

Brabant is immers de ideale plek om met z’n allen nog meer te zingen, ochtendgymnastiek te beoefenen, vreemde spellen te spelen en zo al wat vrienden te maken om ’s avonds mee te feesten voordat de Owee begint. Denk aan bier en bananen, honkbal, pool noodles, zeepsop, sponzen en bierkratjes, en gehurkt Darwin’s theorie over de evolutie na te bootsen. Eigenlijk is het overbodig dat ik dit zeg, maar sowieso een aanrader om dit te combineren met de ontvangstweek van Delft: de Owee!

Owee: dit is jouw moment!

Brak en moe kwamen we uit Brabant weer op de campus in Delft aan, waarbij we onze spullen voor de Owee op gingen halen. Je had nog even tijd om te douchen, en daarna begon het al weer met een diner aan de gracht en een feest op de Markt waarbij je plotseling weer reserve energie had gevonden. Het dagprogramma was vooral bedoeld om je te oriënteren in Delft en haar studentenleven. ’s Avonds organiseren de vele studentenverenigingen allerlei activiteiten, zoals de Beer Stock Exchange bij de Delftsche Studenten Bond (DSB) (goedkoop bier), Ladies Night bij het Delftsche Studenten Corps (DSC), of Dungeons and Dragons bij de Bolk. Het is echt ontzettend leuk, en ik heb veel mooie herinneringen hieraan.

‘Wat zijn die collegebanken irritant zeg’

Een week na de Owee zat ik weer in EWI, alleen dit keer niet voor een weekendfestijn maar oh ja – wiskunde. Kwart voor negen is een tijdstip die een vage herinnering is na de zomervakantie, maar na drie dagen wen je er al aan en vind je 8 uur wakker worden ‘uitslapen’. Niet zoals bij andere studies waar het vrij voorkomend is dat je drie dagen in de week vrij bent, is het in Delft wel een beetje remiscent van je middelbareschooltijd. Mijn eerste blok zit ik voornamelijk vanaf negen uur tot half vier op de uni. Het schoolse is ook heel snel voorbij, want binnen vier weken zit je op de helft van je boek! Nog indrukwekkender dan het tempo vind ik altijd dat er plek is voor al die stof in mijn hersens, en dat voor drie vakken.

Op de middelbare school moet ik wel toegeven dat ik meer de luilak was dan de uil, het symbool van de studievereniging van Technische Wiskunde, Christiaan Huygens. Ik was het type student die alles tot het laatste moment uitstelde en dromerig mijn schrift vol zat te kliederen tijdens de saaiere lessen. Bij mijn vorige studie was dat echt een valkuil, en nu, de tweede keer, heb ik er nog steeds moeite mee. Mijn eerste deeltentamen voor Lineaire Algebra ging gelukkig nog wel oké, maar goed is daar ver van verwijderd.

Je zal wel echt significant wat tijd aan je studie moeten besteden, en iedere dag na colleges even er aan gaan zitten wil je niet snel achterlopen en in dikke stress belanden. Voor mij werkt het goed om doordeweeks aan de studie te zitten en mijn weekend vrijhouden voor al het leuke dat het studentenleven ook biedt. Mijn gouden tip: koop alles wat je denkt nodig te hebben voordat colleges beginnen: planner, schriften, correctievloeistof, potlood, gum, kilozakken koffie, tissues om de tranen mee te deppen en eventueel waterproof mascara (maybe it is Maybelline ;)

Mijn eerste weken zijn echt razendsnel gegaan, maar hopelijk geeft dit je een goed beeld van wat je kan verwachten bij het begin der beginnen.

Groetjes,
Johanna

/* */