Veelgestelde vragen

Toelating

Is de studie moeilijk?

Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd nog, maar als je direct punten laat liggen is het moeilijker om deze later in het jaar in te halen. Het tempo ligt op de universiteit een stuk hoger dan op het vwo, dus houd hier rekening mee.

De meeste studenten ervaren Werktuigbouwkunde als een pittige studie waar ze hard voor moeten werken. De studie bevat veel Wiskunde en Mechanica en het helpt als je goed bent in deze vakken. Voor de meeste vakken zul je veel sommen moeten maken, dit is echt iets waar veel tijd voor nodig is. Over het algemeen wordt niet gecontroleerd of je dit doet, maar uiteindelijk wil je natuurlijk wel de (tussen)toetsen halen. Daarom is het belangrijk dat je zelfstandig en gedisciplineerd kunt werken.

De studiebelasting voor Werktuigbouwkunde bedraagt gemiddeld 42 uur per week. Hiervan betreft circa de helft ingeroosterde uren, de andere helft bestaat uit zelfstudie en projecten. Wiskunde is een belangrijke graadmeter voor je succes, hier moet je ongeveer een 7 voor staan. In het eerste jaar moet je minimaal 45 ECTS halen (75%) om door te mogen gaan met de opleiding. Het is dus belangrijk om voldoende tijd in je studie te investeren.

Verschil opleidingen

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit?

Eindhoven en Twente bieden deze studie ook aan. Het grootste verschil met Werktuigbouwkunde in Delft is dat beide andere universiteiten kleinschaliger zijn. Het is aan te raden om ook de andere universiteiten te bezoeken en de sfeer te proeven. Bij de andere technische universiteiten zijn de werkgroepen kleiner. Het niveau van onderwijs is hetzelfde.

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en op hbo-niveau?

Het hbo gaat iets minder diep op de stof in waardoor het meer gericht is op de toepassing en minder op de bewijzende theorie erachter. Ook wordt de stof in een lager tempo aangeboden dan op de TU Delft. Verder wordt je op het hbo meestal ingedeeld in kleinere groepen waardoor het meer op de middelbare school lijkt.

Kun je 2 opleidingen tegelijk doen?

Dat is best lastig vanwege de vele contacturen in Delft. Zeker in het eerste jaar van de bachelor zit de week behoorlijk vol met colleges, practica en werkgroepen en er is daarom weinig ruimte voor een tweede opleiding. Combineren van 2 masters gebeurt soms wel. De studieadviseur of studentendecaan kan je hierover adviseren. We raden het af om Werktuigbouwkunde in het eerste jaar te combineren met een andere studie. De studiebelasting bij WB bedraagt zeker 40 uur per week. In het eerste jaar is er een bindend studieadvies van 45 studiepunten. Deze 45 punten moet je halen om door te mogen gaan met de opleiding. Als je naast WB een andere studie doet, is de kans groot dat je het BSA niet haalt. WB wordt niet in deeltijd aangeboden.

Meisjes

Wat is de verdeling man/vrouw binnen de studie?

De verdeling man/vrouw bij Werktuigbouwkunde is 90/10.

Opleiding

Waar vind ik informatie over de vakken die ik straks krijg?

Op de website van de opleiding staan overzichten van de vakken tijdens de bachelor opleidingen. Je kunt alle afzonderlijke vakken van onze opleidingen vinden in de online studiegids. Ben je benieuwd naar eerstejaars colleges? Ga dan naar OpenCourseWare, waar je colleges van de vakken kunt bekijken.

Hoeveel Wiskunde krijg ik in het eerste jaar?

Elk kwartaal wordt ongeveer een kwart aan wiskunde besteed: 3 ECTS per periode = 84 uur.

In welke taal zijn de boeken geschreven?

In de bachelor heb je soms nog een boek in het Nederlands, maar gedurende je studie wordt dit steeds meer Engelstalig. In de master zijn alle boeken in het Engels.

In welke taal wordt college gegeven?

Tijdens de bachelor in het Nederlands (de master is in het Engels).

Wat zijn de collegetijden?

1e uur 08:45 uur - 09:30 uur
2e uur 09:45 uur - 10:30 uur
3e uur 10:45 uur - 11:30 uur
4e uur 11:45 uur - 12:30 uur
Pauze
5e uur 13:45 uur - 14:30 uur
6e uur 14:45 uur - 15:30 uur
7e uur 15:45 uur - 16:30 uur
8e uur 16:45 uur - 17:30 uur
9e uur 17.45 uur - 18.30 uur
10e uur 18:45 uur - 19:30 uur

Dit betekent niet dat je 10 uur college per dag hebt: je rooster kun je vinden op roosters.tudelft.nl

Start

Wat komt er op mij af aan het begin van de studie?

Aan het begin van je studie komt er veel op je af. Je moet een hoop keuzes maken. Ga je op kamers of blijf je thuis? Hoe ga je je studie bekostigen? Je eerste colleges, tentamens en opdrachten. Word je lid van een (sport)vereniging? Een handig steuntje hierbij is de website welkom.tudelft.nl met informatie, links en een introfilmpje. Er is eerst een introductieweek en introductieweekend. Je 1e studieweek is voornamelijk gevuld met introducties van vakken en projecten. Ook heb je de gelegenheid om te zorgen dat je overal goed staat ingeschreven en je boeken te halen. In de 1e studieweek ga je wel direct aan de slag met wiskunde. Een ouderejaars student (studentmentor) zal je tijdens het begin wegwijs maken. 

Benodigdheden

Heb ik een computer nodig?

Ja, dat hoort eigenlijk wel tot de standaarduitrusting van een student. De TU Delft biedt verscheidene ruimtes aan met computers, maar het is aan te raden zelf een laptop aan te schaffen. Via het laptopproject kun je als student met korting een laptop aanschaffen. Bij werktuigbouwkunde staan computers die je kan gebruiken, maar die zijn vaak bezet. Voor projecten is het handig om je eigen laptop te hebben. Apple of Windows? Op Windows draaien alle benodigde programma’s. Op Apple draait het programma Solidworks niet. Dit programma staat wel op de computers van de faculteit.

Tentamens

Hoe worden tentamens afgenomen?

Tentamens op de TU Delft worden zowel schriftelijk als digitaal afgenomen. Dit verschilt per vak. Je kunt dit vinden in de digitale studiegids.

Begeleiding

Is er studiebegeleiding?

Bij Werktuigbouwkunde werken we met studentmentoren. De studentmentor maakt je de eerste weken wegwijs op de faculteit en is je eerste aanspreekpunt. Verder kun je altijd terecht bij een studieadviseur. Als er zaken zijn die mogelijk invloed op je studie hebben (zoals een functiebeperking als dyslexie of ADHD, familieomstandigheden enz.) dan raden we je aan om dit z.s.m. met een studieadviseur te bespreken. Klik hier voor de contactgegevens van de studieadviseurs voor Werktuigbouwkunde.

De TU Delft organiseert ook verschillende workshops en trainingen m.b.t. studievaardigheden, zoals stress management, constructief denken en studeren met dyslexie.

Hoeveel vakantie heb ik?

In de academische jaarkalender staan de vakantiedagen (in groen), op deze dagen vinden geen tentamens of colleges plaats. Er zijn ongeveer 10 weken vakantie en enkele feestdagen. Veel studenten gebruiken een deel van deze dagen om zich voor te bereiden op (her)tentamens of door aan verslagen te werken. Van een echte vakantie is op de universiteit dus niet echt sprake.  

Buitenland

Kan ik tijdens mijn studie naar het buitenland?

Ja, bijvoorbeeld tijdens je bachelor in je minorruimte door mee te doen aan een uitwisselingsprogramma of tijdens je afstuderen. Kijk op www.buitenland.tudelft.nl voor meer informatie. 

Op kamers

Kan ik makkelijk een kamer krijgen en hoe regel ik dat?

Hoe eerder je bent ingeschreven hoe groter de kans dat je snel een kamer hebt. Schrijf je dus op tijd in bij bijvoorbeeld DUWO (grootste leverancier van studentenkamers in Delft) Meer informatie over op kamers gaan vind je hier.

Vereniging

Wat is het verschil tussen een studievereniging en een studentenvereniging?

Elke opleiding aan de TU Delft heeft een eigen studievereniging. De studievereniging behartigt de belangen van studenten, organiseert studiegerelateerde activiteiten, zoals studiereizen, lezingen en excursies en zorgt voor gezelligheid. Studentenverenigingen zijn niet verbonden aan een opleiding of aan de TU Delft. Je kunt ze meer zien als externe gezelligheidsverenigingen. Je heb allerlei soorten studentenverenigingen, algemene verenigingen, maar ook op het gebied van cultuur, sport en politiek. 

Moet ik lid worden van een studievereniging?

Studieverenigingen hebben veel te bieden. Van het behartigen van je belangen, regelen van korting voor studieboeken, gezelligheid tot leuke studietripjes. Je bent niet verplicht lid te worden van een studievereniging, maar het is zeker aan te raden.

De studievereniging van Werktuigbouwkunde heet Gezelschap Leeghwater. Zij organiseren het introductieweekend, waar je veel studiegenoten leert kennen. Het lidmaatschap kent geen verplichtingen. Een voordeel is wel dat je alle bachelorboeken met korting kunt bestellen bij de studievereniging.

Moet ik lid worden van een studentenvereniging?

Moet ik lid worden van een studentenvereniging?

Nee dat hoeft niet, maar het is een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen, zeker als je nieuw bent in Delft. Meer informatie over studentenverenigingen vind je hier

Honours Programme

Kan ik naast mijn studie extra kennis opdoen?

Voor studenten die zin hebben in een extra uitdaging en meer aankunnen dan het lesprogramma is er het Honours Programme Delft. Dit is onderwijs bovenop de reguliere opleiding. Het geeft je de kans om extra kennis op te doen in of buiten je vakgebied en je persoonlijk te ontwikkelen, maar ook om eens samen te werken met studenten van andere studies.