Human Power Team

Hoe kun je kennis die je opdoet tijdens je studie, meteen leren toepassen? Tammo, Joris en Thijs-Gerrit, studenten Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek, maakten onderdeel uit van het Human Power Team 10 (2019-2020). Lees hun ervaringen in dit interview.

Wie zijn jullie en welke opleiding doen jullie?

T: Ik ben Tammo en heb mijn bachelor Werktuigbouwkunde afgerond. Ik ben nu bezig met mijn master Vehicle Engineering.
TG
: Ik ben Thijs-Gerrit, ben nu bezig met mijn master Maritieme Techniek in de richting Ship Hydrodynamics.
J
: Ik ben Joris en ik ben nu bezig met mijn bachelor Werktuigbouwkunde.
T
: Joris, weet je al welke master je wil doen na je bachelor?
J
: Waarschijnlijk High-Tech Engineering, die master lijkt mij super interessant.

Waar zijn jullie dit collegejaar mee bezig?

T: Ik ga met mijn masterscriptie beginnen. Afgelopen jaar mijn vakken afgerond, dus nu druk bezig met het zoeken van een begeleider voor mijn afstuderen.
TG
: Ik moet nog een vak volgen en begin daarna aan mijn masterscriptie. Dus ik ben nog niet mensen echt aan het ‘stalken’, maar wel aan het bedenken wie ik kan benaderen als begeleider.
J
: Ik moet mijn bachelor nog afmaken, en start bijna met mijn BEP (Bachelor Eind Project).

Waarom hebben jullie destijds voor Werktuigbouwkunde of Maritieme Techniek gekozen?

TG: Voor mij is het relatief eenvoudig: ik ben opgegroeid op een binnenvaartschip. Dus ik wist al vrij snel dat ik iets met scheepvaart wilde doen, ik wilde alleen nog een combinatie met techniek en toen was Maritieme Techniek vrij snel gevonden.  De specifieke toepassing van techniek op schepen, dat vind ik leuk.
T
: Bij  Werktuigbouwkunde is die toepassing veel breder. Maar ook ik had interesse voor techniek: ik wilde weten hoe dingen werken en hoe ik die zelf kan maken. Ik wilde me nog niet helemaal specialiseren in een onderwerp en dan is Werktuigbouwkunde perfect. Was dat hetzelfde voor jou, Joris?
J
: Ik heb juist heel specifiek voor Werktuigbouwkunde  gekozen, omdat ik geïnteresseerd was in mechanismen. Ik was bijvoorbeeld altijd al bezig met hoe assen in voorwerpen draaien. In de opleiding ontdek ik hoe het echt werkt, aan de hand van veel wiskunde en natuurkunde.

Hoe hebben jullie de opleiding de afgelopen jaren ervaren en wat was de reden om bij een DreamTeam te gaan?

T: Tijdens de opleiding vond ik de projecten altijd het leukst. Zelf bedenken, ontwerpen en realiseren. Dat wilde ik meer gaan doen, daarom koos ik voor een DreamTeam.
J
: Ja, ik sluit me hierbij aan. In je bachelor heb je beperkte tijd en ruimte om te ontwerpen en testen, bij een DreamTeam kun je daar zo diep mogelijk op ingaan als je zelf wil.
TG
: Bij Maritieme Techniek heb je weinig praktische projecten, vooral theoretische opdrachten. Bij een DreamTeam kan je juist die praktische kant ontdekken.
T
: Hoe logisch is het dat een maritiemer een fiets gaat bouwen bij het Human Power Team?
TG
: Eigenlijk best logisch, want ik houd me bezig met de aerodynamica en dat is hetzelfde bij lucht en water. Met mijn maritieme kennis kan ik dus ook aan iets werken dat niets met water te maken heeft.

Hoe passen jullie je opgedane kennis toe?

TG: Met kennis over mechanica kun je op heel veel vlakken meedenken in het team. Het is de basis van alle bewegende techniek.
T
: Daarnaast denk ik ook de vaardigheden van projectmatig werken: vanuit het niets naar iets concreets toewerken, dat leer je al in je opleiding en komt ook in een DreamTeam aan bod.
J
: Ik houd me bezig met het ontwerpen van een complex geïntegreerd systeem, dus ik pas hele specifieke kennis toe. Bijv. over mechanische overbrengingen, maar ook over efficiëntie en slijtage.

Hoe komen de vakgebieden van Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek samen in het Human Power Team?

T: Het mooie aan een DreamTeam is dat je samenwerkt met studenten van veel verschillende opleidingen. Het Human Power Team werkt aan een aerodynamische ligfiets, daarbij is vooral de combinatie van aerodynamica en mechanica belangrijk.
TG
: Bijzonder is dat we in ons team ook studenten hebben van de VU Amsterdam (Bewegingswetenschappen). Het is dus de combinatie tussen mens en techniek.
T
: Elk vakgebied heeft zijn eigen toegevoegde waarde in het team. Maar het allermooiste is dat je elkaar versterkt en aanvult.

Het mooie aan een DreamTeam is dat je samenwerkt met studenten van veel verschillende opleidingen.