Veelgestelde vragen

Toelating

Is de studie moeilijk?

Technische Wiskunde wordt gezien als één van de moeilijkste opleidingen aan de TU Delft. De studie vraagt veel tijd van je. Het is van belang vanaf het begin hard te werken en gemiddeld 40 uur per week aan je studie te besteden. Als je hard studeert, veel colleges volgt en alles goed bijhoudt, kun je het goed halen.

Kennis van wiskunde B op hoog niveau is voor de opleiding Technische Wiskunde essentieel. Studenten met een wiskunde B cijfer op het vwo lager dan een 8 hebben het moeilijk. Heb je een 6 voor wiskunde B dan is de opleiding vrijwel onhaalbaar: de afgelopen jaren hebben maar weinig studenten met een 6 of lager voor Wiskunde B de opleiding na het eerste jaar kunnen voortzetten. 

Hoe schrijf ik me in?

Schrijf je in vóór 1 mei via Studielink. Voor deze opleiding gelden de Nederlandse toelatingseisen. Internationale scholieren schrijven zich in voor 1 april.

Verschillen tussen opleidingen

Wat is het verschil tussen Wiskunde en Technische Wiskunde?

Het verschil tussen Technische Wiskunde en ‘gewone’ wiskunde is kleiner dan de meeste mensen denken. Technische Wiskunde is in principe niet moeilijker of makkelijker dan ‘gewone’ wiskunde. Bij Technische Wiskunde is er meer aandacht voor toepassingen met name op technisch gebied. Toepassingen op het gebied van financiën en gezondheid komen bijvoorbeeld ook aan bod in de vakken Inleiding Kansrekening, Inleiding Statistiek en Modelleren 2A. Realiseer je daarbij wel dat je pas in de tweede helft van het eerste jaar met toepassingen te maken krijgt.

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit?

Technische Wiskunde wordt aangeboden bij de Rijksuniversiteit Groningen, TU Eindhoven, Universiteit Twente en de TU Delft. De opleiding in Delft is de grootste opleiding met per jaar rond de 190 studenten, waarvan 50 dubbele bachelorstudenten. De dubbele bachelorstudenten combineren Technische Wiskunde met Technische Natuurkunde. Inhoudelijk verschillen de wiskundebacheloropleidingen niet heel erg van elkaar. Wel heeft elke wiskundeopleiding zijn eigen specialisaties. Dat zie je vaak terug in de keuzemogelijkheden in je master en, in iets mindere mate, bij de keuzevakken in de bachelor. Eindhoven heeft in het eerste jaar minder wiskunde, omdat alle eerstejaarsstudenten van de universiteit een aantal gemeenschappelijke vakken volgen.

In Delft heb je de mogelijkheid om Technische Wiskunde en Technische Natuurkunde te combineren. Voor deze gecombineerde bachelor is een speciaal programma samengesteld. Daarnaast biedt Delft sinds dit jaar een Excellence Track aan voor studenten die extra uitdaging in de wiskunde zoeken.

In Groningen en Twente wordt de opleiding in het Engels gegeven. Vanaf 2017-2018 start Delft met een pilot Engels voor de opleiding Technische Wiskunde.

Verder verschillen de opleidingen per universiteit in sfeer en uitstraling. Dit kun je het beste zelf ervaren door op een open dag langs te gaan of een meeloopdag te doen.

Wist je dat…

 • Er bij Technische Wiskunde er in het eerste jaar een docentmentoraat is? In groepen van 10 krijg je wekelijks persoonlijke begeleiding van een docentmentor, die je helpt met je wiskundige vaardigheden en je studievaardigheden.
 • Bij Technische Wiskunde programmeren op een computer een (belangrijk) onderdeel is van het programma?
 • Er bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) speciale mogelijkheden zijn voor talentvolle studenten? Lees in de flyer meer over bijvoorbeeld de Excellence Track, het Honours Programme en topsport.
 • Delft bekend staat om zijn Dreamteams? Deze studententeams ontwerpen en bouwen bijvoorbeeld rakketten, auto’s (zoals Nuna), robots en boten. Bekende teams zijn o.a. het Nuon Solar Team en Formula Student Team. Bij deze dreamteams kun je een afstudeerproject doen, maar ook part/fulltime deelnemen aan een team.
 • YES!Delft de mogelijkheid biedt aan studenten en technologen om succesvol een onderneming te starten? 
Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en op hbo-niveau?

Bij deze opleiding aan de TU Delft leer je op een universitair niveau (nieuwe) problemen aan te pakken en op te lossen. Daarvoor moet je eerst veel theorie leren. Je vraagt je af: ‘Waarom doe ik iets op deze manier?’ en ‘Kan het beter?’ Je leert eerder een algemeen principe dan een specifieke oplossingsmethode.

Bij de wiskunde-opleiding op hbo-niveau ga je al sneller aan modellen rekenen om een oplossing van een probleem te vinden, maar dat zijn dan bestaande modellen en bestaande oplossingsmethodes. Zelf nieuwe modellen maken of nieuwe oplossingsmethodes ontwikkelingen zal je niet snel doen, aangezien je hier meer theoretische kennis voor nodig hebt. Het hbo is praktischer georiënteerd. 

Kun je 2 opleidingen tegelijk doen?

Hoewel het best moeilijk is, zijn er wel studenten die een bachelorstudie in Technische Wiskunde combineren met bijvoorbeeld Technische Informatica of Electrical Engineering. Hiervoor moet vooraf toestemming worden gevraagd aan beide opleidingen. Zo’n dubbel programma bestaat normaal uit zo’n 240 studiepunten, terwijl een enkele bachelor uit 180 studiepunten bestaat. Het beperkte aantal extra studiepunten is mogelijk, omdat je een aantal onderdelen van de programma’s niet dubbel hoeft te volgen. Een dubbel bachelorprogramma wordt op maat gemaakt. Het rooster kan echter niet aangepast worden, dus wordt er veel organisatietalent van je gevraagd. Over het algemeen raden we aan om pas na het afronden van je eerste jaar eventueel een tweede studie erbij te kiezen.

Er is ook een speciale dubbele bachelor Technische Wiskunde en Technische Natuurkunde. Elk jaar van je opleiding volg je reguliere vakken bij Technische Wiskunde en Technische Natuurkunde. De dubbele bachelor is een stuk zwaarder dan een reguliere bachelor, maar door de overlap tussen de vakken van deze studies is het toch goed te doen voor talentvolle scholieren met minimaal een 8 voor wiskunde B en natuurkunde en minimaal een 8,5 voor beide vakken gemiddeld. Je krijgt op deze manier de kans om twee bachelordiploma’s te behalen.

Ben je op zoek naar extra uitdaging in de wiskunde alleen tijdens de studie Technische Wiskunde? Start dan (vanaf jaar 1) met de Engelstalige Excellence Track. Je volgt het reguliere studieprogramma van 60 studiepunten per jaar. Daarnaast biedt de faculteit een verdiepend programma van 12 studiepunten per jaar aan. Scholieren met een vwo-gemiddelde van minimaal een 8 en minimaal een 9 voor wiskunde B kunnen in aanmerking en voor de Excellence Track door een mail te sturen naar studiestart-ewi@tudelft.nl

Verschillende locaties

Wat is het verschil in universiteiten waar deze opleiding gegeven wordt?

De opleiding Technische Wiskunde aan de TU Delft werkt samen met de opleiding Wiskunde van de Universiteit Leiden, omdat deze twee opleidingen elkaar goed aanvullen. In Leiden is de opleiding sterk in fundamentele wiskunde en daarom volgen Delftse studenten Algebra1 aan de Universiteit Leiden. De TU Delft is sterk in toegepaste wiskunde en daarom volgen Leidse studenten Modelleren in Delft. Je volgt in het eerste en tweede jaar één vak in Leiden. Mede door deze samenwerking is Technische Wiskunde in Delft een toegepaste wiskunde-opleiding met een stevig theoretisch wiskunde fundament.

Meisjes

Wat is de verdeling man/vrouw binnen de studie?

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is wiskunde geen typische jongensstudie. Al jaren is ongeveer 1/3 van de eerstejaars wiskundestudenten vrouw. Momenteel is dat zelfs ruim 40%. 

Opleiding

Waar vind ik informatie over de vakken die ik straks krijg?

Op de website van de opleiding staat een overzicht van de vakken tijdens de bacheloropleiding. Je kunt alle afzonderlijke vakken van onze opleidingen vinden in de online studiegids.

Ben je benieuwd naar (eerstejaars)colleges? Ga dan naar OpenCourseWare, waar je video-opnames van de colleges van de vakken kunt bekijken. Je kunt ook deelnemen aan Online Proefstuderen.

Hoeveel wiskunde krijg ik in het eerste jaar?

In het eerste half jaar krijg je drie echte wiskundevakken: Analyse 1 (lijkt het meest op middelbare school wiskunde over functies van 1 variabele), Wiskundige Structuren (abstracte wiskunde met veel aandacht voor formele precieze redenering en wiskundige bewijzen) en Lineaire Algebra (zit tussen Analyse en Wiskundige Structuren in). Ook krijg je één overzichtsvak. Verschillende wiskunde-onderwerpen passeren tijdens dit vak kort de revue: Complexe getallen, Grafentheorie, Differentiaalvergelijkingen, Combinatoriek, Kansrekening en Statistiek en daarnaast is er aandacht voor de plaats van wiskunde in de maatschappij, wiskundige tekstverwerking en wiskundige software. Ook leer je programmeren.

In het tweede semester krijg je drie echte wiskundevakken: Analyse 2 (functies van meerdere variabelen), Algebra 1 (abstract theoretisch vak) en Inleiding Kansrekening (theorie van wiskundige modellen voor situaties waarbij onzekerheden een rol spelen). Daarnaast maak je kennis met wiskundig modelleren en volg je een eerstejaars keuzevak bij natuurkunde, elektrotechniek of informatica. 

Wat is de voertaal van de opleiding?

De voertaal is officieel Nederlands, echter de colleges worden vanaf collegejaar 2017-2018 grotendeels in het Engels aangeboden. Voldoende kennis van de Engelse taal is dus essentieel voor het volgen van deze opleiding. 

In welke taal zijn de boeken geschreven?

Tijdens de bachelor en master zijn alle boeken en het studiemateriaal in het Engels.

Wat zijn de collegetijden?

1e en 2e uur 08:45 uur - 10:30 uur
3e en 4e uur 10:45 uur - 12:30 uur

Pauze

5e en 6e uur 13:45 uur - 15:30 uur
7e en 8e uur 15:45 uur - 17:30 uur
9e en 10e uur 17.45 uur - 19.30 uur

Dit betekent niet dat je 10 uur college per dag hebt: je rooster kun je vinden op roosters.tudelft.nl

Start

Wat komt er op mij af aan het begin van de studie?

Aan het begin van je studie komt er veel op je af. Je moet veel keuzes maken. Ga je op kamers of blijf je thuis? Hoe ga je je studie bekostigen? Je eerste colleges, tentamens en opdrachten. Word je lid van een (sport)vereniging? Een handig steuntje hierbij is de website welkom.tudelft.nl met informatie, links en een introfilmpje.

W.I.S.V. ‘Christiaan Huygens’ (CH) is de studievereniging van Technische Wiskunde en Technische Informatica. CH organiseert het Eerstejaarsweekend (EJW) in augustus. Tijdens het EJW kun je kennis maken met de studie, de faculteit, CH en vooral elkaar.

Tijdens de Ontvangstweek (OWee) maak je kennis met de stad Delft en het studentenleven. Deze week is bedoeld voor alle aankomende studenten, die in Delft gaan studeren.

Op je eerste collegedag is er een Eerstejaars Kick-off. Daar krijg je allerlei informatie over de faculteit en studeren in Delft. Ook krijg je een college met informatie over je eigen opleiding. Je wordt verder gedurende de eerste weken wegwijs gemaakt door de docentmentoren en de studentmentoren. Zo raak je steeds meer bekend met Brightspace (het onderwijsinformatiesysteem), MyTUDelft (het administratiesysteem, o.a. voor cijfers en inschrijven voor tentamens), de collegeresponsiegroepen, studiepunten, het bindend studieadvies, de verplichte voortgangstoetsen, de elektronische toetssystemen en nog veel meer. 

Wat heb je nodig?

Heb ik een laptop nodig?

Ja, dat hoort tot de standaarduitrusting van een student. De TU Delft biedt verscheidene ruimtes aan met computers, maar er wordt van je verwacht dat je zelf een laptop aanschaft. Een laptop heb je nodig voor practica en projecten, maar ook voor zelfstudie is een laptop handig. Het besturingssysteem mag je zelf kiezen. Via het laptopproject kun je een goede laptop kopen, die met ondersteuning wordt geleverd. Doet de laptop het een keer niet? Dan kun je hem voor reparatie langsbrengen en krijg je ook meteen een leenlaptop mee. 

Tentamens

Hoe worden tentamens afgenomen?

Een schriftelijk tentamen duurt twee of drie uur en vindt meestal plaats in een grote zaal met de hele groep eerstejaarsstudenten van Technische Wiskunde. Tijdens een schriftelijk tentamen beantwoord je meestal een aantal vraagstukken waarbij je de kennis en vaardigheden moet toepassen, die je hebt geleerd in het vak. De vragen kunnen open of gesloten zijn, of een combinatie van beiden.

Ook is het mogelijk dat een vak wordt afgesloten met een eindpresentatie in combinatie met het schrijven van een verslag.

Soms moet je een vak halen via opdrachten die online ingeleverd worden. Bij veel vakken wordt een gedeelte van het eindcijfer bepaald door tussentoetsen.

In het derde jaar is er het bacheloreindproject dat wordt afgesloten met een schriftelijk rapport en een mondelinge verdediging.

Vorig jaar zagen de tentamens er als volgt uit:

 • Wiskundige Structuren: schriftelijk tentamen
 • Caleidoscoop: opdrachten (groepswerk)
 • Lineaire Algebra 1: schriftelijk tentamen
 • Analyse 1: schriftelijk tentamen
 • Inleiding Programmeren: schriftelijk tentamen en computeropdrachten
 • Modelleren A: presentatie + verslag (groepswerk)
 • Modelleren B: presentatie + verslag (groepswerk)
 • Algebra 1: schriftelijk tentamen
 • Analyse 2: schriftelijk tentamen
 • Keuzevak: schriftelijk tentamen voor de reguliere keuzevakken en mogelijk met computeropdrachten
 • Inleiding Kansrekening: schriftelijk tentamen

De herkansingen van de tentamens uit het eerste kwartaal vinden plaats na de kerstvakantie. De herkansingen van de andere kwartalen zijn halverwege het opvolgende kwartaal of in de zomervakantie.

Begeleiding

Is er studiebegeleiding?

De opleiding Technische Wiskunde heeft een verplicht mentoraat in het eerste jaar. In groepjes van 10 studenten krijg je begeleiding van een docentmentor. Er is aandacht voor studievaardigheden, vakinhoudelijke begeleiding en je kunt problemen of aandachtspunten met de mentor en elkaar bespreken. Het is gelijk een kennismaking met elkaar, de faculteit en de TU Delft.
Verder is er een studieadviseur met wie je je voortgang, studieplanning en andere plannen kunt bespreken. Ook als je een beperking hebt, bijvoorbeeld een handicap, dyslexie of Autisme Spectrum Stoornissen, kun je bij de studieadviseur terecht. Een afspraak maak je via deze link.

De TU Delft organiseert ook verschillende workshops en trainingen m.b.t. studievaardigheden, zoals stress management, constructief denken en studeren met dyslexie. Kijk voor meer informatie op de website van TU Delft Career Centre

Vakantie

Hoeveel vakantie heb ik?

Het academisch kalenderjaar bestaat 4 periodes van 10 weken. Overigens kent het 4e  kwartaal een extra week in verband met het grote aantal feestdagen in die periode. In deze 4 periodes vinden ook de reguliere tentamens plaats; de meeste herkansingen vinden plaats in de zomerperiode. Je hebt twee weken kerstvakantie, een week voorjaarsvakantie en 9 weken zomervakantie in periode 5. Jouw zomervakantie wordt korter als je herkansingen in week 3 en/of 4 van periode 5 moet doen of ander werk (bijvoorbeeld verslagen) zou moeten inhalen. 

Buitenland

Kan ik tijdens mijn studie naar het buitenland?

Ja, bijvoorbeeld tijdens je minor in het derde jaar door mee te doen aan een uitwisselingsprogramma of tijdens je afstuderen. Je kunt ook naar het buitenland voor een studiereis of een stage. Je master kun je ook (deels) in het buitenland doen. Kijk op buitenland.tudelft.nl voor meer informatie. 

Op kamers

Kan ik makkelijk een kamer krijgen en hoe regel ik dat?

Hoe eerder je bent ingeschreven hoe groter de kans dat je snel een kamer hebt. Schrijf je dus op tijd in bij bijvoorbeeld duwo.nl (de grootste verhuurder van studentenkamers in Delft). Meer informatie over op kamers gaan vind je hier. Ook via kamernet.nl kun je een kamer vinden, maar hier wordt vaak met instemmingen gewerkt.

Verenigingen

Wat is het verschil tussen een studievereniging en een studentenvereniging?

Elke opleiding aan de TU Delft heeft een eigen studievereniging. De studievereniging behartigt de belangen van studenten, organiseert studiegerelateerde activiteiten zoals studiereizen, lezingen en excursies en zorgt voor gezelligheid.

Studentenverenigingen zijn niet verbonden aan een opleiding of aan de TU Delft. Je kunt ze meer zien als externe gezelligheidsverenigingen. Je hebt allerlei soorten studentenverenigingen: algemene verenigingen, maar ook op het gebied van cultuur, sport en politiek. 

Moet ik lid worden van een studievereniging?

De studievereniging van Technische Wiskunde en Technische Informatica is W.I.S.V. ‘Christiaan Huygens’ (CH). CH organiseert het hele jaar door gezellige en interessante activiteiten en verkoopt boeken (leden krijgen korting). De boeken zijn vanaf de eerste collegedag al te koop. Verder kun je er terecht als je vragen, opmerkingen of klachten over tentamens, docenten en vakken hebt.

Je kunt kennismaken met de studievereniging tijdens het Eerstejaarsweekend (EJW). Dit wordt elk jaar georganiseerd en vindt plaats tijdens de OWee, de algemene OntvangstWeek van de TU Delft.

Tijdens het EJW leer je de andere aankomende studenten Technische Wiskunde en Technische Informatica kennen en ontvang je ook veel informatie over studeren op de faculteit EWI. Ook komt een aantal docenten en studieadviseurs langs om kennis te maken. Let op: het weekend is géén ontgroening, maar een leuk weekend bedoeld om kennis te maken met de studie, je studiegenoten en de studievereniging. De opleiding beveelt deelname dan ook van harte aan. 

Moet ik lid worden van een studentenvereniging?

Nee dat hoeft niet, maar het is een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen, zeker als je nieuw bent in Delft. Meer informatie over studentenverenigingen vind je hier.

Honours Programme

Kan ik naast mijn studie extra kennis opdoen?

Voor studenten die zin hebben in een extra uitdaging en meer aankunnen dan het lesprogramma is er het Honours Programme Delft. Dit is onderwijs bovenop de reguliere opleiding. Het geeft je de kans om extra kennis op te doen in of buiten je vakgebied en je persoonlijk te ontwikkelen, maar ook om eens samen te werken met studenten van andere studies.