BLOG: Yanna

Blog 14: Summertime!

4 juli 2016
Het collegejaar zit erop, de laatste studiepuntjes zijn in the pocket, ik ben een jaartje ouder geworden en de zomerfeestjes zijn alweer begonnen. Daarbij is dit ook mijn allerlaatste blogpost.

‘Hoeveel uur totdat we klaar zijn?’

Dat was de veelgestelde vraag van de week tijdens onze studeersessies. Sommige studies waren vorige week al klaar, maar wij moesten na ons tentamen van Inleiding Kansrekening op maandag nog doorbikkelen tot het eindtentamen van Analyse 2 op vrijdag. Wiskunde studeren blijft hartstikke leuk natuurlijk, maar ik was wel een beetje jaloers op vrienden die wel alvast op terrasjes mochten chillen!


Onze eigen mini-UB

Er zijn in Delft veel verschillende plekken om te studeren. De UB (universiteitsbibliotheek) is het langste open, maar zit in de tentamenweek om 8 uur ‘s ochtends al propvol. Faculteiten zijn ook langer open en er zijn veel projectruimtes waar je kan gaan zitten. Ik heb dit jaar ontdekt dat ik het beste studeer als ik thuis met studiegenootjes ben. Dan kunnen we ook samen eten en hoeven we ons niet aan openingstijden te houden. Het heeft goed gewerkt; ik moet alleen nog mijn cijfer voor Analyse 2 terugkrijgen, maar ik heb dit jaar verder alles gehaald!

Ω

Reden voor feest dus, toen ik vrijdag de tentamenzaal uitliep. Het begon met de vakkendixo, het laatste feest op mijn studentenvereniging Virgiel. Na een lange avond kon ik de volgende ochtend mijn bed weer uitrollen om naar Ohm Festival te gaan. Behalve de Griekse letter die in veel wis- en natuurkundeboeken voorkomt, staat Ohm in Delft ook bekend als een van de leukste zomerfestivals in de stad. Door de goede muziek en het lekkere zonnetje voelde ik me na een paar uurtjes uitbrakken aan het water weer topfit om lekker te kunnen dansen. Ik heb veel oude vrienden gezien, veel nieuwe gemaakt en als kers op de taart kon ik om klokslag twaalf uur feestend mijn verjaardag in!


Studiegenootjes zijn ook de beste feestgenootjes!

Na een druk weekend (en vooral: een druk jaar) houdt het feest nog niet op. Straks ga ik een weekje naar Porto, dan hopelijk drie weken werken in Zweden en daarna begint het EJW en de OWee alweer! Zie ik jullie daar ook?

Groetjes en heel veel succes,
Yanna

Blog 13: Thank you, bye

Commissie afscheid

Op maandag werden de leden van ongeveer 30 commissies die onze studievereniging CH rijk is, bedankt bij de commissiebedankdag, oftwel: ‘Committee thank you bye’.

Omdat ik afgelopen jaar deel was van de AkCie mocht ik voor een paar euro meegenieten van de film ‘Now You See Me 2’ en een lekker etentje bij De Kurk. Er werd een hele Pathé zaal voor ons afgehuurd, zodat we in het comfort van de pluche stoelen grapjes konden maken en popcorn konden delen.

Ook al was de tentamenweek begonnen, gingen we na het eten met een grote groep nog na-borrelen in speciaalbiercafé De Doerak. Het leukste aan de Doerak (behalve de lekkere biertjes natuurlijk), is dat er ook veel bordspellen staan - we hebben ons tot laat in de avond vermaakt met een 1993-versie van Party&Co! Omdat dit de laatste commissieactiviteit was, zal ik de meeste mensen niet meer zien tot het eerstejaarsweekend. Het was dus wel een geslaagd afscheid voor de zomer.

Vakantieplannen

Na ons laatste tentamen hebben we negen weken vakantie! Om precies te zijn: 65 dagen, of nog preciezer: 1560 uur (dat is overigens hetzelfde als 93600 minuten). Dat klinkt lang, maar die 5616000 seconden zijn zo voorbij. In de 6e week zijn alweer de herkansingen (die ik hopelijk niet hoef te maken), de week daarop het eerstejaarsweekend en pre-OWee en dan natuurlijk de OWee! Daarna krijgen we gelukkig nog een weekje om uit te rusten voordat de colleges alweer beginnen. Ik heb dus eigenlijk maar vijf weken vrij, waarvan ik één naar Porto ga met mijn jaarclub, en een andere week mijn ouders weer opzoek in Zweden. Gelukkig zijn er in de tussentijd genoeg studie-, huis- en clubgenootjes in Delft om mee te chillen!


SOGgen in de zon

Ik ben op dit moment weer voor het laatste (en zevende) studieweekend in het jaar in de Veluwe. Ook al hebben we inmiddels heel veel AZGtjes (altijd-zo-geweestjes) ingevoerd, is elk weekend weer anders - nu hebben we drie extra info’s (informaticastudenten) mee. Nog twee tentamens te gaan, maar met het vooruitzicht van de vakantie en de chillsessies in de zon ben ik optimistisch over komende week!

Groetjes,
Yanna

Blog 12: Laatste colleges

20 juni 2016
Het zit inmiddels in mijn kwartaalritme: in de twee weekenden voor de tentamenweek samen met twee mede-wisko’s naar de Veluwe om samen te studeren. Dit weekend verliep net wat anders dan normaal- we gingen op reis naar Friesland!

Fryslân

We hebben in de komende twee weken tentamens van Inleiding Kansrekening, Algebra, en Analyse 2. Omdat die laatste twee semestervakken zijn, is er veel stof uit kwartaal 3 die we moeten ophalen. Dit betekent heel veel samenvattingen maken, bewijzen leren en oude tentamens oefenen. Gelukkig is er voor Algebra genoeg oefenstof, daarvan zijn er zelfs oefententamens uit 1997!

Naast de studeersessies konden we gaan zeilen over de Friese meren en de honden uitlaten om ons hoofd even leeg te maken van het modulorekenen, de symmetriegroepen en de Markov-ketens. Samen koken, eten, en dan ‘s avonds even een filmpje kijken kan er dan ook wel bij. Die luxe heb je niet als je in de UB zit!

Een jaartje ouder

We hadden vrijdag onze laatste collegedag, waarbij ik ook mijn allerlaatste meeloper meehad - een huisgenootje die misschien volgend jaar ook op EWI rondloopt! De volgende keer dat ik op EWI ben, ben ik (eindelijk) tweedejaars. Mijn verjaardag valt ook net in het weekend na ons laatste tentamen, dus tegen die tijd ben ik écht een jaartje ouder!

Nu weet ik, door mijn ervaringen afgelopen jaar, maar vooral door de goede raad van ouderejaars, veel beter wat me te wachten staat dan toen ik hier vorig jaar begon. Ik verheug me erop om me meer te kunnen verdiepen in vakken die ik écht leuk vind, en om mijn minor voor mijn derde jaar te kunnen gaan kiezen. Ik wil dan graag naar het buitenland; na mijn hele leven in het buitenland te hebben gewoond komen de reiskriebels al aardig op. Ik moet daarvoor wel mijn P-in-1 halen, dus hopelijk gaan deze laatste tentamens goed!

Voorproefje

Bij Algebra leren we rekenen met structuren, in plaats van met getallen. Veel dingen die je met getallen of matrices kan doen, kan je bijvoorbeeld ook doen met symmetriën. De stellingen die we moeten leren en opdrachten die we hiervoor moeten maken zijn erg abstract, maar in het tentamen krijgen we leukere rekenvragen. Een voorbeeld:

Stel, we willen weten wat de rest bij deling door 10 is van 1337^2010. Dit schrijven we als 1337^2010 mod 10. 1337 gedeeld door 10 heeft rest 7, dus dit is gelijk aan 7^2010 mod 10. Met bepaalde stellingen weet ik dat 7^4 mod 10 = 1 mod 10. Dus we berekenen 2010 mod 4. Dit is makkelijker; we zien al snel dat dit gelijk is aan 2 mod 4 (want 502*4 + 2 = 2010). Dus we houden 7^2 mod 10 over. Dit geeft 49 mod 10 = 9 mod 10. Dus het antwoord is 9. Rekenmachines? Overbodig!

Tot volgende week!

Groetjes,
Yanna

Blog 11: Terugblik

13 juni 2016
De laatste collegeweek van het jaar nadert, en de BSA-stress loopt op. Om de overgang te mogen maken van ‘sjaarsch’ (eerstejaars) naar ‘twaarsch’ (tweedejaars) moet je 45 van de 60 mogelijke studiepunten halen; dit is je BSA (bindend studieadvies). Bij wiskunde kan je voor elk vak 6 punten verdienen (behalve Modelleren A en B, die zijn 3 punten waard). Ik heb gelukkig alle vakken tot nu toe gehaald, maar omdat we een aantal semestervakken hebben (die worden verspreid over een half jaar) heb ik nog maar 39 punten. Nog één vakje halen dus om van mijn BSA verzekerd te zijn (al haal ik ze liever allemaal)!

De juiste keuze

Ik was erg nerveus toen ik aan het begin van het jaar aan de studie begon, omdat ik het jaar ervoor al een andere studie had gedaan en niet een derde keer van studie wilde wisselen. Gelukkig hoeft dat niet, want ik ben heel blij met mijn keuze! Wat ik dit jaar vooral heb ontdekt is hoe gevarieerd wiskunde is, en hoeveel kanten ik er later mee op kan. Ik heb ook van alles om de studie heen genoten; door deel te zijn van de AkCie heb ik de studievereniging goed leren kennen. CH is een hele hechte studievereniging en ik heb er veel nieuwe vrienden door gemaakt!


Onze groep wiskundemeisjes

Wijze lessen van Yanna

Ik probeer altijd aan meelopers zo veel mogelijk tips te geven voor hun start bij de studie - hier som ik de belangrijkste even op!

  • Aan de TU zitten veel mensen die met hun vingers in hun neus het VWO hebben gehaald. Voor WO moeten zelfs de allerslimsten veel harder werken voor een goed cijfer, wat problemen veroorzaakt in het eerste kwartaal voor degenen die dit niet gewend zijn. Naar werkcolleges gaan, colleges herhalen en feedbackopgaven maken is voor iedereen handig.
  • Zorg dat je niet achterloopt! De herkansingen zijn tijdens deeltentamenweken, dus als je een vak moet herkansen haal je vaak een minder goed cijfer voor het volgende vak. Dit stapelt zich op; zorg dus dat je vooral in het eerste semester geen vakken mist!
  • Wiskunde is een moeilijke studie. Zit het even niet mee? Geef het dan niet op! Er zijn altijd medestudenten, docenten en studentassistenten die bereid zijn je te helpen.
  • Door lid te worden van de studievereniging krijg je korting op studieboeken. Deze kan je het beste in de eerste week van het kwartaal kopen! Dictaten staan vaak online, maar ik heb al twee keer meegemaakt dat ik het hele kwartaal heb gewerkt met een online dictaat, en er pas later achter kwam dat we het dictaat bij het tentamen mogen gebruiken. Ga dit altijd even na! Je kan ook boeken voor een zachter prijsje overkopen van ouderejaars.
  • Onzeker over hoe je een vak moet aanpakken? Vraag het aan ouderejaars en kijk naar oude tentamens!
  • Ten slotte: work hard, play hard. Studeren is hard werken, maar met goede planning houd je veel tijd over om leuke dingen ernaast mee te maken!

Groetjes,
Yanna

Blog 10: Op naar het noorden

06 juni2015
Na de deeltentamens was het eindelijk een weekje rustig; voor mij een goede gelegenheid om op bezoek te gaan bij mijn ouders. Voor de meeste studenten is dit een kwestie van in het weekend de trein pakken, maar ik moet deze reis per vliegtuig maken- ze wonen namelijk in Stockholm.

Utspring

Mijn tripje Stockholm had een speciale gelegenheid: mijn broer had net zijn eindexamen afgerond en er werden allerlei feesten voor georganiseerd. In Zweden zijn hier speciale tradities voor, waarvan de leukste Utspring heet. Utspring begint met een champagneontbijt in een park, waarna de scholieren een grote truck gaan versieren. Na een uitgebreide lunch rennen ze de school uit in witte jurkjes of pak en mogen ze in hun versierde bus de stad rond toeren. Buiten staan alle ouders te wachten met een kinderfoto op posterformaat.

Naast alle gezelligheid is een van de grootste voordelen van thuiskomen bij je ouders dat je niet zelf hoeft te koken en dat alles weer even lekker burgerlijk kan. Placemats, onderzetters, een afwasmachine; in de meeste studentenhuizen zijn deze termen ongehoord. Veel eerstejaars gaan aan het begin van hun studententijd nog elk weekend naar huis, omdat het nog even duurt voordat je je in zo’n nieuwe stad helemaal thuis voelt. Na een tijdje zijn de weekenden zo druk met studeren of leuke evenementen dat hier weinig tijd voor over blijft!

Festivals

Na terugkomst uit het hoge noorden kon ik meteen door naar twee van de grootste festivals van Delft: StuDuction en het International Festival of Technology. StuDuction wordt jaarlijks door het studentenuitzendbureau van Delft, StuD, georganiseerd. Dit jaar was het thema ‘StuDuction in Wonderland’, met veel grote artiesten. De dag erna ging ik naar IFoT, wat eigenlijk een drie-daags festival is, georganiseerd op de campus van de TU. Overdag werden workshops en lezingen gehouden, en later werd het terrein tussen de Aula en de UB gevuld met allerlei innoverende technische projecten waar aan de TU worden gewerkt. Zo heb ik mogen tekenen met een 3D-pen en knuffelen met een slaaprobot. Het festival werd ‘s avonds afgesloten door Selah Sue en de Jeugd van Tegenwoordig- zeker een aanrader voor volgend jaar!

Groetjes,
Yanna

Blog 9: Lekker fietsen

30-05-2016

Delftse studenten worden vaak door andere studentensteden ‘fietsenmakers’ genoemd. Deze naam hebben we te danken aan de grote hoeveelheid handige jongens (en meisjes!) die het leuk vinden om aan van alles en nog wat te klussen. Het scheelt door de jaren heen wel de nodige euro’s als je zo’n handige huisgenoot hebt (of zelf bent)! Heel toepasselijk dus, dat ons project voor het vak Modelleren B óók over fietsen gaat.

Modelleren kun je leren

In het derde en vierde kwartaal gaan we voor het eerst aan de slag met het toepassen van de wiskunde die we door het jaar heen hebben geleerd. Dit doen we in de vakken Modelleren A en B. Hierbij gaan we in groepjes aan de slag om een situatie of probleem door middel van differentiaalvergelijkingen wiskundig uit te beelden. 

Vorig kwartaal maakten we een model van een zweefvliegtuig, waar je aan grafieken kon zien hoe het vliegtuigje zou vliegen als je verschillende variabelen veranderde zoals wind, massa en startsnelheid.
Nu ben ik met drie studiegenootjes aan het uitzoeken hoe een fietser zo efficiënt mogelijk zijn kracht kan verdelen om een berg te beklimmen. Aanvankelijk leek het probleem op een mechanicavraag uit de middelbare, en we begonnen daarom ook met de bekende vergelijking F = ma.
Het werd daarna al snel veel ingewikkelder, omdat we ook moesten onderzoeken wat er bij verschillende hellingsprofielen zou gebeuren. Inmiddels is het project verder uitgebreid door rekening te houden met luchtwrijving, en na wat laatste details kunnen we volgende week het verslag inleveren!

De coverpagina van ons verslag

Modelleren is erg anders dan de andere vakken van het eerste jaar, omdat dit het enige vak is waarbij we in groepen werken. Er is ook geen tentamen voor, maar een verslag en een posterpresentatie. Veel groepen werken samen met Leidenaren, omdat de wiskundeopleiding van Leiden dit vak ook in Delft volgt. Elke dinsdagmiddag zitten we vier uur lang te bespreken en berekenen - gelukkig neemt er van ons groepje altijd iemand taart mee om het werk wat leuker te maken!


We schrijven ons verslag in LaTeX, een tekstverwerker die vooral handig is voor ‘wiskundige’ tekst.

Deeltentamens

De helft van de periode is alweer voorbijgevlogen en dat betekent altijd: deeltentamens. Afgelopen vrijdag hadden we een deeltoets voor Analyse 2, en de week daarvoor een deeltentamen van Inleiding Kansrekening. Analyse 2 is een semestervak (het loopt door twee kwartalen, in plaats van één), dus daarvoor hebben we twee deeltoetsen van 10%, een deeltentamen van 20% en aan het eind van deze periode een eindtentamen van 60%. Daarentegen heeft Kansrekening maar een deeltentamen van 40% (waar ik een 9 voor had, hoera!) en een eindtentamen.

Deze opgesplitste structuur heeft zijn voordelen en nadelen. Het betekent dat je om de vijf weken de boeken in moet duiken, terwijl je vrienden van andere studies misschien in de deeltentamenweek nog gerust kunnen feesten. De toetsen zijn echter wel heel handig om te testen of je de stof echt goed begrijpt, en ze zorgen ervoor dat je bij de stof blijft en aan het einde van het kwartaal niet helemaal bent vergeten wat je in de eerste paar weken hebt geleerd. Een paar dagen stressen dus, maar voorlopig is dat weer afgelopen!

Groetjes,
Yanna

Blog 8: FAQ

23 mei 2016
Afgelopen week waren de open dagen van de TU. Hier kregen scholieren de kans om vragen te stellen over de inhoud van de opleiding en het studentenleven. Bepaalde vragen kwamen wel heel vaak voor, dus die zal ik in deze blog toelichten!

Wat is het verschil tussen wiskunde en technische wiskunde?

In het eerste jaar is er niet veel verschil tussen normale en technische wiskunde; we moeten immers een basis leggen aan kennis die we later kunnen toepassen. Daarna ligt de focus op modelleren en zijn er veel keuzemogelijkheden in het tweede en derde jaar. De manieren waarop we wiskunde toepassen zijn niet alleen in de techniek, maar ook bijvoorbeeld in de financiële sector en gezondheidszorg. Je kan dus na (en tijdens) de studie nog alle kanten op!

Is de studie echt zo zwaar?

Er wordt aangeraden om 40 uur per week aan de studie te werken, waarvan 14 uur zelfstudie. Deze tijd is wel écht nodig, omdat het tempo van de studie hoog is en je in je eigen tijd de stof moet herhalen. Zonder goede planning en motivatie red je het dus niet! Gelukkig betekent dit niet dat je 24/7 met je neus in de boeken zit. Zo heb ik naast wiskunde ook nog tijd voor mijn studentenvereniging, commissie, huisactiviteiten, borrels, weekendjes weg, en natuurlijk tussendoor een beetje relaxen.

Waarom Delft?

  • Delft is een knusse, kleine stad waar een groot deel van de inwoners student is. Je hoeft dus nooit langer dan 10 minuten te fietsen en je komt vrienden vaak tegen! Dit maakt het ook makkelijker om spontaan plannen te maken en naar elkaar toe te gaan. Verder is Delft door zijn gunstige ligging in de Randstad omringd door grote steden als Den Haag, Rotterdam en Leiden. Dit is niet alleen tijdens je studententijd leuk voor uitgaan en stedentrips, maar erna ook handig voor master- of carrièremogelijkheden.
  • In Delft speelt het verenigingsleven een grote rol en kan iedereen wel zijn plek vinden bij een studie-, gezelligheids-, sport-, muziek- en/of reisvereniging! Met zo veel keus hoef je je nooit te vervelen en kan je je naast je studie ontplooien op andere gebieden, en veel mensen leren kennen met dezelfde interesses.
  • Technische wiskunde wordt, behalve in Delft, ook gegeven in Groningen, Twente en Eindhoven. Van al deze steden is de opleiding in Delft het grootst, met zo’n 140 eerstejaars. Ondanks de grootte zijn de Delftse wiskundestudenten het meest tevreden over de sfeer op de studie. Dit komt deels door de studievereniging, waardoor je snel je studiegenoten leert kennen, en ook doordat we veel contact hebben met de docenten.

 Ben je er nog steeds niet uit? Kom dan vooral naar een meeloopdag!

Groetjes,
Yanna

Blog 7: Vier dagen feest

17 mei 2016
Wie in de afgelopen dagen tussen 7 en 12 uur ‘s ochtends door Delft liep, heeft ze vast wel zien ronddwalen: verdwaasde, geschminkte studenten die strompelend de studentenvereniging Virgiel uitlopen, waar van woensdag tot zaterdag een vierdaags feest, de N8W8, aan de gang was. Hierna kunnen we uitkijken op de volgende vier dagen feest: de OWee!

N8W8

Over verkleedfeestjes heb ik al verteld, maar de N8W8 is wel het toppunt van gekke outfits. Het is een sport om jezelf zo heftig mogelijk te schminken en zo veel mogelijk lichtgevende en gekke gadgets mee te nemen. Zo ben ik deze week als redband-snoepje, golddigger en avatar gegaan. Na een avond doorfeesten tot 8 uur ’s ochtends, ga ik naar huis om met huisgenoten nog ontbijt mee te pakken, overdag te slapen, daarna nog gemiste colleges terugkijken (bedankt Collegerama!) en de volgende avond weer door te gaan.

EJW & Owee

Ik zei eerder vier dagen feest, maar eigenlijk bedoel ik wekenlang. Het EJW (eerstejaarsweekend) en de OWee (ontvangstweek) beginnen drie weken voor de aanvang van het collegejaar en zijn de perfecte manier om je medestudenten en de stad te leren kennen. Ik heb zelfs twee keer EJW en OWee gelopen, een keer voor wiskunde en de andere keer voor industrieel ontwerpen, dus ik heb veel vergelijkingsmateriaal! Daarnaast is mijn huisgenootje nu druk bezig met het organiseren van de OWee en krijg ik er van al haar verhalen alweer superveel zin in.

Tijdens het eerstejaarsweekend (wat dit jaar geen weekend zal zijn, maar van maandag 15 tot woensdag 17 augustus is) leer je je jaargenoten en mentoren kennen. Overdag worden allerlei activiteiten en spelletjes georganiseerd, waarna het feest ‘s avonds losbarst. Afgelopen jaar was de echte challenge om het uit te houden totdat de tomatensoep werd uitgedeeld, of totdat je merkte dat je maar een uurtje slaap overhad totdat de ochtendyoga alweer zou beginnen. Aan het einde van het weekend maakten we groepjes van mensen met wie we de week erna zouden doorbrengen.


Ochtendgymnastiek in de matrix

De OWee begint op zondagavond met een openingsfeest op de markt, waar je niet alleen met je 3,000 mede-OWee-lopers bent, maar ook met veel ouderejaars en bewoners van Delft. Daarna leer je samen met je groepje, door middel van informatiemarkten, rondleidingen en ludieke activiteiten, de verenigingen, TU en stad kennen. Uitslapen kan je wel vergeten, er zijn zo veel leuke dingen om te doen! Het is dan ook zeker een aanrader om van tevoren uit te zoeken naar welke activiteiten je wilt gaan en welke verenigingen je wilt bezoeken. Voordat je het weet is de OWee al op donderdag afgelopen en ga je in je nieuwe huis in Delft settelen of misschien naar de kennismakingstijd van een vereniging.


Het openingsfeest op de markt

Benieuwd naar wat je allemaal te wachten staat?
Check de aftermovie van vorig jaar: 

 

Of de themapresentatie van aankomende OWee:

 

 

Heb jij er al zin in?

Groetjes,

Yanna

OWee 2015 - Official Aftermovie

OWee 2016 -Themapresentatie

Blog 6: Weekje van een wisko

9 mei 2016
Met zo’n 26 college-uren en alle studeersessies en leuke activiteiten daaromheen leef ik zo’n beetje op de TU. Hoe ziet dan een gemiddelde week van een wiskundestudent eruit? Lees maar verder!

Maandag

Nog niet helemaal bijgekomen van huisweekend (zie de vorige blog), stap ik weer op de fiets naar de TU. Gelukkig is dit maar 5 minuutjes van mijn huis vandaan en heb ik nog tijd om gratis koffie te halen bij de studievereniging, CH (Christiaan Huygens). De dag begint lekker rustig met een hoorcollege Analyse 2 om 10:45 en daarna kunnen we buiten in het zonnetje lunchen! Na een werkcollege kansrekening kan ik alweer naar huis. Omdat dit het eerste weekje ‘zomer’ (lees: boven de 15 graden) is, gaan we na het eten met het huis naar de Lelie, de lekkerste ijszaak van Delft.

Dinsdag

‘s Ochtends een hoorcollege kansrekening, en dan ‘s middags vier uur groepswerk voor het van Modelleren B. Om het wat leuker te maken hebben we besloten dat er iedere week iemand taart meeneemt voor de groep - deze week worden we getrakteerd op zelfgebakken brownies! Met dit vak moeten we differentiaalvergelijkingen opstellen en met het programma Matlab oplossen om te berekenen hoe een fietser optimaal zijn kracht kan gebruiken om een berg op te fietsen. Meer hierover volgt later! Dinsdagavond is bij mijn vereniging, Virgiel, een vaste borrelavond. Deze dinsdag is extra speciaal: opening van het zomerterras en mijn nichtje is op bezoek! We beginnen met avondeten met mijn club en kunnen daarna op het gloednieuwe terras genieten van lekkere Desperados biertjes.

Woensdag

Na een kleine vijf uurtjes slaap verschijn ik weer op de TU om mijn twee meelopers voor de dag te ontmoeten. Een vriend die ook in het promoteam zit heeft ook meelopers, dus we zitten met een gezellig grote groep in Analyse 2 college. Tijdens de lunch vergaderen we buiten met de AkCie (activiteitencommissie)- ook hier is taart aanwezig! We zijn bezig met het plannen van een ledenlunch, waarbij leden van CH voor €1 kunnen lunchen in de faculteit. Er is gekozen voor een chique-frans-space thema, met onderzin: ‘Op je baguetteraket naar ons hemels sterrenrestaurant’. Woensdagavond is vaste sportavond dus na een lange dag studeren fiets ik nog snel richting de sportschool.

Donderdag

Normaal gesproken moeten we op donderdagen extra vroeg opstaan om naar Leiden te reizen voor college en werkcollege Algebra. Gelukkig kan ik nu lekker uitslapen omdat we minivakantie hebben: het is Bevrijdingsdag! Met zonnebrand, een handdoek en muziekboxjes in mijn tas fiets ik naar het Delftse Hout om daar met een paar clubgenootjes te barbecueën.

Vrijdag

Deze week is vrijdag ook vrij, maar normaal gesproken beginnen we om 10:45 met 2 uur kansrekening en hebben we daarna nog twee uur ‘begeleide zelfstudie’, waar we hulp krijgen met het maken van verplichte opdrachten voor Algebra. In plaats daarvan vul ik vandaag met klussen op Virgiel voor het aankomend 4-daags feest, de N8W8. Ik ga met mijn club snel aan de slag met grote platen verven die op de muren komen te hangen.


Veel handen maken weinig werk!

Omdat de meeste mensen in mijn huis wat ouder zijn en niet meer in het weekend terug naar hun ouders gaan, is vrijdagavond vaak voor ons feestavond. Deze week organiseerden twee huisgenoten een huisdiner, en omdat we in Delft wonen, moest het natuurlijk in thema. Onder de zin ‘Bikinibroek uit op je hoofd’ werd onze GR (woonkamer) omgetoverd tot Spongebob-paradijs en kregen we krabburgers en gegrilde ananas opgediend. Dit weekend kan ik weer lekker bijkomen!


Kwallen op tafel en een real-life Krabburger

Groetjes,
Yanna

Blog 5: Oost west, thuis best

2 mei 2016

Huisje

Aan de Oude Delft, een lange gracht tussen het centrum en het station, staat een groot blauw pand met de naam ‘Het Papegaaienklooster’. Helemaal bovenin zit mijn kamer, in een huis dat ik deel met elf huisgenoten, veertien onderburen en een hele dikke kat. Mijn huisgenoten zitten bij allerlei verschillende verenigingen en studies, en de diversiteit in huis zorgt ervoor dat er altijd wat interessants te doen is.

Met zo veel mensen wonen lijkt druk, maar heeft ook zijn voordelen: huisgenoten kunnen helpen met moeilijke opdrachten, je eet altijd samen en je staat er nooit alleen voor. Ook worden er door het jaar heen altijd leuke dingen geörganiseerd: zo hebben wij jaarlijks een huisfeest, kerstdiner (maar dan niet met kerst) en huisweekend, en zijn mojito-borrels op het dak en filmavondjes op de beamer niet zeldzaam.

Wanneer je op kamers gaat in Delft moet je meestal eerst in een huis worden ingestemd. Je komt dan een avondje langs met andere geïnteresseerden zodat het huis iemand kan vinden die goed bij hun past. Ik werd zelf eerst als onderhuurder ingestemd; dit betekende dat ik er tijdelijk kon wonen omdat een huisgenoot een paar maanden naar het buitenland ging. Toen zij terugkwam, kwam er (gelukkig voor mij!) een andere kamer in het huis vrij en kon ik er blijven wonen. Het is vooral aan te raden om al in juli te beginnen met een kamer zoeken, dan zijn instemmingen namelijk veel rustiger! In Delft kan dit het makkelijkst via websites als DUWO, Kamernet en Roombase.

Boompje

Terwijl ik dit schrijf ben ik aan het bijkomen van ons huisweekend in een van de verste uithoeken van Groningen: Vriescheloo. Voor sommige huizen houdt dit een cultureel uitstapje naar een andere stad in, maar wij kiezen ervoor om met het hele huis naar een huisje in the middle of nowhere te verkassen om overdag spellen te spelen en ‘s nachts te feesten. Omdat we zo dichtbij de Duitse grens zaten, zijn we ook een middag naar Papenburg geweest, waar we in teams opdrachten gingen uitvoeren als ‘scheld twee minuten lang een boom uit’ (en vervolgens: ‘bied aan dezelfde boom drie minuten lang je excuses aan’).

Beestje

Een essentieel onderdeel van het huis is de huiskat, Mies. Een kat in een studentenhuis, dat kan niet goed gaan, zou je denken, maar integendeel: ze krijgt van ons superveel aandacht en knuffels, en als je brak op de bank ligt komt ze er gezellig op schoot bij. Soms staat ze ‘s ochtends al miauwend voor de deur om dan bij je in bed te komen liggen! We hebben inmiddels ook geleerd dat ze bang is voor pingpongballen, en aan de combinatie laser + kat valt altijd veel plezier te beleven.


Mies, altijd charmant op de foto

Groetjes,
Yanna

Blog 4: Eindsprint

25 april 2016

Opeens staan de bomen vol met bloesem, chillt iedereen op terrasjes en wordt het weer gewoonte om na het eten met je huis naar de Lelie te gaan voor een lekker ijsje. Je voelt ‘m al aankomen: de zomervakantie. Nog maar één van de vier kwartalen te gaan en dan is het voor ons al zo ver. Voor iedereen in het laatste jaar van de middelbare hangt daarentegen op 1 mei de deadline: voor welke studie ga jij?

Modellenwerk

Als deel van het promoteam van EWI was ik aanwezig als begeleider op het voorlichtingsevenement ‘Model in 1 dag’. Hier was het de bedoeling dat meisjes in groepen van 6 allerlei informatica, electronica en wiskunde opgaven gingen maken om zo uiteindelijk een robot te programmeren die kaarsjes op een taart kon uitblazen. Dit ging met gebruik van een sensor, die kon meten wanneer de robot langs een kaars reed, en een ventilator, die het kaarsje vervolgens uitblies. Daarna mochten we natuurlijk zelf ook de taart opeten!


Met mijn mede-begeleiders

EWI is een aantal jaar geleden begonnen met het organiseren van dit evenement om meer meiden de techniek in te krijgen. Het wordt namelijk nog steeds gezien als een ‘jongens-ding’, terwijl dat in mijn ervaring helemaal niet zo is. Voor programmeren, bijvoorbeeld, moet je goed logisch en stapsgewijs kunnen nadenken om het resultaat te krijgen dat je wil. Je schrijft als het ware een recept voor je computer. Techniek vergt ook veel creativiteit: bij wiskunde moet je vaak op abstracte wijze dingen voorstellen die helemaal niet bestaan, of een bepaald gebied op een andere manier kunnen opschrijven zodat die makkelijker te integreren is. Gelukkig bestaat Technische Wiskunde inmiddels voor bijna 50% uit meisjes, en is het ook aangetoond dat wij het qua cijfers en studiemotivatie op de TU beter doen dan de gemiddelde Delftse man!

Intergalactisch patat

Naast het promoteam ben ik bij de studievereniging van wiskunde en informatica (CH) deel van de AkCie (activiteitencommissie). Met als thema ‘IntergalAkCie’ hebben we het afgelopen jaar de CH-leden voorzien van ledenlunches, een borrel en laatst ook het ‘kinderspaceje’. Hier was iedereen uitgenodigd om kleurplaten te kleuren, spelletjes te spelen, de waarzegsters te bezoeken en popcorn, hotdogs en patat te eten. Als volwassen touch mocht er ook af en toe een biertje bij ;)


Spanning en sensatie bij het blikkengooien

Voor zo’n avond moet je met je commissie veel voorbereidingen treffen. Samen moeten we een thema bedenken, posters maken, materiaal huren, eten kopen, kaartjes verkopen en de ruimte versieren. Gelukkig zit je in een eerstejaarscommissie met wel 12 sjaarsch en 2 bestuursleden om je te begeleiden. Zo is alle voorbereiding en de schoonmaak erna snel gedaan en krijg je een introductie in het commissiewerk bij CH. Er zijn twee andere grote eerstejaarscommissies: de SjaarsCie en de CHoco. De SjaarsCie zorgt voor een groot feest in februari en een barbecue in juni, terwijl de CHoco zich richt op de ouderdag en het broertjes-zusjesfeest. Het is vooral leuk om te doen om je studiegenoten beter te leren kennen en leuke feestjes mee te maken!

Groetjes,
Yanna

Blog 3: Vrijheid Blijheid

18 april 2016

Popcorn, bijen, regenbogen, wilde dieren: het klinkt als een leuk dagje in de buitenlucht, maar deze waren ook allemaal te vinden bij de vakkendixo, het feest van studentenvereniging Virgiel waar menig student het einde van de tentamenweek viert in de bizarste outfits.

Lijmpistolen en purschuim

Het handige van een technische universiteit is dat iedereen van klussen houdt. Dit houdt niet alleen in dat er altijd wel iemand is die je fiets kan repareren of kan helpen met een kast in elkaar zetten, maar ook dat bij feesten dingen zelf worden gemaakt, in plaats van gekocht- met name outfits. Delft is de stad van de verkleedfeesten, en hier kom je niet onderuit door een leuk hoedje of een beetje schmink op te doen. Zo heb ik op vrijdag met mijn jaarclub, bewapend met lijmpistolen, stof en purschuim, vijftien popcorn-outfits in elkaar gezet. Het leukste is dat je je niet hoeft te verkleden in de thema van het feest (in dit geval: High School Musical), zodat de wildste ideeën werkelijkheid kunnen worden. Zo is het niet raar om iemand als achtbaan, sushi of zelfs zwembad compleet met badeendjes te zien rondlopen.

Tentamens

Voor het feesten en weekendje vrijheid komt natuurlijk eerst: de tentamenweek. Op maandag een deeltentamen voor Analyse 2, vrijdag het eindtentamen voor het informatica keuzevak Algoritmen & Datastructuren. De dagen ertussen vulde ik in de Bouwkunde faculteit en bij studiegenootjes met mijn neus in de boeken en ontelbaar veel bekertjes koffie. Gelukkig was het geld voor de koffie goed besteed, want de tentamens gingen verrassend goed.

Het tentamen voor algoritmen & datastructuren wordt gemaakt in een computerzaal, tussen het gerammel van toetsenborden van informatici. Waar je je als wisko in zo’n situatie niet in de stress door moet laten schieten, is hoe snel informaticastudenten (info’s) kunnen typen. Het gekras van pennen, geritsel van papier en af en toe wat gesnik zijn we doorgaans wel gewend, maar het snelle tikken laat je steeds denken dat je achterloopt. Gelukkig is dat meestal niet zo, want ik kon gelukkig al na twee uur van het drie uur durende tentamen de zaal uitlopen en het lentezonnetje in.

Groetjes,
Yanna

Blog 2: Sogsogsog

11 april 2016

Soggen (werkwoord): Het uitvoeren van ‘studie-ontwijkend gedrag’ zoals het bezoeken van social media sites, series kijken en interessante patronen ontdekken in de witte muur waar je al een uur lang naar staart. Dit verschijnsel komt vooral voor bij studenten in week 9 en 10 van elk kwartaal.

Schapen tellen

Het is weer zover: de derde tentamenweek van het jaar komt eraan. Deze keer op maandag een deeltentamen van Analyse 2 dat maar 20% meetelt, maar op vrijdag het gevreesde eindtentamen van het informaticavak Algoritmen & Datastructuren. Waar je in de middelbare school tijdens de examenweek wel een of twee examens per dag gewend was, zit je nu al twee weken van tevoren te blokken voor ‘maar’ twee tentamens.

Veel studenten duiken hiervoor de UB (Universiteit Bibliotheek) in, maar mijn lievelingsplek om te studeren is in de Veluwe. Samen met twee studiegenootjes reizen we elk weekend voor een (deel)tentamenweek naar mijn familiehuisje om in the middle of nowhere urenlang naar samenvattingen te staren en opgaves te maken. Als beloning voor het harde werken kunnen we mooie wandelingen door het bos maken. Nu het lente is zijn er bij de aangrenzende boerderijen lammetjes geboren en staan de pony’s en koeien weer buiten! Helaas wilden de schapen niet zo graag met ons op de foto…

Bollen in vijf dimensies

Een van de vakken waar we dit kwartaal onze hoofden over breken is Analyse 2, waar we functies van meerdere variabelen in n-dimensionale ruimtes bekijken. Zo ken je van de middelbare school wel de functie x^2 + y^2 = r^2 voor een cirkel met straal r. Zo krijgen we door te integreren over het gebied x^2 + y^2 + z^2 <= 1 de volume van een bol met straal 1, wat je je nog wel kan voorstellen, maar een van de opgaven uit ons dictaat vraagt zelfs naar de volume van een bol in een vijf-dimensionale ruimte. Alleen omdat je het niet kan voorstellen, betekent niet dat het niet bestaat!

Groetjes,
Yanna

Blog 1: Even voorstellen

4 april 2016

Hoi allemaal! Mijn naam is Yanna en ik ben een half jaar geleden begonnen aan de leukste studie in Delft: Technische Wiskunde. Het komende half jaar zal ik in mijn blogs een idee geven van wat ik allemaal op de TU beleef: studeren, feestjes, huis, commissie, vereniging en alles wat verder bij het studentenleven van pas komt.

Leven voor TW

Al ben ik een geboren Nederlander, ik heb maar de helft van mijn leven in ons kikkerlandje doorgebracht. Ik heb namelijk de drie jaar voor Delft in Zweden gewoond, en daarvoor nog in de VS en Maleisië. Ik heb dus geen eindexamens VWO gedaan, maar heb het International Baccalaureate programma gevolgd aan een internationale school. De overgang naar het Nederlandse studentenleven was daarom wel heftig: ouders in het buitenland, niemand in Delft die ik kende en ook nog wennen aan het student-zijn. Gelukkig ging de overgang door het EJW (eerstejaarsweekend), OWee (ontvangstweek) en lidmaatschap bij studentenvereniging Virgiel heel snel.

Dit ligt nu al anderhalf jaar achter me. Hoezo? Ik heb eerst een jaar Industrieel Ontwerpen gestudeerd, ook aan de TU Delft. Vanuit het buitenland was het lastig te oriënteren qua studiekeuze en IO leek toen de beste keuze: de combinatie van techniek en creativiteit trok me aan. Technische Wiskunde leek me te eenzijdig en ik had een slecht beeld bij wat ik er later mee kon doen- hopelijk kan ik jullie beter voorlichten! In februari van dat jaar had ik al besloten dat ik wou stoppen met IO en had ik me ingeschreven voor TW, maar ik heb alsnog het studiejaar afgemaakt en alle studiepunten gehaald. Spijt van deze ‘verkeerde’ beslissing heb ik nooit gehad: ik heb er veel goede vrienden en mooie ervaringen aan overgehouden.

In de collegebanken

Inmiddels ben ik ruim een half jaar bezig met wiskunde en ben helemaal gelukkig. We naderen nu het eind van de derde periode en ik leer steeds meer facetten van de studie kennen. De eerste twee periodes zijn in een waas voorbijgevlogen en het tempo wordt steeds omhooggezet. Waar we eerder maar een paar (onverplichte) inleveropgaves hadden en verder onze zelfstudie vrij konden indelen, zitten we nu in elk vrij uurtje aan deadlines te werken. Modelleren, een projectvak waarvoor we een verslag moesten inleveren, is inmiddels al afgerond, maar daarnaast volg ik ook Analyse 2, Algebra en als keuzevak Algoritmen & Datastructuren bij Technische Informatica. Meer hierover volgt later!

Studeren is combineren!

Acht uur slaap, acht uur studeren en acht uur vrije tijd voor je studie-/studentenvereniging: zo ‘hoort’ de gemiddelde student zijn dagen in te vullen. Zo heb ik naast de studie ook tijd voor andere leuke dingen. Bij de studievereniging, Christiaan Huygens, ben ik actief als deel van de AkCie (activiteitencommissie) en ben ik af en toe op woensdagavonden aan de bar van de faculteit, de /pub, te vinden. Daarnaast ben ik tweedejaars lid van de studentenvereniging Virgiel, waar ik samen met mijn jaarclub van 19 meiden elke dinsdag en donderdag ga borrelen.

Ik heb het geluk gehad te zijn ingestemd in een huis aan dezelfde straat als Virgiel: de Oude Delft. Hier woon ik met 11 andere huisgenootjes van allerlei verschillende studies en verenigingen, 14 gezellige onderburen en twee katten (die het minder goed met elkaar kunnen vinden). In een groot huis is ook genoeg te beleven: aan het eind van deze maand gaan we op huisweekend, in de zomer hebben we standaard een kerstdiner en in november is ons jaarlijks huisfeest.

Tijd om te studeren moet ik tussen al deze dingen tussenwurmen, maar gelukkig heb ik genoeg leuke mensen om me heen die me kunnen helpen en motiveren. Volgende week zal dit vooral blijken als we de boeken induiken voor de tentamenweek- wish me luck!

Groetjes,
Yanna

/* */