Thomas van der Pas

'Wiskunde is meer dan je denkt'


Sinds de middelbare school was wiskunde mijn lievelingsvak. Toch heb ik lang getwijfeld of ik wiskunde wilde studeren. Om deze twijfel weg te nemen heb ik een jaar verschillende studies uitgeprobeerd in Amerika. En ja hoor, de studie Applied Mathematics kwam als nummer 1 uit de bus. Ik kwam er achter dat je tijdens de studie naast wiskundevakken ook andere vakken krijgt. Zo kreeg ik in mijn eerste jaar al twee informaticavakken en kon ik een natuurkundevak kiezen. Daarnaast krijg je een aantal projecten, waarbij je ziet welke praktische toepassingen de studie heeft.

De overstap van het vwo naar de universiteit is vrij groot, omdat je zelfstandig moet zijn. Zo zijn er op de universiteit bijna geen verplichte colleges en is veel huiswerk optioneel. Bovendien ligt het tempo van de studie hoog, maar met voldoende discipline is de studie goed te volgen.

Wat ik leuk vind ten opzichte van andere studies in Delft is dat Technische Wiskunde een wat kleinere studie is. Dit zorgt ervoor dat je de meeste medestudenten kent en je een stuk dichterbij je docenten staat.

Over de toekomst maak ik me geen zorgen. Er zijn genoeg banen waar wiskundigen hard nodig zijn. Ik zou het vak kansrekening later kunnen gebruiken om bijvoorbeeld beurzen te voorspellen of risicoanalyses te doen voor bedrijven of banken.

/* */