BLOG: Karel

Blog 8: Openbaar vervoer

11 December 2017
Hallo iedereen, deze week wil ik jullie, in plaats van over het Delftse kamersysteem, iets vertellen over het openbaar vervoer. Hier worden elementen zoals kamers ook bij betrokken, dus het was niet een gehele wanbelofte!

Een warm wakker worden

Het is maandagochtend, je alarm gaat weer om half 7 ’s ochtends, en je moet weer naar college. Jottem! Je wordt lekker wakker, neemt een ontbijtje, en maakt je klaar om naar het station toe te gaan. Je komt daar aan, gaat naar de trein toe die jij nodig hebt en gaat naar de uni toe. Jammer genoeg gaat het met de NS niet altijd zo simpel. Vaak rijden treinen niet vanwege weersomstandigheden (ja, 2 druppels water die uit de lucht vallen zijn echt zo erg) of hebben ze vertraging vanwege van alles en nog wat. Als dit het geval is kan je ervoor kiezen om een zelfstudiedag te nemen, maar als je iets verplichts hebt, of een vergadering, of een training, of iets dergelijks is dat toch wel echt even wat minder plezant. 

Als: geen kamer

Als je nog geen kamer hebt in Delft is de kans dat jij met de trein moet/gaat zeer groot. Enige alternatieven zijn auto of fiets, maar ik heb geen zin om vanaf Gouda naar Delft te fietsen, en ook als je geen rijbewijs hebt lijkt de auto mij geen goed plan. Ik ben zelf dus afhankelijk van de NS, evenals heel wat andere studenten verspreid over Nederland. Als de treinen dus niet rijden, kan ik vrij weinig daartegen doen. Een pluspuntje is wel: het is gratis! Jaja, dan maak je al dit helse gedoe mee, maar dan hoef je er tenminste niet voor te betalen.

Als: wel kamer

Als je wel een kamer hebt in Delft kan je gemakkelijk al je vrienden uitlachen die keer op keer moeite hebben met het openbare vervoerssysteem. Jij hoeft je alleen maar zorgen te maken over of je fiets er nog staat of niet, en zelfs als dat wel zo zou zijn is lopen naar de uni vanaf Delft toch iets prettiger dan Den Haag of Amstelveen. Als al je dagelijkse verplichtingen voorbij zijn hoef jij alleen maar naar je kamer te gaan, terwijl mensen die naar hun ouderlijk huis moeten lekker mogen gaan stressen en op diverse stations mogen sprinten naar nog meer diverse perrons. Mijn punt is kort: zoek zo snel mogelijk een goede kamer. Je hebt daar zoveel profijt van.

Tot volgende week!

Karel

BLOG 7: Tentamenweek

27 november 2017

Hallo iedereen, in dit blog ga ik schrijven over van alles omtrent de tentamens!

Wat houden tentamens in?

Tentamens is hoe de toetsingen op de universiteit worden genoemd. Deze zijn te vergelijken met de middelbare schoolexamens. De meeste tentamens zijn 3 uur lang, hoewel menig deeltentamen minder lang duurt. Tentamens zijn gewoon de universitaire versie van een proefwerkweek, alleen haal je nu niet alleen een cijfer, je sluit een geheel vak af. Als je een voldoende hebt voor je tentamen (5.75 of hoger) dan heb je dat vak gehaald en krijg je de daarvoor toegekende studiepunten. Als je een onvoldoende hebt voor je tentamen, dan wacht je een herkansing af! Als je die ook niet haalt is het spijtig, en ontvang je de studiepunten daar niet voor. Dan moet je het vak het jaar erna halen. Toch hoef je je geen zorgen te maken, je kan een aantal vakken niet halen en nog steeds je BSA behalen. Je BSA is het bindend studieadvies, en dat bepaalt of jij aan het einde van het jaar wel of niet door mag met de studie. Zodra je 45 van de 60 punten binnen hebt in je eerste jaar, is dat advies positief. Daarna kun je voor je P-in-1 (propedeuse in 1 jaar, dus alle 60 punten in 1 jaar halen) gaan.

Hoe moet ik leren voor tentamens?

Leren voor tentamens is toch wel heel anders dan leren voor je examens of voor een proefwerkweek. Er is vergelijkbaar veel stof met de schoolexamens, maar je krijgt evenveel tijd om te leren als voor je normale proefwerken. Daarom is plannen als student zo ongelooflijk essentieel tot een goede universiteitsloop. Door onze bewonderingswaardig fijne studievereniging, CH, worden online allemaal oud-tentamens online gezet die studenten kunnen gebruiken als oefenmateriaal. Verder zijn er nog websites als collegerama om colleges terug te kijken, of kan je natuurlijk altijd je docent benaderen als je iets niet begrijpt.

Hoef ik alleen maar aanwezig te zijn tijdens de tentamenweek om een tentamen te mogen maken?

In principe wel. Bij de meeste vakken is aanwezigheid bij colleges niet verplicht en kun je zonder aanwezig te zijn geweest bij ook maar een college je tentamen maken. Dit wordt echter heel sterk afgeraden door elk wetenschappelijk onderzoek dan ook, en ik raad het persoonlijk ook af. Verder moet je je nog op tijd inschrijven voor je tentamens via Osiris (wat dit inhoudt kom je later nog wel achter). Als je je niet op tijd inschrijft ben je afhankelijk van of er nog plek is of niet in de ruimte waar je je tentamen moet maken. Ten slotte mag je te laat zijn, uiteraard ook sterk afgeraden, tot een limiet van 30 minuten. Daarna is het pech en is het een gegarandeerde herkansing.

Volgende keer zal ik jullie wat vertellen over het kamersysteem in Delft. Tot volgende keer!

Groetjes, Karel

BLOG 6: Tentamens

26 november 2017
Hallo iedereen, in deze blogpost ga ik jullie wat vertellen over de 2 weken na de deeltentamens en de voorbereiding op de examens

WEEK 6: De rust is terug

Nadat de eerste deeltentamens waren geweest keerde iedereen weer terug naar zijn/haar eigen ritme. De colleges vervolgden weer zoals voorheen, en iedereen begon weer aan zijn dagelijkse avonturen. Mijn inroeitijd en inauguratie bij Proteus-Eretes waren ook eindelijk voorbij sinds het weekend na de deeltentamens, dus ik had eindelijk meer tijd om aan m’n studie te werken (dacht ik). De eerste week verliep zoals een standaardweek bij onze faculteit, alleen begonnen de mensen van het promoteam nu steeds vaker meelopers te krijgen. Dit was natuurlijk altijd een leuk gezicht om te aanschouwen voor iedereen, gezien wij ons in diezelfde positie bevonden nog geen halfjaar geleden. 

WEEK 7: De middenmoot van het octaal

De 7e week was eigenlijk vrij vergelijkbaar met de 6e week, alleen zal ik nu wat verder vertellen over Proteus, de roeivereniging waar ik bij ben gegaan. Vlak voor de inauguratie moesten we een ergometer challenge doen op Proteus, en laat ik nou toevallig 3e zijn geworden van ons hele jaar. Omdat ik eerder al interesse had getoond in wedstrijdroeien, betekende dit dat ik was ingedeeld in een sportieve groep, om me zo voor te bereiden op de selectie naar wedstrijdroeier. Dit was echter nog best pittig aangezien we 4x per week trainden. Uiteraard was het hartstikke leuk, maar het laat je toch wel achter met heel wat minder vrije tijd dan je oorspronkelijk op gehoopt had. Voor diegene die wel bij een vereniging willen: PLANNEN. Studeren is nou eenmaal combineren, en sommigen gaat dat wat beter af (niet ik) dan bij anderen waarbij dat niet zo goed afgaat (wel ik). 

WEEK 8 & 9: Emotionele voorbereiding

Oh god. De tentamens zijn over 2 weken. Maar ik voel me nog zo onvoorbereid. Maar ik ga het sowieso niet halen. Nee dit gaat nooit goed komen. Ik voel het nu al. En dan moet ik me gelijk uitschrijven want anders mag ik de studie 4 jaar niet meer doen. RUSTIG!!! Dit is het moment dat de tijd wel echt begon met dringen, gezien de tentamens over 2 weken aan de beurt waren. Nu is standaardprocedure voor een eerstejaars om zich dan helemaal te stressen, maar als er nou iets is wat je niet moet doen in de twee weken voor je tentamens dan is dat het wel. Je weet zelf goed genoeg of je goed voorbereid bent of niet. Desnoods maak je alle oude tentamens die je op de CH-site  kunt vinden. Zolang je maar rustig blijft. Ja, de tentamens zijn eng. Ja, het is wel erg fijn als je je tentamens haalt en wat punten kunt verzekeren. Nee, deze tentamens niet halen is niet het einde van je studie. Zelfs als je geen enkel tentamen haalt, heb je nog herkansingen daarvoor (of in het geval van wiskundige structuren heb je überhaupt pas 40% van het vak afgesloten). Blijf dus gewoon kalm, en blijf gewoon doorwerken, en dan komt alles vast wel goed. 

Volgende week zal ik jullie dan wat meer in detail vertellen over de tentamens die wij mochten maken!

Groetjes, Karel

BLOG 5: Van de middelbare school naar de universiteit

20 november 2017
Hallo allemaal, vandaag ga ik jullie even wat vertellen over hoe mijn overgang van de middelbare school naar de universiteit is verlopen. Uiteraard zal dit niet voor iedereen hetzelfde zijn, maar het is altijd fijn om alvast een ervaring in je achterhoofd te kunnen houden!

6e klas: Examenjaar

Afgelopen schooljaar heb ik mijn examenjaar voltooid, waardoor ik nu voor jullie kan bloggen! Op de middelbare school was ik altijd een all or nothing type, en dan ook echt heel erg. Of ik kende alle stof helemaal tot in de details, of het boeide me bar weinig. Op de middelbare school kan dat bij de meeste vakken nog wel, vooral als je daar aanleg voor hebt. Voornamelijk deed ik wel veel aan school hoor, dus de meeste toetsen en examens gingen me vrij gemakkelijk af, en ik ben ook zonder herkansing geslaagd voor mijn gymnasium diploma. Na de examens ging ik lekker op examenreis naar Albufeira (en toen ik terugkwam 1 dag rust om daarna weer een weekje naar Albufeira te gaan), toen lekker vakantie en daarna begon het echte werk: de universiteit.

 

Laatste weken vakantie

In de laatste weken van de vakantie begon het eigenlijk allemaal al: het eerstejaarweekend en de introductieweek. Over het eerstejaarsweekend en de introductieweek heb ik in mijn eerste blog al verteld, dus ik zal het nu even beknopt houden. Tijdens het eerstejaarsweekend leerden we alle nullen kennen (‘nul’ is een term voor iemand die nog niet aan hun studie is begonnen, omdat ze officieel nog ‘nuldejaars’ zijn). Tijdens de introductieweek leerden we Delft en haar verenigingen kennen, en ik heb me toen ook ingeschreven bij roeivereniging Proteus-Eretes. Nadat de introductieweek voorbij was had ik nog eventjes rust tot woensdag toen de kennismakingstijd bij Proteus begon. Dit duurde tot en met zaterdag, dus twee dagen voordat de eerste colleges begonnen! 

Universiteit

Op 4 september 2017 mocht ik er toch wel echt aan gaan geloven; ik moest naar college. Colleges zijn erg vergelijkbaar met les op de middelbare school, alleen is er meer pauze. Er zijn hoorcolleges, waar je les krijgt, instructiecolleges, waar je huiswerk maakt en vragen kan stellen, en er is mentoraat. Daar werk je in kleine groepje met je docentmentor aan het huiswerk, en kun je vragen stellen.

De overgang van de middelbare naar de uni ging, en gaat, tot nu toe allemaal nog best prima. Het wordt ook zeker makkelijker gemaakt door de vrienden die ik hier heb gemaakt, dus allemaal naar het eerstejaarsweekend en de Owee (introductieweek) gaan! En het wordt ook zeker makkelijker gemaakt door onze geweldige studievereniging, en door de gezelligheid van iedereen hier om me heen. Mijn tip voor als je hier wilt gaan studeren: wees actief. Blijf vooral niet in je veilige bubbel van je middelbare school leventje, maar ga juist uit je comfortzone om allerlei nieuws te proberen. Alles en iedereen is voor jou nieuw, maar dat geldt voor iedereen!

Groetjes, Karel

BLOG 4: Een sfeerimpressie!

5 november 2017
Hallo allemaal, ben ik weer! In deze blog zal ik jullie even kort vertellen over de studievereniging van technische wiskunde: Christiaan Huygens! Verder zal ik ook nog wat vertellen over een paar van de commissies. 

Christiaan Huygens

Bij een studie hoort natuurlijk een studievereniging, en laat technische wiskunde er dan zeker ook eentje hebben! De studievereniging heet Christiaan Huygens, naar de beroemde wis-, natuur- en sterrenkundige. Deze studievereniging delen wij samen met technische informatica, en het bestuur van onze vereniging is dan ook opgemaakt uit wisko’s en info’s (of in andere termen: wiskundestudenten en informaticastudenten). Christiaan Huygens (of in het kort: CH) heeft ook haar eigen loungeruimte met hééééééle fijne banken, uitbundig uitgeprobeerd door yours truly. Verder zorgt het bestuur van CH ook nog voor allerlei evenementen gedurende het jaar, zoals de ledenlunch of de T.U.E.S.day Lunch Lectures, of kan je er je boeken ophalen. CH en haar bestuur samengevat: erg fijn en erg handig. 

Commissies

Verder zijn er ook nog allemaal commissies bij CH, waarvoor wijzelf als sjaarsch (eerstejaars) zijn gevraagd in de afgelopen paar weken. We mogen geen informatie loslaten over of we gevraagd zijn of niet en waarvoor we dan zouden zijn gevraagd, dus dat ga ik ook niet. Ik wil echter wel zeggen dat de commissie ‘de SjaarCie’ mij erg leuk lijkt ;).

Ik ga nu even kort wat vertellen over 5 commissies: de SjaarCie, de FaCie, de AkCie, de CHoCo, en de MeisCie. Eerst de SjaarCie: deze organiseert een spetterend, sCHitterend feest en een barbecue. Ten tweede de FaCie: deze sprak mij oorspronkelijk erg aan tijdens het eerstejaarsweekend. Je moet namelijk een boekje maken van alle eerstejaars en alle mentoren. Om het erg oppervlakkig te verwoorden: je moet roddelen en een jaarboek schrijven, en laten dat nou net twee dingen zijn die ik best wel goed kan! Als derde de AkCie: deze commissie organiseert verschillende activiteiten (of AkCieviteiten, zoals de commissie het graag zelf noemt) door het jaar heen. Daarna de CHoCo. Dit is de CH-Ouderdag Commissie. Zij organiseren de ouderdag, welke plaatsvindt in mei, en een Broertjes- en Zusjesactiviteit. En dan ten slotte de MeisCie, de commissie voor de meisjes. Deze commissie is er speciaal op gericht om evenementen te organiseren voor de dames van CH, sorry boys!

Borrelen in de /Pub

Geen sfeerimpressie van CH is natuurlijk compleet zonder de enige, de echte, de legendarische /Pub! De /Pub is onze geheel eigen ondergrondse kroeg. Elke woensdag vanaf 16.00 zitten CH’ers in de /Pub waar onder andere bitterballen worden geserveerd voor €0,70 per 4 (ja I know, super CHill!) en biertjes voor de aangename prijs van €1,10!

Ik hoop dat ik voor jullie een aangename sfeerimpressie heb mogen creëren! De volgende keer ga ik jullie wat vertellen over de transitie van middelbare scholier naar student.

Tot de volgende keer, Karel

BLOG 3: De eerste toetsingen!

30 oktober 2017
Hallo allemaal, in deze blog zal ik jullie vertellen over de deeltentamens van een paar weken terug!

Deeltentamenweek

Om te beginnen zal ik een beeld schetsen van hoe zo’n deeltentamenweek nou precies verloopt. Het is heel simpel: net als een normale week, alleen nu heb je de deeltentamens er ook nog eens bij!

Gelukkig vallen deze deeltentamens wel samen met wat anders college-uren zouden zijn, dus je hoeft je geen zorgen te maken over én een volle week colleges en extra curriculaire activiteiten én deeltentamens. Ook erg fijn is dat er geen deeltentamen voor het vak Caleidoscoop is, het cijfer daarvoor is namelijk het gemiddelde van de ingeleverde opdrachten. Verder telt het deeltentamen van lineaire algebra 40% mee en het deeltentamen van Wiskundige Structuren 10% (WS telt zo weinig mee omdat het een semester vak is, in plaats van een kwartaalvak, waardoor we voor WS om en om deeltentamen, tentamen, deeltentamen, tentamen hebben, die 10, 20, 10 en 50 procent respectievelijk meetellen). 

Tentamens voorbereiden

Bij ons was het lineaire deeltentamen op de maandagochtend, en deze duurde twee uur. Dit is korter dan een normaal tentamen, wat vrijwel altijd drie uur duurt. De stof ging over alles wat we in de vier weken daarvoor hadden behandeld, en de voorbereiding was simpel: leren en oefenen. Een van de belangrijke aspecten van wiskunde is het kunnen toepassen van de theorie die je leert. Het uitrekenen van de inverse van een matrix klinkt wel allemaal goed te doen, vooral als je de theorie erachter kent, maar het werkelijk doen kan nog problemen opleveren. Elk detail moet kloppen! Wat erg fijn hiervoor is, is dat studievereniging Christiaan Huygens (CH) op hun website allerlei oude tentamens vrijgeeft om mee te oefenen. Dit geeft voldoende materiaal om mee te oefenen en om je eerste deeltentamen voldoende af te kunnen sluiten.

Het wiskundige structuren deeltentamen was op de woensdagochtend, na het caleidoscoop hoorcollege. Omdat het weinig meetelt, was het ook een klein tentamen wat maar een uur duurde. Evenals lineaire algebra ging dit tentamen over alles wat we de vier weken daarvoor hadden behandeld. Ook evenals lineaire algebra was hier voldoende oefenmateriaal over te vinden door middel van CH. Het belangrijke aan wiskundige structuren was het stampen van definities en hoe je nou precies een degelijk wiskundig bewijs opstelt. Dat is immers de grondslag van de wiskunde. Bepaalde dingen, zoals dat 2 kleiner is dan 5, lijken allemaal super logisch, maar zonder de regels en bewijzen daarvoor zou elk willekeurig persoon ook kunnen besluiten dat 2 eigenlijk gewoon velen malen groter is dan 5, en dat zou niet heel prettig zijn om mee te werken. De dag voor ons deeltentamen hadden we ook nog een tentamen geoefend tijdens het WS-hoorcollege samen met de docent, dit om te kijken hoe iedereen ervoor zou staan en om een goed beeld te krijgen van wat ons te wachten stond.

Ik hoop dat ik jullie ook inmiddels voldoende beeld heb gegeven van wat jullie te wachten staat! Volgende week zal ik jullie nog wat meer een sfeerimpressie geven van de studievereniging en haar commissies.

Tot dan, Karel!

BLOG 2: Een maand later

10 oktober 2017
In deze blog geef ik een overzicht van de eerste weken van dit collegejaar. 

Week 1

Tijdens de eerste week was het allemaal nog super nieuw en spannend. Ik had geen idee waar alle collegezalen waren en wat ik nou eigenlijk precies moest doen. Gelukkig hadden we maandagochtend een inleidingspresentatie om nog even te herhalen wat nou precies wie, wat en waar was. Verder verliep de eerste week precies zoals een normale middelbare schoolweek zou verlopen, alleen heb je op de uni na elke driekwartier 15 minuten pauze en heb je vanaf 12.30 (of later, afhankelijk van hoe erg je docent uitloopt) tot 13.45 pauze. Vrijdagochtend kregen we ook onze eerste opdracht inclusief deadline! Dat was voor het vak Caleidoscoop. Bij dit vak heb je een deel A en een deel B. Deze deadline was voor deel B, en dit deel houdt in dat je 3 programma’s leert gebruiken: LaTeX, Maple en MATLab. Dit zijn programma’s die wiskundigen veel gebruiken bij calculaties, of bij het formeel opstellen van een (wiskundige) paper. Je levert de eerste twee weken een opdracht in van LaTeX, weekje uitloop, daarna wekelijks een van Maple, weekje uitloop, en daarna van MATLab. 

Week 2

In week 2 kregen we een eerste ontmoeting met caleidoscoop deel A. Hierbij lever je wekelijks opdrachten in over diverse wiskundige onderwerpen en daar krijg je een cijfer voor. Het chille aan caleidoscoop is dan ook dat je geen (deel)tentamens krijgt; het gemiddelde dat je ontvangt voor die wekelijkse opdrachten is je eindcijfer voor caleidoscoop. Verder begon in deze week de challenge zich te ontwikkelen van het bijhouden van mijn studie. Bij Proteus waren er elke dinsdag en donderdag verplichte borrels of feesten die begonnen om 19.30 en waar we minstens tot 22.00 moesten blijven om een stempel te kunnen halen. Dat soort feesten zijn natuurlijk wel allemaal superleuk, maar als je nog geen kamer hebt zoals ik zorgt dat er wel voor dat je goed op je studie moet letten en je werk moet bijhouden. 

Week 3 en 4

In de laatste twee weken van de eerste maand begon de gewenning in te kicken. Je leert al snel het dagelijkse rooster uit je hoofd en je leert de mensen die je nog niet had ontmoet bij het eerstejaarsweekend en de OWee steeds beter kennen. Verder begint er in de derde en vierde week ook al een focus te komen op de deeltentamens, die zijn immers in week 5! Over deze deeltentamens, en de voorbereiding daarop, zal ik het volgende week hebben

 

Tot volgende keer, Karel 

BLOG 1: Een nieuwe start

10 september 2017
Hallo allemaal! Mijn naam is Karel, en ik ben een eerstejaars student Technische Wiskunde aan de TU Delft. In deze blog geef ik jullie elke week updates over het leven als “wisko” (Delftse term voor een wiskunde student). Hopelijk krijg je hierdoor een goed beeld van het studieleven en studentenleven in Delft, en een goed beeld van de studie Technische Wiskunde.

Eerstejaarsweekend en OWee

Vrijdagochtend kwam ik aan op de faculteit, klaar voor een nieuwe start bij een nieuwe universiteit in een nieuwe stad. Voor mij stonden allemaal nieuwe mensen in de rij te wachten, ook aan het begin van een nieuwe levensfase. Het Eerstejaarsweekend stond op het punt om te beginnen. Technische Wiskunde heeft het eerstejaarsweekend samen met Technische Informatica. Deze studies hebben ook samen een studievereniging: Christiaan Huygens. Samen met de mensen van TI beloofde dit een goed weekend te worden, en dat werd het ook, dat werd het zeker. Tijdens het eerstejaarsweekend heb ik heel veel mensen leren kennen en heb ik vrienden gemaakt waar ik nu ook nog veel mee omga, bij zowel wiskunde als informatica! Het hele weekend hebben we veel spelletjes gedaan, leuke andere activiteiten gedaan, en natuurlijk gefeest! Ook hebben we van Christiaan Huygens het bestuur leren kennen, de verschillende commissies en veel ouderejaars mentoren. Deze mentoren waren onze mama’s en papa’s voor de OWee/ (De Delftse Ontvangst Week)

Zondagmiddag begon de Owee. Groepjes hiervoor waren gevormd op zondag van het eerstejaarsweekend en begeleid door twee ouderejaars, en hiermee hebben we een week lang kennis mogen maken met Delft en haar verenigingen. Er waren allemaal activiteiten zoals een silent disco, salsadansen en preimeppen. Noem maar op. Ik had mij deze week ingeschreven bij roeivereniging Proteus, waar de silent disco was, en zal later nog wel meer vertellen over deze vereniging, maar voor nu houden we de focus bij de studie! Ik raad iedereen zeker aan om het eerstejaarsweekend en de OWee te lopen, het is een heel goede manier om alvast een vriendengroep te vormen zodat je niet alleen hoef te zijn tijdens colleges. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over een slaapplek als je er nog niet woont, je kunt namelijk wanneer je je inschrijft opgeven voor een Sleep-Inn huis. Dat had ik namelijk gedaan omdat ik nog geen kamer heb in Delft. Dan slaap je samen met een paar andere eerstejaars in een huis in Delft tijdens de hele OWee.

Volgende week zal ik jullie wat vertellen over de eerste maand van de studie!

Tot volgende keer, Karel

/* */