Studie- & Studentenverenigingen

Delft staat bekend als een universiteitsstad met een actief studentenleven. Geen andere universiteitsstad heeft zoveel actieve studentenverenigingen. Je kunt ook lid worden van een studievereniging. Een studievereniging is verbonden aan een opleiding; bij een studentenvereniging is dit niet het geval.

Studieverenigingen

Elke opleiding aan de TU Delft heeft een eigen studievereniging. De studievereniging behartigt de belangen van studenten, organiseert studiegerelateerde activiteiten, zoals studiereizen en excursies en zorgt voor gezelligheid. Leden van een studievereniging kunnen meestal hun studieboeken met een flinke korting kopen. Een overzicht van alle Delftse studieverenigingen vind je hier: Studieverenigingen

Studentenverenigingen

Jij komt naar Delft! Uiteraard voor een mooie studie, maar misschien besef je nog niet wat er in Delft naast je studie nog allemaal te beleven is. Naast studeren wil je natuurlijk veel meer: vrienden ontmoeten, feesten, sporten, weekendjes weg, enzovoort.


Een studentenvereniging is niet meer en niets minder dan een groep studenten die een bepaalde interesse deelt. Verenigingen zijn een goede manier om snel mensen te leren kennen, jezelf te ontplooien en mee te doen met activiteiten. De meeste verenigingen hebben ook een sociëteit, dit is een eigen pand waar een groot deel van de activiteiten plaats vindt, waar je kan eten en een drankje kan drinken.

Lid worden van een vereniging heeft veel voordelen, maar kan ook nadelen hebben. Als aankomend student begin je een heel nieuw leven en een lidmaatschap van een vereniging kan je helpen snel vrienden te maken en te zorgen dat je je thuis voelt in een nieuwe stad. Aan de andere kant moet je bij een studie aan de TU Delft meteen vol aan de bak. Sommige studentenverenigingen hebben intensieve kennismakingsperiodes met verplichte elementen, die het opstarten van een studie kunnen bemoeilijken. Een aantal heeft kennismakingsrituelen die wellicht niet bij jou passen. Het is daarom belangrijk je goed te verdiepen in een vereniging voor je besluit ergens lid te worden.

Hieronder vind je links naar de studentengezelligheids-, sport-, en cultuurverenigingen. Voor de grote studentengezelligheidsverenigingen zijn ook links naar een beschrijving van hun kennismakingsperiodes gegeven. De verenigingen zijn zelf verantwoordelijk voor de invulling van deze periodes, maar de TU Delft vindt het wel belangrijk dat zij aankomende studenten duidelijk informeren over wat er allemaal bij het lidmaatschap komt kijken. Mocht je de verstrekte informatie onvoldoende of onvolledig vinden, dan kun je dat laten weten. Allereerst aan de verenigingen zelf maar dit kan ook via dit e-mailadres bij de TU Delft. De universiteit zal dit dan met de betreffende vereniging bespreken.