BSc met NL diploma

VWO Diploma

Moet je jouw profiel aanvullen met een of meerdere vakken (deficiënties)? Er zijn verschillende instellingen die cursussen verzorgen die hierop voorbereiden. Kijk hier voor meer informatie over deficiënties.

Let op: voor de oude vwo-profielen (t/m 2009) gelden andere eisen.

Heb je een vwo-diploma behaald vóór de invoering van de profielen, dan geldt een aparte regeling. Heb je vragen over toelating met een vwo-diploma 'oude stijl'? Neem dan contact op met de Centrale Studentenadministratie van de TU Delft.

Hbo P

Na het behalen van je hbo propedeusediploma, kun je onder bepaalde voorwaarden starten met het eerste jaar van een TU Delft bachelor. Voordat je je kunt inschrijven moet je ervoor zorgen dat je wiskunde en eventueel ook natuurkunde, biologie en scheikunde op het vereiste vwo-niveau zijn. Dit noemen we deficiënties wegwerken.

Je bent toelaatbaar onder de volgende voorwaarden:

1. Hbo-studenten met een vwo-diploma, zie de profieleisen vwo-diploma
  2. Hbo-studenten met havo/mbo vooropleiding moeten voorafgaand aan de inschrijving deficiënties ten opzichte van het vwo-niveau weggewerkt hebben bij de volgende vakken:
  • Wiskunde B, geldt voor alle bacheloropleidingen
  • Natuurkunde, geldt voor alle bacheloropleidingen met uitzondering van Technische Informatica en Technische Wiskunde
  • Scheikunde, geldt alleen voor Applied Earth Sciences, Life Science & Technology, Molecular Science & Technology, Nanobiology
  • Biologie, geldt alleen voor Nanobiology en Klinische Technologie

Deficiënties wegwerken

Onder deficiënties wordt verstaan datgene wat aan de vooropleiding ontbreekt maar verplicht wordt gesteld voor het afleggen van tentamens in de opleiding. Aankomende studenten kunnen deficiënt zijn in wiskunde, natuurkunde en voor enkele opleidingen ook in scheikunde en biologie.
Deficiënties moeten vóór 1 september van het jaar van de inschrijving, weggewerkt worden.

Doe je mee aan een lotingstudie, dan dien je vóór 15 juli de deficiënties hebben weggewerkt. Voor meer informatie, zie de Numerus Fixus-informatie.

Voor de schakelopleiding van Bouwkunde en Industrieel Ontwerpen gelden andere data, zie de hbo-site.  Schakelstudenten moeten ook Engels afronden.

Een gewaarmerkte kopie* van de behaalde toets moet vóór 1 oktober in het bezit zijn van de Centrale Studentenadministratie, Jaffalaan 9a, 2628 BX  Delft.

Diverse instellingen verzorgen cursussen die hierop voorbereiden, zoals voortentamen, Boswell-Bèta, Korteweg-de Vries Institute for Mathematics en Wismon.
Neem ruim op tijd contact op met de instellingen voor meer informatie of om je in te schrijven voor een cursus.

Voor Engels is de ingangseis een certificaat (niet ouder dan 2 jaar) van één van deze exameninstanties:

* Een gewaarmerkte kopie van het diploma of getuigschrift is een kopie waarop een origineel waarmerkstempel en een handtekening of paraaf van de opleidingsinstelling staat. Je kunt een gewaarmerkt kopie laten maken door je eigen instelling. Ook bestaat de mogelijkheid om met het originele document een gewaarmerkt kopie te verkrijgen aan de balie van de CSa.

Geen geldig diploma

Heb je geen diploma dat toelating geeft tot een universitaire opleiding en ben je 21 jaar of ouder?

Dan kun je een colloquium doctum afleggen. Dit is een apart toelatingsexamen voor een universitaire opleiding. Wil je hier meer over weten? Bel dan met het secretariaat van de Colloquium Doctum Commissie op 015-2785805 (mw. C. Bosman, e-mail; cindy.bosman@tudelft.nl).

Numerus Fixus

De afgelopen jaren is de belangstelling om bij de TU Delft te studeren enorm toegenomen. Natuurlijk zijn we daar blij mee, maar we willen er ook voor zorgen dat we de studenten goed onderwijs kunnen blijven geven en dat er voldoende plaats is in de onderwijsruimtes. Daarom hanteert de TU Delft een numerus fixus met selectie & plaatsing voor een aantal bacheloropleidingen. Hiervoor is extra tijd nodig en is de deadline om je in te schrijven voor de betreffende opleidingen vervroegd.

Deadlines:

• 15 januari 2017: aanmelddeadline voor een opleiding met numerus fixus
  • 15 juli 2017: Doorgeven diploma-uitslag (vwo gebeurt automatisch)
  • 15 juli 2017: Doorgeven nog te behalen deficiënties

De bacheloropleidingen Industrieel Ontwerpen, Klinische Technologie, Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek en Nanobiology hanteren een numerus fixus met selectie & plaatsing.

Meer informatie over de procedures van de opleidingen: