Vakgebied

Een werktuigkundige heeft niet alleen kennis van wis- en natuurkunde, maar ook van levensduur, energiegebruik, veiligheid en hergebruik. Omdat technische systemen en processen steeds geavanceerder en gecompliceerder worden én op vele plaatsen zijn terug te vinden, komen werktuigbouwers overal in de maatschappij terecht. Maar natuurlijk vooral in de techniek. Zowel bij grote multinationals, zoals Unilever of Heineken, als bij kleine ingenieursbureaus. Maar ook in de politiek en het onderwijs is vraag naar werktuigkundig ingenieurs.

Mechatronica en robotica

In ons dagelijks leven worden we zowel privé als zakelijk omringd door met elektronica geïntegreerde mechanica; van smartphone tot auto, van chipfabriek tot assemblagelijn. De werktuigbouwer zorgt dat elektronica en mechanica nauw samenwerken voor het optimaal functioneren van de systemen.

Fijnmechanische techniek

Werktuigbouwers zijn nog altijd ‘bouwers van werktuigen’ in de klassiekere zin. Daarom zien we werktuigbouwers ook terug in de medische techniek waar ze werken aan de meest innovatieve en ergonomische instrumenten.

Energietechniek

Van centrales op kolen, auto’s op olie en verwarming op gas naar energie uit zon, wind, water en biomassa. Deze technieken – zowel ontwikkeling als implementatie – kunnen niet zonder goed geschoolde werktuigbouwers.

Materiaalkunde

Er is wereldwijd een revolutie gaande in nieuwe materialen. Denk maar aan materialen met eigenschappen als energieopslag, lichtgewicht, dataopslag of juist aan duurzaamheid of recyclebaarheid. Werktuigbouwers werken aan de ontwikkeling, de productie en de toepassingen ervan.


Ga verder naar De opleiding