Minors voor TU Delft Studenten
Binnen je bacheloropleiding heb je de mogelijkheid om je minorruimte op verschillende manieren in te vullen. Wil jij je verbreden of verdiepen in een andere studie, leren denken op een andere manier en/of studeren in een andere stad? Dan heb je de mogelijkheid om een thematische minor te volgen aan de Technische Universiteit Delft, maar ook in Leiden, Rotterdam of (ver) daarbuiten. De TU Delft biedt diverse thematische minors aan waarmee jij je kunt verbreden of juist kan specialiseren
Studeer je aan een universiteit in Leiden (inclusief de joint-degree bacheloropleiding MST) of Rotterdam of een andere universiteit? Kijk dan voor meer informatie op de pagina voor Leidse en Rotterdamse of externe studenten.
Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor een thematische minor. De aanmeld- en registratieprocedure is gesloten. Je hebt enkel nog de mogelijkheid tot het samenstellen van een vrije minor.
Lees hier onder alles over het minoraanbod voor TU Delft-studenten. Je kan kiezen uit thematische minors in Delft, maar ook LDE-minoren en minoren in Leiden of Rotterdam.
-
De TU Delft biedt jaarlijks meer dan 50 minors aan. Het minoraanbod bestaat uit zowel selectieminors als niet-selectieminors. Deze kunnen zowel verbredend als verdiepend zijn op jouw studie.
Voor beide type thematische minors, selectie minors en niet-selectieminors, geldt een andere aanmeldperiode en plaatsingsprocedure.
- Een selectieminor is een thematische minor waarvoor een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is en aanvullende criteria gelden.
Om deel te mogen nemen aan een selectieminor moet je op tijd een aanmelding hebben gedaan voor de minor en dien je daarnaast geselecteerd te worden door de minorcoördinator. Dit gebeurt door het doorlopen van een aanvullende selectieprocedure. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het schrijven van een motivatiebrief of het aanleveren van een portfolio. De selectie is in handen van de minor coördinator van de betreffende minor. - Een niet-selectieminor is een thematische minor waarvoor een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is, maar waarvoor je geen aanvullende selectie hoeft te doorlopen. In het totaaloverzicht kun je terugvinden welke thematische minors je kunt volgen met jouw bacheloropleiding. Om deel te mogen nemen aan een niet-selectieminor moet je op tijd een aanmelding hebben gedaan voor de thematische minor en wordt er op basis van loting of directe inschrijving geplaatst. Dit gebeurt door het onderwijsregistratiesysteem.
We adviseren je om je vanaf maart en vóór 1 april via het totaaloverzicht van alle minors goed te oriënteren op het aanbod én te controleren of de thematische minors van jouw voorkeur voor jou toegankelijk zijn. Dit doe je in de toelatingsmatrix. Vanwege de verschillende aanmeldperiodes is het belangrijk om vooraf voor jezelf een duidelijke keuze te maken of je kiest voor een selectieminor of een niet-selectieminor.
De aanmeldperiode en plaatsing van selectieminors vindt eerder plaats. Maak voorafgaand aan de eerste aanmeldperiode voor jezelf een voorkeurslijstje met thematische minors die je zou willen volgen en let daarbij goed op de behorende aanmeldperiodes. Wees je ervan bewust dat, wanneer je bent geplaatst op een selectieminor, je jezelf niet meer kunt uitschrijven om nog een andere thematische (niet-selectie) minor te kiezen. Ben je geplaatst op een selectieminor van 15EC dan heb je alleen de mogelijkheid om deze nog aan te vullen met een andere thematische niet-selectie of vrije minor.
- Een selectieminor is een thematische minor waarvoor een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is en aanvullende criteria gelden.
-
Naast het aanbod aan thematische minors bij de TU Delft kun je ook kiezen voor een selectie of niet-selectieminor in Leiden of Rotterdam. Beide universiteiten hebben gedurende de eerste aanmeldrondes 33% van hun minorplaatsen gereserveerd voor TU Delft studenten.
- De Universiteit Leiden biedt overwegend 30 EC minors aan.
Let op: Sommige minors duren langer dan een semester (lint-minor). De duur staat duidelijk vermeld in de Leidse studiegids. Neem bij vragen contact op met de minorcoördinator van de betreffende minor in Leiden.
- De Erasmus Universiteit Rotterdam biedt overwegend 15 EC minors
Alle minors in Rotterdam starten in het eerste kwartaal. De startperiode staat duidelijk vermeld in de Rotterdamse studiegids.
Wil je een minor in Rotterdam volgen? Dan kun je de overige minorruimte opvullen met een aanvullende thematische minor van 15 EC of een vrije minor.
Binnen sommige bacheloropleidingen heb je vooraf toestemming nodig van jouw examencommissie. Kijk bij de mogelijkheden voor een vrije minor voor meer informatie.
Bekijk het minoraanbod van Leiden en Rotterdam in het totaaloverzicht en controleer of de minor van jouw voorkeur voor jouw toegankelijk is. Dit doe je in de toelatingsmatrix.
Let op: De roosters en indeling van de blokken/semesters in Leiden en Rotterdam kunnen afwijken van de TU Delft minorperiode. Ook kunnen sommige minors langer duren dan een semester. Voor het behalen van de minor gelden de reglementen van de betreffende opleiding waaronder de minor van jouw voorkeur onder valt. Voor vragen verwijzen we je naar de minorcoördinator van de betreffende minor.
- De Universiteit Leiden biedt overwegend 30 EC minors aan.
-
De TU Delft biedt in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam gezamenlijke minors aan, de zogenaamde Leiden-Delft-Erasmus minors, ofwel LDE-minors.
Je volgt als TU Delft-student colleges bij twee of meer van de Leiden-Delft-Erasmus-partners. De samenwerkende minors worden veelal in twee varianten aangeboden: 15 EC minors en 30 EC minors.
Bekijk het gehele Leiden-Delft-Erasmus-minoraanbod in het totaaloverzicht en controleer of de minor van jouw voorkeur voor jouw toegankelijk is. Dit doe je in de toelatingsmatrix.
-
Wil je niet in Delft, Rotterdam of Leiden een minor volgen maar bijvoorbeeld bij een andere onderwijsinstelling, in het buitenland, door middel van het samenstellen van vakken, of het doen van een project? Dan wordt dit gezien als een vrije minor. Hier heb je vooraf goedkeuring voor nodig. Meer informatie over de mogelijkheden voor een vrije minor vind je hier.
Heb je je op het thematische minoraanbod georiënteerd en een keuze gemaakt? Bekijk dan wanneer je je voor de minor van jouw voorkeur kunt aanmelden in de registratieprocedure voor 2022-2023. Het aanmelden voor TU Delft, Leiden-Delft-Erasmus (LDE), Leidse en Rotterdamse thematische minors gaat via MyTUDelft.
Wees je ervan bewust dat, wanneer je definitief bent geplaatst op een selectieminor, je jezelf niet meer kunt uitschrijven voor deze minor gedurende de overige aanmeldperiodes.
De centrale minoradministratie is verantwoordelijk voor het aanmeldings- en plaatsingsproces. Wanneer er vooraf sprake is van een selectie of toelaatbaarheidscontrole, dan wordt deze selectie uitgevoerd door de betreffende minor. Een minorcoördinator is niet bevoegd om studenten te plaatsen en zal doorverwijzen naar de geldende procedure of centrale minoradministratie.
Je hebt de mogelijkheid om een minor van 30 studiepunten of twee minors van 15 studiepunten in een jaar te doen. Binnen sommige bacheloropleidingen heb je vooraf toestemming nodig van jouw examencommissie. Bekijk de mogelijkheden voor het combineren van minors en lees meer over de vrije minor.
Hieronder staat uitgelegd hoe de aanmeldings- en plaatsingsprocedure werkt voor de selectieminors en voor de niet-selectieminors.
-
Bij selectieminors is er sprake van aanvullende toelatingscriteria. In het minoraanbod vind je welke minors selectie toepassen.
Om in aanmerking te kunnen komen voor een plaats binnen een selectieminor is het noodzakelijk om, tijdens de aanmeldperiode voor selectieminors, een aanmelding in MyTUDelft te doen. Daarnaast kan een selectieminor aanvullende eisen stellen, bijvoorbeeld het indienen van aanvullende documentatie. Meer informatie over de toelatingscriteria, per selectieminor, en de naam van de bijbehorende minorcoördinator vind je op de website van de desbetreffende selectieminor.
Aanvullende informatie: Als jij je voor een 15 EC bouwkunde selectieminor voor Q1 of Q2 inschrijft zal jou tijdens de selectie (dus na sluiting van de aanmeldperiode) gevraagd worden of je deze wilt aanvullen met een extra bouwkunde minor van 15 EC. Zo kun jij je bijvoorbeeld voor de minor Archineering Q1 aanmelden en zal jou dus tijdens de selectie gevraagd worden of je bijvoorbeeld ook Archineering Q2 wilt volgen.
Selectie en plaatsing
De minorcoördinatoren zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de selectie. Zij bekijken tussen welke studenten geselecteerd wordt. Dit doen zij op basis van de inschrijvingen die zij binnenkrijgen uit MyTUDelft (Osiris) en eventueel aanvullende documenten.
Nadat de selectie heeft plaatsgevonden krijg je de uitslag van de selectie (uiterlijk 29 April 2022)Ben je geselecteerd voor de selectieminor?
Je wordt dan definitief ingeschreven voor de selectieminor. Je ontvangt hiervan bericht. Uitschrijven kan pas na sluiting van alle andere aanmeldperiodes.Ben je niet-geselecteerd voor de selectieminor?
Ook hiervan ontvang je een bericht. Je hebt dan de mogelijkheid om mee te doen met de niet-selectieminorprocedure. -
Bij niet-selectieminors is er geen sprake van aanvullende toelatingscriteria. In het minoraanbod vind je welke niet-selectieminors toegankelijk zijn voor jouw bacheloropleiding.
Voor niet-selectieminors is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Voor de niet-selectieminors zijn er in mei meerdere rondes waarin je je kunt aanmelden/afmelden. Ook is er nog een na-aanmeldperiode.
Let op: Het aanbod in mei gaat op verschillende momenten open in mei. Alle rondes gaan open om 13:00 en sluiten om 13:00 op de datum van opening en sluiting. Het minoraanbod staat open van Leiden, Delft en Rotterdam gedurende de hele maand mei.
Aanvullende informatie: De faculteit bouwkunde kent zowel selectie als niet-selectieminors. Heb je een selectieminor van 15 EC gekozen en ben je hierop geplaatst. Dan kun je deze aanvullen met een niet-selectieminor van 15 EC binnen bouwkunde of elders (bijvoorbeeld bij de Erasmus Universiteit Rotterdam) tijdens de reguliere niet-selectie aanmeldperiodes in mei.
Ronde 1
Tijdens de eerste ronde kun jij je aanmelden voor niet-selectieminors die starten in kwartaal 1 (met een omvang van 15EC) en minors van 30EC. Plaatsing gebeurt op basis van loting.
Ronde 2
Tijdens de tweede ronde kun jij je aanmelden voor niet-selectieminors die starten in kwartaal 2 (met een omvang van 15EC) en minors van 30EC waar na de loting nog plekken beschikbaar zijn. Plaatsing gebeurt op basis van loting.
Notificatie - Ook als een minor na de eerste loting vol is kun jij je alsnog aanmelden. Mocht een andere student zich afmelden zal die plek opnieuw worden verloot. De kans dat je wordt uitgeloot is groter dan tijdens de eerste ronde. Word je wederom uitgeloot, dan heb je tijdens de derde ronde nog de mogelijkheid om je direct te plaatsen op nog overgebleven plaatsen.
Ronde 3
Tijdens de derde ronde kun jij je aanmelden voor niet-selectieminors die starten in zowel kwartaal 1, kwartaal 2 (met een omvang van 15EC) als minors met een omvang van 30EC, waar na de loting nog plekken beschikbaar zijn. Plaatsing gebeurt op basis van directe inschrijving.
De derde aanmeldronde gaat vanwege onvoorziene ICT-werkzaamheden niet op 20 mei (zoals eerder gecommuniceerd) maar op 23 mei open.
Plaatsing
Na sluiting van tweede en derde aanmeldronde wordt er voorafgaand aan de volgende ronde geloot. MyTUDelft (Osiris) houdt hierbij rekening met de opgegeven volgorde van voorkeuren. Het maakt niet uit wanneer je tijdens de aanmeldperiode je voorkeuren hebt ingediend. Het systeem zal per student nagaan of deze geplaatst kan worden op de minor van de eerste voorkeur. Is de minor vol (dat wil zeggen dat het maximaal aantal beschikbare plekken gevuld is), dan wordt gekeken naar plaatsing op de minor van de tweede voorkeur, enzovoorts.
Ben je ingeloot op een niet-selectieminor?
Dan ontvang je een email waarin staat voor welke minor je bent ingeschreven. Hierbij vervallen je andere voorkeuren. Ben je niet tevreden met je plaats, dan kun je jezelf direct uitschrijven. Eventueel kun je je dan tijdens de opvolgende ronde aanmelden/inschrijven voor een andere niet-selectieminor, mits er nog plaatsen beschikbaar zijn. Het is alleen in de maand mei mogelijk om je in te schrijven voor LDE, Leidse of Rotterdamse minors.
Ben je uitgeloot op een niet-selectieminor?
Ook dan ontvang je hiervan bericht. Je hebt dan de mogelijkheid om je aan te melden voor andere niet-selectieminors tijdens een opvolgende ronde, mits er nog plaatsen beschikbaar zijn. Het is alleen in de maand mei mogelijk om je in te schrijven voor LDE, Leidse of Rotterdamse minors.
-
Als je te laat bent geweest met aanmelden of toch een andere minor wilt volgen, dan kun jij je tijdens de na-aanmeldperiode een andere niet-selectieminor kiezen.
Niet opgevulde plaatsen vanuit Leiden en Rotterdam worden dan opnieuw beschikbaar gesteld nadat externe studenten zijn geplaatst. Gedurende deze na-aanmeldperiode staat alleen het niet-selectie minoraanbod open van Delft. Plaatsing gebeurt op basis van directe inschrijving en is op basis van beschikbaarheid.Let op: nadat de na-aanmeldperiode is gesloten kom je niet meer in aanmerking voor een thematische minor, ook al zijn er nog plaatsen beschikbaar. Je hebt dan nog de optie om een vrije minor samen te stellen.
Belangrijk om te weten: Zie je af van je exchange nominatie en wil je een thematische minor doen, meld je dan af in myTUDelft.
Als je afziet van je exchange nominatie dien jij jezelf hiervoor eerst af te melden bij je facultaire international office. Vervolgens kun jij jezelf afmelden voor de study abroad minor (‘semester mobility’) in MyTUDelft.
Heb je na plaatsing besloten om geen thematische selectieminor te volgen en wil je je uitschrijven?
Dit kun je vanaf 16 juli zelf doen via MyTUDelft. Let erop dat een minoruitschrijving niet ongedaan kan worden gemaakt. Wees je er dus van bewust dat, wanneer je bent geplaatst op een selectieminor, je jezelf niet meer kunt uitschrijven om je aan te melden voor een niet-selectieminor.
Heb je na plaatsing besloten om geen thematische niet-selectieminor te volgen en wil je je uitschrijven?
Dit kun je zelf vanaf het moment dat je bent geplaatst via MyTUDelft. Let erop dat een minoruitschrijving niet ongedaan kan worden gemaakt. In de verschillende rondes in mei en van 1 juli tot en met 15 juli is het eventueel mogelijk om jezelf voor een andere niet-selectieminor uit het aanbod van TU Delft aan te melden, mits er nog plaatsen beschikbaar zijn.
Uitschrijven voor minor Study Abroad (Semester Mobility)
Als je hebt besloten om niet naar het buitenland te gaan voor exchange (ook wel; ‘minor Study Abroad’ of ‘Semester Mobility’) zul je dit via je facultaire international office moeten doorgeven. Daarnaast moet jij jezelf afmelden voor de gekoppelde Minor Study Abroad in MyTUDelft (deze gekoppelde minor heet 'Semester Mobility'), voordat jij je voor een andere thematische minor kan (voor)aanmelden.
Let op; Je afmelding in MyTUDelft is per direct verwerkt. Houd echter wel rekening met de geldende aanmeldperiodes voor de selectie en niet-selectie minors. Het is niet mogelijk om in aanmerking te komen voor een thematische minor als de aanmeldperiode is gesloten. (Bijvoorbeeld: meld jij je af voor exchange op 16 april, dan kom je niet meer in aanmerking voor een selectie minor.)
-
Je kunt je maximaal voor 30EC aan minors per jaar aanmelden/inschrijven. Dit betekent dat je dus ook twee minors van 15EC in een studiejaar kunt combineren.
-
Je bent zelf verantwoordelijk voor een tijdige en juiste aanmelding/inschrijving op een of meer minors.
-
In de maand mei is zijn er voor niet-selectie minors plaatsen gereserveerd voor studenten uit Leiden en Rotterdam. Wanneer deze niet worden opgevuld worden deze in juli opnieuw beschikbaar gesteld aan studenten van de TU Delft.
-
Controleer vooraf of je toegang hebt tot de minor van jouw keuze in de toelatingsmatrix, en de studiegids van de universiteit waar deze wordt aangeboden.
-
Controleer vooraf of in welke periode de minor van je voorkeur wordt gegeven. In sommige gevallen duurt een minor in Leiden of Rotterdam langer dan een semester.
-
Je kunt je niet aanmelden voor een thematische minor zolang je in hetzelfde studiejaar ook een exchange minor gekoppeld hebt in je examenprogramma.
-
Studenten van een joint-degree opleiding melden zich voor een minor aan bij de penvoerende universiteit en volgen daarmee de procedure van die instelling (zie onderstaand schema).
Joint degree opleiding
Penvoerende universiteit
Klinische Technologie
TU Delft
Life Science and Technology
TU Delft
Molecular Science & Technology
Universiteit Leiden
Nanobiology
TU Delft
Selectie minors
-
Je kunt alleen in aanmerking komen voor een selectieminor wanneer je je tussen 1 en 14 april 2022 aanmeldt via MyTUDelft. Denk er daarnaast aan dat er aanvullende toelatingscriteria kunnen gelden.
-
Nadat je bent geplaatst op een selectieminor van 30EC kun jij jezelf niet meer uitschrijven om een andere niet-selectie minor te kiezen.
-
Nadat je bent geplaatst op een selectieminor van 15EC kun jij jezelf niet meer uitschrijven. Wel kun je nog een aanvullende niet-selectieminor of vrije minor van 15EC kiezen.
-
Niet-selectie minors
-
Je kunt alleen in aanmerking komen voor een niet-selectieminor, uit het volledige aanbod in Leiden, Delft én Rotterdam, wanneer je je tussen 2 en 31 mei 2022 aanmeldt via MyTUDelft.
-
Je kunt alleen nog in aanmerking komen voor een niet-selectieminor, uit het aanbod in Delft (mits nog plaatsen beschikbaar), wanneer je je tussen 1 en 15 juli 2022 aanmeldt via MyTUDelft.
Heb je na het lezen van bovenstaande aanmeldings- en plaatsingsprocedure voor thematische minors nog vragen? Neem dan eerst een kijkje bij onze veelgestelde vragen.
- Alle aanmeldings- en plaatsingsinformatie op een rij? Je leest het terug in deze flyer.
- Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor het combineren van meerdere minors? Gebruik dan dit overzicht.
Voor inhoudelijke vragen over de thematische minor van jouw voorkeur kun je contact op nemen met de betreffende minorcoördinator.