Ontwerpwedstrijd 2021: Klimmende Stapelaar

In 2021 werden 90 teams van circa 6 eerstejaars Werktuigbouwkunde-studenten uitgedaagd om in competitie met elkaar een mechanische buizenstapelaar te ontwerpen die buizen verticaal van boven af op elkaar kan stapelen. De ‘Klimmende Stapelaar’ moest op eigen kracht langs een buis omhoog klimmen, een buis meenemen en bovenop de al staande buis stapelen.

Het ontwerp zou kunnen helpen bij bijvoorbeeld het efficiënt realiseren van steeds grotere windturbines. De grens van rotorbladen van 100 meter lengte is inmiddels gepasseerd; de komende jaren gaat het om opschalen naar rotorbladen tot 120 meter lengte (bron). Door alleen geometrisch op te schalen zouden de rotorbladen veel te zwaar worden. Elke meter meer vergt veel onderzoek en berekeningen. Nieuwe materialen, constructies en bouwmethoden worden hiervoor ontwikkeld. Om deze hoge turbines op te bouwen zijn ook steeds grotere hijskranen nodig wat logistiek complex en onevenredig duur wordt. Om deze redenen zijn turbineproducenten op zoek naar andere, innovatieve manieren voor assemblage op grote hoogte.

Van februari t/m juni werkten de studenten aan hun eigen ontwerp en productie van een Klimmende Stapelaar. Tijdens de ontwerpwedstrijd op 16 juni 2021 werd duidelijk welke ontwerpen de beste prestatie leverden. 

Teaser 1: De opdracht

Teaser 2: Het ontwerp

Teaser 3: De productie

Aftermovie

Liveverslag ontwerpwedstrijd 2021