Stad Delft

Delft staat bekend als een gezellige stad; kroegen en terrassen aan de grachten en op pleinen, bijzondere winkels, betaalbare restaurants, prima bioscopen. Lekker overzichtelijk op loopafstand bij elkaar. Delft bruist van het voorjaar tot en met het najaar van de activiteiten, zoals muziekfestivals en straattheater.

Geschiedenis

Wist je dat: 

 • Delft in 1400 de twee na grootste stad van Holland was? 
 • Belangrijke 17-eeuwse kunstschilders als Johannes VermeerPieter de HoochCarel Fabritius en Jan Steen in Delft woonden? 
 • Delfts Blauw sinds het eind van de 16e eeuw al in Delft wordt vervaardigd en nu wereldberoemd is? 
 • De grafkelders van de prinsen van Oranje en hun familie, en de Nederlandse koninklijke familie, zich bevinden onder de Nieuwe Kerk in Delft
 • Willem van Oranje in 1584 in Delft is vermoord door Balthasar Gerards? 
 • Delft een zeehaven heeft ondanks dat het niet aan zee ligt (Delfshaven in Rotterdam)? 
 • De ‘vader’ van de microscoop de Delftse Antoni  van Leeuwenhoek is? 

Uitgaan, kunst en cultuur

Hou je van kunst, cultuur en uitgaan? Musea, theaters en individuele artiesten trakteren Delftenaren al jaren op prachtige voorstellingen en exposities. Alle kunstvormen kom je tegen: van sculpturen tot schilderijen en van straattheater tot videokunst. Wil je alle kunst en cultuur even op je laten inwerken? Strijk dan neer op een van de gezellige terrasjes aan het water.

Uitgaan

Delft is een heerlijke stad voor een avondje stappen. Veel studenten gaan naar uitgaanscentrum Speakers op de Burgwal, voor een avondje salsadansen, cabaret of muziek. Filmhuis Lumen en bioscoop Mutsee zijn populair om de avond mee te starten. Om vervolgens natuurlijk de kroegenroute te lopen via de Brabantse Turfmarkt, de Kromstraat, de Markt en de Nieuwstraat. En wie weet eindig je wel in Studentendiscotheek Lorre.

Cultuur en evenementen

Muziekfestival Westerpop, International Festival of Technology, de Grachtenconcerten, de Kunst- en Antiekbeurs, de tentoonstellingen in bibliotheek DOK. Op cultureel gebied is er in Delft voor ieder wat wils. Houd ook de agenda van Theater de Veste in de gaten, voor optredens van grote namen en jong talent. En bezoek Het Prinsenhof, Science Centre Delft of een van de andere musea die Delft rijk is.

Delftpas

Delft is een leuke stad waar van alles te zien en te beleven is. En met een Delftpas is dat allemaal op een heel voordelige manier te ontdekken. De Delftpas is niet alleen geldig in Delft, maar ook in Rotterdam en Den Haag. Met de Delftpas doe je meer dan 750 leuke dingen, gratis of met korting. Meer informatie (www.delftpas.nl).

Winkelen

Delft heeft veel leuke en bijzondere winkels. Ook de Ikea is zelfs per fiets bereikbaar. Natuurlijk kun je ook gezellig terecht op een van de wekelijkse markten: 

 • Donderdag en Zaterdag Markt: op de Markt, en op de Brabantse Turftmarkt en Burgwal 
 • Donderdag Bloemenmarkt op de Brabantse Turfmarkt  
 • Dinsdag Markt, Hoven Passage 
 • Zomer Antiek, Bric-à-brac en Boekenmarkt: van 12 april t/m 13 Oktober