OperationAIR

OperationAIR - Assist In Respiration - is een studententeam van de TU Delft dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van een veilig en snel te produceren beademingsapparaat om de verwachte tekorten op te vangen die ontstaan door de coronacrisis.

Van de situatie in Italië hebben is er geleerd dat de uitbraak kan leiden tot een tekort aan beademingsapparatuur voor patiënten die intensieve zorg nodig hebben. Om deze reden worden artsen gedwongen een keuze te maken voor wie beademingsapparatuur beschikbaar wordt gesteld. De patiënten die niet worden beademd, hebben een grote kans op overlijden. De studenten willen een noodoplossing bieden voor juist deze patiëntenpopulatie. Daarom is op maandag 16 maart OperationAIR in het leven geroepen.

Visie

De visie van OperationAIR is om kennis van techniek en geneeskunde samen te brengen, om op deze manier ons steentje bij te dragen in de strijd tegen corona. Door middel van de kennis van de studenten en experts van verscheidene instanties hopen wij daadwerkelijk verschil te kunnen maken. Samen kunnen wij meer bereiken dan alleen!

De belangrijkste eisen voor ons design zijn dat het veilig is, snel te produceren en relatief gemakkelijk in gebruik. Ons doel is niet om de beademingsapparatuur die op dit moment op de markt is te vervangen. Dit apparaat wordt ontworpen voor de noodsituatie, waarbij de reguliere beademingsapparatuur niet meer voorradig is.

Het team

OperationAIR begon als een non-profit studententeam van masterstudenten Klinische Technologie onder leiding van prof. dr. ir. Jaap Harlaar, opleidingsdirecteur van Technical Medicine.

Het team is inmiddels uitgegroeid tot een groep van 50 studenten. Het multidisciplinaire team is aangevuld met studenten van o.a. Werktuigbouwkunde, Industrieel Ontwerpen, Technische Natuurkunde, Elektrotechniek en Informatica. Onder deze samenstelling bundelen wij verschillende expertises om zo snel mogelijk een noodbeademingsapparaat te ontwikkelen. Alle leden van OperationAIR werken op vrijwillige basis zonder bijkomende belangen.

Binnen OperationAIR zijn er verschillende subteams werkzaam om ingezet te worden op alle aspecten die benodigd zijn voor de implementatie van het nood beademingsapparaat. Naast het ontwerpen en de ontwikkeling van het beademingsapparaat, is het toetsen op functionaliteit en veiligheid volgens opgelegde normen ook een specifieke taak. Intussen is een ander deel van het team bezig met het plannen van de productie en implementatie van het beademingsapparaat in ziekenhuizen en alle juridische zaken die daarmee gepaard gaan. Hierdoor staan we meteen klaar voor de volgende fase, wanneer het ontwerp wordt goedgekeurd en in productie kan gaan. Om het project in goede banen te leiden bestaat er tenslotte nog een subteam dat zich bezig houdt met financiën, management en interne en externe communicatie.

Voor wie?

Het primaire doel van OperationAIR is om een apparaat te ontwikkelen waarmee, bij tekorten aan reguliere beademingsapparatuur in Nederland, levens kunnen worden gered. In eerste instantie zal het apparaat daarom alleen in Nederland worden geproduceerd en geïmplementeerd. Het design en alle verdere informatie zal open source worden gepubliceerd, zodat andere landen wereldwijd hiervan gebruik kunnen maken. Op deze manier kan OperationAIR bijdragen aan de wereldwijde strijd tegen het capaciteitsprobleem.

Wat onderscheidt ons?

Nationaal en internationaal zijn er veel initiatieven gestart om goedkope beademingsapparatuur te ontwikkelen. Wat OperationAIR onderscheidt van andere initiatieven, is dat hun systeem meer functionaliteiten kent en wordt ingesteld op een manier zoals de IC’s in Nederland dat gewend zijn. De AIRone functioneert als een regulier, drukgestuurd beademingsapparaat. Al heeft het een beperkte functionaliteit, is het apparaat wel optimaal adequaat voor de behandeling van de corona patiënt. Met dit systeem kan gestuurd worden op de klinische conditie van de patiënt. Via een touchscreen scherm kunnen artsen en verpleegkundigen het volgende instellen: ademfrequentie (RR), inspiratie/expiratie ratio (I/E ratio), beademingsdruk (Pinsp), post end-expiratory pressure (PEEP) en zuurstofconcentratie (FiO2). Intussen laat het scherm de volume-, druk- en flow-curves zien, die noodzakelijk zijn voor het beoordelen van de klinische conditie van de patiënt.

Expert support

OperationAIR heeft dagelijks contact met intensivisten en klinisch technologen uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus Medisch Centrum (EMC) over de actuele situatie op de intensive care afdelingen aldaar. Om de ontwikkeling van het beademingsapparaat te optimaliseren heeft het team ook contact met verschillende bedrijven en instanties.

Contact

Heeft u een vraag voor ons team? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier op
www.operationair.org/contact.

Pers kan contact met ons opnemen via media@operationair.org.

Bezoek onze website:
www.operationair.org