Vakgebied

Technisch wiskundigen lossen problemen op door de werkelijkheid na te bootsen met modellen. Ze houden zich bijvoorbeeld bezig met de optimalisatie van zoekmachines, dienstregelingen, klimaatmodellen en navigatiesystemen, maar ook met de financiƫle wereld en risicoanalyse. Kortom, wiskundigen zijn in verschillende vakgebieden waardevol.

Financiƫle wiskunde

Net zoals bij weersvoorspellingen, is het ingewikkeld om voorspellingen voor de financiƫle markt te doen. Denk bijvoorbeeld aan de prognose van beurskoersen en aan de levensverwachtingen bij pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Je zult hiervoor alle moderne methoden van de wiskunde uit de kast moeten trekken om adequate voorspellingen te kunnen doen.

Kansrekening en statistiek

Het vakgebied richt zich op het modelleren en voorspellen van praktijkproblemen waarbij onzekerheid een belangrijke rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan risico's bij medische behandelingen of de kans op besmetting bij bloedtransfusie. Maar je kunt ook denken aan vragen als: werkt de nieuwe therapie beter dan de oude? En: geeft een bepaalde testosteronwaarde genoeg bewijs om te concluderen dat een wielrenner doping heeft gebruikt?

Mathematische fysica

Het vakgebied houdt zich bezig met het wiskundig modelleren van fysische verschijnselen, zoals trillingen in gebouwen, stromingen in zeeƫn en rivieren, weersvoorspellingen en epidemieƫn.

Numerieke wiskunde

Het vakgebied houdt zich bezig met het ontwikkelen en implementeren van efficiƫnte algoritmen in complexe wiskundige methoden en het simuleren van praktijksituaties. Denk bijvoorbeeld aan het modelleren van wondgenezing en littekenvorming, het modelleren van interactieve golven voor realtime scheepssimulatie en het voorkomen van stroomstoringen.

Optimalisatie

Het vakgebied richt zich op het ontwikkelen van wiskundige methoden om optimale oplossingen te bepalen bij praktische problemen. Denk bijvoorbeeld aan de bezorgroutes van bederfbaar eten, de dienstregeling van de NS, de logistiekproblemen bij luchthavens, het inplannen van longfunctieonderzoeken en de strategie voor Nuna in Zuid-Afrika.


Ga verder naar Opleiding